Blandade signaler

Börsen står och väger tekniskt. Ska vi bryta upp och utmana 1,720? Att marknaden konsoliderar skulle kunna tolkas som att vi samlar kraft inför detta. Å andra sidan börjar makrosignalerna att vackla något och vi står inför en 4Q17 rapportperiod, där allt fokus nu riktas mot FY18 och bolagens guidande vs rådande estimat. Ovanpå detta har Euron brutit upp. Visst räntorna har stigit i Europa, men det har dem även i USA. Räntespreaden har knappt rört sig. Marknaden verkar lyssna på ECB ledamöter som indikerat att man kanske avbryter QE tidigare än väntat. En av ECB ledamöterna sa även ”This is not a recovery, this is an expansion. This is not about exiting the crisis, it´s a bout preparing for the next one”. Så talar en centralbanks man som vill lämna expansiv penningpolitik och neutralisera den istället.

Men vad är en neutral penningpolitik, och vad innebär det? I veckan kom det inflationsdata från Europa. Kärninflationen var oförändrad på 0,9% YoY och i linje med förväntningarna. Kärninflationen lirar med lönerna. Så ska man vara lite kritisk till snubben som uttalade sig, så skulle jag svara: ”Ja ni är sannerligen inte i en krissituation, men expansionen är en klen en, och troligtvis är de senaste årens svaga  Euro en viktig del av förklaringen. Så ta det lite piano, annars riskerar du att trigga igång den krisen du försöker förbereda dig inför”. Typ.

Rent teoretiskt skulle en neutral penningpolitik i Europas fall innebära en styrränta på ca 1%. Dvs i linje med kärninflation. Detta för att hålla en neutral real styrränta.

Jag tror att ECB, om datan är fortsatt stark i höst, kommer att avsluta QE i septeber. Om man har en styrränta på 0% och slopat QE, så borde en 2-åring ligga på ca 0,5% och en 10-åring 1,5%. Give and take. Idag ligger de på -0,6% samt +0,6% (de tyska 2 resp 10 yrs Bundsen). Dvs bara genom att ta bort QE och köra lite hökiga tongångar så borde korta och långa räntorna stiga med ca 75-100 punkter i Europa. Samtidigt så är marknaden rätt säker på att FED höjer i mars, vilket redan är hyggligt inprisat, men därutöver är det osäkert. Vi vet inte heller exakt hur Amerikansk QT slår igenom i höst. Hur som helst har jänkarna kommit längre i sin Neutralisering av penningpolitiken. Det är detta som stärker Euron just nu! Valutan leder alltså räntorna, precis som Aktier leder Bolagsvinsterna. Problemet är att rätt ofta har de fel, vilket inte är så konstigt med tanke på att ingen, inte ens marknaden, har facit över framtiden.

Rent tekniskt har Eur/Usd brutit upp och indikerar att vi kan nå 1,28 +/-0,01 så länge som vi inte stänger under 1,21. Det tog mig lite på sängen faktiskt. Trodde inte att ECB skulle ge så hökiga signaler, trodde liksom inte att de ville se Euron stärkas ytterligare, och jag trodde inte marknaden skulle ta till sig signalerna så starkt. Men det är klart, ser man en potential att räntorns i Europa ska upp med 75-100 prickar utan höjningar, och sen höjningar ovanpå det, så förstår jag Euron styrka.

Men skon klämmer! Om Euron drar mot 1,28 så innebär det att Euron blivit ca 20% dyrare jämfört med våren 17 och ca 10% dyrare jämfört med hösten 17. Nettoexporterande Europa och dess varor har alltså blivit rätt mycket dyrare. Visst, allt handlar om nettoeffekten av konjunkturen, men min magkänsla är ändå att Europa känner av detta. Precis på samma sätt som försvagningen var gynnsam tidigare. Att I detta läge även höja räntorna känns något avlägset. Euroinverkan måste typ helt utebli för att detta ska vara en framkomlig väg. OM man mot förmodan höjer, så skulle en första höjning ligga i december om du frågar mig. Men om Euron står i 1,28 och ledande indikatorer har vänt ner, så är alltså inte detta troligt.

Varför är detta viktigt. Jo för att Ingves tittar på Europa. Om han tror att ECB höjer i december, då borde han kunna höja i sommar, samt i september, för att i december ligga side by side med ECB på samma styrränta. Höjer ECB i mars19, ja då kan han vänta med att höja till september. Riksbanken behöver alltså två tillfällen innan ECB för att kunna lägga sig på par. Höjer inte ECB alls, ja då är det tveksamt om Ingves kan höja alls. Inte som det ser ut idag. Visst, växlar lönetakten upp från 2,6% till 3,6% i Sverige så är det en annan femma. Men hur troligt är det?

Anledningen till varför Ingves inte kan höja om de inte tror att ECB kommer att göra det är att kronan rätt enkelt kan stärkas under 9kr mot Euron och det tror jag inte Ingves vill. Inte vår exportsektor heller.

FED då? Ja marknaden prisar in en höjning i mars som tror jag blir av. Huruvida man höjer noll gånger till eller 3 gånger till låter jag vara osagt. Svag dollar brukar vara bra! Samtidigt är risken stor att surpriseindex kan mean reverta, det är inte bra. Samtidigt är ju mitt case att ledande indikatorer vänder ner när dollarn rekylerar mot 1,16. Nu pekar ju mycket på att den ska fortsätta att försvagas istället. Mitt kortsiktiga baisse scenario har grusats lite pga senaste tidens dollar svaghet. Vi får se hur datan rullar in framöver.

