Feds blandade budskap

Fed avstod från att höja räntan och meddelade att man introducerar QT i oktober. Helt väntat!

Man specificerade inte beloppen för QT men marknaden räknar med 10mdr per månad under 4Q17. Detta trappas sen upp till 20mdr i 1Q18, 30mdr i 2Q18, 40mdr i 3Q18 samt 50mdr i 4Q18. Sen fortsätter man med 50mdr till man är klar. Med ”klar” är inte när man nollat innehaven på Tillgångssidan i FEDs balansräkning, utan när man nollat posten Bankreserves på skuldsidan i Balansräkningen. Fördelningen väntas vara 60% Statspapper – 40% bostadspapper.

Okej, är 10 mdr mycket? För det första är det 6mdr i statspapper som inte kommer rullas av i oktober-december. 4mdr är knutet till bostadspapper. Är 6mdr mycket? Kan det få inverkan på statslåneräntorna?

USAs statsskuld ligger på ca 20,000mdr dollar

http://www.usdebtclock.org/

Låt oss förenkla. Underliggande löptider varierar men den är inte orimligt att tänka att merparten av skulden rullas över på 10 år. Det betyder att 1/10-del faller varje år. 2,000mdr dollar. Det är ca 170mdr i månaden.

Tänk att i oktober så faller 170mdr som måste rullas över. De flesta som sitter på statspapper gör det av en anledning. Ofta har de mandat att sitta på x% statspapper. Typ Försäkringsbolag etc. En annan grupp är utlandet, främst Kina och Japan, som handlar mycket med USA och får betalt i dollar. För dem är det naturligt att köpa det tryggaste som går att köpa för pengar i kundens valuta. Amerikanska statspapper. Sen har du alla pensionärer och rika människor med ett behov av att BEVARA sina pengar (ett begrepp som det talas lite om, i motsats till VÄXA) som gärna sitter på statspapper. Point being, när statspapper förfaller, så är det naturligt för de här aktörerna att rulla över dem i ett nytt papper, med ny ränta och löptid. Men i oktober så är det en tant som säger ”Hörni pojkar, jag tar det mesta av det jag brukar, men jag måste lämna 6mdr. Är det någon som kan ta dem?”. Just det, det är tant Yellen som väljer att rulla över det mesta men väljer att avstå från en liten del. 6mdr av 170mdr är peanuts. Så de stora drakarna kommer säga. Nemas problemas, vi tar dem. Inte för att de kan trycka pengar, de får såklart sälja nåt annat, eller avstå från att köpa nåt annat, för att kunna ta ytterligare 6mdr i statspapper. Men det kommer inte ge avtryck. Det är för lite. QE har historiskt skapat det vi kallar för Asset Inflation. Det var en del av syftet. Man är rädd att QT skapar Asset deflation. Men 6mdr i det här sammanhanget. Det är peanuts.

Vad händer sen? Jo Yellen blir ju sittande med en del papper hon rullat över, precis som innan, och med 6mdr i cash. Eller egentligen 10mdr, för hon har gjort samma sak med bostadspapper. Hon tar den stora säcken med 10mdr och åker ner i källaren hos FED. Där finns två rum. I det första rummet står en tryckpress. Den har hon använt mycket genom åren. Men det var ett tag sen sist. Typ 2014 tror jag det var. Men nu går hon till andra rummet, för första gången någonsin. Där finns en stor braskamin. I denna slänger hon in säcken med pengar. Puff. Så var dem borta. Lika enkelt som hon en gång tryckte dem i andra rummet. Ordningen återställd. (för er som inte förstår så finns det inte två rum i källaren hos FED med en tryckpress och braskamin, utan allt ligger i en dator, och allt det här justeras enkelt med ett musklick)

6 miljarder kanske inte är så mycket. Men vid samma tid om exakt ett år så är tanken att hon kommer avstå från att rulla över 50mdr. Varav 30 mdr i statspapper. Att be killarna som rullar över 170mdr en normal månad att ta 30 extra, är ju mer än 6mdr. Så allt annat lika kommer det bli tajtare. Det fina i de här förhandlingarna är att det kommer aldrig att saknas pengar. Det är bara en fråga om pris. Dvs US Treasury som sköter om statsskulden och emitterar statspapper kanske måste lyfta räntan något när FED avstår från 30mdr. Det är den här processen som skapar pressen på andra tillgångsslag. Asset Deflation. Vi vet inte exakt vad som ger exakt vilken effekt på räntorna, men FEDs modeller säger typ att 500mdr om året, dvs ca 40mdr i månaden, slår med 0,25-0,50% på räntorna. Det är alltså den förväntade effekten. Men det är ny mark, så vi kan inte vara säkra på nåt!

