Viktig makrovecka

Den 29e mars toppade första björnrallyt på SPX 4637. Därefter föll det till den 16e juni till 3639. En nedgång på 22% under 11 veckor. Sen hade vi ett andra björnrally med topp den 16e augusti på SPX 4325. Därefter föll det till den 13e oktober till SPX 3491. En nedgång på 19%. Nu är vi inne i tredje björnrallyt. Det är inte utan att chartisten i mig ser sammanhanget mellan topparna 4637-4325 och nu 4034. Det är 300 punkter mellan varje topp ungefär. Nu betyder inte detta nåt egentligen. Mer än ett intressant sammanhang. Jag tror nämligen att senaste två veckornas konsolidering är en uppladdning inför ännu ett litet ben upp. Jag har ju siktat på 4084 gapet men inser att det kan ta oss hela vägen till 4150. Men knappast mer än så, så risk-reward i marknaden är urdålig. Det är knappast någon nyhet. Men så länge som 3900-3950 håller så lever höstens björnrally.

Sen väntar ännu en 20%ish korrektion. Jag tänker 3250-3350. Sen ytterligare ett björnrally mot 3500-3700, och sen en sista runda mot mitt stora target 2800-3000. Som är den här Björnmarknadens sista. Sen ny börscykel. Uppåt!!!! Det som driver nästa uppgång handlar om låg inflation och stimulerande centralbanker, och vinster som repar sig under 2024. Efter recessions vinsterna 2023. Konsensus ligger på 230dollar nästa år. Jag tror på 160-180. Om jag har rätt så är det negativa vinstrevideringar som driver börsen nedåt nästa år. Detta trots fallande räntor.

I det här läget bör man ta ner risken, ligga på cash, långa bonds, marknadsneutrala lågriskfonder, eller varför inte EFTer som ligger kort. Har man en aktieportfölj med långa high conviction innehav, bör man hedga bort marknadsrisken.

På tisdag kommer Case Shiller huspriser och CB Consumer Confidence, på onsdag PMI data från Kina, Chicago PMI samt Inflation från Europa. På torsdag är det ny månad, och PMI samt ISM från hela världen samt core PCE. På fredag avslutar vi med jobbdata. Jobben är veckans viktigaste datapunkt. Marknaden vill se en ekonomi som bromsar in och som skapar färre jobb….. tbc

Risken är att ex jobben är fortsatt bra, att ISM mfl inte faller som man tänkt sig, och marknaden blir orolig över att inflationstrycket inte ska försvinna i den takt att FED börjar trappa ner. Studsar räntorna och dollarn börjar stärkas…. ja då är det slut på detta björnrally.

Ha en fin vecka!

————–

Tisdag

Gårdagen blev skakig, och många börjar pensla efter att vi tangerat toppen. Well, jag är inte så säker. Både Powells tal imorgon, ISM på torsdag eller jobbdatan på fredag har potential att trigga detta vidare. I båda riktningar. Stark data och hökig Powell nedåt, Svag data uppåt. Sen är det en SJÄLVKLARHET att Powell kommer vara hökig och guida för framtida höjningar, men frågan är…. Kommer du höja med 50 punkter i december? För det är en typ av Pivot..

En annan grej jag vänder mig emot är tolkningen av ”Financial Condition Index”. Dvs om räntorna faller så lättar detta index. Vilket många bedömare menar skapar en vilja hos Powell att prata upp räntorna igen. Problemet i det här resonemanget är att Powell försöker döda inflation genom att skapa lågkonjunktur, och lågkonjunktur faller bolagsvinsterna, vilket skapar en Risk Off marknad. I en sådan marknad så faller alltså inflation och därmed räntor, samtidigt som alla investerare vill äga det tryggaste som finns. Långa statsobligationer. Så man köper bonds vars pris stiger, och RÄNTAN faller. Således Powell vill skapa lågkonja, men med detta kommer fallande långräntor. Det är korträntorna han förfogar över, och det är därför vi får en inverterad yieldkurva (när kort räntor stiger, och långräntor faller). Jag är inte så säker på att han är lika bekymrad över att 10åringen gått från 4,3 till 3,7%.

Vad som däremot stör honom är att det skapades 260k jobb förra månaden och 200k väntas på fredag. Han hade varit mycket gladare om de låg kring nollan. ISM ligger fortfarande runt 50 som pekar på en ekonomin som inte växer, men inte heller på väg mot lågkonja… Powell hade gärna sett ISM ner mot 35. Jag kan fortsätta likadant med Retail sales, den är realt svag, men nominellt väldigt stark. Dvs Amerikanska hushåll konsumerar fortfarande en stor summa pengar varje månad. Han vill att de börjar dra ner på detta. Utlåning hos bankerna får gärna stanna av och bostadspriser tappa 20%. Det kommer! Men det har inte gjort det… och därför är Powell inte nöjd. När detta kommer blir Powell nöjd och då slutar han höja. Jag vet att det kommer för jag förstår vad en styrränta på 3,75% innebär. Problemet är att det slår genom med 6 månaders fördröjning i realekonomin. Således datan idag speglar en styrränta på 1,50%. Därför är datan så stark. Till sommaren kommer datan spegla 3,75% styrränta, därför kommer datan vara så svag….

