Data mania

Svenska OMX var svag igår och man är urstoppad igen. Suck. Stoxx och Dax ser inte lika svaga ut rent tekniskt. Idag springer ju OMX på…. men sen då? Tror det finns goda chanser att senaste veckans Italien tumult är en fint, och gårdagens svaghet en teknisk fint också… men jag är inte säker. Jag avvaktar lite!

Det har kommit en del inköpschefsindex. Från Europa kom Mfg PMI in på 55,5 mot flash 55,5, och fg 56,2. Tyska motsvarigheten kom in på 56,9 mot flash 56,8 och fg 58,1. Att euron nu försvagas är bra, men det dröjer innan det slår igenom. Svårt att säga om vi sett botten.

Från USA kom Mfg-PMI in på 56,4 mot flash 56,6 och fg 56,5. ISM Mfg kom in på starka 58,7 mot väntat 58,1 och fg 57,3. New order kom in på 63,7 mot fg 61,2. STARKT

Jobbsiffran då? Ja NFP kom in på 223k mot väntat 188k och fg 159 (nedreviderat från 164k). En pigg siffra och  en uppryckning jämfört med resten av året så här långt.

Lönerna steg med 2,7% YoY mot väntat 2,7 och fg 2,6. Inga konstigheter. De lirar med core PCE om 1,7%. Anledningen till att core PCE skjutit över den lönerelaterade delen på sistone beror på den svaga dollar….. vars effekt kommer tyna bord med tanke på att dollarn numera tvärtom är rätt stark.

Sett till lönerna och övrigt så finns det i dagsläget inget som pekar på att core PCE ska gå över 2% i år. (motsvarande 2,5% på core CPI). Så min analys kvarstår, visst kan FED höja två gånger till i år upp till 2%…… men givet vad vi vet idag, vad gör dem sen? I mina ögon borde de stanna. Undrar när den diskussionen kommer igång, om den kommer igång? Frågan är om den kan få en positiv effekt på aktiemarknaden när den börjar inse att FED kanske inte kommer att fortsätta att höja?

Stark ISM och stark jobbsiffra, utan någon uppseendeväckande löneinflation. Det borde vara mumma för börsen…. särskilt nu om risk off (Italien, USA tullar) kan släppa något! Vi kanske får en äkta köpsignal snart?

Deutsche har i tre års tid pratat om stigande löner, och gör det fortfarande. Även en trasig klocka? Hursomhelst, deras senaste spår är ”fler byter jobb, detta leder till stigande löner”

nedan chart visar att sen finanskrisen så är det fler än tidigare som fått NOLL i löneökning bland de som INTE bytt jobb.

 

medan bland de som byter jobb så får de påökt

samtidigt är det fler och fler, särskilt på sistone, som börjar byta jobb. Eftersom jobbyten leder till högre lön, så är därför en stigande andel jobbytare förenligt med löneinflation

samtidigt slänger dem in ett gammalt trotjänar chart…. dvs det som säger att Arbetsgivarna planerar att höja lönerna framöver. Hmm, jag ogillar det chartet, då det sa att lönerna skulle passera 3% i årstakt redan för 3 år sedan. Den har liksom spelat ut sin rätt. Personligen tror jag inte företag generellt mer än att det förstår marginalerna. De tror att de ska höja lönerna för att de tror på mer och bättre affärer, men när det inte blir så uteblir löneökningarna. Dvs om försäljningen ökar med 10% så kan man höja löner med x% utan att rörelsemarginalen försämras. Om försäljningen sen hamnar på 5%, ja då blir löneökningarna x% mindre.

 

Njut av sommaren och trevlig helg!

 

ps. https://www.affarsvarlden.se/kronikor/erik-horstadius/ar-medborgarlon-verkligen-svaret-6917079?source=carma&utm_campaign=602281_2018-06-04_aff%C3%A4rsv%C3%A4rlden_morgon&utm_medium=email&utm_source=Master+list-All_Users&utm_custom%5Bcm%5D=302789963,33270&= ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Data mania

 1. Johan skriver:

  Hej
  Bostadsanalysen i SvD är nog det bästa jag läst på länge , utöver dina analyser av dagsläget
  Går att diskutera läääänge, när det här historiska experimentet med minus ränta kommer till vägs ände så undrar jag om någon kan föreställa sig hur det kommer sluta , söderut på börsen är väl en lågoddsare
  Kan du inte göra en redogörelse för statusen på QE inom Ecb och USA och i vilken omfattning det kommer att påverka börsen . I första hand USA och sedan resten och kommer det ha någon effekt på dollarns styrka
  Tack på förhand
  Johan

  • GaStan skriver:

   Tack, det värmer!!!