Men budgeten ropar någon! Sant, det vi diskuterat ovan är bara befintlig skuld som rullas över. Skulle Trump lansera en budget med stora underskott, som måste lånefinansieras genom Treasury, då ritar detta om kartan. Men eftersom vi inte vet nåt om budgeten ännu så behöver vi inte gissa tycker jag. Det mest troliga är att den blir hyfsat balanserad. Det är ju därför han brottas med Obamacare. För att kunna frigöra pengar till skattesänkningar. Skattesänkningar som inte går att genomföra utan att spara på annat håll. I oktober vet vi mer hoppas jag.

Yellen sa även igår att FED avser att höja 3 ggr I ÅR. Den mindre begåvade listar ut att då måste hon vilja höja i december. Mycket riktigt tog Fed funds rate ett skutt upp och därmed prisar man in en höjning i december med ca 75% sannolikhet. Samtidigt var hon orolig över inflationen. Det rimmar lite illa faktiskt. Jag tror så här. FED tror att effekterna från mobiltelefoni, energi, dollar och hälsovård kommer klinga av och inflationen kommer lyfta något fram till december. Det motiverar nästa höjning. Jag tror också att hon höjer för att jag tror också att inflationen lyfter av samma skäl. MEN, om den inte gör det. Säg att det skulle stå kvar och stampa. Då är decemberhöjningen illa ute. Så vi kan inte ta gift på den!

Sen meddelade man att man har som avsikt att höja 3ggr nästa år. Från 1,25% till 2,0%. Under 2019 två gånger, till 2,5%. Under 2020 en gång till 2,75%. För det första är inte prognoserna för 2019 och 2020 vatten värda. Så glöm dem. Jag säger inte att det inte kommer hända. Jag säger att ingen har prognosförmåga så långt idag.

Vad som är mer intressant är VARFÖR man tror på detta. Jo det är mycket enkelt. FED tror att ekonomin ska växa med ca 2%ish om året närmaste 3 åren. Om ekonomin gör det så skapas det ca 200,000 jobb i månaden. 2,4m nya jobb om året. Inte noll inte 5miljoner. Det finns en logik bakom varför det skapas jobb i en växande ekonomi, och att det försvinner jobb i en krympande. Om det skapas 2,4m nya jobb om året de närmaste 3 åren så kommer arbetslösheten att leta sig ner mot minst 2%. Det är nu det börjar bli intressant. Idag ligger löneinflationen på ca 2,5%. Det utmynnar i ca 1,5% Core PCE. MEN om arbetslösheten faller ner mot 2% så är det rätt naivt att tro att lönerna inte kommer att börja ta fart (här har man haft fel i många många år, men det är ändå rätt trotsigt att hävda att 2% arbetslöshet inte leder till löneinflation högre än vid historiskt mycket svaga konjunkturer). Därför tror de på stigande löner. Med dem kommer Core PCE att stiga. När den går över 2% så kommer man successivt byta fot från Balanserad penningpolitik till Åtstramande politik. Det innebär positiva realräntor. Dvs styrräntan ska vara högre än inflationen. DÄRFÖR tror man på så många räntehöjningar som man gör!

MEN det är här FED och marknaden trampar fel. De amerikanska hushållen har nästan 18,500mdr dollar i skulder. Statskulden ligger på strax över 20,000 mdr. Totalt 40,000mdr ish. Räntorna på det här kalaset betalas av skattebetalarna. Genom deras löner. OM Fed höjer med 1% så ökar räntekostnaderna för befolkningen med 400mdr om året. 2% är 800mdr. Ni fattar. Jag vet inte exakt vad löneunderlaget ligger på men stigande räntekostnader av den kalibern utgör en stor del. TILLRÄCKLIGT stor för att bromsa ekonomin om höjningarna blir för många. Bromsar ekonomin så skapas färre jobb. Lägre tillväxt och lägre jobbskapande kommer göra att löneinflationen inte vill ta fart. Alltså tar inte Core PCE fart. Alltså kommer inte FED kunna höja så mycket. FEDs höjningar och QT kommer bita tillräckligt. Tillräckligt för att tillväxt, jobbskapande inte kommer kunna fortsätta i samma takt… och därmed minskar risken för stigande löner och inflation. OCH realiseringen av räntehöjningar!

