Fed håller fast vid Philips

Men visar på en MYCKET STOR ödmjukhet inför att de kommer att få rätt.

Om man är någorlunda intresserad av penningpolitik och var räntorna är på väg så vill jag varmt rekommendera presskonferensen med påföljande q&a. Mycket intressant!!! Det är slående hur bergsäkra ekonomer och journalister är ibland, när de som sitter vid spakarna visar prov på sån ödmjukhet.

Men åter till beslutet. Fed höjer till 1,75% (intervall 1,75-2,00). De flaggar för två höjningar till i år, september och december och tre till nästa år.

Beslutet idag är inte så konstigt:

Tillväxten är god

Pmi & Co har vänt upp

core Cpi/Pce ligger på nivåer som gör en höjning möjlig

senaste jobbsiffran var bra

lönerna har växlat upp från 2,4% till c2,7% i årstakt

än så länge är nettoeffekten av räntehöjningar (-) och tillväxt (+) negativ. Dvs trots 7 höjningar så puttrar det på. Visst hade man inte höjt alls senaste åren så hade dollarn stått i 1,45 mot euron och jobbskapande och tillväxt varit ännu starkare… men det är ingen smart strategi.

Innan du spottar ur dig en massa slutsatser, börja med att fråga dig:

1, Hur kan du vara så säker på att lönerna kommer att ta fart på ett sätt som tvingar upp inflationen, core pce, över 2%?

2, Hur kan du vara säker på att Fed fortsätter att höja enligt prognos om inflationen inte går över 2%

Jag är lika ödmjuk som Fed. Men måste jag välja tror jag Fed kommer att tvingas backa. Anledningen är att lönerna taktar IDAG kring 2,7% villet lirar med 1,7% när valuta, energi och andra faktorer mean revertat klart och baseffekten får göra sitt. Tror jag på detta för att jag har en prognos över att lönerna ska ligga stilla? Nej då, det är för att jag tror att den minst dåliga prognosen över lönerna är senaste siffran. Sorry!

Powell säger det bra: vi har vår prognos, men vi går inte på autopilot. Ändras datan ändras vi!

detta faktum verkar många inte riktigt fatta. Vissa tror ju till och med på att Fed höjer för att kunna sänka senare i syfte att stimulera. Dårskap!

Det har kommit lite inflationsdata på sistone.

Core cpi kom in på 2,2% mot väntat 2,2 och fg 2,1.

Siffran lirar med core pce om 1,7%. Den lirar också med lönerna om 2,7% som brukar ligga 1% över pce och 0,5% mot cpi. Så det är inga konstigheter. Titta på chartet ovan… lite märkligt att goods inte ökar mer pga den tidigare dollarförsvagningen. Är konkurrensen för tuff för att företagen ska höja priserna? Eller har effekten inte kickat in ännu? Lönerna verkar inte heller göra avtryck på services direkt. Pce som kom sist vände ner jämfört med månaden innan… just sayin.

core PPI kom också in på 2,4 mot väntat 2,3 och fg 2,3. Här kanske dollarn och indirekta effekter av energi spelar in mer. Jag är rädd för marginalpress om företagens ökade kostnader inte kompenseras av högre priser. Det brukar ge effekt på vinster efter 12 månader, och därefter på jobbslapande efter ytterligare nåt kvartal.

Imorgon kommer ECB. Undrar om de säger nåt om QE? Med tanke på att euron är lite svagare borde de kunna kosta på sig ett uttalande!

 

ps. Det var ett sånt jäkla liv när kronan stod i 10,6 mot euron. Nu är vi snart under 10kr igen… men inte ett knysst. Varför kan det inte vara lite balans i propaganda kritiken? Ds

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.