Bits and pieces

Deutsche slår fast att flöden och positionering har varit en väldigt bra indikator för börsen i år. Vidare visar dem att inför förra FED mötet så var det kraftiga utflöden ur aktiemarknaden. Det är intressant, för att trots att räntemarknaden och terminer pekade på att FED inte skulle höja, så kanske marknaden ändå tog höjd för det? Eller, en förklaring som jag är mer inne på, är att datan, typ ISM, NFP m.m inte levt upp till förväntningarna, varpå marknaden efter en stark börs sommar tar hem sina positioner.

Hursomhelst, efter FED mötet har vände flödena in igen, och på det hela taget så är exponeringen i det korta perspektivet ganska neutral. Dvs reliefen av icke höjningen verkar till stor del vara inprisad. se nedan

namnlos2398

Men drar man ut kurvan ovan lite, och tittar på de senaste två åren så är inte aktieexponeringen särskilt hög. Tvärtom. Men tittar man på den grafen så ser man även att låg expo är inte en garanti att marknaden ska gå bra. Det krävs nåt mer, dvs det kvävs en trigger, fundamenta eller nåt annat. Om det infinner sig, OCH exponeringen är låg, då finns det FÖRUTSÄTTNING för en fin uppgång. Men det är inte skäl i sig. Ungefär som att börsen är billig inte räcker som skäl. En billig börs kan alltid bli billigare. Det krävs nåt mer. Men en billig börs är alltid en bra FÖRUTSÄTTNING för uppgång.

namnlos2400

Så frågan är därför, om det nu finns förutsättningar för uppgång, finns det några triggers. Det är skeptiska då de ser 3 skäl till att en uppgång får vänta….

1, President val. Historiskt så brukar det vara range bound fram till valet, pga uncertainty premia, och sen går det upp. Det här valet är dessutom så pass unikt att historiska mönster kanske är för optimistiska. Ikväll ska kandidaterna drabbas samman.

Istället för att läsa vad media skriver efteråt så skulle jag vilja tipsa om att följa den mexikanska Peson.
http://finance.yahoo.com/quote/usdmxn=x?ltr=1
Drar den över 20 så ökar Trumps chanser, vilket borde vara negativt för marknaden.

2, Makroförväntningarna ligger fortsatt på en rätt hög nivå. Dvs risken är hög att surpriseindex fortsätter ner…. vilket aldrig är bra för aktier. Särskilt inte om värderingarna är above average.

3, Vi går snart in i Q3 säsongen, och förväntningarna är högt ställda i jämförelse med de senaste kvartalen.

Ser man isolerat till hur flödena varit vs hur makro kommit in…. så finns det mer att göra på nedsidan!

namnlos2399

I morse kom Tyska IFO in väldigt starkt. 109,5 mot väntat 106,3 och fg 106,2. Otroligt bra och glädjande för Europa. Vi får se. Europa har en tendens att lagga USA, så vi får väl se hur länge den här skillnaden kan bestå. Siffran är också ett hån mot Brexit. Å andra sidan kontrar alltid Brexit pessimisterna med att Brexit ännu inte ägt rum. Britterna har ju inte ens lämnat in sin avskedsansökan till EU 🙂

namnlos1401

SPX stängde sitt gap på nedsidan i fredags. Så nu har vi inga gap kvar bortsett från dem längre ner på 2036 (-6%) samt 1864 (-14%). Det krävs såklart nåt fundamentalt för att vi ska testa dem!

DAX vänder ner idag, och skapar ett gap högre upp på 10,611. Det har potential att täppas inom kort tänker jag vilket skulle vara förenligt med OMX kring 1,437.

OMX då? Jo så länge som 1400 håller så kan vi inte utesluta vidare uppgång. Bryts den däremot så kan vi konstatera att 1448 var toppen åtminstone på kort sikt.

Som sagt, den närmaste månaden har potential att bli rejält stökig. Q3:or, presidentval och vacklande US makro. Kom ihåg. Även om det finns skäl att på marginalen vara positiv till Europa, så stiger inte Europeiska aktier om Amerikanska faller. Så enkelt är det. Sen stiger och faller dem olika mycket. Men riktningen är oftast densamma!

Trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bits and pieces

  1. Fredde skriver:

    Vad tror du om DB och Commerzbank? Verkar vara mer än en Lehmann den här gången

  2. Jacob skriver:

    Varför ökar Trump’s chanser med en stärkt peso?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.