Avanza Zero blir Global

Avanza släpper en ny gratisfond med global inriktning.

https://www.avanza.se/fonder/vara-egna-fonder/avanza-global.html

De senaste åren har aktiefonder med global inriktning blivit populära. Anledningen är förstås att Sverige inte levt upp till sitt epitet som den marknad som alltid outperformar världsindex. Ericsson, HM, bankerna som gått knackit mm är skäl som blivit uppenbara. Ur ett sälj perspektiv har det också varit enkelt. Dvs antingen har du kört FAANG pitchen, alternativt ”Sverige är ett litet land med en liten börs – valmöjligheterna är större globalt”.

Vill man äga index globalt? Jag tittade på hur MSCI World Net total return (i SEK) gått senaste åren.

3 år: 59%

5 år: 121%

10 år: 186%

Sen gick jag in på Morningsstar och valde den breda klassen global fonder, valde även de som inte marknadsförs i Sverige, och sen en klass per fond. Totalt 394 stycken. De uppvisade ett snitt på

3 år: 41%

5 år: 102%

10 år: 153%

Dvs klart sämre. Vilket är vad vi ska vänta oss rent matematiskt . Dvs summan av alla aktiva förvaltare måste vara i snitt som index. Några väljer rätt aktier innebär att de valt bort fel aktier, men att även fel aktier måste ägas av någon samtidigt som de någon inte ägt rätt aktier, då de ägs av någon annan. Alla aktier ägs av någon hela tiden. Så det förväntade snittet av alla aktiva förvaltare är index. Sen måste man dra bort avgifterna. Give and take.

Bland de helsvenska fondförvaltarna är det mest Öhman Global som sticker ut. På de globala planet finns en handfull som levererat. Men på det hela taget är det få som levererar en signifikant överavkastning, med hög konsistens. Dvs nästan hela tiden. Inte bara en enskild ”turperiod” som lyfter totalavkastningen.

Ur det här perspektivet så borde en index fond vara att föredra. En gratis sådan, är ännu bättre. Så det tackar vi Avanza för.

Dock är jag ingen stor supporter av index förvaltning på lång sikt, som många säkert känner till. Läs gärna en av mina alster

https://kortsikt.com/2015/05/19/den-nakna-sanningen-om-aktiv-forvaltning/

https://kortsikt.com/2016/06/16/smygindex-fonder/

Vad som är lite ironiskt är att portföljer som likaviktas, dvs där alla aktier väger lika mycket, har slagit sina respektive MarketCap viktade index över tid. Givet att man inte rebalanserar för ofta vilket kostar pengar. Dvs om en index fond tenderar till att slå de flesta aktiva fonder över tid, och en likaviktad fond slår indexfonder….. borde inte likaviktade fonder över tid vara det bästa. Kanske man ska starta en Vanguard fast med likaviktning? Jag skämtar förstås… men likaviktning handlar inte om något annat än att småbolag får väga mer än stora bolag. Ett small cap bias helt enkelt. Som indexinvesterare bör man alltså bilda sig en uppfattning om risker och möjligheter inom småbolag vs stora bolag innan man köper indexfond inom respektive segment. Kanske är en fond som kör small/midcap ofta att föredra?

Igår trillade det in lite Flash PMIs.

Från Tyskland visade flash Mfg PMI på 56,1 mot väntat 56,5 och fg 56,9. Sämre men fortsatt hygglig nivå. Från Europa kom den in på 54,6 mot väntat 55,0 och fg 55,1. SAmma utveckling. Europa tuggar på, fast i mer motvind. Räkna med ca2,0% tillväxt. Lönerna lär inte skjuta i höjden, och således inte kärninflationen som tuggar på kring 1,1%. Har vi kvar samma läge nästa sommar, så tror jag Draghi skjuter på räntehöjningarna ytterligare in i framtiden. Det som talar för att vi kan få lite luft under vingarna är om euron fortsätter att vara svag mot dollarn….

