NFP sådär = ingen räntehöjning ännu

NFP kom in på 151k mot väntat 180k och fg 275k, uppreviderat från 255k.

rätt dassig men ingen ko på isen!!!!! Samtidigt har augusti siffran en tendens att inte leva upp till förväntningarna. USA växer med 2% (vilket är tillräckligt för att i snitt skapa 200k jobb i månaden) utan att inflationen tar fart på ett sätt som tvingar FED att försvara inflationsmålet och vara rädd för överhettning. Å andra sidan är en balansering av penningpolitiken fortfarande på ritbordet. Dock inte september. Snarare december.

Lönerna steg med 2,4% mot väntat 2,5 och fg 2,6 i årstakt. VAR ÄR LÖNEINFLATIONEN???

Inge löneinflation, inget core inflation = FED har inte kniven mot strupen utan kan helt diskretinärt göra som de vill….

Dollarn borde gå ner på detta…. räntorna borde sjunka något. Risken för höjning i september är extremt liten. December är base case!

Men december bygger också på att datan fram tills dess borgar för en höjning…. har vi inte datan med oss så blir det ingen höjning då heller. Så det är ju inte hugget i sten!

My take är att börsen borde reagera negativt på detta. Lika stark börsen har varit på att FED säger sig vilja höja då det känns sig komfortabla med ekonomin …. lika svag borde den vara när datan pekar på andra hållet. Det är bara i förlängningen som det här med låg ränta – hög multipel och tvärtom kickar in.

En kollega påminde mig också om att min tes ”räntehöjning = positiv signal på kort sikt för att det indikerar stark ekonomi, fast negativ signal på medellång sikt då högre räntor är kass för multiplarna” och tvärtom för utebliven räntehöjning, inte är linjär. Dvs den gäller inte i alla lägen. Han menade att när börsen handlas högt, så är multiplarna höga, och när de är höga så är de räntekänsliga. Därför är räntehöjning även dåligt på kort sikt. Medan handlas börsen lågt, dvs multiplarna är låga, så är räntehöjning bra på kort sikt, då multiplarna inte är så räntekänsliga, utan att det faktum att börsen handlas lågt prisar in pessimism, och då ger signaler om räntehöjning optimism att lyfta marknaden då det signalerar FEDs optimism kring konjunkturen. Han har en poäng!

Det här med att jobbdatan är så viktig är lite knepigt. Siffran i sig är ju så laggande, i motsats till ISM exempelvis. Jobben som skapades i augusti, borde vara en effekt av rekryteringsdiskussioner under våren… och de i sin tur är framsprungna ur det ekonomiska läget dess förinnan. Extremt lagging alltså. Ska en extremt laggande siffra få inverkan på ett räntebeslut som ger effekter framöver. Det rimmar illa.

Å andra sidan, de 155k glada pojkar och flickor som fick jobb förra månaden springer nu ut och handlar upp sin lön under hösten. Det gör att tillväxten tilltar, vilket kan leda till mer jobb, högre lön och slutligen inflation. Så det finns fog för att denna laggande siffra har bäring framåt. Helt klart.

OMX är rakt upp nu…. och marknaden vill ge oss tecknet ” siffran är bra, för då blir det ingen höjning i september, fortsatt låga räntor, bra för multiplarna, köp aktier tjohoo” men jag tror detta är klart vilseledande.

Hela uppgången från i somras bygger på att Brexit inte får någon inverkan i år, att det stundar bättre konjunktur relativt 1H16, att Q2 rapporterna var ok och bidrog med revisions+ och att det mot bakgrund av det egentligen är helt ok med en höjning. ‘

Om datan nu fortsätter att vara dassig så är hela detta caset satt på spel, samtidigt som du haft en stark börs, och värderingarna är inte låga längre. Då är glädjen av att vi slipper en räntehöjning i september en klen tröst. Jag är skeptisk.

Faktum är att jag tycker ISM igår, och New Order i synnerhet, är en mycket större kioskvältare än NFP idag.

Sen måste jag säga att mot bakgrund av att FED inte anser att USA längre behöver expansiv PP, utan snarare balanserad PP, då borde FED har utrymme att höja när som helst. Okej, jag fattar varför man inte höjde i mars och juni. Det var rätt skakigt då. Men om man kunde höja i december så kan man höja i september. Ingen skillnad. MEN eftersom man inte vågade höja ens i juli så är jag tveksam till att de vågar höja i september.

