Köpsignal i startgroparna?

Börsen har som sagt konsoliderat i nån vecka, och kan vara på väg att bryta upp. Säsongsmässigt är det mycket som pekar på detta. Men vi får akta oss för att inte bli fintade. Å andra sidan, ”när det drar, så drar det”. Större rörelser sker på mycket kortare tid än man tror, så ska man vara med så gäller det att man vågar hoppa på. Så mitt tips är att hoppa på, och sen vara tydlig med Stoploss istället. 1,720 eller ännu högre framåt Mars/April känns lockande! Tittar jag på Tyska DAX så blir jag också sugen. Svenska börsen går aldrig på ett håll, och tysken på det andra. Även kronan får inte vara alltför stark. En stark krona slår nämligen udden av en potentiell börsuppgång allt annat lika. Men med tanke på att den tappat från ca 8,50kr ner till ca 8kr mot dollarn, samt att 7,90-8kr området är en stark stödnivå, så bådar det också ganska gott. Ett brott av 7,90kr däremot skulle vara väldigt illavarslande. Tittar jag på världsindex, typ MSCI World Net Total Return i SEK, så ser det rent tekniskt ut som om det kan gå ca 6% fram till mars.

Nordea skriver om svensk lönebildning, och hur det påverkar inflationen och Riksbankens politik. En av de bättre analyserna på länge!

https://e-markets.nordea.com/#!/article/42397/sweden-explaining-subdued-wage-growth?nx_medium=email

Johnny på Carnegie tittar lite närmare på tidscykelanalysen, där han pekar ut nästa stora botten kring Mars 2020. Där är vi ju helt överrens! 🙂 Teknisk analys är ju helt meningslös om ingen ser det du ser, så därför är det goda nyheter.

På onsdag kommer Flash PMIs från hela världen. Veckans viktigaste makropunkt om du frågar mig! Det kommer även en del svensk data… jag kommer uppdatera här allt eftersom!

Ha en bra vecka!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Köpsignal i startgroparna?

 1. Max skriver:

  Hur högt kan USA-räntorna stiga innan det börjar påverka börsen?

  • GaStan skriver:

   Det är en bra fråga, och jag önskar det fanns ett enkelt svar.

   Stiger räntorna för att FED höjer och inflationen befaras bli ett problem, men att konjunktur och vinster inte hänger med, ja då är det som regel negativt. Höjer man för att konjunktur och vinstutveckling är stark då är det i regel inte så negativt.

   Stiger räntorna snabbare än inflationen, då stiger realräntorna. Det är i regel negativt. Stiger räntorna långsammare än inflationen, då sjunker realräntorna vilket är i regel positivt.

   Stiger räntorna så att det stärker dollarn, då är det som regel negativt. Stiger dem så att det inte stärker dollarn, då är det positivt.

   Stiger dem så att spreadarna mot Företagsobligationer (IG-BBB) stiger är det negativt. Krymper spreadarna är det positivt.

   Stiger korträntorna mer än långräntorna, dvs 10-2 spreaden faller så är det positivt. Stiger spreaden är det som regel negativt. Men även om dem faller är det bara positivt till en viss nivå, därefter är det negativt.

   Så det är mycket att hålla reda på.

   Men det finns några tumregler:

   ERP mot noll – Sälj!!! Dvs när inversen av PE minus 10-åringen är noll, sälj. Eftersom SPX handlas till PE25 LTM (lasttwelvemonths) så är 1/25=4%. Dvs skulle 10 åringen stått i 4% så hade det varit sälj läge.

   10-2 är noll – sälj. Nu står 10 åringen i 2,6% och 2-åringen 2%. Spontant tänker man att när 2-åringen stiger till 2,6% så är det sälj. Men då är troligtvis inte 10-åringen kvar på samma ställe. Låt säga 3% på 2-åringen, vilket lirar med 2,5% styrränta. Vilket kräver en uthållig kärninflation på 2%+ vilket kräver en lönebildning på minst 3%. Där är vi inte ännu.

   Sen är det lite otrampad mark. Idag är den samlade skuldsättnignen så otroligt mycket högre än pre-Lehman tider. Så stigande räntor innebär snabbt stigande räntekostnader, vilket får en avkylande effekt på ekonomin. Varpå inflation och räntor faller tillbaks. Vissa bedömare menar ju att det enorma skulden medför att det dödar cyklerna. Vi kan inte få stark konjunktur, och inte svag heller, utan vi har gått in en insomnia mode som vi inte kan ta oss ur. Därför skulle också alla historiska jämförelser halta….

   Svårt att säga! Jag brukar vara skeptisk när någon säger att det är ”nya” tider.

   Vill också tillägga att när kärninflationen i usa etablerar sig över 2%, understödd av stark tillväxt, jobbskapande och lönebildning… ja då tar Fed fram stora kanonen för att trycka ner ekonomin. Oftast innebär detta styrräntor på 2,5%+…. vilket alltid slår hål på börsen, då 10-åringen potentiellt är upp mot 4%+.

   Höga räntor har alltså två effekter som pajar börsen

   1, hög ränta = låg vinstmultipel
   2, hög ränta = stigande räntekostnader = sämre tillväxt och lägre vinster

   Hoppas detta luddiga svar ändå bidrog med nåt!

 2. Kman skriver:

  ”Investors should also remember Bob Farrell’s Rule #4: “When markets go parabolic, they rise further than you think, but they don’t correct by going sideways.”

  Parabolic, beroende på hur man räknar. Sox, spx, ndx.

  Vågar jag säger topp….bling bling.

  • GaStan skriver:

   Instämmer till fullo, frågan är var toppen är??? Jag tror ju börsen kan handlas 20% högre innan det här året är slut, men ovanpå det är det också högst troligt med en 7-10% korre… dock osäker när och från vilka nivåer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.