VIX bildade ett gap igår… de brukar stängas, så vi borde få ett uppställ härifrån. För mig är nacklinjen SPX 3900 och NDX 11,500 extreeeemt viktig. Bryts den väntar korrektion på 10% från topp på kort tid. Risk/reward är dålig…. SAMTIDIGT finns det 10% uppsida härifrån i NDX om marknaden får för sig att tycka om utbombad growth/tech igen…. det enda som inte riktigt funkat i det här björnrallyt. Vi behöver en rejäl nedtryckning i US10yrs för att framkalla denna kärlek… och det kanske är att hoppas på för mycket. Vill bara pensla caset.

RR är dålig, vi är i en Bear market med target 2800/3000… men det finns chans för ytterligare ett ben… Siza med förnuft!

Case Shiller bostadspriser kom precis in på -1,2% MoM mot väntat -1,2 och fg -1,3…. priserna fortsätter att falla… precis som vi varit inne på en längre tid. Gör inte hushållen gladare direkt!

CB Consumer Confidence kom in på 100,2 mot väntat 100,0 och fg 102,5… fortsatt deppigt men ingen katastrof, men det brukar komma med stigande arbetslöshet.

Alla väntar på Powell imorrn, ISM på torsdag och Jobben på fredag… data som gör att räntorna faller och dollarn svagas, kommer tas emot bra av börserna. Det omvända gäller också!

Alla vet att Powell är hökig… att han guidar för höjningar under lång tid… men alla vet att de har ingen aning om hur världen ser ut om nåt kvartal… frågan är om han guidar för mindre höjningar eller inte

————

Onsdag, beige book och tal från Powell kan sätta riktningen. Marknaden var svag igår, MEN några säljsignaler har vi inte ännu!

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 48,0 mot väntat 49,0 och fg 49,2. Sämre. Non-Mfg kom in på 46,7 mot fg 48,7. Klart sämre! Covid restriktioner och stök drar ner, samt sämre efterfrågan från omvärlden. MEN, det är som mörkast före gryning är lite min känsla. Jag säger inte att Kina ska börja gå som tåget. Är USA och Europa i recession så gör man inte det. Men de börjar successivt svänga i Covid policy, då de fattar att det inte är hållbart. Folk är sura, vilket de iofs brukar skita i, men det finns ljusglimtar. Det verkar också som om det kan komma mer stimulanser och stöd till fastighetssektorn. Jag är ingen expert på Kina, men det har baissats så mycket i så många år, och att detta korthus ska falla samman. Jag tror fan inte det. Om några år tror jag vi kommer vara förvånade hur få av ”risk faktorerna” som faktiskt materialiserades. Famous last words!!! Sen kommer dom fortsätta att tjafsa med USA, och vi kan kalla det ”Taiwan” ”Tech War” eller ”trade war”. Men vi är för sammanflätade. Kinas välstånd bygger fortfarande i grunden på att man är världens verkstad. Detta ändrar man inte på i all hast, sen kommer den Kinesiska konsumenten bli viktigare för den inhemska ekonomin, lågkostnadsproduktion fortsätter att flyttas ut till länder som Indonesien, Bangladesh etc, Europa och USA kommer ta hem produktion där det är möjligt och finns en economic rational, ESG och energiomställningen blir viktigare och viktigare… så visst händer det grejor, men på det stora hela så tror inte jag på nån radikal skillnad. Kom också ihåg att Kina är största utländska ägaren av amerikanska statspapper. Och USA är deras största handelspartner. Visst kan man bråka, men är det den du vill gå i krig mot? Famous last words som sagt.

Sista dagen på månaden och en radda data senare… tbc

Från Europa kom Flash estimat över inflation som visade på -0,1 MoM och +0,2 ex mat/energi. Företagen i euroland verkar inte höja priserna längre. I årstakt hamnade siffrorna på 10,0 mot väntat 10,4 och fg 10,6. Bättre men det handlar om energidelen. Att de är höga beror på baseffekten. Ex mat/energi landade de på 6,6 mot väntat 6,3 och fg 6,4. Något högre. Den 15e december är årets sista räntemöte och jag tror man höjer med 75 punkter från 1,50 till 2,25%. Men det kan också bli sista höjningen, vilket såklart bygger på att inflationsdatan kommer in light och ekonomin visar svaghet.

ADP Job, som jag förvisso inte följer då den oftast är dålig guide för NFP som kommer på fredag, kom in på svaga 127k mot väntat 200k och fg 239k. En kraftfull försvagning, om nåt så pekar det mot en svag jobbsiffra på fredag. Det är börsvänligt, då marknaden väljer att tro att 50 punkter i december och 0-25 i februari räcker… mot att de ex kör 75+75, som hade varit riktigt surt.

