Nej det hade varit väldigt förmätet att tro det. Men man undrar…
https://www.di.se/nyheter/ingves-vill-ha-total-koll-pa-din-ekonomi/
Det är första gången jag läser att någon annan än jag vill ha ett register som gör det möjligt att komma med exakta data, och inte stickprover, som både Finansinspektionen och Riksbankens rapporter bygger på. Med hjälp av datan kan vi sedan upprätta ett trafikljussystem som jag skrivit mycket om i flera år. Jag tror nämligen att man ska inte underskatta den självreglerande kraften i att peka finger åt låntagare och långivare.
I nästa vecka händer det en hel del. Det viktigaste är:
Måndag: Core PCE från USA
Tisdag: ECI index över lönerna i USA.
Onsdag: ISM
Torsdag: Ny FED-chef, Skattesänkningar i USA
Fredag: NFP
Näst sista dataskörden innan FED mötet i december. Ett möte där man till stor del prisar in en höjning. Men det gäller också att datan håller ända in i mål. För börsutvecklingen är det också viktigt såklart!
Trevlig helg!
Statistik är bra, men jag uppfattade det som en myndighet som önskar ett register som på individnivå ger access till detaljerade indivduella förmögenhetsförhållanden. Känns onekligen lite Orwellskt
Snarare skuldförhållanden…
Myndigheterna har ju redan rätt bra koll på oss genom deklarationen… i syfte att se att vi betalar rätt skatt. Varför inte på skuldnivå, så vi kan motarbeta individuell överskuldsättning?
Nja, faktum är att riksbanken föreslår ett omfattande, i princip heltäckande, datainsamlande på individnivå för att kartlägga tillgångar och skulder. De föreslår att kostnaden för detta datainsamlande skall läggas på rapporterande finansiella institut. men inte alla, utan bara de ”största”. Det innebär att man som konsekvens är beredda att acceptera ett snedvridande av konkurrensen.
Jag tycker 1) att det går alldeles utmärkt att kartlägga den data de söker genom stickprov och 2) kostnaden för dessa stickprov skall självklart motiveras av och belastas riksbanken.
Slutligen är den typen av myndighetsinsyn på individnivå som riksbanken föreslår att hyfsat intrång i den personliga integriteten, ett intrång som jag inte tycker kan motiveras mot bakgrund av det jag anför ovan under punkt 1.
Så nej, det är inte ett bra förslag i sin nuvarande utformning.
UC upplysningscentralen sitter ju redan på uppgifterna. Varför är det så orimligt att Riksbanken ska få del av dem?
Finns de inte en risk att Riksbanken tvingas höja räntan kraftigare än vad marknaden tror?
Om man zommar ut på grafen sek mot usd/euro sen 2012 ser man att svenska valutan försvagas kraftigt. Trenden är tydlig. Detta måste ju innebära att svenska köpkraften försvagas i liknande tempo. Hur lång kan vi falla mot tex euro innan riks måste höja räntan, 11sek? 15sek? Du förstår nog hur jag tänker. Vart är smärtgränsen?
Det är väl därför som bankerna tvekar nu på börsen… Jag menar om räntorna går upp lär vi ju få kraftigt fall på bostadsmarknaden, massarbetslöshet och stora kredit förluster för bankerna likt 2008 i usa?
Trenden är tydlig?
Valutor trendar oftast inte. De mean revertar av rätt logiska skäl om man ser till realräntespreadar osv
I min värld har Euron handlats mellan 8 och 11kr, där det normala tycks vara 9-10kr
Men den stora missen i din analys tror handlar om minskad köpkraft. I sak har du rätt. Svag krona gör att utlandsresor och importerade varor allt annat lika blir dyrare. Men i praktiken har det inte funkat så senaste åren, utan precis tvärtom.
Exempel, fråga resebyråerna om de sett fallande omsättning senaste 5 åren. De kommer svara att den har varit stigande trots att priserna gått upp.
Beviset får du om Ingves höjt räntan med 200 punkter. Kronan hade stärkts kraftigt och resandet hade vänt ner. Trots att resandet blivit billigare. Anledningen har två skäl,
1, hushållens räntekostnader hade ökat så dels hade de haft mycket mindre att resa för trots resorna hade blivit billigare.
Tillväxten hade också vänt ner och sysselsättning och inkomster med den. Det hade också påverkat resandet negativt
2, kronan hade stärkts. Handelsbalansen hade vänt ner och med den tillväxt och jobbskapande, inkomster och köpkraft.
