Trött optimism

Börsen har brutit upp, även om det är under fallande volym. Dessutom är den rätt överköpt så vi får se. Uppgången över sommaren har också gjort att flödena in har varit ganska betydande så nu är inte alla lika ”underviktade” längre. Usa är stängt så det är stiltje. Imorgon kommer ISM för tjänstesektorn. Underindex för employment är intressant! Beige book på onsdag blir nog ingen kioskvältare. OMX har en bula vid 1450. Stängningsstöd vid 1424. Target 1480-1500. Rent strikt tekniskt har vi köp, men jag är inte så bullig därför att

1, Makrodatan har vänt ner både i absoluta termer och vs förväntningar

2, Valet i Usa där Trump inte är borträknad. Jag ser stora likheter med Brexit

3, Börsen är inte attraktiv värderingsmässigt.

4, Sentimentet är lite för positivt, då marknaden inte tar till sig av dåliga nyheter… Då brukar man vara i slutet av en uppgång
Namnlös2361

5, Säsongsmässig botten i oktober/november ligger nära

6, Tekniska gap i många index längre ner…

7, Långa köpsignaler i index är ofta korta säljsignaler, dvs vi har förmodligen brutit april15 trenden…

8, Kina ser otroligt fragile ut… oljan är ingen ”driver” längre.

Det tvistas fortfarande huruvida Fed höjer vid september FOMC möte eller inte. Jag tror inte det.

1, Fed funds rate prisar inte in det. De har haft rätt i många år

2, Fed är sena och otydliga i guidance

3, Fed höjde aldrig i juli när datan faktiskt var bättre än nu

Sen förstår jag ATT man vill höja då Usa är i ett läge där ekonomin mår så pass bra att en balanserad politik är motiverad… Detta ska inte blandas ihop med en åtstramande politik, som är helt onödig och destruktiv så länge som inflationstrycket är så lågt som det är. Men jag förstår också att FED inte vill höja på ett ”oordnat” sätt som förstör den ekonomiska bilden, så att man sen tvingas backa i sin politik. Så viktigt är det inte att höja!

Givet dagens information, och outlooken för inflation så kan FED välja mellan TVÅ alternativ:

Alt 1, röra sig sakta upp mot balanserad PP. I nästa skede OM Core PCE skulle dra över 2%, så är steget inte så långt till mer åtramande PP. I siffror går man från 0,25% till 1,50% på 1-2 år.  125 punkter under ca 5 kvartal är 25 punkter i kvartalet alt 25 punkter i halvåret. (Detta är dagens politiska intentioner).

alternativt

Alt 2, ligga kvar på dagens Expansiva PP, och inte röra räntan, fram till den dagen (som ingen vet när det är) Core PCE når 2%, alternativt att lönerna drar över 3% i årstakt (vilket implicit är samma sak) vilket man kommunicerar ut till marknaden. Då vet man att inga räntehöjningar väntar för inflationen/lönerna drar. Men när de gör det så går man snabbt från dagen expansiva till åtramande PP direkt. I siffror innebär det att man går från 0,25 till 2,25 på ett år kanske… 200 punkter på 12 månader, är 50 punkter i kvartalet.

Det är helt uppenbart att man vill köra alternativ 1, då detta är mycket mjukare och skonsammare för ekonomin, då alla belånade får se sina räntekostnader öka låååååånggggsammmmmtttt och inverkan på dollarns volatilitet och effekter på omvärlden (typ Kina, olja och växelkurser) blir mindre. Idag kritiseras FED för att flagga för höjningar utan att genomföra dem. Det är baksidan med Alt 1. Men Hade man valt Alt 2 så hade man garanterat blivit kritiserad för att vara ointresserad av att höja räntan trots att ekonomin går hyfsat (lite som i Sverige). Ska man vara lite petig så är FED inte riktigt i Alt 1 heller, för då borde man ju höjt i mars och juni. Men det vågade man inte.

Fördelen med Alt 2 är att när man höjer så är det helt uppenbart att man måste höja. Lönetakten, tillväxt och inflation är på en sådana nivåer att ekonomin borde må rätt bra och är i behov av nedkylning. Fördelen är att man inte behöver göra policymisstag, dvs man höjer när man vet att man måste.

Nackdelen med Alt 2 är att FED tvingas agera kraftfullt vilket kan leda till förödande konsekvenser som riskerar skapa problem längre fram.

Handen på hjärtat så är det ingen centralbank som vill vara tvingad till action och agera RETROAKTIVT. En centralbank vill alltid agera så PROAKTIVT det vara går… därför är Alt 1 det enda egentliga tänkbara.

Point being, de vill vara Proaktiva, utan att skada ekonomin, vilket man riskerar att göra om ekonomin inte är tillräckligt stark. Det är faktiskt lättare sagt än gjort! Vilket val de än väljer så går det att kritisera dem.

Som jag skrev innan tycker jag risk/return ser trist ut… och 1300-1350 området är en mycket mer intressant Entry Point. Sell high, Buy low lär fungera ett tag till!

Ha en skön vecka!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.