PMI mania

Jag noterar att DAX och Stoxx600 stängde sina gap från förra veckan igår. Så går det när man skjuter över. Jag noterar också att SPX har gap uppe på 2,292 som lär täppas till i det korta. Kronan är stark och att äga utländska aktier har inte varit samma goda affär i år som att äga OMX eller svenska aktier i ren allmänhet. Jag tror Kronförstärkningen går mot sitt slut, och det behöver inte vara fel att ta lite FX expo.

Frågan är vad som händer med oljan om dollarn börjar stärkas igen? Samtidigt är konjunkturindikatorerna starka, så efterfrågekomponenten kanske överraskar!

Tyska Mfg PMI kom in precis på 56,4 mot Flash 56,5 och fg 55,6… stark siffra
Den Europeiska motsvarigheten kom in på 55,2 mot Flash 55,1 och fg 54,9… också starkt

De flesta är överrens om att Europa lär nå minst 2% tillväxt i år, givet attdet här håller i sig vilket jag inte alls är säker på. Å andra sidan är man färgad av historien och vetskapen om skuldsättning. Stigande tillväxt är bra för jobb och inflation, och Draghi kanske kan fullfölja sin utfasning av QE. Kul för honom. Skeptikern påpekar dock snabbt att det fortfarande är mycket sentiment, och lite realdata som pekar på detta. Pragmatikern svarar snabbt att inför stigande tillväxt brukar PMIs dra. Å andra sidan händer det ibland att PMIs drar utan att tillväxten gör det…. och då är det bara en tidsfråga innan PMIs faller tillbaks. Men det är intressant med Europa. Vi har tuffa förhandlingar mellan UK och EU, stök i Italien, val i Frankrike mfl…. och ändå är marknaden optimistisk. Är det Trump effekten som spiller över, eller är Europas ekonomi så pass motståndskraftig att den lyfter på egna meriter, oavsett politiska risker. Räntorna är ju fortfarande låga här, till skillnad från i USA där de stigit sedan förra sommaren. Om vi får en liknande utveckling kanske det lägger sordin på ekonomin med viss eftersläpning då även Europas hushåll är ganska belånade. I synnerhet de Svenska!

Mina kollegor är glada för rapporterna från Volvo, Sandvik och Atlas…. om man vill tänka lite positivt, som de gärna vill, så ser de lite av ett trendskifte. Förr om åren har förväntningarna legat högt, och sen har bolagen gjort oss besvikna och vi har reviderat ner estimaten allt eftersom. Den här gången verkar det vara tvärtom! Är detta början på nåt nytt? Mitt negativa fundamenta case bygger ju till stor del på 1, höga värderingar, 2, stigande räntor och 3, stor risk för att vinstestimaten 2017e inte lever upp till förväntningarna. Den sista är nyckeln, för en dyr marknad kan bli dyrare om 3:an pekar i rätt riktning.

Så här ligger det till….

OMX30 hade Vinst per aktie förra året på 86kr (alla Q4 har inte redovisats ännu). Det gör att OMX handlas på PE 18X. För 2017 ligger estimatet på 95kr. En ökning på 10%. Det ger PE 16,3. En dyr marknad har en tendens att bli dyrare om revideringarna är bra. Påminn mig i början av mars om vi fortfarande står på 17e 95kr. Den här siffran är en av nycklarna hur börsåret blir nämligen. Slutar den på 90kr kommer du haft chansen att köpa in dig MINST 10% billigare än idag någon gång under året. Kanske även 15-20%. Slutar den på 100kr. Ja då minskar den sannolikheten avsevärt! Som ni förstår kommer revideringarna gå i samklang med sentimentsindikatorer och marknadens syn på Trump. Som president har man ju 100 dagar på sig att leverera, sägs det!

För SPX ligger Estimatet för 2017 på 130usd. För 2016 tror man på 113usd. 15% ökning. Deutsche menar att man måste justera för återköp av aktier och dyl och då kryper den upp mot 119usd. Oavsett, så kan man applicera samma resonemang som ovan.

Från USA kom US Mfg PMI in på 55,0 mot Flash 55,1 och fg 54,3… bra!

