Deutsche tror på fem höjningar!

Ja det stämmer faktiskt! De tror på höjning nu på onsdag, som alla andra, till 1,25%. Men de tror även på fyra höjningar nästa år, till 2,25%. Anledningen är att de tror att Core PCE kommer lyfta rejält, understödd av lönerna.

För att tro på en styrränta på 2,25% så måste man tro att Core PCE är klart över 2%. Därför måste man tro på löner klart över 3% i årstakt. Något vi inte sett på över 10 år. Är det dags nu? Till DBs kritik kan jag säga att de är inte FÖRSTA gången de tror på stigande inflation och räntor, och har haft tvärfel.

Även då har de lyft fram ett antal charts som visar att arbetsmarknaden i USA är tajt och stigande löner är att vänta. De chartsen använder de som stöd även nu. Jag kan hålla med om att chartsen pekar på en tajt arbetsmarknad, men eftersom de inte fungerat hittills så är det långt i från säkert att de fungerar nästa år. Jag är inte ens säker på att en tajt arbetsmarknad framkallar stigande löner av en rad olika skäl. Jag säger inte att jag tror på motsatsen heller. Seeing is believing helt enkelt.

Som sagt, jag noterar också att arbetsmarknaden är tajt enligt traditionella mått. Men jag noterar även att det finns en antal punkter som skiljer sig när man jämför för 10 år sedan eller mer, och det är bla:

1, Globaliseringens effekter

2, Digitaliseringens effekter

3, Fackförbunden har tappat makt som lönedrivare

4, Högavlönade 40-talister går i pension, och lågavlönade tar deras jobb

5, Tjänstesektorns allt mer dominerande roll

6, Strukturellt lägre Tillväxt i nominella termer bidrar till nominellt låga löner

7, Reallönerna är inte så dåliga faktiskt, det håller tillbaks nominella löner.

8, För att lönerna ska ta fart krävs inte bara tajt arbetsmarknad och god tillväxt. Det krävs även god Produktivitet. Annars ger bara företagarna bort vinstmarginal om de höjer lönerna. Produktiviteten har varit låg, därför är de obenägna att höja.

För att nämna några punkter. Det är möjligt att historisk tajthet inte utmynnar i samma löneinflation tack vare kombinationen av ovan.

Givet att lönerna inte etablerar sig klart över 3% så tror jag FED får det svårt att höja med mer än en gång nästa år…. to be cont.

Ha en bra vecka!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Deutsche tror på fem höjningar!

 1. Christian D. skriver:

  Kan det inte vara så att det är de låga räntorna som hindrar löneökningar och stör philipssambandet? Som arbetstagare kanske det känns lättare att ta ett konsumtionslån än att löneförhandla extra hårt med chefen vilket man annars skulle gjort i ”normala” lägen med en normal ränta.

  • GaStan skriver:

   Nej, jag tror folk vet skillnad på lön och lån…

   Men du snuddar vid punkt 7, dvs om inflationen varit extremt mycket högre, dvs där vi känner hur mycket fattigare vi blir från ett år till ett annat tack vare prisökningar och svag löneutveckling samtidigt som räntekostnaderna stiger… ja då kommer pressen på arbetsgivarna att höja lönen för att vi inte ska byta jobb… och nu har vi haft lite av motsatsen, dvs räntekostnaderna sjunker och det aggregerade pristrycket är lågt…. då kräver vi inte heller så höga nominella löneökningar.

 2. Med erfarenhet från två big-four firmor så är det ju så att konkurrensen har blivit större och det finns många duktiga flickor som gärna jobbar gratis. Sorry men det är sanningen. Dessutom så har alla konsultfirmor fått en rejäl skatteökning på sina utdelningar vilket innebär kort och gott att man skär i personalens löner utan motstycke för att netta ut samma lön. Med erfarenhet från expat löneupplägg och skatt från de största globala företagen så är det korta svaret att konkurrensen från Asien gör att det inte blir nån löneökning. Det finns alltid två asiater som gör tre västerlänningars jobb till kostnaden av en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.