ECB fasar ut QE i december

Nuvarande QE program löper med 15mdr euro/månaden tom. September. Man kommer nu fortsätta med 15mdr/mån till och med december. Sen är det slut!. Lite hökigt att man avslutar. Men det borde inte vara någon större surprise för någon. En förlängning av programmet långt in i 2019 var orimligt. Europa är inte längre i kris. Men jag fattar också varför man inte väljer att strypa det helt i september. Detta är medelvägen. Medelvägar verkar vara på modet hos centralbanker nu för tiden.

De säger att räntehöjning under 1H19 inte är aktuellt. Detta betyder INTE att man kommer höja räntan i 2H19. Det betyder precis vad de säger. Att man inte höjer i under 1H19. DE VET INTE NÄR DE KOMMER HÖJA. De behöver mer stöd i tillväxt, jobbskapande, lönebildning och kärninflation för detta…… MEN FRAMFÖRALLT, de måste kunna höja utan att Euron stärks för mycket. Helst av allt skulle nog Draghi vilja ha Euron i par mot dollarn, samtidigt som alla andra pilar pekar uppåt för att höja. Där är vi inte ännu.

Min bedömning är att eurozonens arbetsmarknad är fragmenterad, men även om den är det och man tittar aggregerat så är den EXTREMT otajt, extremt OÖVERHETTAD. Det behöver skapas många fler jobb innan det blir lönetryck. Till och med i Tyskland är lönetrycket lågt. VARFÖR SKA DRAGHI HÖJA RÄNTAN och därigenom hålla tillbaka potentiellt jobbskapande, när jobb och tillväxt är det enda som i praktiken kan hjälpa vitlöksbältet?

Visst, Europa är inte i kris, och en balanserad penningpolitik hade varit okej ur ett rent teoretiskt perspektiv. Neutral realränta alltså. Men höjer Draghi från 0% till 1% (ungefär där kärninflationen ligger) så är det min gissning att Euron går mot 1,40 mot dollarn….. detta i kombination med ökade räntekostnader kommer få dagens tillväxt kring 2% att gå mot 0-1%…. Draghi kan lika gärna skjuta sig själv! Nej det är ingen framkomlig väg, och det fattar han. Han har samma problem som Ingves, fast i relation till Primärt dollarn. Det hade varit enklare om Euron var 10% svagare… och pilarna hade pekat uppåt. Då hade han åtminstone kunnat prova på en kvarting…. mest för att se vad som händer! Men där är vi inte ännu… kanske om ett år…. eller två?

Trots att EUR PMIs varit lite dassiga på sistone och inflationen (dvs true core) inte tar fart så tar man det här steget att slopa QE som ändå är en åtgärd åt det hökiga hållet. Rent teoretiskt. Men jag tror att efter euro försvagningen vi sett på sistone (då eur/usd gått från 1,26 till 1,16 typ) så var det INTE helt fel tajming. Det hade varit jobbigare om euron stod i 1,26 och detta hade triggat den att fortsätta uppåt….

Tyska 2-åringen står i -0,65% tämligen oförändrad. 10-åringen står i 0,45% även den rätt oförändrad. I en värld utan QE där konjunkturen tuffar på hyggligt så borde de stå i 0-0,5% samt 1,0-1,5%. Dvs en uppsida på mellan 50-100 punkter….. men marknaden tar inte till sig av detta idag. Räntorna handlas INTE upp och därför uteblir även euro förstärkningen. Tvärtom faller euron. Vad handlar detta om? Jo jag tror det handlar om att marknaden tar fasta på riskerna.

1, ECB reviderade ner tillväxten för i år och nästa

2, I ett handelskrig är Euroland en av de stora förlorarna

3, PMIs har dippat till mycket mer i Europa än ex USA. Kolla bara relativa surpriseindex.

På kort sikt är det alltså inte orimligt att euron försvagas. Trots det faktum att QE avslutas är en hökig handling. MEN, på lite längre sikt så kommer senaste tidens svaghet i Euron ge Europa en knuff och siffrorna börjar repa sig. I ett läge där ECB inte finns kvar som köpare i bondmarknaden. Det kan innebära att räntorna lyfter…. och med detta stärks Euron.

Notera att ett handelskrig kan sabba analysen..

Idag kom även svensk inflation. Kärninflationen, dvs CPIF ex energi kom in på 1,5% mot 1,4%. Trots stigande löner, svag krona, höga energipriser (som  ger en indirekt effekt) så orkar inte inflationen stiga mer. Att den stiger överhuvudtaget handlar om högre importpriser, dvs den tidigare så svaga kronan. Serviceinflation faller, trots att lönerna växlat upp något. Det kanske är relaterat till bostadsmarknaden. Ingves lär inte göra ett smack. Draghi har sagt att han höjer räntan tidigast i juli nästa år. Det innebär att om Ingves vill höja två gånger innan och ligga sida vid sida, så bör han höja i april och december. Dock är det inte troligt att Draghi höjer då, och därför är det inte troligt att Ingves gör det heller. Å andra sidan borde Ingves passa på när kronan är svag….  It´s a tough call…. men givet det vi vet idag så är jag nöjd om det blir någon höjning alls nästa år för Sveriges del. Det är jag nog rätt ensam om att tänka! Alla verkar gå runt i en värld ”där räntorna är på väg upp”……. varför det undrar jag?