Jag noterar att den 30-åriga amerikanska bostadsoblisen MBS noterade 6,5% efter toppen på 7,2% i oktober. Den började dra i januari 2021, och cirka ett år senare toppade Svenska bostadsmarknaden ur. Skulle detta stämma även denna gång så bottnar Svenska bostadsmarknaden i oktober 2023. Jag har ju kalkylerat lite på sommaren 2023, och sen sidledes året ut, för att sen gradvis stiga under 2024. Vi får se… detta bygger på kraftiga räntesänkningar under andra halvåret från såväl FED som Riksbanken, vilket i sin tur bygger på att inflationen dör, tillväxten blir negativ och arbetslösheten börjar stiga kraftigt. Recession alltså, där vi nu under hösten har sett en avmattning, men fortsatt stark ekonomi. Men där våren bör bjuda på ruffiga tider, som sen håller i sig året ut.

Chicago PMI, föråkare till ISM, kom in på 36,2 mot väntat 47,0 och fg 45,2….. Håll i hatten. Behöver jag ens förklara? Välkommen Lågkonja. Adjö hökig centralbankspolitik… ni vet var ni läste det först!

Powell menar att det är hög tid att dra ner höjningarna, typ december. Marknaderna har nog inte riktigt trott på detta för att räntorna dyker och börserna rallar. Powell penslar för 50 höjning i december… och sen 25 punkter vid varje möte efter det… tills han får ner inflation och ekonomi. Om jag får rätt.. så väntar 0 til 25 i februari… men inga höjningar efter det. End of an Era!!!

Imorgon har ISM mfl, som om Chicago fortfarande har guiding power, lär bli svag. Mer krut åt narrativet att ekonomin bromsar in -> inflationen försvinner -> räntorna sjunker

Även jobbdatan har potential att bli dålig givet dagens ADP, även om den har svag guiding power.

Det skulle kunna innebära att resten av veckan blir stark. Jag siktar vidare mot topparna.

Sen är jag förstås baissad… inte pga räntorna för de ska ner. Utan för att fallande räntor kommer synonymt med stark dollar…. ett symptom på att marknaden är rädd för svag konjunktur och negativa vinstrevideringar. Ni måste komma ihåg följande: NÄR vinsterna börjar trilla in svagt, då är det för sent för att agera. Då har marknaden redan diskat detta.

Mitt SPX target på 4084 är i princip uppnått. Check! Nu siktar jag på 3600-3700 i första hand. Visserligen kan SPX blåsa iväg till 4150 givet svag data närmaste dagarna. NDX kan gå till 12400-12600. Men i princip är björntrallyt slut för den här gången… och det är dags att ta ner risken i portföljen.

Min karta är

3600-3700

sen 3800-3900

sen 3250-3350

sen 3600-3700

sen 2800-3000

———————-

Torsdag, och PMI mania

Från Kina kom Caixin Mfg PMI in på 49,4 mot väntat 48,9 och fg 49,2… snäppet bättre, men nivån är dassig och tar man in NBS igår så saknar inndustrin momentum. Men inget fritt fall. Covid nedstängning och svagare efterfrågan bidrar här. Inget nytt under solen.

Euro Mfg PMI kom in på 47,1 mot flash 47,3 och fg 46,4… inbromsning, sakta men säkert! Dock inget fritt fall ännu!

Tyska Mfg PMI kom in på 46,2 mot flash 46,7 och fg 45,1…. inbromsning, sakta men säkert! Dock inget fritt fall ännu

US Mfg PMI kom in på 47,7 mot flash 47,6 och fg 50,4… i linje med Flash och ISM. Men starkare än ex Chicago.

ISM Mfg kom in på 49,0 mot väntat 49,8 och fg 50,2… svagare än sist och väntat. Men ingen ekonomi i fritt fall ännu.. men det kommer! Som jag brukar säga ”dagens ISM siffra speglar räntorna för 3-6 månader sedan, om man utgår från att ISM guidar ekonomin med 1-3 månader.

ISM Prices kom in på 43,0 mot fg 46,6… riktigt svagt. Nu pratar vi inte att företagen inte höjer priserna och ligger kvar, utan många företag sänker priserna. Det är inte så konstigt. Om folk inte har råd så måste man möta efterfrågan på rätt nivå. Särskilt om man inte är trängd i ett hörn av höga inköpspriser och råvarupriser.

ISM Employment kom in på 48,4 mot fg 50,0… relativt svagt. Men jag tolkar ändå nivån som att man ”slutat anställa”…. och inte ”börjat avskeda”… men det kommer också. Men med fördröjning.

ISM New Orders kom in på 47,2 mot fg 49,2…. svag siffra, men inte på recessionsnivå. Den visar på en ekonomin som bromsat in och står stilla. När det är dags för recession så brukar den dra ner under 40. Lite som att säga att när den här är på 60 då skapas det 500,000 jobb den månaden. runt 50 cirka 250,000 jobb och på 35 så får flera hundratusen sparken och arbetslösheten stiger. Men om man ser köpkraften som en funktion av räntan i somras, så är dagens data ganska balanserad. Om man ser till dagens ränta, och vad ekonomin befinner sig senare i vår, ja då är det även sämre data som väntar.

FEDs favo mått på inflation, Core PCE kom in på 0,2% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,5. I årstakt kom den in på 5,0% YoY mot väntat 5,0 och fg 5,1. LÅGT och bra för FED. Men ingen nyhet. Marknaden har ju redan gått på detta sen förra CPI siffran. Men man kan krasst konstatera att höjer inte företagen priserna med mer än 0,2 i månaden, så blir inflationen c2,5% ett år senare. Ur det perspektivet skulle man kunna säga att inflationen i princip är i schack. Helt logiskt av FED att trappa ner höjningarna.

