ISM – soft patch är över?

Markits siffra kom först in på 51,5 mot preliminära 51,4 och fg 52,0…. inline och lite av en axelryckning. Den driver inte börsen någonstans.

Sen kom världens, förmodligen viktigaste, framåtblickande makrosiffra. ISM Mfg Index. Den kom in på 51,5 mot väntat 50,3 och fg 49,4. Bättre än fg och bättre än väntat! New Order kom in på 55,1 mot fg 49,1.

Tjohoo, den vänder upp! Soft patch är över! Surpriseindex har bottnat ur!!!!

Har inte studerat underkomponenterna i detalj men spontant är det en bra siffra, som borde kunna hjälpa oss över 1446 motståndet!!!

Nu ska man inte bara se den här siffran isolerad, utan ta in att Consumer Confidence datan också varit bra, vilket är viktigt då många varit rädda för hushållens inbromsning efter sommaren.

Ovanpå detta har vi stabil Europa och Kina data. Det har vi visserligen haft hela tiden,…. men det är ändå bra i kombination. Sen måste man komma ihåg att nivån på ISM ändå pekar på fortsatt måttlig momentum i den amerikanska konjunkturen, så vänta er ingen 3%+ tillväxt i det korta perspektivet.

Nu kan det bli bra börs i veckan fram till NFP på fredag. 170k väntas. Kommer den in under 150k så blir det nog sura miner igen. Kommer den in över 200k så kommer man börjar bli orolig över räntehöjningar. Så det är känsligt! Vi har lite service PMI´s på onsdag, som är viktiga, men sett ur ett börsperspektiv är de mindre viktiga än Mfg PMI då de brukar lagga.

MEN i det korta perspektivet är man alltså INTE orolig för

1, att makrodatan försämras

2, att FED ska höja

3, att Kina ska hårdlanda

4, att Brexit ska ställa till problem

5, att Tyska banker ska gå omkull

6, att Trump ska bli president

7, att oljan ska krascha

Detta driver marknadens positiva momentum i det korta perspektivet. Det fina med momentum är att det är så härligt att sitta med, och att det känns så rätt! Det dåliga med momentum är att NÄR man upptäcker trenden, så är det oftast rätt sent och en hel del är redan diskat i marknaden. Då är det inte så smart att luta sig mot momentum i det medellånga perspektivet.

Jag siktar på 1475-1500 vid stängning över 1446. Gör mig redo att kliva av fundamentalt, då börsen inte är billig längre, och Q3orna har potential att göra en besviken med negativa revisions som följd. Höga multiplar i kombination med räntehöjningar är också en giftig coctail som marknaden lär börja fokusera på efter valet!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.