Inköpschefsindex toppar ur

Idag kom preliminär, sk Flash PMI för tillverkningssektorn. I Europa kom den in på 59,6 mot väntat 60,3 och fg 60,6. Den Tyska motsvarigheten kom in på 61,2 mot väntat 63,0 och fg 63,3. Båda är sämre än sist, och sämre än väntat. Bra nivå såklart, men kass momentum och derivata.

Vad händer med Euron. Den stärks!!!!! Va fan, vad handlar detta om? Jo PMI från Tjänste- och Servicesektorn var tvärtom väldigt bra från både Europa och Tyskland, dvs de slog förväntningarna och var högre än sist. Så pass bra att totalsiffran steg! Så nu tror marknaden att det kommer skapas ännu fler jobb och lönerna tar fart från låg nivå. ECB kommer inte bara backa ur QE i september, utan även pressas att höja räntorna, snarare förr än senare. Tjohoo!

Men vänta lite, sakta i backarna! Vare sig i Europa, USA, eller Asien så har Service-PMI historiskt legat före Mfg-PMI. Aldrig någonsin.

Tillverkningssektorn har alltid fått sitt uppsving först, vilket sedan spiller över på resten av ekonomin. Detta trots att service- och tjänstesektorn i ex USA är långt större och viktigare som jobbskapare och tillväxtmotor än tillverkningssektorn. I Europa är detta samband ännu viktigare då tillverkningssektorn utgör en större del av ekonomin än i USA, OCH Europas framgångar i grunden handlar mycket om handelsöverskottet mot omvärlden. Kapsejsar Europas handel och överskott med omvärlden, så kommer även tjänstesektorn ta stryk. Kina och Asien fungerar likadant.

Så här är det, PMI i Usa ligger före Europa. Tillverknings PMI ligger före Service PMI.

Euron agerar på att Service-PMI drar upp Composite PMI (dvs total-PMI) trots att Tillverknings PMI flaggar för att vi troligtvis har passerat toppen. Fortsätter Mfg PMI ner kommande månader så kommer det garanterat även dra med sig Tjänste PMI med en viss fördröjning. Mark my Words! Detta skulle i så fall betyda att Euro styrkan sjunger på sista versen….

Rent tekniskt ser dock Euron stark ut med sikte på 1,28ish så länge som vi ligger över 1,21…

Nej Euron är älskad av alla, och vad jag kan förstå så ligger många positionerade därefter.

Någon som har fattat detta är den alltid like briljante Martin Enlund på Nordea. Läs nedan rapport noga. Jag har också lyft fram att Dollarn borde stärkas mot bakgrund av tillväxt- och inflationsspreaden mot Europa… men också att detta är en rekyl inom en försvagningstrend som har sin förklaring i att FED i princip har Neutraliserat sin penningpolitik medan ECB knappt har börjat.

https://e-markets.nordea.com/#!/article/42430/eurusd-time-to-question-the-quadvergence

Nordea har även en podd där Martin och hans kollega Henrik brukar vara med. Den kan jag varmt rekommendera. Givet att man gillar räntor, valutor och makro…

Jag noterar också att Nordea är ute, kanske som första bank i år, och gissar att det inte blir några räntehöjningar i år. Skälen är

1, Lönerna drar inte, borgar för strukturell inflation under 2%

2, Inbromsningen på bostadsmarknaden, och jag tänker främst på byggandet, kommer kosta Sverige tillväxt i år. Nordea tror på att tillväxten sjunker till 2,5%. Jag tror det är rimligt… men även ner mot 2% är inte omöjligt. Lägre tillväxt, ger färre nya jobb, låg kärninflation

3, Tittar man på inflationen, och justerar för resor, kronan och andra baseffekter så kommer den sjunka ner mot 1,5%….

Ingves har sagt det flera gånger ”Det har tagit väsentligt längre tid och varit mycket jobbigare att få upp inflationen än vad vi trodde för några år sedan”. Vad betyder detta? Jo att han aldrig i livet höjer om det riskerar att sabba det han byggt upp.

MEN VIKTIGAST AV ALLT, ECB.

Ja de lär ta bort QE i september, men att höja är en helt annan biff. Notera att :

1, kärninflationen ligger under 1%, vilket lirar med den låga löneinflationen i Europa. Det är bara i Tyskland som det eventuellt finns vissa inflatoriska tendenser.

2, Sentimentsdatan har varit stark, men det återstår att se hur hårddatan kommer in.

