Har alla fel?

Jag såg en Dox kommentar på SVT igår, Human.

https://www.svtplay.se/video/10416337/human/dox-human-avsnitt-1

Väldigt se- och tänkvärd måste jag säga, och vackert gjord! Men den hjälper dig dessvärre inte att bli en bättre investerare…. men det kanske inte är allt i livet… eller?

Har ni noterat hur DAX bröt upp igår? Ser ju rätt fint ut om man är bullish. Visserligen skapades ett gap som säkert ska täppas till, men sen kanske det fortsätter upp. Då lär OMX hänga med. OMX är ju lite stökigare rent tekniskt eftersom HM har skruvat om nivåerna en hel del. Men det lär rätta till sig.

Det rapporterades om löner i Euroland. De steg med 1,6% YoY under Q3. Ner från 2,1% under Q2. Under perioden 2009-2017 ligger snittlönetakten på 1,75%. Dvs ca 1% över kärninflationen. Senaste kvartalet, trots all optimism kring Europa konjan, så ligger inte lönerna högre än 1,6% och rimmar därför med en inflationstakt under 1%. Ur ECB perspektiv är detta duvig data. Det är inte ens säkert de fasar ut QE i september nästa år. Räntehöjningar känns otänkbart. I princip är pressmöten från ECB helt ointressanta fram till nästa höst om inget händer. De kommer sitta på händerna operationellt samtidigt som man hyllar återhämtningen i Europa konjunkturen.

IFO index från Tyskland kom precis. 117,2 mot väntat 117,5 och fg 117,6. Framförallt var det expectations komponenten som gjorde att vi inte riktigt levererade enligt förväntningar. Missförstå mig inte. Nivån är god, och Tyska konjunkturen ser stark ut närmaste 6 månaderna. Se graf nedan. Men risken är rätt stor att mjuka indikatorer som ex IFO håller på att toppa ur och vända ner. Jag har länge undrat om Euro-förstärkningen inte alls kommer ge avtryck på Tysk tillverkningsindustri? Alltså inte att den ska börja gå dåligt, utan derivatan, dvs att momentum ska avta. Här finns en uppenbar risk, vilket leder oss in på nästa avsnitt….

AC39C6C3-52D2-47C7-9793-898068161C5B

Har alla fel? Jag har tittat på en del 2018 rapporter, och de är generellt positiva till konjunktur, vinster och fortsatt låga räntor… vilket tillsammans utmynnar i rådet att man ska äga aktier. Men jag har en alternativ story!

En svag dollar är troligtvis det starkaste skälet till varför semtimentsindikatorer som ex ISM seglat upp under andra halvan i år.

Men sedan mitten på augusti så försvagas inte dollarn längre och när vi glider in i nästa år så avtar den här effekten allt annat lika. Givet att Fed kanske är sugna på att höja i mars då konjunkturen lär vara bra (mot bakgrund av att de mjuka indikatorerna leder de hård med 1-2 kvartal). Då finns till och med risken att räntorna stiger något vilket kan få dollarn att stärkas. Draghi lär ju inte göra nåt förrän tidigast i september. QT i USA accelererar också. Summasumarum, Dollareffekten går från försvagningstrend till best case flat trend, worse case förstärkningstrend.

En stark dollar riskerar att trycka ner de mjuka indikatorerna från dagens höga nivåer. Analytikerna ligger som vanligt behind the curve, så även surpriseindex lär få det motigt. ISM vänder ner, Surpriseindex vänder ner.

B18DF5A1-CB75-42F0-82B6-7D364DE3CD96

Fallande ISM mfl OCH surpriseindex brukar inte vara mumma för börsen, TROTS att konjunktur och vinster ser bra ut. Då ska man också komma ihåg att SPX handlas på All Time High samt att värderingarna är ur ett större perspektiv uppskruvande.

Ovanpå detta har vi stigande räntor, vilket är negativt för aktier allt annat lika. OM INTE vinster och konjunkturutsikter kompenserar, vilket det troligtvis inte gör om de ledande indikatorerna faller, då det finns en koppling mellan ledande indikatorer – generell tillväxt – bolagens försäljningstillväxt – vinsttillväxt.

Det är en rätt sur coctail av fallande mjuka sentimentsindikatorer, stigande räntor och högt värderad börs.

Europa ser bättre ut på många sätt, men om börserna faller i New York så brukar inga andra börser gå i motsatt riktning….inte om man drar ut tidslinjen i varje fall.

Jag säger inte att man ska sälja allt…. bara vara skeptisk av fundamentala skäl. Det mest intressanta är kanske att detta scenario är contrarian mot konsensussynen… och det när Världsindex ligger på ATH. Det kan nämligen bli så ironiskt att när vi sitter här om ett år, så visade det sig att man skulle sälja ut alla sina vinnaraktier, och köpa HM istället. Hade inte det varit rätt tragikomiskt givet tongångarna idag?

Någon kanske kliar sig i huvudet, tänker vänta lite… men stigande räntor brukar ju vara synonymt med stigande ISM, att börsen går bra osv… nu tror du på stigande räntor och fallande ISM och börs. Hur går det ihop? Ja i grunden handlar det om följande: höjer Fed för att de måste , för att de tror på högre inflation och behöver normalisera politiken inför framtiden. Ja då är det negativt, för då slår högre räntor och starkare dollar hårdare än vinstrevideringarna kompenserar för. Men om de höjer, fast samtidigt är tillräckligt mjuka i anslaget. Då blir effekten tvärtom. Det är en rätt dynamisk materia.. inte svart och vitt som många tror!

Tekniskt har vi inte fått några pålitliga säljsignaler ännu, och 5e vågen känns oavslutad. Men man ska nog bestämma sig för någon typ av exit strategi om det surnar till…

Imorgon är det Riksbanksmöte!!!!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Har alla fel?

  1. tommyl skriver:

    Snyggt!
    HM kan möjligen vara rätt att äga om ett år, men man kan med trygghet avvakta själva inköpet…
    Om Europa tuffar på och OMX håller i, och dollarn blir starkare, borde vi inte i ett sådant scenario få ett inflöde av aktieägare till OMX av de som köper med dollar som sin ”hemmavaluta”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.