Fokus på data, Q3 och sänkta skatter

Rent tekniskt ville det ju inte alls toppa ur i förra veckan. Fel av mig! Tvärtom fortsatte det upp med stöd av starka börser och svag krona. Börsen är klart överköpt och rekyl borde infinna sig. Frågan är var det toppar ur. Nästa motstånd ligger på 1660. Det finns en optimism där ute, och då brukar uppsidan vara begränsad. Precis som för ett par veckor sedan när det fanns en pessimism där ute…. då var det köpläge.

Oktober brukar vara en klassisk bottenmånad, men många chartister tror nog att vi såg botten i augusti. Ur ett fundamenta perspektiv så kommer fokus riktas mot Q3 rapporterna. På fredag kommer arbetsmarknadsdata från USA. Från Europa och Sverige får vi se om centralbankerna kommer säga nåt om QE programmens framtid. Nedtrappning i januari är base case. Särskilt om FED kan höja i december. Men viktigast är förmodligen Trump och hans budget. Börsoptimismen grundar sig på att man återigen hoppas på att bolagsskatterna kommer sänkas i USA, och därmed ge mer över till aktieägarna. Frågan är hur detta ska finansieras? Om det inte ska finansieras med mer lån vill säga. Skuldtaksdiskussionen förlängdes till december.

Valutorna är fortsatt viktiga för börserna. Det känns som att kronan är på väg mot 8,50ish mot dollarn. Så länge som marknaden tror att FED höjer i december är detta base case. Dock är det inte orimligt med en snabb rekyl mot 8,06-8,08. Detta kommer lira med rekyl i OMX.

För Eur/Usd siktar jag på 1,12-1,14. Brott av 1,165 bekräftar detta. Dock kan en snabb rekyl få oss att testa 1,19ish.

I Sverige förlängde man Ingves mandat. Frågan är hur man gör i USA. Jag tror och hoppas man förlänger Yellens mandat. Sätter man en ny mer hökig kandidat som chef som sen höjer mer och snabbare än man gör idag, så kommer det bara bromsa den amerikanska ekonomin. Det verkar ju korkat då skatteintäkter är korrelerade med tillväxt, och vill man som Trump genomföra kostsamma reformer, så vill man väl göra det med så stor kassakista som möjligt?

Svensk politik är inget som påverkar börsen, och därför borde jag inte kommentera Ulf Kristersson. Men jag kan inte hålla mig. Jag undrar lite ödmjukt, hur kan Alliansen hålla ihop om man inte är överrens om hur man ska förhålla sig till SD. Verkar som om Annie inte kan sitta i regering med någon som vill göra det med stöd av SD. Var står du Uffe? Läser man Di.se nu ikväll så säger du att det var ett misstag att släppa fram Löfven och Moderaterna måste kunna ta makten oavsett vem som stöder er. Samtidigt vägrar du samarbeta med SD. Förlåt men det låter korkat. Du kommer nämligen aldrig få Jimmys stöd om han inte får nåt i utbyte. Alltså kommer SD och vänstern rösta ner er i Riksdagen. Svenska väljare förtjänar besked innan valdagen hur man löser detta.

Svenska politiker har lyft upp frågan kring avtrappning av ränteavdraget igen. Om jag får repetera min syn:

1, Ränteavdraget är bra om det tvingar folk att låna lite mindre. Samtidigt är Skuldkvotstaket tusen gånger bättre, då det inte ger en negativ effekt i hushållens plånböcker samtidigt som det uppnår samma syfte med att folk tvingas låna mindre. Dvs genom att ta bort ränteavdraget så ökar riskerna i systemet då moståndskraften mot stigande risker minskar. Den effekten får inte skuldkvotstaket.

2, De som tjänar mest på ränteavdraget är de med stora lån. De har i regel stora inkomster. Alltså ser man det som en överklass produkt. MEN i relation till disponibelinkomst så är det låginkomsttagare som är mest beroende av ränteavdraget. Dvs de kommer påverkas mest negativt.

3, Är ränteavdraget en kostnad för staten? Njae. Är skatterna från Ränteinkomster en inkomst för staten? Bakom varje utlånad krona med tillhörande räntekostnader, finns en inlånad krona med ränteinkomster. Personligen tycker jag man ska se till netto.