Powells duviga guidning igår i kombination med svag data får räntorna att falla, dollarn försvagas (duvig reaktion) men börserna tar det inte lika bra som de brukar. Lite vinsthemtagning från igår och vissa som tror att toppen är nådd eller nära, så det är inte så konstigt. Själv har jag utropat topp i SPX och har ändrat siktet. Redan kring 4030 bör det hålla, och vi får en första lös signal om att toppen kan vara nådd. Men riktig säljsignal har vi inte förrän 3950 bryts. Det finns krut kvar i Nasdaq om de stora FAANG namnen ska göra lite catch-up. Detta går inte att utesluta.

Jag noterar vidare att VIX har nått min målnivå för det här björnrallyt. US10yrs likaså. Dollarn borde bottna ur relativt snart. Så alla detta pekar på toppformation. När rallyt är över kommer VIX att börja stiga och dollarn stärkas. US10yrs bör studsa upp en bit men ska i min bok fortsätta av trenda ner. Svag ränta och stark dollar, dvs risk off, är det som borde driva nästa rörelse nedåt.

Men för att prata riktig kort sikt, så är marknaden svag idag, samtidigt som räntan sjunker och dollarn är svag. Detta talar INTE för att vi nått toppen. Det talar för att det kan fortsätta en bit till…. Jag hade varit mycket mer bekymrad om det var svagt idag, samtidigt som dollarn varit stark. Ska man vara ärlig så var inte datan särskilt bra idag, MEN, den var inte så dålig att man på allvar börjar misstro vinstestimaten. Den äkta Risk-Off marknaden, dvs den som säger nu är recessionen här, kommer inte förrän ISM New Orders sjunker ner mot 35.

Imorgon kommer jobbdata.

NFP visade att det skapades 263k jobb mot väntat 200k och fg 284 (reviderat från 261k)… ännu en stark siffra. Klart bättre än vad ADP indikerar, men väl in line med Employment komponenten i ISM Mfg och Non-Mfg…. så någon supersursprise är det inte. Som jag varit inne på tidigare så har ekonomin bromsat in från en hög nivå, men det är ner till måttlig tillväxt. Ingen recession ännu, och det ska det kanske inte vara då nuvarande ekonomi speglar räntor från i somras. Dagens räntor gör avtryck i vår/sommar. Men det innebär också att FED inser att deras bekämpning av inflation inte är att lita på så länge som ekonomin mår bra, och då är de villiga att höja. Precis vad de säger också. Därför kommer de att höja med 50 punkter i december. Risken är stor att de även höjer i februari,,,, sen är det mer osäkert. Det bygger på att höstens höjning biter, vilket jag tror.

NFP timlöner visade på 0,6% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,4. På årsbasis kom den in på 5,1% YoY mot väntat 4,6 och fg 4,7. För högt, men inget outright lönespiral. Där är jag lugn. Men i en ekonomi som mår hyfsat, där arbetslösheten är låg och det skapas jobb, så är dagens löneutveckling egentligen inget konstigt. MEN, detta stör såklart FED, för rationella företag kommer att kompensera denna kostnadshöjning, genom att höja priserna. Detta kräver såklart att det finns efterfrågan där ute, att varorna och tjänsterna går att sälja till ett högre pris. Men i dagens ekonomi så går det.

Fredag! Alla väntar på jobbdatan… en dålig siffra kan ge börsen en sista knuff upp, och det är NDX som borde ta på sig ledartröjan. Ser man till VIX som är låg, US10yrs som tryckts ner mot 3,5% och den svaga Dollarn så är sentimentet börsvänligt i sak, så givet detta finns det förutsättningar. Problemet är att samtliga dom tre är också på tekniskt stretchade nivåer, och kommer ta på sig ledartröjan vid nästa rörelse ner. Jag tänker att dollarn går mot par mot euron, US10yrs mot 3,8% och VIX mot 27/28. På typ två veckor. Då kan SPX enkelt göra en ABC från topp till (A. 3800-3850)-(B. 3900-3950)-(C. 3600-3700).

Jag måste erkänna att dagens reaktion på jobbdatan är väldigt måttlig, so far. Hade jag bara vetat om jobbsiffran, så hade jag sagt att dollarn kommer stärkas på detta, räntorna stiger och även VIX.. särskilt med tanke på deras nivåer, och detta kommer inte börsen att gilla. Men so far håller sig VIX, faktum är att den är riktigt svag. Ingen som har bråttom att ta på sig skydd här inte… vilket betyder att marknaden är inte säker på att vi ska ner, således vi kan se nya toppar. Dollarn är inte heller så stark som man kunde tro. Även räntans nivå på 3,6% är väldigt måttlig. Så jag förstår varför SPX inte är ner 3%…. men givet datan borde reaktionen vara annorlunda. Jag får faktiskt inte riktigt ihop det. Vissa brukar säga att i en riktigt stark marknad biter inte dålig data, och man tolkar bra data positivt. Och tvärtom förstås… men då får man fråga sig vad marknaden vill tro på? Är det att ekonomin ändå är hyggligt stark att det blir fina vinster nästa år, samtidigt som inflationen ändå kommer tyna bort och räntorna sjunka undan. Det är inte logiskt. Dagens styrräntor när de väl får fullt genomslag klarar inte ekonomin att stå emot. Skuldsättningen är för hög.

