Soft patch my ass

Ursäkta att det här inlägget kommer så sent, men jag satt i bilen hela fredag eftermiddag.

Medan många oroar sig över situationen i Europa, dvs vad blir det för komplikationer av Brexit, hur illa är det ställt med den europeiska banksektorn och vad kommer hända med fastighetspriserna i London, så klarnar bilden i USA!

I Usa har man också varit orolig, förra Nfp siffran var horribel och tillväxten under 1H16 har varit klen. Men på sistone har datan tagit fart igen. Det var egentligen bara jobben vi väntade på.

I fredags eftermiddag kom jobbdata från Usa. NFP kom in på 287k jobb mot 180k väntat och fg 38k. Fruktansvärt bra!

Alla recessionsivrare och baissare kan packa ihop och gå hem. Ni har haft fel. Punkt!

Hyfsad konjunktur och jobbskapande är att vänta under 2H16. Kanske till och med en upprevidering av vinsterna?

Kommer inflationen nu? Nej!!! Timlönerna steg med 2,6% YoY mot väntat 2,7 och fg 2,5. Fjolårets sommarsiffra var dessutom svag så 2,6 är snarare 2,4 normaliserat.

Amerikanska konjan accelererar men lönerna vägrar att dra.

Som jag har redogjort för tidigare är arbetskraft den enda begränsade resursen som kan driva kärninflation strukturellt idag. Produktions- och kapacitetstaket är näst intill obegränsat till följd av globaliseringen. Valutarörelser spelar roll på kort sikt men tenderar att mean revert på medellång sikt och är dessutom ett nollsummespel… Därför är valutornas inverkan på inflation sekundär över tid.

Inflation handlar om löner över tid. Punkt. Så länge som lönerna inte etablerar sig över 3%+ så tror jag det blir svårt för core PCE att etablera sig över 2%. Därför finns det inget idag som talar för åtstramande pp.. Utan kampen handlar om expansiv el balanserad!

Betyder det att vi inte behöver oroa oss över Fed och räntehöjningar?

Låt mig klargöra, Fed kan praktisera expansiv, balanserad och åtstramande penningpolitik. Idag kör dem expansiv pp, då styrränta minus core pce är negativ.

Om Fed anser att ekonomin mår tillräckligt bra och core pce förväntas på sikt röra sig mot 2% så har de som avsikt att gå mot en balanserad pp. Definitionen av det är när styrränta och core pce är på samma nivå. Jag skulle säga att en höjning mot 1,5% styrränta är att inta balanserad pp.

Är vi där? Fed var inne på det spåret i december när man höjde, men tog ner garden snabbt efter januari/februari tumultet. Först i maj började man bli lite hökig igen, men ändrade sig snabbt efter en svag NFP siffra i juni.

Nu då? Ja tittar man isolerat på den amerikanska ekonomin så bör man höja i juli. Men alltså inte pga inflationsoro, utan för att amerikanska ekonomin inte behöver expansiv pp längre. Det räcker med balanserad.

Kommer man göra det? Tittar man på marknadsförväntningarna så kommer de inte att höja den 27e. Skälet är brexit och oro för omvärlden. Inget annat!

Men nyhetsflödet fram tills dess spelar roll. Fed är flexibla… Det kanske ni har märkt 🙂

Är det bra att de inte höjer, eller hur funkar det?

Det är både bra och dåligt om de höjer. Det är bra på kort sikt, eftersom det är Feds sätt att säga att vi har så pass mycket förtroende för vår ekonomi att vi inte tycker den kräver lika stimulativ pp längre. På lite längre sikt är det negativt då det pressar upp marknadsräntorna som sätter press på aktiemultiplarna.

Så hur ska man agera? Det är svårt eftersom vi inte vet hur Europas situation kommer att utvecklas och hur Fed kommer förhålla sig…

Men jag är som sagt fundamentalt positiv och tvingar mig själv att hoppa på om Omx går över 1,346.

Är Risk Off död? Är det Risk On nu?  Höjer inte Fed trots en stark ekonomi, så är det pga oro för omvärlden, och den oron handlar om att Usa s styrka inte är tillräcklig för att värja sig mot globala influenser… Så visst kan det fortsätta vara Risk Off.

Håll koll på Us2yrs, passerar den 0,65% så är något på gång… Men än så längre signalerar den Risk off!

Sen kanske man inte ska gapa efter för mycket… Snart är det val igen, Kina bubblar och Europa har gott om semi svarta svanar. Dessutom är september/oktober klassiska lågpunktsmånader.. Och om några veckor har vi Q2 orna där vi vill att Vd gärna säger bra saker om 2h16.

Så hoppa gärna på igen om styrkan hittar tillbaks… Men jobba med SL. Och våga ta förlusten… För den blir gärna större annars!

Hoppas ni har en fin sommar… Nu tar jag semester, dvs jag väljer shorts framför kostym. Inte mycket annat förändras, marknaden måste man ju hålla koll på!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Soft patch my ass

 1. Wilko skriver:

  Trevlig semester!

 2. Fredde skriver:

  Italienska bank krisen i en graf. Författaren tycker dock inte det är bankernas fel utan snarare draghis återhållsamhet och euro områdets struktur

  https://marketmonetarist.com/2016/07/12/the-italian-bank-crisis-the-one-graph-version/

  Hade varit intressant med en jämförelse av Fed och Ecbs balansräkning över tid. Antar att Ecb har stimulerat mindre än Fed trots att Europa är en större ekonomi än USA

 3. Fredde skriver:

  Brexit vote triggers falls in London property asking prices
  http://on.ft.com/2a9mD3j

 4. Bosse skriver:

  När kommer du tillbaka?

  • GaStan skriver:

   Jag är tillbaks på måndag.

   Faktum är att anledningen till att jag inte skrivit beror inte så mycket på att jag har haft semester utan att ny information inte har ändrat min syn…

   Men jag ska redogöra för allt i detalj på måndag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.