Lugn vecka

Powell höll tal i fredags där marknaden tog fasta på budskapet att FED har som avsikt att fortsätta att höja gradvis, och i linje med tidigare guidning. Det innebär att de höjer med 25 punkter i kvartalet upp till 3%. Eftersom räntan idag är 1,75% så innebär det 5 höjningar till. Två i år. Tre nästa år. De anser att det är den bästa medelvägen mellan att inte bromsa ekonomin för mycket och därmed hålla tillbaka potentiell tillväxt och jobbskapande OCH att ändå hålla tillbaka den ekonomiska utvecklingen så pass att det inte skapar överhettning i förlängningen, och därmed ett svårhanterbart högt inflationsläge.

Ja det låter ju bra 🙂

Vad media inte reflekterade över, men som jag tycker är intressant, var att han sa att FED är databeroende. Dvs ändras datan, så ändras planen.

Han sa också att FED känner mycket stor osäkerhet och ödmjukhet i att fastställa Natural rate of full employment, samt Neutral Equilibrium Rate. De säger idag att USA har uppnått Full Sysselsättning, och att en neutral styrränta, dvs den ränta som vare sig stimulerar eller bromsar inflationstrycket, ligger på 3%. MEN de är ödmjuka inför uppgiften. Dvs om vi idag är i full sysselsättning så bör lönerna fortsätta att stiga. De gör dem inte riktigt. Men FED tror alltså att de kommer att fortsätta att stiga. (nästa vecka kommer jobbdata ). Om 3% styrränta räcker eller är för mycket för att stabilisera inflationen kring 2%…. ja det lär vi få reda på det närmaste året. Ni vet var jag står. Eller rättare sagt, ni vet resonemanget bakom varför det kan bli grus i maskineriet.

OMX fortsätter upp även om kraften i uppgång har avtagit något. Hela området 1,660-1,680 är ett starkt motstånd som lär hålla för ett första test. De som inte tror på den här uppgången gör rätt i att öka kassan där. Vid kommande rekyl, troligtvis ner mot 1,630 så lär vi bli klokare då det är viktigare att köparna kommer in där, än att de driver på just nu. Som ett komplement till synen på OMX så ser SPX ut att kunna gå till 3,300 fram till april/maj nästa år. Detta så länge som 2,800 håller.

Hur börsen har rullat på om ett par månader tror jag handlar om hur handelskriget har utvecklats. Vi såg ju redan idag hur en stark en CNY leder till börsglädje.

I veckan kommer svenska löner och US Core PCE på torsdag och Europa inflation och Chicago PMI på fredag. Annars lugnt!

Tyska IFO kom precis in 103,8 mot väntat 101,9 och fg 101,7. Första uppryckningen på väldigt länge. Det är positivt. Börjar sviterna från den tidigare starka Euron ebba bort nu undrar jag…..

Oljan har etablerat sig över 75usd. Det gillar jag. Så länge som den är där ser det bra ut. Fundamentalt finns det också ett starkt case.

Jag hade en diskussion med en kollega angående värdering och uppsida. Vi var överrens om att väntar recession och vinstfall 2020 så kan vi sett toppen, eller kommer snart se toppen, och därefter krasch. Det spelar ingen roll hur bra Q2:orna är, eller hur stark datan är. Börsen prisar in recessioner långt innan de inträffar. De prisar även in konjunkturtoppar innan de inträffar. I regel har vi en konjunkturtopp innan en recession. Som ni förstår så toppar börsen ur långt innan recessionen. Men med detta sagt, så kan vi ändå prata värdering.

Ett mått är Aktieriskpremien, eller Equity Risk Premium. En förenklad variant av den är Inversen av PE-talet minus långa räntan (typ 10-åringen)

Historiskt har marknaden varit billig kring 6% och dyr kring 0%. Dvs om Vinst/Pris ger x% minus långa räntan y%=och man får över 6% då får man bra betalt för ta risken att köpa aktier.

Säg att fwd PE för S&P500 är 20. Inversen är 1/20=5%

Den amerikanska 10-åriga statsobligatioenn ligger på ca2,8%

5%-2,8%=2,2%

Om 0% är dyrt, och 6% är billigt så är 3% varken eller. Ska vi säga fair?

Då kan man säga att värderingen idag är fair givet väntade vinster.