Så länge som 3950 håller så kan vi alltid se nya toppar… men jag penslar fortfarande efter 3600-3700 senare i december.

I nästa vecka blir det hyfsat lugnt på data fronten… Service PMIs är viktigast. Veckan efter har vi FED möte och inflationsdata. Kommer inflationsdatan in högt så tror jag inte börserna är lika förlåtande som idag.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till Viktig makrovecka

 1. Pelle skriver:

  Är så galet tacksam för dina analyser. Otroligt tacksam och imponerad av din förmåga att skriva så tydligt och inspirerande varje gång.
  Tack tack🌟🌟🌟

 2. Arre skriver:

  Vad tror du om OMX? 2200?

 3. T.J skriver:

  Tack för dina intressanta analyser ! Ser 1900 och 3700 som streck i sanden, som viktiga att hålla. Vad anser du om dessa nivåer ?

  • GaStan skriver:

   Tack själv…. När du menar viktiga nivåer? Menar du då att du är optimist så länge som dom håller, och att du inte är det om de bryts?

   Vad gäller SPX så ser jag 3600-3700 som viktig nivå. När den bryts väntar 3250-3350… sen 2800-3000. Grejen är att jag tror de håller för ett första test, men bryts sen. Men det är för att jag alltid har en fundamental syn i grunden, och sen klär jag den tekniskt. Jag gör aldrig tvärtom, eller låter den tekniska vara stand alone.

   • T.J skriver:

    Precis, ser postivt på läget ovan dessa nivåer. Är överrens med det du skriver vidare om fundamenta, TA och nivåer. Tack för svar.

 4. Torsten skriver:

  Har du exempel på någon ETF som ligger kort som man kan köpa som hedge? Helst på Avanza eller Nordnet. Eller vad är enligt dig enklaste/billigaste/bästa sättet att gå emot marknaden för en småsparare?

 5. andersk skriver:

  Skönt att logga in här vid 9 på morgonen och se att det finns en uppdatering gjord. Då läser man vad som _ska_ hända, sen kan man gå vidare och läsa media om vad som _har_ hänt 😉

  Jag kan inte yttra mig om vi ska förbi 4084 eller ej, men tror du inte det är dags för ett liiiiitet omtag iaf? R/R är ju som sagt ganska dåligt, samt att börsen har gått rätt starkt inför FED i mitten(ish) dec? Det lär knappast vara uppskattat av FED, även om det kanske börjar bli svårt med fler monsterhöjningar och tomma ord har väl aldrig marknaden brytt sig om. Ner nu, till lösenveckan och därefter julrally strax förbi 4084ish. Dvs vi stänger året över nuvarande topp.

  Jag är kort, men kluven. Kan mycket väl stängas redan imorgon eller så. Eller egentligen är jag neutral (aktier+kortpos), men den som lever får se.

  • GaStan skriver:

   Risk reward är väldigt dålig här, även om jag tror på fortsatt uppsida 4084-4150. Jag tror INTE vi står högre siste december. Jag hade positionerat mig för nedgång.

 6. villatoca skriver:

  Tycker det är märkligt att massmedia helt missar att riksbanken bedömt att långsiktigt neutral kortränta ligger i spannet 2,5-4,0%. Det innebär att vi bara alldeles nyligen nått en neutral nivå, inte en åtstramande nivå. Detta i ett läge då inflationen återkommit och bitit sig fast i svensk ekonomi och enligt alla bedömare på samtliga relevanta horisonter ligger en bra bit ovanför riksbankens mål på 2%. Det motiverar en åtstramande kortränta, dvs som lägst i regionen runt 4%, men sannolikt högre. Det innebär i sin tur boräntor på runt 6%. Det enda som håller tillbaka riksbanken är deras ansvar för den finansiella stabiliteten.

  Går man ut på sta’n i Stockholm så är det fullt på restaurangerna och när nog omöjligt att hitta ett bord. I affärer handlas det fortfarande friskt. Det är uppenbart att många fortfarande beter sig hyfsat optimistiskt även om de i surveys uppger att de är pessimistiska.

  Förmodligen krävs det en våg av konkurser och stigande arbetslöshet för att konsumenten ska börja bete sig på ett sätt som dämpar inflationen.

  Fed har insett detta. Riksbanken är som vanligt i det blå och följer bara efter, sist av alla.

  • GaStan skriver:

   Jag håller inte med faktiskt!

   Riksbankens resonemang bygger på att korträntan bör återspegla det genomsnittliga inflationstrycket, och därmed ligga på realränta kring noll, något som då vare sig stimulerar eller bromsar inflation… således neutral nivå, och för att få en åtstramande effekt bör man ligga över detta.

   Detta stämde till stor del under efterkrigstiden men stämmer inte längre. Anledningen handlar om skuldsättningen idag.

