Solig sommar, även på börsen

Då var man tillbaks efter några veckors semester. Det har varit sol både i Sverige och på börsen… och det verkar hålla i sig. Trevligt!

Låt oss göra en snabb tillbakablick!

Den 23 juni röstade Britterna JA till att lämna EU. Risk OFF miljö inträffade. Den 27 juni bottnade börserna. Därefter steg börserna i en månad.

Man kan säga att uppgången handlar om två saker, dels att Risk off miljön som Brexit skapade försvann i takt med att marknaden började omvärdera Brexits faktiska realekonomiska konsekvenser, och dels för att jobbsiffran i USA som kom den 8 juli visade att den ekonomin mår bra. Typ

Världsindex har stigit med ca 10% sen botten (i SEK) och OMX har stigit med 13% som mest.

Den 11 juli stoppade jag in mig i marknaden tekniskt på 1348. Så nu ligger man hellång av både tekniska som fundamentala skäl. Så länge som 1,345-1,347 håller så ligger jag kvar tekniskt.

Jag noterar att OMX har ett gap på 1,326. OMX har motstånd kring 1,400 och AYH pivot på 1,432. Jag är som sagt tekniskt positiv och tror vi kan testa 1,432. Bryts 1,432 får vi en slutlig signal om att den fallande trenden sedan april15 är bruten. Således lång köpsignal. De brukar dock vara utmärkta korta säljlägen. Vi får se!

DAX beroende på hur man ser det, har brutit eller är på väg att bryta den fallande trenden sedan april 15. Även där tar jag sikte på gapstängning kring 10,743.

MEN, a big MEN, är att DAX har två signifikanta gap längre ner. Ett på 9655 (-7%) och ett på 8967 (-14%). Det komiska är att SPX också har gap kring -7% (2036) samt -14% (1865). Så rent tekniskt finns det anledning att bruka allvar med säljsignaler om de skulle infinna sig.

Fundamentalt då?

jo USAs ekonomi går bra, men FED kommer inte att höja räntan för tidigast i december. Det är bra.

Datan från Europa är ok. Brexit verkar inte slunga oss in i recession i det korta perspektivet i varje fall.

Kina valuta har stärkts efter en lång tids försvagning.

Q2 rapporterna har överlag varit bra

Råvaror, olja i synnerhet, rekylerar efter en tids uppgång. Men det är mer teknisk rekyl, än realekonomi.

Dollarn är stabil, dvs den är inte på 1,05 eller 1,20 mot euron.. vilket hade varit konsekvensen av viktiga saker.

Värderingarna är ok, särskilt givet räntorna. Men även sett till hyfsat normaliserade räntor, och till och med bra om vinstrevideringarna vänder upp.

Makrodatan har varit ok! Särskilt med hänsyn till hur stökigt det varit i världen under 1H16!!

Så det är bara att hänga med ett tag till 🙂

Största riskerna fundamentalt är Trump på kort sikt, och stigande realräntor på lång sikt.

Trump kan bli en Brexit. Dvs alla går runt och tror att det går bra för honom (ungefär som man tyckte om JA sidan), men att han aldrig kommer bli president. Om marknaden senare i höst börjar tro att det faktiskt kan bli honom, så lär det bli baissigt, och det blir en sell the rumour – buy the facts. För att blir han inte vald, så blir det rally. Blir han vald, så är det kanske negativt på lång sikt, men inverkan kortsiktigt lär inte bli så stor varpå kurserna stiger ändå. Jag tillhör ju dem som tror att precis som Brexit så är Trump ett uttryck för en politisk kris, men inte en realekonomisk. USA har en statsskuld på över 100%. Oavsett vem som tar makten är de mer eller mindre tvingade att köra en balanserad budget. Har man det kravet på sig så är manöverutrymmet relativt litet. Demokraterna accepterar högre skatter, och republikanerna brukar vara av motsatsen. Men Trump företräder de som har det sämst ställt, därför så skiljer sig inte den ekonomiska politiken i slutändan så mycket ändå kanske. Det är tonläget som är högt.

Risk OFF miljön försvann efter NFP siffran då den amerikanska 2-åringen bröt genom 0,65% och fortsatte upp mot 0,78%. På senare tid har den fallit tillbaks något och ligger nu kring 0,72%. Så länge som 0,65% håller så är vi fortsatt i Risk ON. Man kan undra varför den inte jobbat sig upp mot 0,90% om allt ser så bra ut. Det handlar om att FED inte höjde i räntan i juli, och där marknaden inte väntar sig någon höjning i år. Att FED inte gjorde nåt i juni var helt logiskt, dels hade vi en svag NFP siffra dessförinnan, och dels Brexit. Men varför höjde de inte i juli?