   Ecb kör 15 mdr/mån. Ingen vet om de tänker ta bort den efter det. Svaga pmi, strul i Italien, en inflation som inte vill lyfta och numera en starkare euro talar emot att de tar bort den. Å andra sidan är det lite av en krisptgärd och euroland är inte i kris, så borde den kunna tas bort.

   Utan qe och med noll i styrränta borde en 2-åring stå i 0,5 och en 10-åring 1,5%… så det finnd en uppsida som borde medföra en starkare euro.. sett på 12m

   I usa är qe borta sen länge och numera är det qt som gäller, dvs man reducerar feds balansräkningen med 30mdr/mån. Detta kommer stiga till 50mdr. Ovanpå detta har budgetunderskott. Detta riskerar att pressa upp realräntorna.

   Fed har i princip höjt klart om du frågar mig. Max 2ggr till, till 2%. Därmed borde 2 resp 10 åringen ligga på 2,5 och 3,5. Lägg till ytterligare 0,5 pga qt effekterna och vi pratar 3/4%. Även där liten uppsida.

   Numera är datan stark och inflationen nära målet. Allt detta stärker dollarn. Men det kommer ta slut och sen blir det europas tur. Särskilt när en stark dollar får en inbromsamde effekt.

 2. Pingback: Veckorapport vecka 22 2018 | Onsdagsfonden

 3. luja skriver:

  Hej!

  Tack för en otroligt givande blogg, uppskattar dina inlägg om framförallt bostadsmarknaden.

  Lyssnade på denna podcast för ett par dagar sedan och funderade på att detta kan vara ett potentiellt svar gällande lönefrågan. Vad tror du?

  https://thefelderreport.com/2018/05/22/eric-cinnamond-on-the-rapidly-increasing-inflationary-environment/

   • GaStan skriver:

    Tack,

    Det kan vara så att lönerna är på G…. men samtidigt vill jag balansera upp alla corp statements med:

    1, Detta är inget nytt. vi har hört företagen uttala sig så här i varierande utsträckning ett par år i USA, och fortf ingen löneinflation
    2, Det beror på vem du frågar…. alla de här uttalar sig om stigande inflation… men frågar man någon som driver en ”mall” i USA som utkonkurreras av Amazon så säger de inte samma sak. Det finns väldigt många regioner, branscher osv som inte känner av pressen
    3, många blandar ihop prispress, dvs stigande energi, transport, mat kostnader med allmänt stigande löner och inflation. Inflation som bara stiger pga högre energi priser urholkar tillväxt och leder till fallande inflation efter ett tag. Sk. negativ inflation.
    4, många företag ser också stigande löner, och säger att de vill höja priserma, men pga globalisering och digitalisering så är konkurrenssituationen så svår att de inte klarar höja priserna, och då får de istället fallande marginaler varpå löneinflationen upphör i samband med att man varslar eller slutar rekryterar.

    Kommentarerna är intressanta…..lönerna har rört sig upp från 2% för nåt år sedan till 2,7% senast. Så visst stiger dem. Men lönebildningen är för klen för att utmynna i någon rejäl inflation. Tillväxten är för klen för att skapa ett riktigt tryck i grytan. Så här långt…. men det kanske ändrar sig.

    Det intressanta är att arbetslösheten är rekordlåg, medan löneinflationen ligger på nivåer som förr rimmade med riktigt dåliga tider.

    Olika barometrar visar att företagen säger att de kommer höja lönerna, att det är svårt att få tag i rätt folk, att de vill anställa osv…. men lönerna stiger inte. Så har det varit i 3 års tid.

    Man ska också komma ihåg att företagen inte vill höja lönerna. Dvs om du har 10 anställda, och höjer deras lön mer än nödvändigt, så ger du bara bort vinst. utan att få något i utbyte, då de 10 anställda gör samma jobb som innan. Så det här med att höja lönerna är inget de tar lätt på. Vad de vill ta lätt på är att höja priserna ut mot kund. Det ger ju ökad vinst allt annat lika. Även där svarar bolagen likadant. Dvs de ser ökad efterfrågan, de säger att de tänker höja priserna…. men väldigt lite händer. världen är troligtvis för konkurrensutsatt!!

    Men tids nog borde även lönerna ta fart…. men det har man sagt ett tag.

    Fram tills dess lär räntorna världen över generellt vara låga….. och därmed är det hyggligt business as ususal.

    Eller vad tror du?

