De kramades och jag fick fel

Många, inklusive jag själv, trodde att de goda nyheterna skulle utebli under G20, och därmed fanns det två tillgängliga utfall. Att börsen skulle falla kraftigt då den INTE prisar dåliga nyheter, eller att den i princip skulle stå stilla för att den redan prisar in dåliga nyheter. Nu blev det tvärtom goda nyheter. Eller att vi åtminstone skjuter upp dåliga nyheter i 90 dagar. Det inger hopp, och det är bättre än att tullarna skulle bli 25% den första januari.

Det första jag noterar är att valutan CNY förstärks ordentligt idag. Det betyder att den goda nyheten är på riktigt. Detta återspeglas även på de asiatiska börserna som gick starkt i natt.

Tittar man på OMX, Stoxx och Dax så öppnar de upp starkt. Dels lämnar de ett ANDRA gap efter sig. Dels är OMX uppe på motståndsnivåer. Svårt att säga, men det hade ju varit rätt bra om vi stängde gap och tog förnyad, och mer äkta, kraft om det ska fortsätta upp i ett klassiskt jul- och januarirally.

Oljan studsar ordenligt och jag är riktigt sugen på att utropa botten. Man väntar sig att OPEC mötet på torsdag ska innehålla nyheter om produktionsneddragningar. Är de tillräckliga så kan detta fortsätta mot 70usd. Är de inte det kan det bli en Sell the facts. Spec positioner var i förra veckan nere på väldigt intressanta nivåer för den som vill vara bull. Kanada drar ner på produktion, men USA ökar kraftigt.

I fredags kom Chicago PMI. Den var den starkaste siffran på många år. Man ska inte göra en höna av en lokal siffra. Men det är ändå intressant inför ISM idag då de ligger under samma mätperiod. Oljans fall och påverkan på oljeindustrin förutspås ändå få inverkan på ISM.

Från Sverige kom PMI in väldigt starkt. Det är en siffra jag normalt sett inte följer men den sägs leda PMI från Europa. Återigen, en siffra är inte hela världen. Men den skulle kunna betyda att soft patchen i Europa inte behöver bli så värst mycket djupare. Om man nu vill vara positiv. Optimisten lyfter fram att Euron inte står i 1,26 mot dollarn utan 1,13… och att detta är bra. Jag tror inte man ska hoppas för mycket.

ps. Har ni märkt hur us 10-yrs räntan sjunker. Marknaden köper alltså bonds vars pris stiger. Men man köper aktier också varpå börserna stiger. Någon måste till slut ge vika, dvs antingen fortsätter börsen upp och då borde vi få en sell off av Us bonds…. eller tvärtom. Ds

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till De kramades och jag fick fel

 1. Johan skriver:

  Tack för ett som vanligt intressant inlägg!

  Tänkte höra efter hur din syn är på att man bäst skyddar kapital efter yieldkurvan inverterat och inför en stundande recession samt eventuell fastighetskris?

  Många förespråkar ju långa obligationer eller cash.. Tror dock SEK kommer få sig en ordentlig nedvärdering pga bland annat fastighetdsektorn.. Lägga likviderna i USD kanske?

  • GaStan skriver:

   Får vi en klassisk bear market så kommer det bli risk off/flight to safety… och då stärks dollarn. Långa trygga statspapper går bäst när räntorna faller… så din analys är rätt, långa amerikanska statspapper går bäst.

   Men tajmingen är viktig. Om börsen har ett ben till uppåt så kommer räntan på US 10-åringen att stiga och dollarn att försvagas..

   Vill du slippa tajming problematiken kan du sitta på SEK cash till du känner dig säkrare….

  • GaStan skriver:

   Jag följer inte 5-3, utan 10-2…. detta då 2 åringen, bättre än 3-åringen, reflekterar FED samt korta inflationsutsikter, och 10-åringen, bättre än 5 åringen, reflekterar de långsiktiga tillväxtutsikterna och marknadens aptit på risk.

   Men 10-2 har också en illavarslande utveckling…. särskilt nu när det är lite bull sentiment igen… och trots detta sjunker 10yrs räntan… jag hade hellre sett hur räntan skulle stiga… dvs marknaden hade sålt obligationen

   Men som jag sagt några gånger… så länge som inte 10yrs stänger under 2,75% så tror jag att recession (dvs vinstfall med 30%) dröjer…

 2. Tobias skriver:

  Hej,
  Tack för en väldigt lärorik blogg. Du skriver ofta om gap som ska stängas. Har du möjlighet att utveckla lite om hur dessa gap definieras?

 3. John skriver:

  Hej! Läser alltid din blogg med största intresse. Försöker att följa amerikanska husmarknaden men lite osäker på vilken graf/index/siffra som är den mest talande för detta? Vad kollar du på där?

 4. Niklas skriver:

  Förstår inte hur priset på räntor fungerar när man säljer och köper? Det blir det raka motsatsen mot aktiemarknaden? Du säger ”Har ni märkt hur us 10-yrs räntan sjunker. Marknaden köper alltså bonds vars pris stiger. Men man köper aktier också varpå börserna stiger. ” Kan du förklara detta? Marknaden köper men räntan sjunker men priset stinget? Hänger inte med. Varför sjunker räntan när man köper alltså varför blir det raka motsatsen? För när man köper något så stiger ju priset men på räntemarknaden så sjunker den när man köper och stiger när man säljer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.