   Vid dagens styrränta på 2,5% så hyvlas mer än 10% av våra inkomster bort av räntekostnader (i takt med att bundna lån förfaller ska tilläggas). Historiskt har detta inneburit en klart inbromsande effekt på ekonomin och således effekten på inflationstrycket som inte får fäste i en svag ekonomi. Företagen har svårt att höja priser i svag konjunktur.

   Tittar man historiskt vilka räntenivåer som krävdes för att hyvla bort samma inkomster så krävdes mycket högre räntor, typ 2-3X högre räntor. Det handlar om att vi är mer skuldsatta idag sett till relationen inkomster/skulder.

   Ingves har själv sagt flera gånger att svenska hushåll klarar upp till 2% styrränta, och nivåer över detta stramar åt. Därför var han också inne på att sin senaste höjning borde vara en av de sista. Nu kommer nya chefen Thedeen att höja för att kronan är svag och för att han är hök, dvs höjer gärna en gång för mycket än för lite. Man kan alltid sänka sen.

   Att ekonomin där ute är förhållandevis god handlar om att räntehöjningar slår genom med ett halvårsfördröjning, så ekonomin i dag präglas av styrräntan för ett halvårsedan. Då den var mycket lägre. Dagens styrränta om 2,5% kommer ge full effekt nästa sommar, och då kommer konjunkturen vara avsevärt sämre.

   Arbetslösheten stiger när ekonomin bromsar in. Ekonomin bromsar in när räntehöjningarna får effekt, vilket de alltså får under nästa år.

   Riksbanken förhåller sig till ECB, ECB förhåller sig till FED. Det är inget nytt. Sverige är ingen ledande ekonomi och måste förhålla sig till de stora ekonomierna. Särskilt med tanke på att kronan inte är någon viktig valuta, och vi är en liten öppen ekonomi.

   Vi lär få en räntehöjning till i februari… men redan vid nästa möte i april är jag skeptisk till stora höjningar.

   • villatoca skriver:

    Jag håller med om att effekten på ekonomin är mer direkt när samhällets skuldsättning flyttat från offentlig sektor till privat sektor. Privat sektor har inte samma möjlighet, i alla fall inte kortsiktigt, att dämpa effekt av höjda kapitalkostnader med ökad skuldsättning och därför blir effekten mer direkt. Det är dock ett fenomen som inte direkt är nytt.

    Hur Thedén kommer att tolka sina incitament tycker jag är svårt att sia om.

    Så sent som 2017 skrev riksbanken om neutral kortränta https://www.riksbank.se/globalassets/media/rapporter/ppr/fordjupningar/svenska/2017/reporantan-pa-lang-sikt-fordjupning-i-penningpolitisk-rapport-februari-2017.pdf och angav då 2,5-4,0%

    Har riksbanken sedan 2017 signalerat något annat i den frågan menar du?

   • GaStan skriver:

    Stor skillnad mellan statlig och privat skuld… blir räntekostnaderna lite för höga för en stat så tvingar det fram ett större budgetunderskott, som oftast med lätthet finansieras av att man säljer statspapper. Vill inte privatamarknaden köpa till rätt ränta så kan man alltid låta centralbanken göra det genom QE 😉

    Medan privata sektorn måste förhålla sig till sin resultaträkning, och dra ner på sina övriga kostnader när räntekostnaderna skenar. Detta nedragande slår linjärt mot ekonomin.

    Ingves har vi flera tillfällen nämnt just 2%.

    Sen har de sina långsiktiga antaganden… men de har inte fungerat eller visat sig vara rätt senaste 20 åren… jag skulle säga att de är, och nu är jag snäll, att betrakta som akademiska övningar.

 7. R skriver:

  Tror börsen följer elpriserna. Dvs surt men överkomligt under rätt lång period. Sedan lättnad och man tänker att det värsta är gjort och så PANG – en riktig käftsmäll som får oss att tappa hoppet och sugen på typ allt…

  • GaStan skriver:

   Elpriser går ju nästan att se som tvingande räntekostnader… skillnaden är att de flesta stater nu verkar vilja skifta ut en del av övervinsterna i elbolagen (givet att de har billig produktion, men säljer elen dyrt) till hushållen… nästan som om vi höjde ränteavdragen från 30 till 80%.

 8. 007 skriver:

  Hej! Tack för en bra blogg!

  Jag hänger med på resonemanget om fördröjningen på ca 6mån, eftersom samhället har lite bundna lån osv och att vi därför fortfarande kan konsumera. Men, den marginella köparen av bostäder – som inte har lån på gamla räntor, ska ju ta ett nytt lån idag. Och när ränteutgifterna blir 3-4x högre än för 6mån sen, KALP gör att man kan låna mindre idag osv så fattar jag inte varför bostadspriserna inte korrigerar fortfare och mer? Det är väl köparna som är marginalprissättare och de borde ha råd med betydligt mindre?

  • GaStan skriver:

   Det går inte så fort.

   En bostadsaffär idag görs på ett lånelöfte som sattes i bästa fall för någon månad sedan. Det lånelöftet baserades på en kalkylränta som i sig laggar ränteuppgången. Så jag skulle säga att bostadsaffärerna idag baseras på bostadsobligationen för ett halvårsedan.