Så det handlar om ett netto, en svag krona gör resorna dyrare men aggregerade inkomster växer som gör det möjligt att resa. Stark krona gör resan billigare, men inkomsterna krymper så färre har råd att resa trots att det blivit billigare.
Min tanke är väl att risken är att kronan försvagas för mycket och det kommer tvinga fram högre räntor än vad marknaden räknat med i sverige.
Nu står ju euron i 9.7 …intressant att se om vi kommer ovan 11 kr där jag tror smärtgränsen ligger för riks, dvs kommer vi ovan det tror jag att de agerar för att försvara kronan. Det hänger ju ihop på att inflationen skulle stiga?
Ditt resonemang bygger ju på att bolånetorskarna skulle få det svettigt vid högre räntor. Och det stämmer såklart. Det jag menar är att vi någon punkt måste riks agera för att valutan inte ska bli dasspapper. Frågan är vilken nivå . 11 kr på euron känns rimligt, ovan det kan de bli kaos…
Men nu har jag ingen anning om hur valutor funkar osv…men man kan konstatera att sek fallit i många år nu.
Hittills har inte Riksbanken lyckats försvaga kronan tillräckligt mycket för att skapa en inflationstryck som är besvärande högt. Tvärtom faktiskt
Tror vi är närmare än räntesänkning än höjning trots relativt svag SEK kontra USD-EUR de sista två månaderna. Kan liksom inte se vad som skulle få inflationen att ticka upp för att motivera en räntehöjning.
Håller inte med.
Grovt förenklat kan man välja mellan tre penningpolitiska lägen.
1, Expansiv, när ekonomin är svag. Definieras med negativa realräntor, dvs styrränta minus kärninflationstakt.
2, Åtstramande, i syfte att kyla av en överhettad ekonomi. Definieras med positiva realräntor, dvs styrränta minus kärninflationstakt.
3, Balanserad, vare sig 1 eller 2 ovan.
Sverige är inte i en krissituation, vi är inte i lågkonjunktur. Därför kan man räkna bort 1. Men vi är inte heller i en överhettningsfas, eller på väg mot en på kort sikt. Därav är inte nr 2 heller aktuellt.
Om Ingves skulle sänka så är det för att Draghi sänker räntan, eller rullar ut mer QE, som är en konsekvens av att konjunkturen i Europa mattas av och vänder ner.
Agerar Draghi så och vi inte gör nåt, så kommer kronan stärkas, vilket är negativt för Sverige. Särskilt med tanke på hur vår största granne och handelspartner mår.
Alltså kommer Ingves att agera i samklang med Draghi….
Så om man tror på räntesänkning så måste man nästan tro på att konjunkturen i Europa och/eller Sverige vänder ner med ett brak…. där är vi inte ännu om du frågar mig! Men möjligtvis 2020….
Men vad skulle få inflationen att ticka upp? (ser ju mer ut som att den kommer att vända ner).
Visst finns det likheter mellan ECB och Riksbanken, den stora skillnaden är dock att Riksbanken är mer extrem i sitt agerande (minusräntan).
Inget, inflationen ligger rätt stabilt kring 1,7%. Rensat för one-offs och sett till lönerna.
Men varför skulle de sänka. De är inte behov av att försvaga kronan mer, och vår ekonomi är knappast i kris?
Anledningen till att Ingves ligger på -0,5% är för att Draghi ligger på 0%. Hade Draghi legat på 1,0% hade vi legat på +0,5%. Vi ligger snäppet under honom för att kronan inte ska bli för stark mot euron.
Mitt första inlägg var menat som ett svar till Patrick Bateman ovan.
Min teori är att inflationen sjunker och att Riksbanken därmed känner sig tvungen att sänka räntan.
ok, sorry att jag tog upp den tråden.
Men bara för att flika in… teorin stämmer inte. Riksbanken höjer inte för att inflationen stiger, eller sänker för att den sjunker.
Jo det tycker jag nog de att gör i praktiken, även fast de har fler ord i teorin för att beskriva sin räntepolitik.
Du säger att de sänker för att inflationen faller. Jag säger att de sänker för att stimulera en ekonomi som är i behov av att stimuleras.
I steg två kan man konstatera att inflationen kan sjunka pga svag ekonomi, men även av andra skäl!
Det är din blog så det blir förenklingar/slutsatser från min sida.
Naturligtvis håller jag med om det du skriver i senaste svaret.