ISM, som ändå är den som väger tyngst, kom in på 56,0 mot väntat 55,0 och fg 54,7. Väldigt starkt. New Order höll sig uppe på 60,4  mot fg 60,2.

Otroligt stark data vilket pekar på en stark ekonomi… vilket vi också kommer få under Q1. Men vad händer sen… ja det beror såklart på om den här Trumpismen vill hålla sig!!! Men det handlar också om att oljeindustrin inte strular, att exporten har det lite lättare när inte dollarn stärks och att vinster man gör i utlandet blir mer värda.

MEN Räntorna och Dollarn rör sig knappt. Det skulle kunna tolkas som att man numera är van vid starka siffror och det här var väntat… och därmed inprisat. Nej jag tror going forward så krävs det Trumpism och bra data…. för att räntor, aktier och valuta ska hålla sig. Det är liksom så man ser världen nu. DÄREMOT, skulle det komma en skärva i kristallen… ja då kommer det vara oväntat och ej inprisat och leda till betydande nedsida för både börs, dollar och räntor. Risken är HÖG i marknaden, men alla tycks känna ett stort lugn och stabilitet…

Jag tror hela rummet är fyllt av gas, och att det räcker med en gnista. Men när och hur den kommer…. ja du???

By the way, vad beträffar Eur/Usd som jag tidigare var så orolig för…. vilken TUR att datan från Europa och USA kommit in starkt SAMTIDIGT…. hade det bara varit USA, så hade dollarn troligtvis stärkts, och då hade marknaden troligtvis till slut börjat oroa sig. Tack vare att datan puffar på i Europa så står eur/usd 1,07…. och inte 0,97. Det är en jäkla skillnad, och som jag inte riktigt såg framför mig.  Dock tror jag, precis som med kronan, att det egentligen bara är en tidsfråga innan dollarn  bottnar ur och börjar röra sig mot Par igen. Anledning…. FED är inne på höjar stigen…. det är inte Draghi!

På fredag kommer jobbsiffror.. det börjar bli hög tid för en uppväxling av jobben. 150k rimmar inte med 3% tillväxt!!!!

Med vänlig hälsning
GaStan

ps.

Vad är största risken i år?

1, Många tycker det är en total kapsejsning av rådande Trumpism, vilket skulle leda till att sentimentsindikatorer vänder ner, vilket leder till nedrevideringar av tillväxtprognoser och därmed vinstprognoser etc… och uppgången vi sett sedan förra sommaren riskerar att pysa bort!

Men jag anser ändå att den risken är hanterbar då det egentligen bara är back to normal. Trumpism är inte normalt.

Nej då finns det en risk som nästan är värre, och det är att

2, inflationen, mätt som Core PCE, skjuter över målet. Något som Deutsches strateg inte tror på, men vill varna för! Givet hur tajt arbetsmarknaden är och att den amerikanska konjunkturen ändå var på G efter sommaren, innan Trump vann, så finns det risk att Trumpismen innebär att man häller på bensin på brasan. Senaste tidens Pmi indikerar att tillväxten kan nå över 3% dessutom. Det är implicit mer än 300k jobb i månaden… om inte arbetsmarknaden är tajt idag så lär den bli det. Vad händer med lönerna då? Vad händer med inflationen då?

Idag tror marknaden på 3 höjningar i år. Jag tror på 4. Dvs upp till 1,25-1,50% styrränta. Men det förutsätter också att Core PCE håller sig mellan 1,7-2,0% i snitt (en enskild månad el pga baseffekt kan den dra över 2% utan att det är hela världen).

Men drar tillväxten mot 3%+, jobben mot 250k+ så kan mycket väl lönerna komma flygande och med dem Core PCE. Drar Core PCE över 2% och verkligen etablerar sig där, då måste FED svänga om. Dvs Istället för som idag där man vill gå från Expansiv till Balanserad Penningpolitik så måste man gå till Åtramanade sådan. Det innebär styrräntor på 2-3%.

Givet att Styrräntan höjs till 1,25-1,50 så tror jag det är rimligt med en 10-åring på ca 3%. Redan där tycker jag aktier framstår som oattraktiva idag. Höjer man till 2-3% styrränta då pratar vi 3,5-4,5%. Låt säga snittb 4% på 10-åringen.

