Viktig vecka

Yellen fortsätter att vara tydlig. Jag tänker höja i sommar givet att den amerikanska ekonomin tuffar på. Gör den det? Ja i veckan har vi en massa data, så då får vi se. FED sammanträder både i juni och juli. Junimötet är innan Britterna röstar om EU, så frågan är om FED inväntar valet och höjer i juli istället? Egentligen spelar det inte så stor roll….

Rent tekniskt kan man även tänka sig att marknaden toppar ur under första halva av juni. Men häng inte upp dig på det tekniska. Datan och FED är det som styr!

Jag noterar att den Kinesiska valutan fortsätter att försvagas så det kan nog bli lite Kina skakigt även denna höst om det fortsätter så här. Jag noterar även att både dollarn och räntorna till stor del har prisat in en höjning, så det blir nog snarare sell the facts på den fronten. Dvs när FED höjer så försvagas dollarn och räntorna kan falla tillbaks något. Guldet har också försvagats mot bakgrund av detta. Oljan är otroligt stark trots FED och dollar. Det är Supply/Demend fundamenta som driver detta. Men även där tror jag kanske att oljan sjunger på sista versen. Jag har tidigare målat upp 54usd ish som absolut sista anhalt i den här uppgången. Det var dit vi orkade i höstas. Sen kan det nog bli rekyl på en tia.

Buy the rumour, sell the facts. Ja så sa man inför FEDs höjning i december förra året. Dvs valutamarknaden är smart. Dollarns styrka INFÖR höjningen följde ett klassiskt mönster. Att sedan dollarn försvagades efter höjningen följde också ett klassiskt mönster. Men var står vi nu ur ett historiskt perspektiv. tittar man vad som hände vid de senaste tillfällena så blir man inte mycket klokare. Följer vi mänstret efter 2004 och 1999 så väntar en stark dollar. Blir det 1977 och 1986 väntar en svag. Blir som 1994 kommer den vara flat. Jag tror historien är ett taskig guide. Jag tror dollarn kan stärkas när FED är hökig (givet att det går bättre för USA än övriga världen, vilket jag tror det gör ett bra tag till),  för att sen komma tillbaks lite när det börjar hacka i Kina osv. Min gissning är därför att dollarn kommer vara generellt stark, för att sen komma tillbaks när alla är toklånga och konsensus är bedövande överrens.

Namnlös2337

Oljan har kommit tillbaks, men vinsterna för den amerikanska oljesektorn är nedtryckta. Det har visat sig att vinsterna korrelerar med oljan med 2månaders fördröjning på ett ungefär. Så om oljan var svag i Q1, så blir Q2 dålig vinstmässigt. Eftersom oljan varit ok under Q2, så lär vinsterna under Q3 bli bra. Aktiekurserna är smartare än att de väntar på vinsterna. As Always. Men det är ju ganska anmärkningsvärt att vinsterna i US Energy har potential att dubblas i höst!

Namnlös2338

hur mår Kina egentligen. Vi vet att Investeringsdelen av BNP utgör en stor del. En ohållbart hög nivå. Tittar man mer i detalj på investering, eller FAI Fixaed asset Invesments, så ser man att privata sektorn sedan länge skalar ner. Det som gör att investeringarna i absoluta termer fortfarande är stora är pga statens satsningar inom Social Housing. Hurivida det är ekonomiskt försvarbara investeringar eller inte vet jag ej. Men magkänslan är att många säkert har tveksamma ROIC. Men jag vet säkert är att tillväxten i landet inte hade legat högre än 4-5%, om de här Social Housing investeringarna inte hade drivits genom. Det ska man ha i bakhuvudet.

Namnlös2339

Njut av solen!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.