Vad finns det för scenarior?

1, Vi får Recession, och vinstfall med 30%+

Det är inte PE20 idag, då vinstprognoserna är fel. Det är snarare fwd PE30. 1/30=3,3% minus 2,8%=0,5%

Marknaden är dyr och kommer krascha. Såklart…. recessioner brukar ha den effekten. Frågan är om recession väntar. Jag tror inte det…. jag vill se stigande inflation först, och därmed löner.

2, Vi får multipelexpansion upp till fwd PE30. Räntorna ligger kvar.

Jag tänker att Powell får problem att fortsätta att höja räntan  väldigt snart. När han slutar känner marknaden… Åhh fan räntorna kommer inte gå högre, samtidigt som de litar på vinsterna. Vi får rally på börsen och multiplarna stiger kraftigt. Vinsterna rör sig inte så mycket då det är fortfarande en lågtillväxtmiljö. Man gräver fram den gamla FED modellen som säger att motiverat PE är inversen av långa räntan, dvs 1/2,8%=cPE 30+.

Det här tror jag är fullt möjligt, men känns såklart avlägset just nu

3, Philips kickar in, lönerna stiger, FED får rätt, FED höjer till 3%. 10-åringen stiger till minst 4%.

ERP= (1/ PE20) minus 4%= 1% eller ännu mindre

Marknaden blir alltså dyr av ränteuppgången, och börsen har därmed väldigt liten potential egentligen.

Detta är nog det exemplet flest tror på idag, och jag måste erkänna att sannolikheten är rätt hög.

4, Det finns även en medelvariant av att först kommer en variant av Nr 2, som sen leder till Nr 3 och sist Nr 1.

Lite rörigt kanske…. men värt att tänka på!

Ha en fin vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lugn vecka

 1. Går det att utveckla lite kring vad som triggar igång en inprisning av recession? Om allt är bull och ser bra ut.

  • GaStan skriver:

   ja du, det är en väldigt bra fråga!

   Faktum är att marknaden oftast toppar ur ett år innan konjunkturtoppen. Konjunkturtoppen är dessutom några kvartal innan vi faller in i recession. Om man tittar på börsen relativt ex BNP eller vinstutvecklingen så ser man alltså att den inför en recession prisat in detta lååång tid innan.

   Går man tillbaks och tittar på data och nyhetsflöde precis när börsen toppar ur, och precis vänt ner, så hittar man oftast inget illavarslande heller. Tvärtom brukar allt se så sjukt bra ut. Så frågar du mig vilka signaler man ska hålla utkik efter, så är det snarare när marknaden är ”priced for perfection”. Dvs allt ser bra ut, eller rättare sagt, inget har varit sämre. Problemet är att det är omöjligt att veta när det är, när man står mitt i det. Det är inte förrän i efterhand det ser så självklart ut.

   Så egentligen handlar det om att marknaden inte prisar in dåliga tider, utan den först och främst prisar in att det inte kan bli bättre. Då orkar inte priserna stiga, utan sjunker istället. Toppen är nådd. Därefter börjar man skymta sämre tider, och då faller det vidare. Men toppen är satt sen längesen. Oftast är halva nedgången avklarad när man börjar skönja ”dåliga konjunktur tecken”. Eftersom många sparare har ett referens bias, dvs tittar på sin aktie, fond eller portfölj och jämför med när den var värd som mest, så vill de inte sälja. De tycker det gått ner för mycket. De börjar hoppas på att marknaden ska leta sig tillbaks, för att då sälja. Men nedgången fortsätter, och nästan alla följer med ner. Väl nere på botten är det många som säljer, för att ute i riktiga världen är det väldigt mörkt och trist, och de tänker ”rädda vad som räddas kan”. Men precis som vid vändningar på toppen, så bottnar marknaden ur strax innan konjunkturen bottnar ur.

   Så om du letar efter recessionssignaler är du fel ute, du kommer sitta med i halva nedgången. Leta istället efter ”as good as it get´s” signaler. De som fungerat historiskt är:

   En inverterad yieldkurva (10-2)
   samt
   ERP närmar sig noll
   samt
   ISM New ORders/Inventories indikerar att ISM ska gå under 48

   Då har vi sett, eller är nära, toppen. Åtminstone har det varit så historiskt!

   Hoppas det var lite svar på din fråga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.