Inköpschefsindex

Hoppas ni har haft en fin påsk!

Det har trillat in lite data i form av Inköpschefsindex, sk PMIs.

Från USA kom igår the mother of all PMIs, ISM som kom in på 59,3 mot väntat 60,0 och fg 60,8. New order komponenten sjönk från 64,2 till 61,9. Det är fortfarande höga tal men det är sämre än väntat och ett potentiellt trendskifte. Det sätter också press på surpriseindex, så totalt sett är det negativt för börsen. Många tror att det är Trumps handelsgnissel som spelar in, dvs det gör positiva inköpschefer på marginalen lite mindre positiva. Så kan det nog vara.

Den enda faktorn som drog var Prisindex, vilket inte är så konstigt. Dollarn är svag, och det YoY effekterna slår genom nu. Så inflationen ska börja röra sig uppåt. Det är helt enligt plan.

 

0E7682EB-CDA0-4D3E-A403-6CD10212F935

 

Kärninflation kan grovt delas upp i Core Goods och Core Service inflation. Historiskt har valutan YoY% varit en stor förklaringsfaktor för core goods. Dock tenderar valutor vara mean reverting, så effekten brukar klinga av efter några kvartal. Core Services drivs till stor del av Lönerna vilket är ganska logiskt. Så för att koka ner det. Varuinflationen är neutral till negativ. När valutan svänger kraftigt så slår det igenom med viss fördröjning men effekten ebbar oftast ut efter ett tag när baseffekten försvinner. Löner och Tjänsteinflation, det är egentligen det enda strukturella, och det man ska hålla koll på. Detta gäller även i Sverige. På senare tid har Riksbanken uttryckt sin oro kring att inflationen på tjänster är svagt fallande. Utan den och lönebildning är det i princip omöjligt att uthålligt få upp inflationen.

ISM har en systersiffra. US Mfg PMI som k0m in på 55,6 mot Flash 55,7 och fg 55,3. Lite stabilare än ISM, men från en lägre nivå. Så den förändrar inte analysen radikalt.

Från Europa kom Mfg PMI in på 56,6 mot flash 56,6 och fg 58,6. Tyska motsvarigheten kom in på 58,2 mot flash 58,4 och fg 60,6. Stark euro börjar göra sig påmind.

10-åringen i USA fortsätter ner vilket är intressant. Intressant för att många köper obligationen, från att säljarna haft övertaget senaste månaderna. Handlar det om fallande surpriseindex och att man köper safety? Rädsla för Trumps handelskrig eller att börsuppgången bara sjunger på sista versen? Svårt att säga!!! Så länge som vi inte ser en tydlig riktning på Dollarn så vågar jag mig inte på några förhastade slutsatser.

I april är det dags för Q1 rapporterna. Ska bli intressant att se om de är tillräckligt bra för att FY18 prognoserna ska förbli intakta. Min magkänsla är att 1, vinstprognoserna är rätt högt ställda i år men att 2, börsen har varit ljummen så värderingsmässigt kanske den ändå klarar besvikelser bättre än om vi legat på ATH? Time will tell!

Senare i veckan kommer Service PMIs från USA, inflation från Europa samt Arbetsmarknadsdata från USA. Den senare är superviktig. Funkar Philips eller inte? Det är milliondollar question. Stay tuned.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inköpschefsindex

 1. tommyl skriver:

  Påsken har varit nästan lika matig som dina inlägg! Tack!
  Jag har lite dåligt minne men hur gick tongångarna sommaren efter brexit? Det har ju varit en bra utveckling sedan dess och den våren kantades av idel utmaningar för börsen.

  • GaStan skriver:

   Hela 2016 var superskakigt… i början av året var oljan i fritt fall, stor oro för Kina. Men även sydeuropa knarrade politiskt. Sen blev det Brexit under sommaren, och sen vann Trump på hösten.

   Men börsmässigt blev det kanon!

   Stök är inte lika med dålig börs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.