 4. luja skriver:

  Tycker det är svårt att svara på, data och statistik går att vända och vrida på i all oändlighet. Rent teoretiskt känns det som att centralbanker kan hålla lågräntemiljön vid liv ett bra tag, det handlar bara om att tolka data till sin fördel och agenda. Att det finns inflation tycker jag inte det råder någon tvekan om, det blir väl en fråga om definition och vilken sorts inflation.
  En tanke beträffande lönerna är att de inte tagit fart pga. att andra tillgångar ökat i värde dvs. anställda känner sig rikare och rikare. De stigande tillgångspriserna bör i sin tur ha en påverkan på stigande löner då löntagarna först börjar ”skrika” då de får mindre över i plånboken? De som inte varit med på bostadsresan har finansierat denna trygghet med högre skulder vilket inte ”känns” i plånboken i dagsläget. Det är vedertaget att vara högt belånad, då det enligt konsensus råder bostadsbrist etc.
  Vet du om det finns något samband gällande disponibel inkomst, ränta och löneutveckling. Då räntorna är rekordlåga finns antagligen inte samma drivkraft bakom löneutvecklingen?
  Samtidigt tror jag att det är en enorm skillnad i löneutveckling avseende olika sektorer i befolkningen. Har ingen data som stödjer min tes men känslan är att individer med relevant (för arbetsmarknaden) akademisk bakgrund har haft en god löneutveckling samtidigt som att vår typiske ”Trump-röstare” inte upplevt densamma. Den dolda inflationen kan mycket väl speglas i USAs senaste valresultat då befolkningen som inte upplevt löneutvecklingen faktiskt har fått det sämre. Vad tror du?
  Statistiken kan vara missvisande just pga. de enorma skillnaderna i löneutveckling?

  • GaStan skriver:

   Centralbankerna kommer hålla räntorna till lönerna börjar dra…. då måste de hänga med. Gör de inte det kapsejsar till slut valutan och de kommer drabbas av en förtroende shock av marknaden….

   asset inflation har vi haft, men inte price inflation. Det är inte samma sak. Asset inflation har koppling till räntor och belåning. Medan prisinflation har koppling till räntor och arbetsmarknad. Det är viktigt att man förstår skillnaden.

   Även om ditt hus dubblas i värde över ett år, så är det inte så kul om du blir arbetslös och går hemma under det året. Visst, du kan sälja huset, men var ska du då bo? köpa ett annat hus, som gått upp lika mycket i pris? Asset inflation handlar mycket mer om en stock av tillgångar (aktier, hus, obligationer, guld) som är tämligen konstant, fast där värdet, eller priset flukturerar baserat på räntan. Säljer du en tillgång får du loss pengar som du kan spendera, men samtdigt har någon annan köpt den av dig, och då kan inte den personen spendera dem pengarna man hade innan, så det är ett spel där pengarna inte hittar ut i konsumtionen på det sätt som folk tror….

   sen vad gäller debatten kring om vi har inflation i priser eller ej, om Riksbanken och andra manipulerar datan osv har jag bara ett tips:

   löneinflation + jobbskapande% = nominell BNP
   löneinflation + jobbskapande% = real BNP + inflation
   löneinflation + jobbskapande% – real BNP% = kärn inflation

   De tre till vänster är svårare att manipulera, och det här sambandet har stämt över tid.

   I Sveriges fall blir det:

   2,7% + 1,5% -2,5% = 1,7%

   Jag tror inte lönerna och tillgångarna har den kopplingen som du säger. Jag tror däremot att fallande räntekostnader, och tidigare jobbskatteavdrag (sänkt inkomstskatt) gjorde att du hade mer disponibel inkomst (efter räntekostnader) från ett år till ett annat gjorde att du kunde äta ute, och resa bort, gjorde att man inte brydde sig om löneökningarna…. då man upplevde att man blev rikare, för man betalade mindre till bank och stat. Sen hade tillgångspriserna en ”confidence” effekt, men den kom pga att man hade pengar att spendera, och både det ökade tillgångsvärdet OCH disponebelinkomsten går att relatera till den lägre räntan. Dvs kommer räntorna stiga kraftigt, så blir du deppig för att tillgångspriserna faller, men framförallt för att det blir en realitet att du har mindre att leva för, då dina räntekostnader gått upp som gör att du har mindre över. Tillgångsprismekanismen är bara psykologisk och har ingen inverkan på realekonomin. säljer du din aktieportfölj så måste nån annan köpa den!

   Det är enorm skillnad mellan löneutvecklingen. Har du rätt utbildning, jobb, och arbetar geografiskt rätt så kan du ha haft 5% årliga löneökningar. På andra håll har du haft 0% i snitt sista åren.

   Historiskt har det funnits en koppling mellan höga räntor och hög löneutveckling. Men det är inte den kopplingen den handlar om, utan hög löneutvecling, utmynnar i hög inflation, som utmynnar i höga räntor. SEn kommer recession, och då avstannar lönerna, och räntorna faller brant för att centralbanken ändrar politik…

   Tror du är inne på rätt spår med Trump….. hans anhängare har garanterat jobb, men har garanterat blivit realt fattigare sista 10 åren. Fel utbildning, fel jobb, bor i fel stat… osv osv osv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.