Från USA kom samma Flash Mfg PMI in på 54,5 mot väntat 55,0 och fg 55,3. Sämre. För Service PMI kom den in på 55,2 mot väntat 55,9 och fg 56,0. Också sämre.

Momentum avtar från en god nivå. Är det valutor, är det handelskrig, är det högre räntor, är det trubbel i tillväxtmarknader som ställer till det? Ja det är det kanske…. eller är det bara som det varit senaste åren. Dvs konjunkturen puttrar på i västvärlden med 2,0-2,5% om året…. ibland är det lite över, ibland är det lite under.

Såg nedan chart, som visar FEDs styrräntan relativt dito minus Core PCE.

6DD11538-B68D-4CE1-9073-A7540E62F9F9

Några tankar:

1, Även historiskt har FED varit data beroende. Stiger Core PCE så stiger styrräntan.

2, Gapet mellan den svarta och blåa linjen är lägre än vid de två senaste cyklerna. Men något större än hur det var på 80-talet.

3, Historiskt, så fort den svarta har hackat till, så avstannar FED med sina höjningar. Dvs så fort Core PCE planar ut eller vänder ner, så slutar FED att höja.

4, Core PCE ligger på 1,9% nu. Givet lönerna på 2,7% och en stark dollar är jag rädd att Core PCE kan svinga sig ner mot 1,5-1,7. Det skulle innebära att den svarta kurvan hackar till rejält. Om FED agerar som historiskt, så kommer de sluta med sina höjningar i ett sånt läge.

5, Detta bygger på att Philip inte kickar in och lyfter lönerna över 3% i årstakt.

konklusion: Så länge som Core PCE håller sig upp kommer FED fortsätta att höja. När den hackar till kommer de att sluta.

Detta policyskifte kommer påverka oss alla! Väldigt få talar om det idag!

Marknaden verkar dock prisa in det till viss del, då räntemarknaden verkar prisa in september höjningen, och till viss del december. Men inget i 2019 än så länge!

Nedan graf visar hur aggregerade löner, som andel av BNP, har krympt sedan 70-talet. Dvs löneutvecklingen går inte hand i hand med vinstutvecklingen. Kapitalägarna är vinnare vs. Arbetarna. Samtidigt är det frågan om kapitalägarnas rikedom har lett till investeringar som skapat fler jobb, än om nedan utveckling varit mer ”rättvis”. Svårt att säga.

35018712-7AB1-46F2-B095-1703440118C7

Glöm inte, innan du börjar slå på vänstertrumman, att kapitalägare många gånger är samma människor som arbetarna genom de ackumulerade pensionerna. Så man kan även säga att du som arbetare har fått mindre i lön än vad tillväxt och vinstutveckling motiverat, men å andra sidan har du ett större pensionskapital.

Men visst har det även bidragit till ökade klasskillnader, eller ska jag säga försämrad Gini koefficienter. Men det kan vi ta en annan gång. Det är ju ändå fredag och valtider. Vem orkar bli politisk!

Trevlig helg!

ps. Oljan ser ut att vara på väg att skaka av sig sina sista pessimister. En etablering över 75usd är välkommet. OMX är också pigg. Bygger vi på nästa stora rörelse upp och en fullbordan av 5:an eller ska vi ner i konsolidering igen kan man ju undra. Köp med stopp är allt jag har att säga, där jag flyttar upp stoppen i Omx från 1,590 till 1,625 ds

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Avanza Zero blir Global

  1. Stefan skriver:

    Hej, vart hittade du hur MSCI World Net total return (i SEK) gått senaste åren.

  2. Stefan Johansson skriver:

    På tal om noll så säker nu https://www.chase.com kurtaget till noll på lite större konton, troligen > 1 milj $. Blir spännande att se hur bankerna här följer med.

  3. Pingback: Avanza Zero Utveckling – RHUTHUN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.