Finns det frågetecken kring den amerikanska ekonomin? Nej. Är de oroliga över omvärlden och Brexit i synnerhet? Nej inte direkt.

Vissa bedömare har sagt att det handlar om avsaknad av inflationstryck. Det är fel orsak. När de höjde i december 15 så fanns det inget inflationstryck. När de var hökiga i april/maj så fanns det inget inflationstryck. Avsaknaden av inflationstryck gör att de INTE går från expansiv penningpolitik till åtstramande penningpolitik. Men om de gör bedömningen att ekonomin mår bra och klarar sig utan expansiv PP, så kan de faktiskt gå mot en mer balanserad PP, dvs ett sorts mellansteg mellan expansiv och åtstramande. Det innebär att de skulle kunna höja styrränta till 1,0-1,5% mot dagens 0,25%. Så om FED frågar sig, Mår ekonomin bra – JA. Är expansiv PP nödvändig? Troligtvis inte.

Så varför höjde de inte? Jo jag tror att det handlar om två saker. Ett, de hade inte förberett marknaden på en höjning. De vill inte chocka marknaden i ett känsligt läge mitt i sommaren. Två, när de höjde i december så blev Q1 ganska turbulent minst sagt. Oljan, Kina och soft patch i USA och allmän risk off på kapitalmarknaderna. Berodde ALLT detta på FEDs lilla höjning? Det går inte att svara på, men jag är helt säker på att signalvärdet från FED bidrog. Att då höja i sommar när världen känns bräcklig och presidentval väntar är kanske inte bästa tajmingen. December höjningen var kanske ett misstag. Dumt att göra ett till. Även om det på pappret hade varit helt OK med en höjning. Bättre att vänta till december när valet är över och vi ser hur världsekonomin utvecklats under hösten. Bättre att höja när det finns lite optimism och styrka. I september blir det ingen höjning då FED knappast vill stöka till valet.

Sen ska man komma ihåg. Inflationen är en non issue, mycket tack vare att lönerna är en non issue. Så FED är inte tvingade till nåt. Jag hade inte sagt något om lönerna accelererade med 3,5% i årstakt. Men det gör dem inte.

Oljan rekylerade från 48,50 dollar till 41,50 under juli. Vissa pekar på att produktionen börjar öka igen. Jag tror att det snarare handlar om rekyl av 27-53 rörelsen, och dels för att Risk off stärkte dollar, vilket är dåligt för oljan. Rent tekniskt kan vi ha bottnat, kanske inte. På kort sikt kan vi nå 46. På medellång sikt tror jag, allt annat lika, att oljan kommer röra sig mellan 40-53.

Kinas valuta, Renminbin försvagades ordentligt under våren utan att någon tog notis om det. Jag var orolig. Sen stärktes den i juli. Skönt!!! Jag tror att det handlar om synen på FED, dvs att de är duviga, dvs låga räntor, sätter mindre press på deras peggade valuta + att datan var okej. Men Kina finns fortsatt på riskkartan inför hösten.

Slutligen guldet… den har haft en jäkla run i år. Men nu har den toppat ur tror jag. Jag grundar det på min tes om att det ytterst är den amerikanska realräntan som driver guldet. Faller den stiger guldet, och tvärtom. Realräntan kan du definiera som US 10yrs minus Core PCE. 10-åringen har gått från 2,35% i december till som lägst 1,35%. core PCE har gått från 1,40% till 1,60%. Således har realräntan gått från 2,35-1,40=0,95% till 1,35-1,60=-0,25. Det låter lite, men det är det inte… och jag hävdar att den förklarar hela årets rally. going forward tror jag att PCE kommer röra sig mellan 1,50-2,00%…. medan 10-åringen har bottnat. Det gör att -0,25 var botten, och vi så sakterliga rör oss uppåt. Det kanske inte får guldet att rasa… men vi har sett toppen!!!! Detta givet det vi vet idag…. får vi en risk off av guds moder i höst med tanke på Trump etc…. ja då kan detta grusas. Men blir det tvärtom lite muntra toner, lite mer Risk On, lite drag i räntorna, lite hökig FED…. då kan guldet lätt tappa 7-10%.