Vi får se hur det stänger…. oftast visar ju inte USA vägen förrän på kvällen, efter korkade Europa har stängt!

Jag tycker inte risk/reward ser så nice ut, stay out och Trevlig helg!!!!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till NFP sådär = ingen räntehöjning ännu

 1. Kman skriver:

  Canary in the coal mine, high end is where it starts.
  http://acrossthecurve.com/?p=27301

  glöm en räntehöjning, fråga istället vad Janet ska göra vid nästa slowdwn ?

  • GaStan skriver:

   Jag är inte optimist när det kommer till konjunkturen… Mer av samma liksom. Därmed tror jag inte på recession heller.

   Tror att Yellen hinner höja några gånger närmaste åren, därefter kommer recessionen. Klassiskt förfarande

 2. villatoca skriver:

  Snygg sammanfattning av sommarens uppgång och dagens risksituation i bara ett par meningar!

  • GaStan skriver:

   Tack… Lite förbryllad kring styrkan dock. Fint eller sista rycket kanske!

   • Wilko skriver:

    Är själv inne på mer långsiktig multipelexpansion drivet av den globala lågräntemiljön. I ränteperspektivet kan man se P/E-talen som fortfarande relativt låga, för att inte säga mycket låga. Kan förstås ha tokfel, men tycker mycket tyder på det. Ett scenario som ingen riktigt vill ha… Istället för stabil trend (som vid cyklisk vinsttillväxt) kommer anpassningen mer ketchup-aktigt.

    Det skall inte ses som något motsatsförhållande till att din beskrivning av sommarens uppgång är spot-on.

   • GaStan skriver:

    Frestande tanke men den stämmer inte. Jag har själv redogjort flera gånger för detta…

    De flesta gör en tankevurpa.. De tänker att börsen handlats till i snitt pe16 sedan efterkrigstiden. Om räntorna är lägre än snittet under den tiden så är detta motiv för högre multiplar.

    mycket riktigt, gör man en dcf med pre lehman vinst tillväxt, diskonterat med snitträntan som rådde då, så landar man på drygt pe16. Justerar man ner räntan till dagens nivå så drar den motiverade multipeln. Men justerar du även ner vinsttillväxt till snitt 2010-2016 så faller den tillbaka.

    Point being, om du använder dig av en lägre ränta på lång sikt så stiger multipeln… Men implicit betyder det att inflationen kommer förbi låg, vilket implicit innebär att tillväxten förblir låg… Och då måste du dra ner antagandet om vinsttillväxt… Och då faller värderingen tillbaks…

    Man kan inte få både och…

    Kring pe 17/18+ är börsen övervärderad och bör undvikas… Vi är inte där ännu dock

 3. Lediga Ludde skriver:

  Stocks are not up in real termsThey are only up because the world has increased total debt by 50% or around $70 trillion since 2007. In a normal world, that magnitude of credit creation would have produced not just inflation but hyperinflation. But all this debt never reached real people. It was mainly used to prop up the financial system and is thus continuing to fuel the speculative bonanza in all financial Markets.

  Detta har jag läst på Kingsworldnews. Det är direkt citat.

  Jag har skrivit samma sak här på Kortsikt. Riksbanken har på ett år tryckt upp pengar för 250 miljarder (utökat penningmängden). Dessa pengar har ej kommit ut på marknaden. Bankerna har fått dem . Bankerna lånar ej ut dem. De sätter in pengarna på konto i Riksbanken och räknas där som som bevis på att bankerna ökar sitt kapital och höjt soliditeten med några procent.

  Hade dessa pengar gått till Sveriges konsumenter att handla för , vilken tillväxt vi hade fått.

  Milton Friedman kunde väl ej i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig vad FED, ECB och svensk riksbank skulle ta sig till före efter augusti 2007. Hade penningmängdens utökande kommit till konsumenterna då hade Milton Friedmans penningmängdsteori hållt till punkt och pricka. Då hade GaStan haft sin så hett eftertraktade löneinflation.

  • GaStan skriver:

   Så sant så!!!

   Men när Friedman la fram sin tes så var det väldigt små skillnader mellan M0 och M2… Dvd tryckta pengar och pengar ute i systemet….

