Mixad bild om löner

NFP timlöner som kommer på fredag har rört sig uppåt på sistone, och det verkar vara lite konsensus bland strateger att det är något vi kan vänta oss under året. Samtidigt kom ECI, Economic Cost Index, precis. Den visar löneersättningarna kvartalsvis med en månads fördröjning. Den kom in på 0,5% QoQ mot väntat 0,6 och fg 0,6. I årstakt låg lönerna i Q4 på 2,2%. Sedan 2009 har de snittat 2,0%. NFP däremot har börjat röra sig upp mot 2,7%. Varför är detta viktigt? Jo för att näst efter Core PCE så anser FED att det är den viktigaste siffran och den som mest korrekt beskriver löneinflationen i USA. Lönerna är sen den faktor som driver inflation över tid. Vi har alltså en siffra som visar att lönerna inte rör sig. Samtidigt finns det annan data som visar att de är på gång. Nåväl, för alla som gillar en duvaktig FED är detta en bra siffra. Räntorna är faktiskt på väg ner as we speak.

Men det kan även bero på andra saker. Chicago PMI, den som sägs följa ISM bäst, kom in på 50,3 mot väntat 55,0 och fg 54,6. Riktigt dålig på alla sätt. PMIs börjar komma in lite blandat minst sagt. Varför är det viktigt? Jo för att det är en jävla skillnad om PMI toppar ur här…. eller de ska fortsätta upp mot 60 under våren. Börsen lär gå därefter. Imorgon är det ”PMI-mania” så då lär vi få veta.

Core PCE kom igår förresten. 1,7% YoY mot väntat 1,7 och fg 1,7… gäsp. Nej den kommer först bli intressant efter sommaren då Trump, dollar, löner och Gud vet allt börjar koka ner…. och ska ställas mot hur FED agerat och kan tänkas agera…

Deutsche tror ändå det finns chans att PMIs ska fortsätta upp under våren…

namnlos2557

Samtidigt kan man ju konstatera att det är rätt många gånger den rusat upp mot 60 utan att PMI hängt med.

US Consumer Board Consumer Confidence kom in på 111,8 mot väntat 112,8 och fg 113,7…. jag säger som vid Michgian… kan de amerikanska hushållen bli mer positiva?

Tittar man på OMX så bröt den fallande, och det borde ju vara positivt! Vissa hävdar dock att stängningen var klen och vi snarare gått från fallande till konsolidering. Snark!!! Jag tror att trenden är uppåt men att vi kanske behöver samla lite kraft, och stänga lite gap innan vi drar vidare. Man ska snarare vara i marknaden och vara beredd på att stoppa ur sig, än att sitta utanför beredd att stoppa in sig. Men det är klart, är det konsolidering, så är det stängning ovan 1554 som du vill ha. Fortsätter det ner så är hela 1,468-1,498 området ett smaskigt tekniskt köpläge om du frågar mig. Kronan är återigen nyckeln här…. ska bli intressant att se vad som händer kring 8,67ish. Personligen tror jag det är slutet på kronförstärkningen för denna gång! DAX 11,500ish ska man också hålla lite koll på….

Tekniskt kan det bli en bra vår…. Fundamentalt en fruktansvärd! Tyvärr! Det kan också tolkas som att det ska ”ralla” innan det ska ”krascha”…. eller tvärtom…. bara för att jävlas!

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.