   • jakheide skriver:

    Hej,

    Tack för en bra blogg!

    Vi förlängde vårt lånelöfte i förra veckan. Märkligt nog räknade banken med samma kalkylränta som i maj. Dvs ingen förändring i lånebelopp.

    Dom pratade precis som tidigare om skuldkvot på 5. Dvs min uppfattning är att de ökade kostnaderna inte är helt etablerade på bankernas låneavdelningar.

    Mvh,
    Jakob

   • GaStan skriver:

    Det låter ju helt sjukt. Att lånelöftena inte skulle justeras nedåt med dagens ränta är inte rimligt.

 9. Börsen stiger ju som en raket? skriver:

  Nasdaq upp 2½ % efter Powells tal!

  Står du fast vid att börsen skall ned 25 – 30 % till våren?

  Börsen ser ju stenstark ut och går upp varje dag.

  • GaStan skriver:

   ABSOLUT… det följer min karta där jag satt ut toppen i detta björnrally till 4084, med chans för överslag mot 4150.

   Sen är det ny baisse.

   Först ner till 3600-3700
   Sen studs mot 3800-3900
   Sen ner mot 3250-3350
   Sen upp mot 3600-3700
   Sen ner till 2800-3000

   TYp så

   och apropå stark… den 15 augusti i år var det många som tyckte börsen såg stark ut 😉

 10. Cf skriver:

  Vad ser du för möjligheter/risker att du har fel? Att du har missat någon variabel gällande spx. Jag syftar då på fortsatta uppgångar och eventuellt nya ATH in i q1 framförallt.
  Vad händer om det är så sent i cykeln att man inte har något annat alternativ en att ligga i aktier. Cash och Bonds är ju båda skit?

  • GaStan skriver:

   Finns alltid risk att man har fel. För min del är det ofta tajming som stökar till det..

   Vi kan hamna i en situation där räntorna faller kraftigt, samtidigt som konjunkturindikatorer och vinstrevideringar är motståndskraftiga ett tag till.. då ligger vinsterna kvar samtidigt som lägre räntor möjliggör ytterligare multipelexpansion.

   Detta gör dock bara att nedsidan blir större i förlängningen..

   I förlängningen så går det nämligen inte ihop fundamentalt, dvs vi å ena sidan har en livskraftig ekonomi som levererar vinster, samtidigt som vi har en ekonomi som kraftigt bromsar in och därmed lyfter bort inflationstrycket… antingen eller liksom!!!

   • AL skriver:

    Om utbud ökar och kommer ikapp en alltjämt hög efterfrågan skulle man kunna tänka sig en situation där inflation går ner utan att ekonomin bromsar in allt för mkt, eller?

   • GaStan skriver:

    Problemet är att det var inte primärt utbudet som var lågt, utan det var efterfrågan som var exceptionellt hög, tack vare kraftfulla finanspolitiska åtgärder, löneökningar och jobbskapande. Att saker och ting har kommit i bättre balans, handlar till viss del om att flaskhalsar och sånt har upplösts, men till väldigt stor del att efterfrågan kommit ner.

    Räntehöjningarna äter upp köpkraft, och drar ner efterfrågan. Det är vad som händer nu….

 11. AL skriver:

  Många som börjat prata om räntesänkningar redan under våren/sommaren 2023. Hur ser du på risk/chans för det om datan snabbt börjar komma in riktigt jäkla surt (och snabbt fallande inflation)?

  • GaStan skriver:

   För amerikansk del så är det vad jag är inne på också. Mer sommar än vår kanske. Men det handlar också om att de kommer ligga på en styrränta på 4%+ så det finns att ta av. USA ligger också för Europa i inflationscykeln.

   För Riksbankens del tror jag tidigast i höst faktiskt. De brukar inte vara så snabba, och Thedeen är väldigt hökigt lagd dessutom.

 12. effe skriver:

  Hej!

  Tack för en riktig bra blogg!

  Jag vill bara notera att vinstestimaten hos Yardeni, som har legat på 235 usd (Yardenis egna estimat) senaste månader har precis nedreviderats till 225 usd. Fortfarande hög kanske men ändå intressant att se att den har börjat gå ned. Konsensus ligger ännu högre ca 231 usd just nu.

  Klicka för att komma åt yriearningsforecast.pdf

  Ska bli spännande att följa räntor, vinstestimaten och börsen kommande månader. Blir ännu roligare att ha dig som kommentator 🙂

  • GaStan skriver:

   Hej och tack för input… vet inte vad som skapat förändringarna på sistone men jag tror att 225-231 dollar nästa år är på tok för högt. Förstår inte hur företagen ska kunna skapa de här vinsterna under recessions förhållanden. Enda sättet för dom att göra det är att vi inte får någon recession, vilket skulle innebära att räntehöjningarna inte biter. Det är inte vad olika indikatorer skvallrar om, som ex yieldkurvan. Uteblir recession nästa år så har jag svårt att se att inflationen viker ner sig och då väntar många fler räntehöjningar och då kommer US10yrs att lyfta mot 5-6% och då kommer ändå börserna att krascha…

   Så det är ner som gäller oavsett utfall

 13. Jim skriver:

  Igår kunde vi bocka av den här så omtalade nivån 4084, även om vi fick stängning under 🙂 Blir spännande att se fortsättningen. Personligen är jag rätt så baissad…men det brukar ju alltid gå lite längre än man tror, i den riktning det går, innan det vänder.