Sen har vi lönerna och inflation ovanpå det. Men ni vet vad jag brukar säga…. vi har inga verktyg längre som fungerar på att förutspå lönerna, och så länge som vi inte har någon löneinflation så har vi ingen strukturellt högre inflation. Det är också den minst dåliga prognosen.

Apropå ledande indikatorer;

US NY Empire Mfg Index kom in på 17,7 mot väntat 18,0 och fg 19,6 (uppreviderat från 18,0)

US Philly Fed kom in på 22,2 mot väntat 25,0 och fg 27,9 (uppreviderat från 26,2)

Dvs två indikatorer, som ligger nån vecka innan ISM/PMI, kan kanske peka på en urtoppning, och sämre än väntat.

Dagens Risk On miljö manifestieras ändå kanske mest av Europa. Jag tror snarare att det är sämre data från Europa som kan trigga igång en risk off rekyl med stark dollar som resultat än det är USA som gör oss besvikna. Därför är kommande Flash PMIs väldigt intressanta.

Som sagt, OMX konsoliderar inför en eventuell uppgång, Euron har brutit upp mot dollarn. Hmm de luktar vårrally. Samtidigt känns indikatorerna peaky och ett svagt surpriseindex skulle göra det nästan omöjligt för börsen att ralla. Spännande tider!

PPM kör på med sina nya regler.

https://www.svd.se/2-miljoner-ppm-sparare-kan-bli-av-med-fondval/i/tv

Det är bra att man städar ut dåliga, dyra och kriminella fonder. Det är sämre att man även städar ut bra fonder. Det är dåligt att många dåliga fonder också får stanna kvar. Varför kan vi inte ta sikte på ett system som stävar efter att BARA sortera ut dem dåliga och behålla dem bra. Eller är bankerna en för stark Lobbying grupp för detta?

Avslutningsvis vill jag nämna en artikel av Bolander på sista sidan i Di idag. Det står att svenskarna ”klarar en storm” och de flesta klarar av ökade boendekostnader upp till 35%. Den andas optimism.

Men jag blir inte klok på detta!!! 18% klarar inte ens en ökning med 10%. Alltså de måste ju feltolkat frågan. Jag fattar att de tycker det är trist med stigande boendekostnader, för att man måste konsumera mindre av annat. Men det sätter ju knappast den familjen på pottan. Ca 37 av de tillfrågade klarar en ökning upp till 20%, utöver det är det kört. Det låter ju helt galet. Särskilt med tanke på bankernas påstådda kalkylkrav. Sen finns det dem som säger att de klarar en dubbling av boendekostnaderna. De måste tolkat frågan rätt tänker jag. Dvs de måste ju också tycka det är trist av behöva konsumera mindre. Men de klarar boendet. Men om det stämmer är det skrämmande! Vissa kanske frivilligt amorterar mycket varje månad. Att då bara ställa frågan rätt ut, ger ju inte heller rätt svar. Vissa kanske band räntan på högre nivåer och har idag inte så låga räntekostnader. Jag blir inte klok på sådana här undersökningar.

49% av alla tillfrågade klarar sitt boende om räntekostnaderna stiger med 30%. Detta ser Bolander som nåt positivt. Tjohoo! Jag skulle vilja vända på det och säga; 49% av alla tillfrågade klarar INTE sina boendekostnader om de stiger med mer än 30%.  Siffran kan rent utav vara högre då 22% svarade att de inte visste. Det är ett jävla problem!

Ponera att Ingves höjer med 25 punkter i sommar och 25 till i september. Vad händer då?

Styrräntan går till 0%. Stibor 3m stiger till ca 0%. Stibor 3m ligger till grund för priset på 3m bolåneräntor.

Idag ligger Stibor3m på -0,45%. 3m Bolåneräntan ligger på ca 1,4%. Marginal 1,85%.

Det rörliga bolånet borde gå till 0% + 1,85 = 1,85%.

Dvs en uppgång med 1,85/1,40=28%

Redan där ryker ryker var 3e svensk enligt demoskops undersökning.

Jag tror personligen inte det är så illa. De flesta kommer klara bo kvar. Jag är orolig för vår ekonomi. Svenskarna har ca 4,000mdr i skulder. Exkl skulder de indirekt har i sina bostadsrättföreningar. Om vi tvingas betala 1% högre ränta på dem är det 40 miljarder kr. Eller 5,700kr per vuxen svensk. Eller ca 475kr per vuxen svensk och månad. Eller 2-3% av snittsvenskens disponibelinkomst.

Drar räntekostnaderna så slår det mot ekonomin. En svag ekonomi betyder fallande consumer confidence. Det innebär att även dem med jobb och pengar drar ner på shoppingen. Det gör ekonomin ännu svagare. Svag ekonomi innebär att arbetslösheten stiger. Folk utan jobb kanske har lån som är anpassade efter sin gamla lön. Det är nu det kan bli riktigt illa. Får vi en bostadskrasch riskerar utlänningarna att sälja sina bostadsobligationer. Då stiger boräntorna ännu mer och brasan brinner ännu häftigare. Samtidigt försvagas kronan, och inflationen stiger på ett sätt som gör det trixit för Riksbanken.

Jo jag vet att det är fredag, och detta är ingen prognos. Jag bara visar på ett scenario där det blir riktigt illa. Så ni som spyr galla över amorteringskravet. Läs på eller håll tyst! Vi vill inte ha några hushåll med för höga skulder i Sverige.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.