Ska marknaden skita i det här också?

ISM Non Mfg kom in på 51,4 mot väntat 54,9 och fg 55,5. En riktig skitsiffra!

60-70% av amerikanska ekonomin bygger på tjänster… så den är ju inte helt oviktig, om jag uttrycker mig milt. Å andra sidan, är den inte lika ”leading” som ISM Mfg. Men visst är det en dålig siffra och man undrar vad som händer. Soft Patch hade dem ju i Q1, och till viss del Q2, och sen var det ju tänkt att ekonomin skulle växla upp…. vilket den gjorde över sommaren. Men nu verkar det som om momentum kommer av sig. Det positiva är att Emplyment ENDAST sjunker från 51,4 till 50,7.

Frågan är om marknaden kommer att bry sig. Eller den kör efter jargongen att dålig data är bra data, därför att det gör att FED inte höjer… vilket är bra för dagens höga multiplar. Jag vet inte om jag köper det faktiskt. Det viktigaste är att vinsterna håller. Hela April 15- Februari 16 sättningen handlade ju om att vinsterna stagnerade. Inte att räntorna sköt i höjden. Visst, óm räntorna går från 0,25% till 1,25% spelar det roll för multiplarna… men 0,25 till 0,50 är mindre viktigt. Då är det viktigare att vinsterna håller!

Jag tror, rent tekniskt, att ska OMX gasa vidare så måste DAX passera 10,740…. punkt!

Oljan, mycket snack och varannandagsrörelser…. som jag sagt tidigare. Jag tror den kommer fortsätta röra sig mellan 40-50 under en tid till. Hökiga toner från FED skickar lätt ner den 10% (för det betyder implicit stark dollar). Duviga toner skickar gärna upp den!

För att det ska bli en riktigt trend, dvs in i våg 5, efter att våg 4 sedan april-15 är avklarad, så måste den amerikanska 2 åringen nästan bryta 0,85%, och 10 åringen 1,64%…. annars har jag svårt att ta den här haussen på allvar. Även spreaden mellan 10 och 2 år måste bryta upp för att man överhuvudtaget ska tro på att USA kan växa med mer än 2% nästa år. Vilket krävs om vi ska få se lite uppreviderade vinstestimat, eller att nuvarande inte ska skruvas ner!

Som sagt, jag låter inte så positiv…. men marknaden verkar tolka in det mesta så positivt den bara kan. Vi får väl se hur länge det håller! Jag har haft fel förut!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ska marknaden skita i det här också?

 1. dörren trader skriver:

  Känns som marknaden spelar stenhårt på att får inte höjer räntorna

  Bad news=Good news

  Ologiskt för mig också…en sista väg upp innan den riktiga kraschen kan börja lutar de åt?

  Guldet kan nog stiga upp bra nu efter dåliga stats …1400 nästa anhalt?!

 2. En Annan Fredde skriver:

  Jag får lite av en dejavu-upplevelse av den här uppgången. Inte första gången marknaden skitit totalt i halvtaskiga siffror och fortsatt uppåt. Tidigare har det inte blivit någon korrektion utan man har vackert fått stå bredvid och titta på eller stoppa huvudet i sanden och trycka på köpknappen. Jag vet inte om jag tycker det är värt att göra det senare den här gången heller även om man missar uppgången.

 3. GaStan skriver:

  jag vet, känns igen, och är otroligt knepigt!

  • Fredde skriver:

   Hade varit intressant med en jämförelse mellan USAs arbetsmarknaden nu jämfört med den stora depressionen.. Färre som arbetar nu än då?

   • GaStan skriver:

    Arbetslösheten var som värst 25% då, och låg stadigt över 15% under åren 32-39.

    Där hade vi varit om inte obama kör budgetunderskott på totalt 40% av bnp… Och han hade aldrig lyckats med det om inte Fed körde QE

   • Fredde skriver:

    Men det är väl fler som står utanför arbetsmarknaden idag? På den tiden räknades alla in i arbetskraften

    Klicka för att komma åt 20160620_cea_primeage_male_lfp.pdf

   • GaStan skriver:

    Alla? Även alla kvinnor, gamla och barn?

    Jag är dåligt insatt….

    Men jag brukar inte lägga så stor vikt vid arbetslösheten då man kan trixa och fixa med den siffran.

    Jag tittar mycket hellre på antal SYSSELSATTA. Den siffran kan du inte trixa bort.

    2007 toppade antalet sysselsatta i USA på 137 miljoner människor. 2008 började den falla och under 2009 föll den rejält. Men den bottnade även 2009. 2014 var vi tillbaks på 137m igen! Nu tror jag vi ligger på ca 145m

    Nu var det ett tag sedan jag tittade på Great Depression, men jag vill minnas att antalet anställda i USA toppade 1929, och sen bar det utför. Botten inträffade 1932. Sen började det skapas jobb igen. Men 1939, dvs 10 år efter toppen så var det fortfarande väsentligt FÄRRE anställda i amerikanska ekonomin än det var 1929, 10 år senare….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.