Givet lönerna på 2,7% så taktar vi kring 1,7% i årstakt. Dvs kärninflationen kommer pendla mellan 1,5-2,0%. Givet tillväxt på 2% och jobbskapande på 1% (50,000 nya jobb) så borgar det för en balanserad penningpolitik. Men inte mer. Men att lyfta styrräntan från -0,5% till c1,5%… dvs med 200 punkter är inte görligt. Kronförstärkning och ökade räntekostnader skulle sabba allt.

Nej vi behöver löner kring 3,5%. Tillväxt på helst 3%. En krona över 10kr mot euron. Då hade jag haft mod att agera om jag var Ingves… men där är vi inte ännu.

Nej nu handlar det bara om att på sikt gå upp jämnsides med ECB…. det borde han åtminstone våga testa i december kan jag tycka. 25punkter. Givet att kronan står över 10kr.

 

ps. Börserna ser tekniskt spännande ut… igen!!! Snark. Motstånd kring 1,595 +/- 5… får se om det håller! Börsen har varit flat  ett år nu…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ECB fasar ut QE i december

 1. Max skriver:

  Om Draghi börjar höja 1-2 gånger men Sverige visar för dåliga löner och tillväxt, hur tror du Ingves agerar då?

  • GaStan skriver:

   Alltså expansiv penningpolitik, dvs neg realräntor, är bara att föredra när ett land är i lågkonja. När man tar sig ur den bör man gradvis balansera pp, dvs neutrala realräntor. Så Ingves har egentligen enligt skolboken haft utrymme att höja upp till inflation i många år nu. Anledningen till att han inte kan är att kronan stärks för mycket eftersom Draghi inte höjer. Men om Draghi gör det, så kan han. Lite svagare tillväxt och löner lär inte ändra på detta!

   Dessutom är Sveriges tillväxt, löner, inflation och resursutnyttjande ligger en bra bit över Europas… och har gjort en tid, så höjer Draghi så höjer Ingves. I normalfallet höjer Ingves dessutom 4ggr.

   Sen beror det på kronan såklart… står den i 8kr blir det svårare för Ingves att vara hökigare. Men hur det ska gå till förstår jag inte!

 2. Johan skriver:

  Läste angående yieldkurvan att tex gundlach menar att när spreaden mellan 10 åringen och 2 åringen går under och stabiliserar sig under 0,5 innebär det i princip alltid att den går till/dras till 0. Vi har nu varit under 0,5 i ungefär en månad.

  Försignal på försignalen(inverterad yeildkurva) om en kommande recession? Kanske kan va läge att omallokera redan nu. Svårt men onekligen spännande!!

  • GaStan skriver:

   10-2 är en av mina favo signaler. Har skrivit väldigt mycket om den genom åren. Finns även en logik bakom som är väldigt tilltalande.

   Men jag håller inte med om att 0,5% eller strax under är läge att skydda sig. Historiskt har du hoppat av alldeles för tidigt om du hoppat av kring 0,5%. Du vill att den ska ner till noll, och gärna i kombination med att FED höjer över 2% på styrräntan. Detta innebär att 2-åringen ska pressas upp mot 2,5-3% samtidigt som långräntorna vänder ner och tangerar 2-åringen. Den korta räntan tar alltså höjd för att centralbanken höjer, för att det bra gas i konjunkturen, typ just nu och en bit framöver… 10-åringen vänder ner för att den prisar in långsiktigt sämre tider, och för att investerarna börjar sälja riskabla tillgångar mitt under molnfri högkonjunktur, för att de köper långa statspapper som skydd för sämre tider.

   Det är nämligen så att Börsen toppar innan konjunkturen toppar, och konjan toppar såklart innan recessionen. Det är därför 10-2 går mot noll strax innan eller mitt på när konjunkturen toppar ur, något som också brukar rimma rätt väl med när börsen har toppat, eller toppar ur.

   Många aktieintresserade glor på bolagsvinsterna. Men de säger inte ett skvatt om topp eller botten. När börsen toppar ur så brukar bolagen aggregerat leverera rätt fina vinster i 1-2 år till….

   Framförallt handlar det om att när lönerna tar fart i slutet av en konjunktur (som ett resultat av en till slut tajt arbetsmarknad) så boostar löneökningen köpkraften (arbetslösheten är ju också låg) och då ökar boalgens försäljningsintäkter väldigt starkt, men samtidigt ökar kostnaderna (löneinflation) också rätt snabbt, så vinstutvecklingen är positivt (pga operationell leverage) men marginalerna börjar vända ner. Samtidigt stiger inflationen pga lönerna, och med den korträntorna (pga centralbanker höjer för att bekämpa inflationen). Men ränteuppgången spelar inte så stor roll just då, för att vinsterna ändå växer och konjunkturen är stark. Men det är början på slutet. Efterfrågan mattas, vinsterna avtar och det vänder ner. Samtidigt sitter företagen på stora lönekostnader och börjar göra sig av med folk. Bollen är i rullning, vinsterna vänder ner. räntorna är höga. Höga räntor – fallande vinster… det sämsta för en aktiekurs.

   Hoppas det var lite svar på din fråga.

   Vänta till 10-2 tangerar noll….. det finns en logik bakom detta!

 3. Pingback: Veckorapport vecka 24 2018 | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.