PMI mania

OMX och övriga europa hämtar hem lite av gårdagens eufori. OMX har stängt sitt gap. De andra har lite kvar. Det är sunt!

Igår kom en del Inköpschefsindex. Den tyska tillverkningssektorn, Europas lok, kom in på 51,8 mot flash 51,6 och fg 52,2. Fortsatt svag nivå och sämre än tidigare. Europas motsvarighet låg på 51,8 mot flash 51,5 och fg 52,0. Visst kan vi hoppas på bottenkänning, särskilt mot bakgrund av den svenska PMI siffran, men för detta tror jag det behövs en uppryckning från Asien. Vilket kan vara på G. Titta på de bägge kinesiska Mfg PMI så är de nere vid bottennivåer där de tidigare vänt upp. Det är lite tidigt för den slutsatsen, men vänder Kinas PMI upp under våren så lär det dra med sig Europa. Å andra sidan har vi bjässen USA som trots bättre data väntas bromsa in nästa år. Svårt att veta vad den exakta nettoeffekten blir. Tillsvidare räknar jag med att Europas tillväxt kommer harva kring 1,5% i årstakt, med efterföljande effekter på jobbskapande, löner och inflation. Det krävs mer data för att vi ska börja sikta på 2%+……

Från USA såg PMI muntrare ut. Vilket är anmärkningsvärt med tanke på oljans fall. ISM kom in starkt, precis som Chicago PMI signalerat, på 59,3 mot väntat 57,6 och fg 57,7. New order lyfte till 62,1. Är detta en outlier i fallande trend eller nåt annat? För tidigt att säga. US Mfg PMI kom in på 55,3 mot flash 55,4 och fg 55,7. Dvs den visar inte alls samma tendenser som ISM. Så analysen är tudelad och en månadssiffra är inte tillräckligt att gå på. Jag räknar fortfarande med tillväxt ner mot 2% innan jag har mer att gå på. Stark dollar och högre räntekostnader är faktorer man inte skojar bort i första taget. Oljan är en positiv faktor på marginalen… än så länge. Den hade varit negativ om Crude oil etablerat sig under 50. Fastighetspriserna har planat ut under året men bör enligt NAHB index börja falla under nästa år. Det är en starkt negativ faktor. Soft patch är fortfarande base case.

Vad gäller oljan så ser ju studsen riktigt fin ut och jag skulle gärna sikta mot 70 +/- 2 dollar i ren teknisk mening. Tittar man på lagerdatan samt spekulativa positioner så motiverar dem inte så här låga priser. Å andra sidan har vi OPEC möte på torsdag…. så det gäller att ha fingret nära avtryckaren.

Senare i veckan kommer US PMI för tjänstesektorn…. stay tuned

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till PMI mania

 1. Johan skriver:

  Inte alls långt kvar nu till en inverterad yieldkurva.. Bör man lägga på en långsiktig hedge/likvidökning direkt när den inverterar eller hur bör man tänka?

  • GaStan skriver:

   Den är inte superbra som tajming verktyg. Den blev negativ i december 2005… börsen toppade sommaren 2007

   Tittar man på amerikanska börsen så toppade den ur i september… så visst är man sugen på att se likheter med 2007. Om du har bestämt dig för att kliva av så skulle jag dela upp det i två steg… hälften typ nu… och hälften vid en rekyl alt om det sjunker ännu lägre.

   Jag är inte lika säker som du att det är över för den här gången… men det är en annan femma

 2. Andreas skriver:

  Jag tycker det verkar ganska så impulsivt vilket borde betyda att vi skall längre ner, jag siktar mot 1350 på OMX. Kanske lika bra att få det överstökat så nästa år kan bli roligare.
  Oljan gjorde ett fint hopp men sen började OPEC säga att dom vet inte ens om dom behöver strypa oljan. Så det känns lite 50/50 med oljan just nu. Borde dock om man kikar på ett par månaders sikt vara billigt just nu.

  • GaStan skriver:

   Ja det ser stökigt ut… dock tycker jag fortfarande att det osar korrektion a la 2006. Men det är aldrig fel att begränsa sina förluster. Tänk på vad Buffett brukar säga….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.