Är det rakt upp nu?

USA är stängt idag så det blir lite stiltje. Men tonen i förra veckan var positiv. SPX ser ut som ett skolexempel. Först var det kraftigt ner, sen studsade det under en dag (fyndköparstuds), varpå alla som inte hunnit sälja (för att de var vettskrämda) sålde varpå vi kunde sätta en ny botten som sedan dess hållt. Klassisk 3-stegs rekyl i stigande trend. Sen börjar marknaden stiga ganska kraftigt från botten och passerar dels Fib50% och dels pivotpunkten från endagsrekylen. En köpsignal är ett faktum. Visst, man kan vänta till man når ATH från i januari för att vara helt säker.

Problemet är att SPX inte brukar uppföra sig med sån teknisk perfektion. Det gör mig tveksam. Jag kan sträcka mig tillbatt säga att sannolikheten att det var botten vi såg är mycket stor. Den bottenformationen kan också tjäna som en utmärkt Stopp för alla kort- och långsiktiga där ute. Men att säga att det all good och rally här ifrån är mer tveksamt. Marknaden är inte längre översåld, så finns det säljare kvar där ute, eller det kommer dåliga nyheter, så finns det att ta av. Å andra sidan fortsätter det upp härifrån så är det ett styrketecken man ska ta på allvar.

Anledningen till att det hittills inte blivit mer än en korrektion handlar om att det saknats äkta rädsla där ute. Det fanns ingen Risk off. Dollarn stärktes med nöd och näppe till 1,22 mot euron, och sen föll den igen. Hade man varit rädd på riktigt (dvs för fallande vinster nästa år och/eller väsentligt högre räntor) hade vi tagit ut 1,21 på två dagar och det är tveksamt om den hållt för ett andra test. Det finns en confidence där ute för konjunktur och vinster för 2018 och 2019. Men det viktigaste av allt. Man ser inte så värst mycket högre räntor, och de räntenivåerna man ser anses inte tillräckligt höga för att sabba festen. FED kanske höjer 3ggr i år till 2%. Då ska 10-åringen stå i 3,5%. Den står i 2,9%. Det är ingen stor sak!!

Mmmm optimismen ska ju spira i slutet av en 5-vågs börscykel. Den styrkan som konjunktur och löner brukar uppvisa i slutet av en cykel skapar FÖRST fina tal, SEN trycker de upp räntorna, som sen efter en viss fördröjning stjälper konjunkturen. Dvs först väger tillväxt (täljaren) mer än diskonteringsräntan (nämnaren), och sen slår det om åt andra hållet. Särskilt eftersom tillväxten (täljaren) viker undan pga högre räntekostnader också. Så in the end of the day slår räntor mot hela ekvationen. Men anledningen till att räntorna drar är FÖRST av glädjande natur. Sen är det tveksamt hur mycket historien kan lära oss. Allt går så jäkla fort nu!!!

För OMX del är hela området 1555-1575 motståndsområde. Bryts detta. Ja då är det läge att vara taktiskt positiv igen. DAX, i motsats till SPX, ser inte alls lika pigg ut. OMX förhåller sig mer till DAX.

Dollarns svaghet har drivit på studsen i SPX, men den har haft svårt att etablera sig över 1,25 Eur/Usd och nu stärks den igen. Så SPX ska man inte lita på!!!

stark valuta, svag börs relativt sett, är dynamiken just nu!

Imorgon kommer inflationsdata från Sverige, på onsdag kommer Flash PMIs, IFO index på torsdag och kärninflation från Europa på fredag. Inga kioskvältare  egentligen men man vet aldrig.

I förra veckan kom Amerikanska importpriser och de var skyhöga. Usch då tänker någon, men lugn bara lugn. Dels är det oljan som slår genom, och dels är det en svag dollar. US core PPI kom in på 2,2% mot väntat 2,1 och fg 2,3 YoY. Den verkar ha toppat ur men är fortsatt på en nivå där den troligtvis har en inflatorisk effekt på CPI. Allt kokar ner till dollarn. Den svaga dollarn innebär att inflationsdata kommer studsa upp under året. Frågan är inte OM, utan hur mycket och hur FED kommer förhålla sig till detta?

Ur ett börsperspektiv vill vi inte ha en stark dollar då det är lika med risk off och dåligt för ekonomin. En svag dollar är bättre för ekonomin och börsen. Men inte för svag då det trycker upp inflation och räntor.

I veckan kommer Flash PMIs. Flash är i mitt tycke nästan viktigare än den Faktiska, av det enkla skälet att den kommer tidigare. Den är mer leading. Jag hade inte sagt något om den alltid avvek väsentligt från den faktiskta, men det gör den sällan. PMIs handlar om tämnaren. ”Hur stark är konjunkturen, hur mycket kommer vinsterna att öka, var tar vinstrevideringarna vägen” typ av frågor.