Point being. Inför Skuldkvotstak. Den dagen vi vet att 0% av låntagarna har för mycket lån. Låt oss då ta bort ränteavdraget. Om vi gör det idag så ökar vi bara systemriskerna. Särskilt bland de utsatta grupperna där konsekvenserna är som störst. Det är inte så smart. Gör det i rätt ordning.

Kataloniens illegala omröstning igår har inte heller bäring på börsen. Men jag kan inte hålla mig. Jag tänker på 4 saker:

1, om 40% går och röstar, och 90% röstar JA, så vet vi att 36% av folket vill ha självständighet. Men vad tycker övriga 64%? Jag tror det finns ett bias bland de som går och röstar och de som vill ha självständighet.

2, de som vill ha självständighet av språkliga, kulturella och historiska skäl måste vara lite svaga i sinnet. Det känns så otroligt gammalmodigt och förlegat tankesätt.

3, då förstår jag snarare dem som anser att Spaniens rikaste del inte är så sugna på att finansiera Spaniens fattigare delar. Lite som att Stockholmare inte vill finansiera Norrlands inland. Eller Danderydare inte vill finansiera fattigare Stockholmare. Men om vi drar detta till sin spets. Var tror ni det slutar då? Just det. SAMTIDIGT måste det finnas en rimlighet i transfereringar och utjämningsbidrag. Det är detta diskussionen i Spanien borde handla om.

4, Inom EU talar man idag om ökad integration, ett starkare EU och mindre nationalism. Omröstningen går på tvärs mot detta. Ett självständigt Katalonien lär inte bjudas in till vare sig EU eller Euron på kort sikt. Det får dem fixa själva. Klarar man det? Norge och Schweiz klarar ju av att stå utanför. Men är Katalonien jämförbart?

I fredags kom Inflationsdata från USA. US Core PCE kom in på 1,3% mot väntat 1,4% och fg 1,4%. Kan FED verkligen skita i detta i december om det inte vänder upp? Vi har ju en antal oneoffs som gör att inflationen borde repa sig framöver. Ni vet dollarn, energi, telefoni, hälsovård etc. Samtidigt har vi ett lönetryck som inte motiverar högre inflation än den vi har idag. Så till alla ni som tar för givet att FED höjer i december och ett antal gånger nästa år. Er analys måste antingen vara ofullständig eller tror ni på att Philips sambandet ska börja fungera? Jag är ödmjuk. Enligt mig så kommer inflationen svinga sig tillbaks mot 1,7-1,8% men därefter är risken stor att den faller tillbaks igen. I linje med rådande löneinflation. Givet att lönerna inte drar alltså, vilket man inte kan utesluta, men som vi inte sett några tecken på!

Idag har det även rullat in lite PMIs.

Från Europa kom Mfg PMI in på 58,1 mot flash 58,2 och fg 57,4. STARKT. Från Tyskland kom den in på 60,6 mot flash 60,6 och fg 59,3. Starkt, men avviker från IFO. Från Kina kom Caixin Mfg PMI in på 51,0 mot väntat 51,5 och fg 51,6. Lite svagt. Den officiella siffran kom in på 52,4 mot väntat 51,5 och fg 51,7. Starkt! Varför diffar dem? Vem leder vem?

Från Usa kom PMI in på 53,1 mot flash 53,0 och fg 52,8.. dvs okej samt ISM som kom in på 60,8 mot väntat 58,0 och fg 58,8. Sjuukt starkt. Jag undrar om de leder hårddatan, eller de skjuter över målet igen. Nu handlar det knappast om Trump effekt, utan snarare starkt oljepris och svag dollar…. ska bli intressant att se om Q3orna kommer driva upp FY18 earnings…. jag är inte så säker!

Hursomhelst, dagens PMI skörd är börsvänlig…. dock kan det vara inprisat till stor del! Kom ihåg att de negativa effekterna av stormarna kanske inte har börjat synas heller?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fokus på data, Q3 och sänkta skatter

  1. Mathias skriver:

    Vill bara tacka för dina inlägg. Hoppas du aldrig slutar skriva dom 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.