Senaste makro

Det har rullat in lite makro från Kina…..

För det första vill jag bara säga att jag är orolig för Renminbins försvagning. Det har jag varit ett tag. Trasig klocka nästan! Det handlar inte om att datan är dålig, utan FEDs hökighet.

Nya lån kom in på 1,220 mdr Yuan mot väntat 1,000 och fg 949… en stark siffra. Nu för tiden så verkar alla nyutlånade pengar gå in i fastighetssektorn. Dels från det statliga planet, i form av social housing, och dels från det privata i nybyggnation. Jag är inte person att bedöma om det finns verklig efterfrågan, eller hur mycket som är spekulation, eller om priserna är för höga eller inte. Men det finns dem som är oroliga! Många tror på en bubbla!

M2 kom in på 11,5% mot väntat 11,6 och fg 11,4. Stabilt, och pekar på att BNP kommer hålla sig kring 6,5-7% närmaste kvartalen.

IP kom in på 6,1% mot väntat 6,4 och fg 6,7… stabilt
Retail Sales kom in på 10,7 mot väntat 10,7 och fg 10,6.. stabilt
FAI kom in på 8,2 mot väntat 8,2 och fg 8,1… stabilt

Slutligen BNP under Q3 som kom in på 6,7% mot väntat 6,7% och fg 6,7… dem är duktiga på att pricka prognoserna de där kineserna 🙂

Stabilt över hela linjen!

Från USA kom Empire index in svagt, -6,8 mot väntat 1,0 och fg -2,0… det är en regional siffra, men ändå!

Core CPI kom in på 2,2% YoY mot väntat 2,3 och fg 2,3… inget nytt inflationstryck här inte!

NAHB, som leder fastighetssektorn, kom in på 63 mot väntat 63 och fg 65… stabilt. Den här siffran kommer jag sluta att rapportera om, utan bara hojta till om den skulle vända ner. Amerikanska fastighetssektorn mår bra. Till skillnad från 2008.

I veckan kommer Philly FED. Därutöver har vi ECB möte, där inget nytt väntas. Samt Beige Book som sannolikt pekar på höjning.

Rätt intressant hur US 2yrs Bond fallit tillbaks från 0,90 till 0,80. Risken för räntehöjning i december har inte förändrats. Hursomhelst, har det varit bra för multiplarna/bra för aktier. Då är dollarn mer logisk. Den är stark, och har varit stabil senaste veckan. Med bara några veckor kvar till valet, där marknaden just nu verkar prisa in en Clinton vinst, så borde dollarn kunna stärkas ytterligare någon procent. Oljan har varit stark och relativt obekymrad över dollarns styrka. Om vi får ett sista ben upp i dollarn, så är det frågan om inte oljan ska ner till gapet kring 49usd.

Det känns som att optimismen nu bygger på att Clinton vinner….jag tror det kan bli en Buy the rumour – sell on facts grej.

Q3 orna rasar in och magkänslan är att 2017e inte kommer revideras uppåt i varje fall. Det är ju inte så bra om det ackompanjeras av stigande räntor… och ovanpå det hög värdering. Ja jag vet att jag talar i egen sak, då jag står utanför. Men ändå!

Enligt CS så borde CPI ändå dra uppåt i USA närmaste tiden, då råvarupriserna indikerar detta. Rätt ointressant egentligen, då det inte påverkar kärn inflationen…

namnlos2460

Om råvaror är ointressanta så är dollarn desto viktigare för Goods inflation. Den starka dollarn har länge varit deflatorisk, men som jag har skrivit så har den här effekten försvunnit. Nu börjar dollarn krets kring 0% YoY och därför borde inverkan vara varken eller… även om CS pekar på inflatorisk. Väldigt lite i så fall….

namnlos2461

Jag har även flaggat för nedan innan… men deflationen vi importerat från Kina senaste 4 åren kan vara på väg att ta slut…. inte för att något pekar på en stark import av motsatsen ännu… men ändå!

namnlos2462

Vet inte varför jag visar den här då jag inte tycker det stämmer. De menar att Service inflationen är på uppåtgående pga att lönerna är på väg upp. Med lönerna i det här fallet menas Atlanta FED Service wages. De lönerna ligger tydligen kring 3,5% i årstakt. Hmmm, NFP timlöner visar på 2,5%…. vilket historiskt rimmat bättre med Core Service PCE, som har inverkan på Core PCE, som är den FED följer…. så jag är lite skeptisk. Givet att NFP dessutom bromsat in något så är jag långt ifrån säker på att lönerna driver kärninflation framöver… som jag sagt tidigare… VÄCK MIG när NFP timlöner går över 3%. namnlos2463

Cykliska aktier har gått starkt i USA, och prisar in en 10 åring över 2%. Höjer FED i december så ska 10 åringen också gå mot 2%. Men om det händer så är det som sagt till stora delar inprisat av marknaden! Läge att ta hem vinsten i cykliskt eller?

namnlos2464

Marknaden verkar också gått på att makro kommit in bättre än väntat… får se hur det går framöver.

namnlos2465

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.