Det har kommit in en hel del viktig data sen jag skrev sist, men jag tänkte ta den mer i detalj i nästa inlägg.

Tills dess önskar jag er en fortsatt skön sommar!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Solig sommar, även på börsen

 1. Fredde skriver:

  Hoppas du haft en skön semester!

  Några funderingar på libor som gått upp något? Ecb och Feds stress tester verkar ju lämna lite mer att önska då DB inte fick ok från Fed och Barcleys bara ligger en halv procent från DB i Ecbs test

  Snart är stora visningshelgen för lägenheter, den håller vi koll på tycker jag

  Räntesänkningar från BOE hjälper inte pundet direkt

  • GaStan skriver:

   Tusen tack!

   Jag är lite dåligt insatt i stresstesterna faktiskt…. var det inte rätt mycket en axelryckning bort sett från den Italienska banken? Tycker frågan tynat bort lite…. kanske oförtjänt?

   Hösten ska bli väldigt intressant… i synnerhet för Sthlm lägenhetsmarknad. Jag ser den som smått leading för hela Sverige. Amorteringskravet borde rent teoretiskt slå genom. Som motvikt har du fortsatt låga räntor (vilket kommer hålla i sig en tid till) samt mismatch på utbud/efterfrågan. Någon sa att prisbilden varit ”teknisk” i år… dvs många ville köpa innan A-kravet, och få ville sälja. Därför fick vi sinnesjuka priser i våras, 140,000per kvm på Östermalm var inte ovanligt. Efter A kravet infördes blev det tvärtom. Färre ville köpa, många ville sälja.

   Samtidigt undrar jag. Om 95% av de som är aktiva på marknaden köper eller säljer sitt enda boende, så borde det finnas en balans hela tiden. Dvs alla som köper, borde också vara säljare. Alla som är säljare borde också vara köpare. Eller går jag fel?

   BOE är i en svår sits om du frågar mig. När pundet faller så importerar dem inflation. Eftersom UK är en nettoimportör så får britterna det sämre då deras varor blir dyrare utan att de har mer pengar att handla för. För att stabilisera pundet borde därför snarare höja räntan, eller åtminstone inte höja den. Å andra sidan så faller tillväxten och det finns behov av stimulans, varpå man borde sänka räntan. Stimulativ finanspolitik hade varit bättre… å andra sidan är statsskulden kanske för hög för detta?

 2. Lediga Ludde skriver:

  Tack för att GaStan är tillbaka med sitt stimulerande skriverie.
  Men en anmärkning. Warren Buffet säger att han aldrig brytt sig om politik, vem som blir president, övriga yttre saker.
  Det enda som gäller för Buffet är de siffror, som DET BOLAG han satsat sina pengar i, levererar. Allt annat är oväsentligt!
  CocaCola säljer väl bra vare sig presidenten heter Trump eller Clinton. Tror ej heller det blir mindre CocaCola-drickandet för att Storbritannien lämnar EU.

  • GaStan skriver:

   Jag bryr mig inte om politik heller. Men jag bryr mig om börsen ska ner 20%.

   Så kanske var det fel av mig att rubricera Trump som en fundamental faktor… snarare taktisk… som går inte under den tekniska/taktiska aspekten.

   Som jag även skriver så är spelar det inte så stor roll vem som blir president. Med 120% statsskuld så måste man hålla en balanserad budget.

   Jag tror att USA kommer få ökade kostnader framgent med en åldrande befolkning och ökade sjukvårdskostnader. Detta kommer finansieras av högre skatter.

   Idag ligger det Amerikanska skatteuttaget på ca 28% av BNP, EU ligger på 38% och Sverige 48%…. så det är inte så konstigt om pendeln svänger.

   Republikanerna har ju tidigare varit emot sånt här… men Trump företräder knappast de mest välbärgade republikanerna.

 3. Lediga Ludde skriver:

  På ett sätt har det betydelse vem som blir president. Hillary Clintons hälsa är under stor diskussion på nätet i USA. Ej i officiella medier. Kommer hon att hålla presidenttiden ut. Gör hon ej det. Vem blir då president. Hennes vice president Tim Kaine. Han är vanlig senator. Har väl inte erfarenhet på så mycket. Blir han president där får Soros, bankerna, det militärindustriella komplexet ren julafton. En president som är helt oerfaren. Då är det bara att köra.

  Varför presenteras inte vem Tim Kaine är? Vem har valt honom? Varför?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.