Snart dags att stänga böckerna!

Året börjar lida mot sitt slut. För ett år sedan trodde jag att OMX av lite olika skäl kunde nå 1,300 och 1,900. Ingen av dem uppnåddes. 1,300 var dessutom ett vackert ingångsläge fundamentalt, men det blev inget av det så nu har man stått utanför under hela året av fundamemtala skäl. Av tekniska/taktiska skäl är läget annorlunda. Där har man ju flexat desto mer. Jag tror fortfarande att vi är inne i femte vågen… men det är ett bräckligt läge!

I nästa vecka blir det lugnt. Vi har IFO som lär vara bra. Även löner i Euroland, som inte kommer visa nåt. Core PCE från USA på fredag, som lär vara ljummen givet core CPI, dollar och löner. Vi har även Riksbanksmöte och KI barometer. Marknaden är splittrad kring vad de tänker göra med QE. Jag tycker han borde ta bort det. Han kommer ju inte sluta köpa statspapper för de gamla ska ju rullas över. Det är nettoköp av nya för 15mdr i månaden som jag kan tycka att han inte behöver längre. Anledningen är:

1, riksgälden ändå emiterar så få eftersom Sverige i praktiken kör budgetöverskott och statskulden är liten.

2,  kronan står i 10kr mot euron vilket gör att en viss förstärkning inte spelar så stor roll. Den är tillräckligt svag. Det hade varit värre om den stod i 9kr.

3, 15mdr är i sammanhanget ganska lite, och jag tror effekten blir rätt måttlig. Kom ihåg att de inte handlar om QT. De ska fortfarande rulla över gamla. De kommer fortsätta att vara köpare i marknaden. 2019 förfaller en bond där Riksbanken sitter på 50mdr. Jag kan tänka mig att de köper upp papper för 50mdr 2018 för att kunna ta förfallet på 2019 bonden nästa år.

Det som talar emot är att Stibor och andra korträntor borde teoretiskt stärkas en hel del om QE försvinner, vilket innebär att kronan kanske stärks mer än väntat. Det vill inte Ingves. Ingves har också sagt flera gånger att de har varit svårt att få upp tillväxt, jobbskapande och inflation. Mycket svårare än man trodde. Att strama åt penningpolitiken för snabbt och för kraftfullt är värre än att ligga lite behind the curve. Point being, Jag har ingen aning vad de kommer göra!!!

Såg nedan chart av Nordea. Stämmer den så borde det innebära att core pce ska till ca2,5% och lönerna 3,5%+. Det låter mycket, men skulle det hända så kan vi kallt räkna med 3 höjningar nästa år… vi vet att dollarn och indirekta effekter av oljan kommer pressa inflationen. Men knappast så här mycket! Det verkar inte riktigt rimligt!

 

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.