Om vi då utgår från ERP, Equity Risk Premia. Förenklat är den ”1/Fwd PE minus 10 åringen”. Erp på 3-4% är fair, under 3% dyrt. över 4% billigt.

Om 10-åringen står i 4% så bör Fwd PE vara 14 för att värderingen ska vara Fair. Det betyder att vinsterna ska upprevideras med minst 30% på kort tid. ELLER ska marknaden ner med minst 20-25%.

Eftersom jag tror att hushåll och företag får det tufft med sina räntekostnader, om FED höjer räntan så mycket, så tror jag inte på vinstlyft av den kalibern. Tänk också på att det är löner som drivit upp räntorna, och de äter även vinstmarginal från företag.

Så om inte vinsterna ska upp…. ja då finns det bara ett alternativ kvar. Massiv sättning.

Å andra sidan kommer allt detta leda till att ekonomin bromsar in och FED sedan får lätta på bromsen…. men det är först EFTERÅT.

So Point being… största risken i år, borde vara att Core PCE slår över….. men det bygger på att lönerna tar fart, och det har vi inte bevis på ännu!!!! Så jag säger inte att det ska hända, bara att det är största risken för börsen om det händer. (och för svenska Pref aktier och Fastighetsbolag)

Ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till PMI mania

 1. Olle skriver:

  Som vanligt mycket intressant GaStan!

  Du har tidigare berättat om att du aldrig går outright short marknaden utan endast använder din syn på index för att tima när du går in och ur beroende på vad du anser vara dyrt och billigt. Finns det något scnearie du kan komma på där du faktiskt skulle kunna tänka dig att vara outright short? Jag tänker mig något scenarie där du är starkt negativ ur både en fundamental och en teknisk synvinkel?

  Hälsningar, Olle

  • GaStan skriver:

   Som sagt, jag ser ju på marknaden ur två perspektiv, ett tekniskt/taktiskt trading mässigt, och ett fundamentalt. Jag anser att de har båda styrkor och svagheter och kompletterar varandra. Det bästa exemplet är väl att den tekniska kan få en att sitta kvar i en starkt trendande marknad trots att den är dyr… och det fina med den fundamentala är att den får en att våga köpa trots trots att trenden är starkt nedåtriktad.

   Hursomhelt, beroende på hur man ser på de här kan man ha en positiv, neutral el negativ syn på marknaden.

   Hur man sen positionerar sig vid ex Sälj är ju högst individuellt. Vissa kanske nettoshortar marknaden… vissa andra ligger kanske med 50% aktier. Personligen ligger jag oftast utanför, men inte netto kort.

   Jag tror det finns ett inbygt, kanske irrationellt motstånd mot att ligga netto kort. Det handlar om att man kan vara beredd av förlora pengar om man ligger i marknaden om den går ner, eller att man förlorar alternativavkastning om den går upp och att man ligger utanför… .men att förlorar pengar när den stiger….. det tror jag tar emot för de allra flesta.

   Men i sak har du rätt. Det är egentligen ingen skillnad mellan kort och lång. Tycker man inte marknaden ser gynnsam ut så borde man våga ligga lika kort, som man ligger lång när man är positiv…

   Men jag gör inte det… det är en mental grej!

   • Olle skriver:

    Tack för snabbt svar! Jag antar att det hjälper att sätta upp ett antal grundregler för att förenkla processen och begränsa antalet alternativ vid varje given punkt. Dock på bekostnad att inte kunna exploatera en situation fullt ut. Om vi tror på en aktiemarknad som för all framtid kommer att vara mer eller mindre billig ur ett tillräckligt långt perspektiv (historiken talar för det) så låter det ju inte helt dumt att använda din grundregel. Sen det ytterligare argumentet som du nämner om den mentala biten. Får bara känslan av att det rycker lite i nettosäljfingret när rummet är fullt med gas och minsta gnista kan ge en brutal smäll…

 2. GaStan skriver:

  Men då ska man komma ihåg två saker

  1, att det kan alltid fortsätta upp både mycket och länge, innan det vänder ner. Alla orkar inte med den pressen…

  2, vi tror att rummet är fyllt av gas, men vi kan inte veta. Det kanske visar sig att vi fick tvärfel om allt, och marknaden drar 30% i våg 5 utan korrektion och problem.

