Fredags hausse

Nej market tajming har aldrig varit min starka sida. Även om jag sedan tidigare satte upp target på 1475-1500, som vi nu verkar nå, så ligger jag helt utanför marknaden sedan 1435 i snitt!!!!

Men jag är inte orolig, hemligheten med att vara framgångsrik på aktiemarknaden över tid är inte att hitta vinnarna eller hänga med i varje hausse, utan att undvika förlorarna eller stå utanför baisse. Delar du inte den tanken så handlar det helt enkelt om att du inte varit med tillräckligt länge!

Antingen håller vi på att toppa ur nu, i linje med den konsolidering som pågått sedan augusti. (Bortsett från OMX som handlats upp, men det handlar mer om svag krona. I dollar så ser OMX ut som alla andra!)
Eller är vi på väg att bryta upp ur detta intervall och fortsätta 3-6% till. Jag tror ju på det förstnämnda, men inser att det senare kan mycket väl hända. Det är en uppgång jag i så fall, på tekniska grunder, inte vill missa. Jag får återkomma till när och hur man ska stoppa tillbaka sig igen i så fall.

Optimismen verkar handla om att man prisar in att Trump inte kommer att vinna. Om Clinton vinner så blir det mer av samma. Dvs en fortsättning av Obama politik… more or less. Marknaden gillar inte osäkerhet. Clinton står för kontinuitet. Draghi var relativt duvig igår. Det verkar marknaden också gilla. Däremot är jag som sagt inte alls säker på att han gör nåt i december. Beror på hur FED och ekonomin utvecklas.

I nästa vecka börja det rulla in preliminära PMIs. De kan speeda på uppgången, allternativt hålla tillbaka den. Det känns som att marknaden bara orkar tänka, och glädjas, över valet nu!!!!

Capital Economics tror inte Riksbanken behöver gasa så mycket mer… jag håller med! BNP tillväxten har toppar ur men ser ut att kunna stabilisera kring 3%. Det är ändå dubbelt så bra som övriga Europa!

namnlos2466

Kronan är som sagt viktig. När dollarn stärktes importerade vi inflation. Sedan slutet på 2015 har vi i spåren av kronans styrka importerat deflation… men den senaste kronförsvagningen kommer att innebära att vi framöver importerar inflation igen….. Så den senaste svaga inflationssiffran ska man ta med en nypa salt. Höjer dessutom FED i december, så lär den försvagas ännu mer!

namnlos2467

Översatt till kärninflation, så betyder det att vi faktiskt kan nå målet om 2% nästa år, och därmed är det hög tid för RB att kliva av QE och kanske börja höja! Vi får se, går FED in i en räntehöjarcykel med 25 punkters höjning dessutom så kan det gå ännu snabbare…. och som jag sagt tidigare har vi en inbygd broms i systemet, nämligen hushållens rörliga bolån…. ca 1,500-2,000 mdr kr i rörliga bolån kan suga upp en del slantar som idag går till konsumtion.

namnlos2468

Man flaggar även för att löneglidnignen kan ta fart närmaste året…

namnlos2469

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Fredags hausse

 1. Wilko skriver:

  Får vi tecken på löneglidning i Sverige, så kan det bli smashläge de luxe på kronförstärkning. Vi är inte där ännu (på långa vägar tror jag), men det kommer att komma en urtoppning av kronan mot USD&EUR och då skall man inte bli förvånad över hur långt rörelsen åt andra hållet kan gå.

  Angående instoppning i marknaden: Själv håller jag koll på om vi får ett break-out mönster på DAX över 10.800.

  Trevlig helg på dig med!

 2. sam lakerkrans skriver:

  Laste pa di om fastighetsmaklarnas forsaljning http://www.di.se/nyheter/maklarjattens-forsaljning-rasar/
  Visst, priserna har gatt upp senaste tiden, men ar det under minskande omsattning? Nagon som vet vart man kan hitta antal avslut? (har sokt på svensk maklarstatistik men kan bara hitta glidande medelvarden)
  Orovackande om marknaden torkar ihop och blir kanslig.

 3. Fredde skriver:

  Hmm jag är skeptisk 😉

 4. Jim skriver:

  Hej
  Gamla stan, när får man höra dig i Fill or kill-podden igen? Jag och många andra uppskattade avsnittet när du var med väldigt mycket, så hoppas att snart få höra dig igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.