   En dag i framtiden så kommer Riksbanken sluta köra QE. Sen kommer obligationerna på deras balansräkning gå till förfall, och då får de tillbaks pengarna….. Som de kan makulera lika enkelt som de tryckt dem.

   Jag vet inte om alla fattat detta?

   QE har två syften

   1, trycka ner räntan på statspapper, och sen följer alla andra räntor efter. Alla med lån får lägre räntekostnader. Det gör att de kan spendera besparingarna på annat.

   Men vänta!!! Drabbar inte detta sparare? Jo, men tittar man på statsskulden, 1300mdr och utestående bostadsobligationer 3300, totalt 4600mdr kr, så är det svenskar som är låntagare, och gynnas av lägre räntekostnader, medan en stor del av långivarna är från utlandet och rika krösusar som ändå inte konsumerat mer om de får mer ränta… Så netto är det bra för sveriges ekonomi

   2, låga räntor driver tillgångsinflation. Det ger inte ingen kassaflödeseffekt aggregerat (dvs även om du säljer din aktieportfölj som gått bra, så finns det en ny ägare) men det ger Konfidens, vilket är en förutsättning för att folk ska våga konsumera/investera istället för att spara

 4. Lediga Ludde skriver:

  Jag hörde GaStan i ekonomipodden Kill or Fill.

  Hade jag ej hört att han talar skånska, så hade jag trott att det var Riksbankschefen Stefan Ingves själv, i egen hög person, som drev den här bloggen.

  Ingen kan som GaStan höja Riksbanken till skyarna. Om man inte griper vad genierna på Riksbanken driver för penningpolitik, så beror det, enligt GaStan på att kritikerna ej har disputerat i nationalekonomi.

  När detta väl är sagt, så vill jag tacka GaStan för alltid stimulerande och initierade kommentarer.

  Kortsikt blogg är det första jag läser när jag sätter mig vid datorn.

  • GaStan skriver:

   Tack för det Ludde, och nej, jag kan bekräfta att jag inte är Stefan Ingves

   • Lediga Ludde skriver:

    GaStan vill få det att se ut som om att det är ”fattighetspensionärerna” själva som är orsaken till att de ha så låga pensioner. Till det vill jag bara säga vad jag skrev på en annan blogg 2008, mitt i finanskrisen,.

    Vårt stora problem är framtida pensioner. Jag vill ge exempel. Äldre svenska tjänstemän, säg en regementsöveste som gick i pension för 20 år sedan och som i dag fortfarande lever. Han började sin pensionärsbana med jättepension med den tidens mått mätt.
    I dag är pensionen i nivå med en undersköterskas lön. Det finns inga fackföreningar eller partier som har hejat på pensionärernas utveckling.
    Tvärtom. Alla har ju applåderat när dåvarande finansminister Göran Persson plockade pengar från pensionärerna och ”sanerade svensk ekonomi”. Vi ser vad finansminister Anders Borg gör i dag.
    Det är nog ingen djärv gissning att den finanskris vi har i dag, och som troligen kommer att fortsätta minst fem år till, den kommer att göra pensionärerna fattiga. Inte bara dagens utan morgondagens!
    Ett bra mått på ett lands kultur, skicklighet och intelligens är att se hur de behandlar sina gamla!

 5. Wilko skriver:

  Jag tror jag förstår din poäng med nedjusterad vinsttillväxt och har även läst det du skrivit tidigare i ämnet. Kloka reflektioner. Kanske har jag inte tänkt detta hela vägen, men jag tänker att multipelexpansion drivet av nollräntor accelererar när nollräntor väntas bestå varaktigt (pga globalt överskottsutbud på varor och arbetskraft vilket håller ner inflationen) medan vinsttillväxt kommer tillbaka? Dvs sannolikheten för högre vinsttillväxt utan inflation har ökat?

  Det här är ju sekulärt, hela debatten om att inflationen är död kom ju redan på 90-talet, nu är det en allmänt accepterad realitet och kanske inte omöjligt att vi får se en euforisk multipelexpansion som en slags slutlig kapitulation på den sekulära trenden 20 år senare? Helt irrationellt, lite som IT-bubblan.

 6. GaStan skriver:

  Men översten är ju 85år idag. Han står ju inte direkt i toppen av sin konsumtionskarriär. Eller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.