Nu är det upp till dig Trump

Många chartister ser oktober rekylen som oavslutad. Rekyler i stigande trend består oftast av tre ben. Tre ben som jag alltid med lätthet ser i efterhand, men har rätt svårt att se när man är mitt i smeten. Men det är en annan story. Hursomhelst tycker de att en ny runda söderut, dvs ett tredje sista ben, hade varit logisk. Typ 7-8% härifrån sett till MSCI World. För mig är det besvärande då jag fortfarande anser att 2009 trenden är intakt, men skulle vi sladda ner 10% härifrån så är det tveksamt om den är det. Vad spelar det för roll? Jo för att även när 3-bens rekylen är avslutad, och vi börjar röra oss uppåt och alla är glada, så är det inte för att sätta nya toppar, utan nya lägre toppar som är i linje med en ny fallande trend. De fallande trenden efter en lång uppåtgående primär trend  brukar dessutom inte vara nådiga. Tänk 2000-2003 eller 2007-2009. Vilket innebär att studsen efter den här oktober rekylen inte lär bli så långvarig. Så för att sammanfatta, jag tillhör dem som inte vill se nya bottnar, även om de utgör fina köplägen.

Vilket det blir? Ja den som det visste. Trump kan ha ett avgörande här. Som jag nämnt tidigare, och som Nordea lyfter fram idag också, så har tariff påslag på c10% balanserats ganska fint av att Reminbin försvagats med c10%. Dvs priset, och därmed den amerikanska efterfrågan, borde hittills vara ganska oförändrat. Men brassar Trump på med ytterligare tullar, då måste CNY försvagas ytterligare mot 7,5-8. Det innebär mer Kina frossa, vilket Europa även indirekt får en slev av. Så visst kan ett tredje ben triggas av Trump. Men han lär väl också vara störd av börsnedgången. Så kan vi ju alltid hoppas på goda nyheter, men risken är stor att Trump har andra planer.

Medlingsinstitutet rapporterade om Svenska löner tidigare idag. De var upp 2,5% YoY i september och 2,5% hittills i år YoY. Svagt som alltid, men inte oväntat. Lirar med Kärninflation på 1,5%. Dvs där den ligger. Nej nån överhettning föreligger inte i svensk ekonomi. Det är ett som är säkert. De som sitter och räknat fram att det svenska output gapet är positivt, de måste ifrågasätta hela sin existens, och gör de inte det, så är kanske problemet ännu större. Ingves beställer ju RU-indikatorn av konjunkturinstitutet. Jag tror Riksbanken litar rätt mycket på den här. Men den har indikerat en klart överhettad ekonomi länge nu, och enligt den borde lönerna ligga på 4-5%. För längesedan!!!! Kanske KI borde börjar tänka i nya banor, kanske anställa någon utanför boxen, kanske sparka någon innanför? Ingves, jag hoppas du inte betalar höga konsultarvoden till KI för i hela din kommunikation de senaste åren har du ju sagt att inflationen är på väg upp, med stöd av högre löner och tajtare arbetsmarknad och resursutnyttjande. Typ du har lutat dig mot RU-indikatorn. Gud vad fel det har varit. Tur att du inte höjde proaktivt som vissa tyckte! Det ska du ha stor cred för faktiskt. Du har varit med förr, litar inte slaviskt på modeller antar jag.

Från Europa kom det inflationssiffror som visade att kärninflationen ligger på 1,0% mot väntat 1,1 och fg 1,1. Den rör sig inte ur fläcken. Var det någon som hade väntat sig det. Jag bara undrar, hur ska lönerna ta fart om tillväxten fortsätter ner. Vilket företag vill höja lönerna rekordmycket när orderingång och försäljning är klen? De som tror annat underskattar företagare, och överskattar nationalekonomiska modeller. Många ekonomer tror att Draghi höjer för första gången i september nästa år. Det är också därför Ingves vill, och kommer höja två gånger innan dess. Det är rätt lång tid till september, men givet att USA inte ens börjar bromsa in ännu men kommer göra det, så förstår jag inte hur datan ska kunna se så fantastiskt mycket bättre ut i sep-19 än vad den gör idag. Givet detta… tror jag Draghi kommer få det mycket svårt att höja under nästa år.

I nästa vecka kommer en massa viktig data som PMIs och amerikansk jobbstatistik.

Jag hoppas att G20 blir lite av en non-event, typ börsen tappar nån procent eller två i nästa vecka. Tillräckligt för att stänga några arga gap. Sen skiftar marknadens fokus mot data och FED, där man snabbt kommer börja inse att december höjningen, den 9e i raden, också är den siste. Vilket får oss att kunna lita på räntenivåer, vinster (flat nästa år) och därmed värdering…. vilket gör att botten faktiskt är avklarad.

Men med Trump i förarsätet vet man aldrig. Använd Stopp-loss!

Trevlig helg

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nu är det upp till dig Trump

 1. Bostadspriser skriver:

  Lite off topic som vanlig, men varför har bostadspriserna fallit med 15 % i Stockholm TROTS oförändrad ränta?

  Vad är den bakomliggande orsaken till att priserna redan för ett år sedan började falla och nu är ned 15%? Folk i gemen sitter väl inte och tar ut framtida räntehöjningar 18 månader innan de inträffar?

  • GaStan skriver:

   Nej det är riktigt!

   Sättningen, som snarare var 10%, beror tror jag på tre saker:

   1, att bostadsoblisen faktiskt har krupit upp från c0,3 till 0,7 och borde haft viss inverkan på lånelöften

   2, amorteringskravet

   3, att bankerna kräver att man säljer först, innan man köper vilket skapat en tröghet i marknaden…

   Men grafen visar också att priserna under 2016, början av 2017 också skjöt över något…

 2. Bostadspriser skriver:

  Ok, men varför har bostadsobligationen stigit från 0,3 till 0,7?

  Riksbanken kör väl ingen åtstramande penningpolitik? Har de slutat köpa räntepapper?

  Varför stiger bostadsobligationen med 0.4 % när reporäntan är oförändrad?

  • GaStan skriver:

   När den var nere på 0,3 så var den egentligen väldigt överprisad. Tänk reporänta+0,5 för 2-årig statspapper+ 0,5 för 5-årig statsobl + 0,5 för 5-årig bostadsoblis… så landar du på 1,0%. Vi är ju inte ens där idag….

   Men vad som hände i januari var att spreadarna ute i Europa, som var lika nedtryckta som i Sverige normaliserade sig… troligtvis för att marknaden började ställa in sig på en värld utan QE, draghi säger att han ska höja 2h19 och spreadarna i Usa borjar också normalisera sig….. så det handlade inte om Riksbanken alls.

   Min syn på att bostadspriserma ska ner 10-15% när Ingves höjer till 0% bygger ju på antagandet att bostadsoblisen går till 1,5%. Dvs de normala sambanden håller. Skulle den inte röra sig trots att Ingves höjer så uteblir nedgången. Skulle den stiga till mer än 1,5 så förvärras nedgången….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.