Sell on facts

Euron och marknaden faller tillbaks något idag. Det är en ren Sell the Facts reaktion. Den positiva reaktionen på valet kom efter Första valomgången, fram till i fredags.

Rent börsmässigt tror jag den här reaktionen blir rätt kortvarig. Snart drar det vidare igen. Vi har lite roadbumbps på vägen men jag ser främst ett test av ATH på OMX, dvs 1720. Däromkring toppar det ur tror jag, och sen är risken stor att vi får en större korrektion! Rent tajmingmässigt hade det varit fint med en topp sista veckan i maj. Å andra sidan hade även en botten kring 1600 +/- 10bp sett vacker ut sista veckan i maj… så det är lite knixigt!! Titta på trendkanalen i OMX så förstår ni vad jag menar.

Nästa stora event är egentligen FED mötet i mitten på juni. Hon kommer höja!

I veckan har vi lite blandad data från Kina och USA. Jag fäster störst vikt vid Amerikansk data över importpriser, CPI samt PPI. Samt retailsales och Michigan. Men inga kioskvältare egentligen!

Från Kina har det kommit data över FX reserven. Den kom in på 3,029mdr mot väntat 3,020 och fg 3,009. Det är ett styrketecken att den inte faller längre.

Därefter kom det importdata som visade 11,9% YoY mot väntat 18,0 och fg 20,3.. lite svagare men jag är ändå rätt nöjd! Exportdatan kom in på 8,0% YoY mot väntat 11,3 och fg 16,4… typ samma!

Såg nedan chart. Lönebildningen är ju fortsatt kass i USA. Vilket gläder många då den håller tillbaks inföationen. Det intressanta är att den som tjänar sämst, nedre kvartilen, är de som fått störst löneökningar senaste året. Övriga har faktiskt fått se sin lönetakt glida ner. Eftersom lönerna är så vansinnigt mycket större  bland top 75 så innebär det att löneglidningen totalt sett blir svag. Men det är ett rätt intressant fenomen. Arbetsmarknaden brukar ju vara rätt tajt när man ser löneglidning i de lägre skikten. Oftast är det ju ganska okvalificerad arbetskraft, så det handlar såklart om att det är svårt att få tag på folk.

Lönebildning i de högre intervallen handlar också om utbud såklart, men det handlar även om hur bra det går för företagen. Skulle USA växa med 3%+ i årstakt är jag säker på att övriga grupper kan få sig en knuff upp lönemässigt. Problemet är att tillväxten inte har legat där. Vi får se om jobbdatan fortsätter att leverera helt enkelt.

Annars är det viktigt att förstå sambanden mellan den globala ekonomin – det allmänna inflationstrycket och räntor. Alla gör inte det har jag förstått.

1a, Höga skulder globalt ger låg real tillväxt. Skulduppbyggnad har i alla tider varit en viktig faktor för tillväxt. Skuldfrämjande tillväxt byggs dels upp av hushåll (främst nybyggnation av bostäder) och dels staten (genom budgetunderskott)

2a, En globaliserad och digitaliserad värld leder till att vi har svårt att nå ett högt resursutnyttjande globalt sett. Tidigare var världen mer fragmenterad och lokal, och därmed var det lättare att nå ett högt resursutnyttjande. Fortfarande anses arbetsmarknaden vara hyfsat lokal, och därmed en källa till högt resursutnyttjande. Men så här långt har vi inga bevis på det. Ex USA där arbetslösheten gått från 10%+ till 4,4% utan att trigga löneinflation. Min gissning är att A-marknaden är lokal, med globala influenser. Lönebildning är mer komplext än många tror.

1b,  Låg real tillväxt i kombination med 2b, lågt resursutnyttjande globalt sett leder till

3, strukturellt låg inflation

4, Låg inflation leder till ett lågt ränteläge.

Protektionism motverkar globalisering… vilket innebär, enligt ovan resonemang, att protektionism leder till högre räntor. Men med tanke på de stora skulderna leder väsentligt högre räntor (utan att tillväxten blir mycket högre) till recession. Så det är ingen vinnande strategi. 

Teknisk utveckling, innovation och ökad produktivitet är det enda som kan göra att vi inte får det sämre. Det landet som är bäst på detta kommande generation är nästa vinnande supermakt, de som inte är det är förlorare.

Mycket enkelt eller hur!

Ha en trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.