3, Sentimentsdatan kan vara på väg att toppa ur. Ni såg PMI idag.

4, Euroförstärkningen har smärtat tidigare i historien. Varför skulle den inte göra det igen?

5, Stark Euro innebär att låg inflation kan bli ännu lägre.

OM Sverige står långt ifrån att neutralisera sin penningpolitik, så anser jag att Europa står ännu längre bort. Kommer ECB inte höja de närmaste 18 månaderna, så lär därför INTE Sverige göra det i år heller. De som säger att ECB borde höja i mars…. det är ingen prognos. Det är mer för att man är tämligen säker på att de INTE höjer i september eller december, och då landar man på mars-19.

Om ECB höjer, så gör dem det tidigast i december i år. Men det måste innebära att punkterna 1-5 ovan är helt fel och vi under hösten kommer se en HELT annan bild. Det tror inte jag på! Men visst, han kanske höjer i mars-19, vilket implicit skulle locka Ingves att höja i september. Men givet den sämre tillväxten och fallande inflationen i Sverige så känns även det långsökt.

Kom ihåg att höjningen innebär två saker

1, Starkare krona vis a vis Europa. Detta slår mot handelsöverskott, tillväxt, jobb, löner och inflation. Samtidigt som det i ren teknisk mening gör att vi importerar disinflation.

2, Räntekostnaderna för hushållen går upp vilket slår mot ekonomin. Eftersom skuldberget är så stort så kompenserar inte högre löner, tillväxt eller att spararna får lite större räntekostnader för denna ökning. Nettoeffekten är negativ.

Det är inte så roliga effekter, vilket gör att Ingves kommer vilja vara säker på sin sak.

Jag förstår hur Nordea tänker, och de kommer troligtvis få rätt! Åtminstone sett till vad vi vet och tror idag.

Börsen då? Tja, PMI Composite var ju bra, och Euron stärks, vilket totalt sett är bra för börsen… och därför kan vi fortsätta att hoppas att den tekniska köpsignalen hålls intakt även framöver….. mot 1,720+. Med tajt stopp såklart. Samtidigt innebär svag dollar – stark krona – svag börs. Så det är ju lite knivigt…

US Flash PMI kom i eftermiddags och rör om bilden ytterligare. Totalsiffran kom in på 53,8 mot väntat 53,5 och fg 54,1. Rätt dassig och 8 månaders lägsta. I synnerhet vs EZ datan är det inte konstigt att Euron är stark. Tittar man vidare, så är Service PMI på 53,3 mot väntat 54,0 och fg 53,7. Riktigt svagt och 9 månaders lägsta. Motsatsen till Europa!

Men, a big men, Tillverknings PMI landade på 55,5 mot väntat 55,0 och fg 55,1. Den är stark, tvärtemot EZ datan. Men detta bryr sig inte marknaden om.

Min tes är att en svag dollar stöttat Mfg datan i Usa, medan den starka Euron gör tvärtom. Om jag har rätt kring att Service PMI laggar… då feltolkar marknaden datan just nu och vi lär se en vändning framåt sommaren. Det ska bli mycket intressant!!!

Folk verkar så säkra på börsuppgång och högre räntor så jag mår lite illa.

jag ser blandade scenarior:

Teknisk uppgång på 6-8% till mars

Sättning på minst 10% till följd av stark Euro och fallande surpriseindex

5e vågen urtippning runt OMX 1900-2000. Vilket ska lira med 10-2 och ERP går mot noll.

Frågan är vilken ordning de kommer, från vilka nivåer och när? Vad sägs om först 1,740. Sen 1,570. Sist 1,950ish. Och sen krasch och baisse??? Vem vet?

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inköpschefsindex toppar ur

 1. tommyl skriver:

  Snyggt!
  Och var kommer då en ytterligare försvagad dollar in i bilden? Den åker fortsatt ner, (-1% idag ), håller den på att bottna ur?
  Och så åker oljan upp …

 2. Andreas Lundborg skriver:

  Usd index har brutit ner under ma200, minst 12% kvar på nedsidan under 2018. Frågan är om inte lönerna börjar komma upp under denna tid och hela världen står inför en början på ett räntehöjnings-program. (Mer än vad man räknat med alltså)

  • GaStan skriver:

   Tycker du MA200 har funkat senaste åren?

   Du kan mycket väl få rätt om lönerna…men jag är färgad av historien och då gäller ”seeing is believing” för min del….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.