  Mentalt går jag redan kort… jag har en lång altiepoetfölj med aktier jag tror på. Jag säljer inte dem för att jag tror på dålig börs. Jag säljer när värderingen inte håller längre. Däremot kortar jag terminen som skydd…. och hela syftet när jag kortar den är att tjäna pengar på fallande kurser. Så när det stiger loosar jag. Då är det rent mentalt en klen tröst om aktierna gått bra!

  • Olle skriver:

   Men du låter aldrig din position i korta terminen överstiga exponeringen i din långa aktieportfölj?

   • GaStan skriver:

    nope, faktum är att jag sällan ens är helt netto neutral… jag har oftast en viss bias mot det långa, även när jag är negativ. Däremot ligger jag nästan helt utan kort termin när jag är positiv.

    Grejen är att ligger du med 100 i aktier, och 50 kort i terminen… så blir vinsten ändå rätt maffig i terminen om du har rätt, dvs marknaden går ner. Visst den hade blivit större om man låg -125…. men även förlusten, och den svider nästan mer än det är skönt med vinsten. Förstår du hur jag menar, eller låter det flummigt?

    Jag vill ju se hela portföljen i sin helhet, och det gör man ju över tid…. men i praktiken blir det lite som att man ser aktieaffärerna isolerat för sig, och de korta terminsaffärerna för sig. Så även om man inte går ner till netto noll… så upplevs alltid positionen i terminen som väldigt stor.

    Jo förreseten… det finns ju lägen där jag inte har så mycket aktier, kanske 50%. Då kanske jag inte tar någon terminsposse alls även om jag är negativ….. så ur det avseendet ser jag till totalexponeringen.

 3. Niclas skriver:

  Väldigt intressant som vanligt, slår vår NEK-lärare på fingrarna!

  Har också funderat i banor hur den höga skuldsättningen kommer agera som en stötdämpare när räntan stiger. Känns tyvärr som det kommer agera sänke mot BNP, iaf i Norden!

  • GaStan skriver:

   Inte bara här, utan i många länder….

   Å andra sidan blir de som lånat ut pengar gladare då de får högre ränteinkomster…. problemet är att de sällan går ut i ekonomin utan återinvesteras i portföljerna

 4. Olle skriver:

  Inte flumigt alls, har alltid varit intresserad av nyttokurvor! Kahneman och Tversky är husgudar där hemma så jag förstår vad du menar! Prospektteorin förklarar väldigt väl hur vårt psyke fungerar när det kommer att dela in saker i vinster och förluster utifrån satta referensvärden. Kurvan är S-formad vilket innbär att marginalnyttan av en vinst är avtagande, men även marginalonyttan av en fölust 🙂 Vi tenderar därmed att hellre ta en säker låg vinst än en osäker vinst med högre väntevärde och precis motsatt för förluster, vi tenderar att hellre gambla än att ta en säker förlust med lägre väntevärde.

  Vill lära mig mer om varför det anses vara så otrloligt mycket svårare att vara kort marknaden i en bear trend än att vara lång den i en bull trend. Om vi bortser från finansieringskostnanden (aktielån) av att vara kort, att marknaden historiskt avkastat positivt och den mentala biten som vi diskuterat, har du några andra förklaringar till varför det är så otroligt svårt att vara kort?

 5. P bateman skriver:

  Tack för en mycket bra sida

  En fundering

  Är det inte konstigt att sp500 är på ath men omx30 en bra bit ifrån?

  Dollarn är ju stark så de borde ju vara i den positiva vågskålen för omx.

  • GaStan skriver:

   Precis, dollarn förklarar en del…

   Men svag vinstutveckling i Sverige pga av många stora export bolag förklarar en del

   Å andra sidan slog vi över våren 2015 när vi gjorde vår ATH

   Tittar man på spreaden mellan vår och Usa Erp, equity risk premium, så tenderar den att mean reverta över tid, efter att den spreadat isär….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.