Apropå leading. Empire FED index kom in på 13,1 mot väntat 17,5 och fg 17,7. Inte så kul. Philly Fed däremot kom in på 25,8 mot väntat 21,1 och fg 22,2. Starkt! Klart mixade signaler som jag har svårt att dra någon slutsats av i nuläget.

Från Sverige kom det sysselsättningsdata för januari i förra veckan. Det skapades 88´ jobb, en tillväxt om 1,7% YoY. Under 2% är dåligt brukar man säga, över 2% är bra. I december låt motsvarande på 112′ / 2,3%. Är det Bostadsutvecklarnas inbromsning som börjar ta ut sin rätt måntro? Sverige växte med 3% förra året. Vissa hävdar att 1% kom från developers. Halveras den marknaden så landar vi på 2,5%. Då har vi inte tagit med spill over effects. Ska vi vara nöjda med att Sverige växer med 2% i år? Jag vet inte vad det blir, det enda jag vet är att jobbskapar-takten är helt korrelerad med BNP tillväxt över tid.

Fick nedan chart av Deutsche. Ja de kanske har rätt. Lönerna är kanske på väg nu…. MEN VÄNTA LITE. Jag fick exakt samma chart för 3 år sedan, och då flaggade man för högre löner. Jag säger INTE att det INTE händer nu…. jag bara säger att jag fått just samma chart under 3 års tid, och lönerna sett till 12m rullande medelvärde, samt dito på Core PCE, har inte alls hängt med. De har haft fel. De kanske får rätt nu….. men varför skulle jag lyssna på dem nu? Har de helt plötsligt fått en edge att spå framtida Core PCE? Wouldnt Think so!!!!

I usa har räntorna stigit kraftigt sedan i december. Det har dem gjort på annat håll också. Men inte lika mycket. Realräntespreaden mellan usa och omvärlden har ökat på ett sätt som borde stärkt dollarn. Så har det fungerat tidigare. Logiken säger att det borde vara så. Men den har tvärtom varit svag. Till och med när det skakar till på världens börser är dollarn svag. Vad handlar detta om? Nordea är inne på en intressant linje, nämligen likviditet och flöden.

För 1,5 år sedan fanns 3 skillnader:

1, Räntorna var ca 1,25% lägre. På en statsskuld på ca 20,000 mdr så kostade räntekostnaderna staten ca 200mdr. Nu pratar vi nästan 400mdr. En ökning med ca 200mdr

2, Man avslutade QE i oktober 2014. Dvs man köpte inga nya netto. Men man rullade över befintlig skuld fram till oktober 2017. Först då lanserade man QT. Men även när QE var slopat låg man i marknaden och köpte för ca 400mdr om året. Nu nettosäljer Fed för 20 i månaden. Dvs 240 i årstakt. I q4 i år ökar den siffran till 50 i månaden, dvs 600 mdr i årstakt

3, Trump kör en ofinansierad budget, dvs underskott, med ca 150mdr om året. Även det är mer än för nåt år sedan

Jag har inte alla siffror exakt, men i stora drag måste US Treasury sälja statspapper för 1,000-1,500 mdr mer i åratakt än vad man gjorde för två år sedan.

Men den typen av ökat utbud är det inte konstigt att räntorna stiger. Ökat utbud ger lägre priser, dvs högre räntor.

Men är det därför dollarn försvagas? Dvs räntorna stiger av FEL anledning. Dvs om räntorna stiger för att Usa mår bättre så stärks dollarn, men om de stiger för att usa inte mår bättre utan för att likviditeten trycker upp räntorna… ja då kanske marknaden inte tycker det är lika kul.

En helt annan förklaring är att marknaden förväntar sig en kraftig ökning av amerikansk inflation framöver. Då innebär det att även om räntorna stiger kraftigt så gör dem det inte realt. Då kan det till och med vara så att europeiska realräntor stiger mer trots att de nominellt stiger mindre.  Ur ett realräntespreads perspektiv är det i så fall fullt logiskt. Vem tror att kärninflationen i Europa ska bli högre än 1%? Typ ingen! Vem tror att det finns en risk att lönerna i Usa kommer att tvinga upp inflationen över 2%? Rätt många!

Ovanpå det kanske delar av marknaden tror att ECB slopar QE i septemer och höjer till 0,25 i mars nästa år. Då ska Bund 10yrs till 1,75%. Det är en bra bit till. Samtidigt som inflationen står stilla. Då stiger räntorna bara realt!

Ovanpå detta stiger det amerikanska handelsunderskottet som regel när ekonomin går bra. Ökat underskott sätter press på dollar!

så om man vill förklara den svaga dollarn så går det…för den förklaras verkligen inte av dagens räntespread. Inte ens om man petar in senaste inflationen.  Men man ska vara ödmjuk. mycket kan gå fel. Jag bevakar 1,21/1,22 samt 1,25 mot euron….

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är det rakt upp nu?

  1. nyfiken skriver:

    Ny på bloggen. Är SPX samma som S&P 500?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.