Min tes har varit att Åtramande politik troligtvis inte kommer införas, för att pga den stora skulden så har man en automatisk broms som kickar in även vid små räntehöjningar. Dvs Balanserad PP räcker.

Min gissning är att man höjer till 1,25 i december, givet att inflationen börjar ta fart igen. Troligtvis kommer man även höja i mars och juni givet att konjan håller i sig och inflationen lyfter att rent statistiska skäl. Dvs upp till 1,75%. Därefter har vi QT som börjar pressa på under andra halvan samtidigt som stigande räntekostnader gör sitt för ekonomin. Så min Best guess är att man höjer till 1,75% och sen är det stopp, givet att lönerna inte skenar. Men kom ihåg att detta inte är en prognos utan snarare en scenario analys. Det finns för många lösa komponenet här som kan stöka till det. Så att kalla det prognos är aningens naivt.

Time will tell.

Under samma tid väntas Draghi ta ner QE från 60mdr i månaden till 40mdr i januari. Samt från 40mdr till 20mdr nästa sommar. Denna åtstramning lär sätta press på Europeiska räntor.

Vad händer med den så viktiga Eur/Usd. Rent tekniskt borde dollarn studsa någon gång. Typ Fib38% alt Fib50% av årets rörelse. Men räntespreadmässigt? Idag ligger den amerikanska 10-åringen på 2,28%. Nästa sommar med 1,75% styrränta och lite QT borde den ligga på 3,25%ish. Givet att vi inte står inför recession, för då kommer den handlas lägre. Tysken borde typ stå i 1,25-1,50% givet att Draghi bibehåller 0% styrränta med fasar bort QE. Detta mot 0,47% idag. Det betyder att US 10yrs ska upp med 0,97% (3,25-2,28) medan tysken ska upp 0,75-1% (1,50-0,47). Typ samma! Ur det här perspektivet är det svårt att motivera varför endera ska stärkas eller försvagas starkt mot någon. I ett längre perspektiv är det mer intressant. För om FED är klar med sina höjningar, och Draghi står i begrepp att höja under 2019…. då finns fortsatt Euro-potential såklart. Fast först rekyl.

Maggan kastade in den svenska budgeten igår. 1% budgetunderskott. Folk kritiserar henne för att vara slösaktig och köra med valfläsk. Så här är det. De som kritiserar henne gör det för det är deras jobb. De skulle kritiserat henne oavsett hur budgeten ser ut. 1% underskott när Sverige växer med ca 3% och statsskulden ligger på drygt 30% av BNP är peanuts. Helt okej om du frågar mig. Ansvarigt? Absolut! Statsskulden som andel av BNP kommer sjunka till nästa år. Omvärlden tittar på oss och är gröna av avund. Tills dem sett hushållens skulder i förhållande till inkomsterna. Då skrattar de och säger. Tur ni har så låg statsskuld. Det kommer ni få användning för en dag 🙂

Nej vad gäller vår budget så tycker jag det handlar mer om sammansättning, än själva slutnotan. Men den diskussionen får vi ta en annan gång.

Trots FEDs småhökiga budskap vill inte räntorna riktigt dra i USA. Det gör att dollarn inte riktigt drar. Det gör att vi tvekar om dollarn ska etablera sig över 8 spänn och gå mot 8,50. Det gör att OMX inte lyfter och utmanar 1,600-1610 motståndet på sin väg mot 1660. Det svajar…. och jag, precis som alla andra bevakar 1560 på nedsidan och 1600-1610 på ovansidan. Redo att stoppa in mig tekniskt i marknaden… men hittills helt utanför.

Imorgon kommer Flash PMIs från olika håll i världen…. stay tuned!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Feds blandade budskap

  1. Jonas Gustafsson skriver:

    Du är inte dum du 😉 Tack igen för bra o intressanta tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.