 14. ola skriver:

  Kan den lätta reaktionen indikera att marknaden tror på mjuklandning just nu? Tron på inte allt för stort eps tapp och att inflation sakteligen kommer ned…

  • GaStan skriver:

   Nåt sånt ja… men det går inte ihop för att så länge som det skapas jobb (mjuklandning) i en tajt arbetsmarknad, så kommer där finnas ett lönetryck som leder till för hög inflation. Det enda sättet att tvinga företagen att höja priser, är att döda tillväxten och skapa recession.

   Tror snarare på att marknaden gör sk. Positivt tolknigsföreträde i stark marknad… dvs Powell var duvig igår och lovade mindre höjningar + dagens data gör att vi litar på vinstprognoserna. Bästa av två världar… hållbart? Kanske inte, men skit i det för det är vad vi har på bordet nu

   • ola skriver:

    Frågan blir då hur länge det kan fortgå? Nästa fed möte samt cpi kan potentiellt ändra vy, men om det bli 50 samt cpi enligt förväntan kan det bli norrut till början av q4 rapporterna åtminstone. När förväntar du först kraftigt eps tapp? Tänker själv först q1 rapporterna och guidingen av den kan bli turbulent, dvs efter att julens kvartal är över samtidigt som kylan kan komma slå hårt eller april maj först…

 15. Oscar skriver:

  Stort tack som vanligt för din mycket givande blogg, Jonas! Top content!

  Jag har suttit med en stor dollarexponering under året och en av tankarna med den är att vi sannolikt får en lokal topp nu mot SEKen på 11,5ish, sen ner och testa 200 dagars mot nyår och sedan bör den få en sista spike in i Q1 när saker och ting börjar krackelera i fogarna. Nu är USDSEK nere och testar 200 dagars och man börjar tvivla lite på sin plan (som vanligt). Om det nu är så att konjan viker i Q1 – kommer det medföra att dollarn spikar? Det känns så enkelt att det borde vara inprisat. Och man hör från alla håll och kanter att USDn är most crowded trade gång på gång.
  Om vi nu får börsnedgångar under Q1/Q2 2023 – kan det vara så att man inte går lång dollar den gången? Kanske på att ”USA kör så jäkla stort handelsunderskott och det kan de ju inte fortsätta med i all evighet” eller dyl? Kanske något annat?

  Har du någon vy?

 16. P bateman skriver:

  Fick en sjuk tanke.

  Tänk om sp500 ska göra en dubbel topp. Ska lura oss alla. Men skulle se snyggt ut.

  Marknaden handlar upp på nyheter om minskad inflation etc. Sen när vi är på toppen 4800 nivån då kommer fed pivot, dvs de börjar sänka ränta. Och då kommer kraschen på 50 procent som 2007? När marknaden ska prisa in en kraftig nedgång i vinster…

  • GaStan skriver:

   Hehe ja du.. men då måste marknaden vara bra dum om den ska diska så pass låga räntor, typ nollad styrränta igen, och samtidigt ändå tro på vinsterna ska hålla i sig så pass länge. Men man ska aldrig säga aldrig…

   KOM IHÅG… det är oftast när marknaden gått starkt som man börjar tro på alternativa scenarior för vidare uppgång. I mitten på oktober var det inte mycket snack om detta…

   • P bateman skriver:

    Mmm håller med om att de är svårt att få ihop det scenariot. Men om man studerar tidigare agerande vid fed pivot visar dig sig att den stora kraschen kommer nära de börjar sänka räntan. Vilket borde vara typ nästa år i sommar kanske?

    Då skulle den större delen av nedgången ske kanske oktober till mars nästa år …

   • GaStan skriver:

    Ja det är knepig materia det här…

    Jag tror inte Q4, som presenteras i jan/feb behöver bli så dåligt, utan det är först Q1 och framåt som blir riktigt dålig och alltså slår mot vinsterna. Så det finns ju en risk att marknaden vill tro på 230 dollar i vinst ett tag till.

    Anledningen att jag inte ser att vinsterna faller riktigt ännu är att vi har starkt jobbskapande i ryggen + hyfsad löneutveckling + räntekostnaderna bara börjat skava

    Så om vi tittar på SPX 4,050 vid 230 dollar så handlas vi på PE 17-18ggr… men är det tillräckligt lågt vid US10yrs 3,5% för att marknaden ska orka vidare… det en premie på 2-2,5%. Det är klent.

    Men visst, så länge som det skapas 200k jobb i månaden, lönerna håller i sig, ISM mfg inte dippar mot 35… så kanske marknaden vill tro på soft landing… och givet att man tror på FED pivot så kanske det räcker.

 17. Sent inlägg ser jag men en fond som går kort marknaden och även finns i ppm är 8863522 – Amundi Funds Volatility World A2 

 18. JL skriver:

  Tack för en mycket intressant blogg!

  Hur mycket tror du bostadsmarknaden i Stockholms innerstad har kvar att falla innan det bottnar ur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.