Det bubblar, men resan går mot sitt slut!

Förra tisdagen var lite av ett trendbrott när den Amerikanska datan kom in bättre än väntat. I fredags hade vi ytterligare data, som på det hela taget var bra!

Core PCE kom in på 1,7% mot väntat 1,7% och fg 1,6%… som väntat och ingen game changer. FED har en helårsprognos som säger att Core PCE ska bli just 1,7% i år. Så för en gång skulle har de haft rätt! Men som alla vet så är det ingen ko på isen. Inflationstrycket speglar just en ekonomi går framåt, men i ganska lugnt tempo. Jag förstår att FED vill kliva av den expansiva Penningpolitiken, och gå mot en Balanserad. Någon Åtramande PP är fortfarande inte aktuellt!!!

Michigan, som mäter konsumentförtroende kom in på 91,2 mot väntat 90,0 och fg 89,8. Okej, inte lika bra som ConsumerBoards siffra förra tisdagen, men inte dålig heller. Känns som att de amerikanska hushållen ändå är på ganska hyfsat humör.

Men den stora siffran i fredags var Chicago PMI. Den kom in på 54,2 mot väntat 52,0 och fg 51,5. Otroligt bra!!!! Eftersom den har haft ganska god bäring på ISM så är det inte utan viss spänning som jag väntar på ISM/PMI i eftermiddag. Den här siffran kan vara avgörande för om vi ska bryta upp eller falla tillbaks under veckan. På fredag kommer NFP, som lär sätta tonen efter det!

Det är ändå ett lite knepigt läge där man måste väga samman Valet, Q3or, Värdering och Markodata. Kanske blir Valet en icke incident, kanske vänder makro upp, kanske kommer Q3orna in starkt. Men kan en dyr börs blir dyrare då?

Vi tar ett steg i taget. Valet är, i likhet med Brexit, ganska binärt. Dvs antingen är man orolig för att Trump ska vinna, eller inte. JUST NU är man inte det, så man kan säga att Valets inverkan på marknaden nu är Noll till svagt positiv. Men det kan ändras snabbt, och trigger skulle jag säga är om Mexikanska Peson går över 20 mot dollarn.

Det har även rullar in en del PMI data.

Kina Mfg PMI kom in på 50,1 mot väntat 50,1 och fg 50,0. Den officiella siffran kom in på 50,4 mot väntat 50,5 och fg 50,4. För tjänstesektorn kom den in på 53,7 mot fg 53,5. Inline och stabilt med andra ord. Den bekräftar alltså dagens syn på Kina. Därmed är det inte heller börsdrivande data. Renminbi spot bekräftar detta också!

Tyska Mfg PMI kom in på 54,3 mot prel 54,3 och fg 53,6… starkt men inline. För Eurozonen kom den in på 52,6 mot prel 52,6 och fg 51,7.. starkt men inline. Datan är exakt som Prel PMI var för nån vecka sen, och IFO var ju också bra, så rent börsmässigt spelar det mindre roll egentligen. Det är bara att konstatera att Europa sett rätt okej ut relativt förväntningarna för 3 månader sedan. Surpriseindex stiger. Detta är bra, men vi behöver USA med oss för den övergripande trenden.

UK Mfg PMI som jag egentligen inte följer kom in på 55,4 mot väntat 52,1 och fg 53,3… ingen bryr sig om Brexit här inte!

Om vi summerar, så är det egentligen bara Chicago PMI som sticker ut och optimismen är därmed kopplad till att ISM överraskar idag, och att den soft patch vi såg i september är över. Man hoppas att amerikanska surpriseindex ska vända upp! Tittar man på den amerikanska räntemarknaden dvs, 2 yrs, 10 yrs, 10-2 spread, usd/eur… så har ju inte den gått ”bananas” av glädje. Aktiemarknaden rycks med som vanligt!!! Men jag vill ändå inte ta ställning vem som har rätt…… låt oss invänta ISM/PMI i eftermiddag.

Ser man till OMX så touchade den mitt gamla target på 1450 nu på morgonen. Tyskland är stängt idag. Hade tysken varit öppen hade den säkert stängt gapet på 10,611. Man är frestad att tänka att OMX är på väg att bryta upp, och kommer ISM in starkt, så är chanserna hyfsade. Men man ska också komma ihåg att vare sig SPX, DAX, Eurostoxx 50 eller 600 har brutit upp, utan befinner sig fortfarande i en typ av konsolidering. Därför ska man nog tygla sin tekniska optimism kring OMX…. den kan leda, men den kan också finta!!!

Som sagt, invänta ISM, är den inline eller sämre, var försiktig. Är den klart bättre så kan vi klättra vidare mot 1475-1500. OMX stängning över 1446 är tekniskt positivt, under är negativt.

Nedan chart ger lite input om USAs statsskuld, räntan de betalar på den, budgetunderskott etc.

namnlos2406

Värt att notera,

Statsskulden ligger på 106%. Det är högt, men så länge som budgetunderskottet är lika stort som BNP tillväxten, så är skulden, mätt som BNP%, oförändrad. Det gör att man kan köra underskott på ca 2-3%.

Men vad kostar statskulden? Jo räntan på den senaste 2-3 åren ligger på ca 2,5% Av BNP. Det betyder att om man vill uppnå ett budgetunderskott på ca 2,5%, så måste Primära Balansen vara på ca 0%. Dvs budgeten innan räntekostnader måste balansera.

My take är fortfarande… oavsett President som blir vald så är de mer eller mindre tvingade att köra en Primary Budget som är hyfsat balanserad. Man kan hålla den som är idag. Men om man vill öka utgifterna, så måste man öka skatterna. Om man vill sänka skatterna så måste man sänka utgifterna. Det blir rätt tajt! Därför kan kandidaterna lova brett just nu… men risken är att de kommer hålla tunt!

Ha en skön vecka!

ps. Oljan är intressant då den visar styrka. Men den har bildat ett gap efter sig som den lär stänga på 49,25. Sen finns det gott om motstånd kring 51 och AYH. Så uppgången känns, rent teknisk, som begränsad. På sin höjd till 55-56usd. Frågan är om det finns någon fundamental game changer därute? Överrenskommelsen i Algeriet var ju historisk, men dess inverkan på global supply/demand dynamics är begränsad.

Om man tänker lite positivt så skulle man kunna tolka oljan rent tekniskt som att konsolideringen som pågått sedan i juni är på väg att ta slut och att vi är på väg att bryta upp. I så fall skulle man kunna stretcha kalkylen mot 60ish usd. Men för att detta ska bli verklighet så måste vi ha fundamenta med oss. Någon av följande punkter måste uppfyllas:

1, Utbudet minska väsentligt framöver. Kommer OPEC att överraska ytterligare och dra ner produktionen väsentligt? Alternativt att dagens lagernivåer, som är på en historiskt hög nivå, skulle trilla ner i källaren. Njae, känns inte så troligt!

2, Efterfrågan måste accelerera utifrån dagens prognoser. Dvs Global BNP prognos, och den Amerikanska i synnerhet, måste skruvas upp. Inte heller super troligt?

3, Dollarn måste försvagas ordentligt. Hmm, ja det kräver nästan att FED blir superduvig vilket skulle vara resultatet av något väldigt tråkigt, vilket kommer påverka punkt 2 negativt.

Så frågar ni mig, så är ett brott och större uppställ inte särskilt troligt. Det skulle i så fall prisa in nåt under 2017 som vi inte ser just nu!!!

ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.