Sportlovskoll

Tajmingen av mitt tekniska köp var inte den bästa. Ska bli intressant om det vänder upp snart. Jag noterar att Euron studsade på 1,215 mot dollarn (och att dollarindex DXY touchade 91 igår). Att amerikanska räntor handlas ner. Visserligen har inte Dax visat styrka som den borde, och OMX har retracerat sin Fib50%. Men summa sumarum är ändå att säljarna inte fick övertaget som de skulle och att rekylen är avslutad, och därmed borde köparna komma in när som helst. Särskilt när de inte besväras av valuta och räntor. Men vi får se!

Trump tänker införa tariffer på importerad stål och aluminium. För någon månad sen straffade att import av solpanel. Det ligger i linje med hans protektionistiska agenda. Några viktiga tankar:

1, Protektionism är inte en one man show. Länderna som drabbas ger igen med samma mynt. Detta lär alltså slå tillbaks på ett sätt som kan missgynna honom.

2, men han har trumf på hand. Länder med handelsunderskott har i teorin alltid mer att vinna på den här typen av åtgärder än länder med överskott

3, men det där med att vinna och förlora är knepig materia. Rent generellt är det ett loose loose game. Grejen är att det landet som gör en vara billigast och bäst, borde göra det och sälja till alla andra. För exportintäkterna borde de köpa/importera varor de behöver som någon annan gör bättre. Om alla gjorde detta så leder det till win-win då vi alla kan köpa varor av högsta kvalitet till lägsta pris. Därför har de senaste 20 årens globalisering, i motsats till vad många tror, varit så lyckosam

4, det som inte fungerat är fördelningen av globaliseringens frukter. Usa är en av de största vinnarna. De har bara inte lyckats fördela frukterna, vilket är ett av skälen till att Trump är president. Många är arga!

Amorteringskravet är numera infört! Fastighetsmarknaden hoppade till och priserna har mjuknat. Många trodde nog att FI och Thedeen var nöjda. Men vi som följer datan över utlåning har noterat att den kommer inte ner. Den ligger fortfarande en bra bit över disp inkomsternas utveckling sett till årlig tillväxttakt. Jag misstänkte att Thedeen inte skulle gilla detta och mycket riktigt är han inte nöjd. Nu vill han adressera nästa åtgärd. Fastighetsskatt.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/nya-amorteringskravet-racker-inte

Några råd Erik:

1, du visste från början att kravet inte skulle beröra så många och därför är effekten försumbar

2, Bostadsobligationerna har inte rört sig. Därför är lånelöftena fortsatt generösa. Detta är grundbulten till varför lånen växer och det vet du!

3, har du koll på kompositionen? Dvs det är helt ok om lånen växer med 7% om ingen har högre skuldkvoter än 5X. Det är ett jävla problem om lånen växer med 3% men där var fjärde lån är till högre skuldkvot än 5X.

4, Varför är du så pigg på åtgärder som rycker tusenlappar från hushållen. Det minskar deras betalningsförmåga när räntorna stiger. Ett rent skuldkvotstak påverkar inte hushållens likviditet

5, Fastighetsskatt säger du. Vad säger du till pensionärerna som bor med sjötomt och inte kan sälja pga hög reavinsskatt och pga liten pension får det ännu mer knapert när de ska betala F-skatt?

6, Avvakta lite. Ingves kommer tids nog börja höja och då stiger räntorna på bostadsobligationerna, och då lånar bankerna ut mindre. Så det rättar nog till sig! Eller går i rätt riktning!

Det har kommit en massa PMIs

Från Europa kom Mfg PMI in på 58,6 mot flash 58,5 och fg 59,6. Tyska motsvarigheten kom in på 60,6 mot flash 60,3 och fg 61,1. Fortsatt rätt starkt med tanke på Euron!

Från Usa kom Mfg PMI in på 55,3 mot flash 55,9 och fg 55,5. Njae. Sen kom storebror, ISM Mfg kom in på 60,8 mot väntat 59,0 och fg 59,1. New order. Kom in på 64,2 mot fg 65,4. Mycket starkt!! Jag tänker spontant

1, är 3% tillväxt i år möjligt med tanke på datan, givet vad en svag dollar och Trumps stimulanser för med sig? Ja kanske!

2, vinsterna blir bra i år om datan håller i sig

3, Fed, givet datan så måste de känna sig bekväma med deras prognos på 2% core PCE, och därmed med att höja 3ggr

4, var förra lönesiffran en outlier, eller kommer det mer? Särskilt om ekonomin accelererar med vinster i täten.

5, men kan den här festen få ett abrupt slut med tanke på hur mycket

a, räntekostnader stiger för alla låntagare

b, Trumps budgetunderskott ink ökade  räntekostnader, sätter press på räntor och spreadar

c, QT under 2H18, och likviditetsaspekten

eller blir det som jag varit inne på tidigare, först fest, sen baksmälla. Frågan blir då snarare vad som är inprisat…

nedan charts borde vi iallafall ha ögonen på

 

Avslutningsvis kom det data från ECB, preliminärdata över kärninflationen visade på en takt om 1% mot väntat 1,1% och fg 1,0%. Okej, ta bort QE i höst. Men att höja räntan. Why? Så tänker nog Draghi också. Särskilt när en stark Euro ligger där i vassen som en gammal gädda!

Njut av snön alla sportlovsfirare!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.