OMX vänder ner idag, men har en bit kvar ner till gapet 1,465. Stoxx och Dax stänger sina gap men öppnar nya högre upp. Det gör även OMX på 1,507. Det är lovande. Som ni förstår gillar jag inte när det drar och man lämnar gap efter sig. Omvänt är jag hoppfull när det faller och lämnar gap efter sig på ovansidan.
Okej, Yieldkurvan. Varför är alla så brydda, jo pga vad grafen nedan visar
Fair enough. Det här bär respekt med sig. Men analysen måste benas ut och förfinas något. Det är för många felaktiga slutsatser där ute!
Det här är mina takings…
Yieldkurvan får uppmärksamhet av 3 skäl.
1, den är logisk (detta har jag redogjort för tusen gånger)
2, den har historisk varit pålitlig i att signalera kommande recession
3, till skillnad från de flesta andra indikatorerna är den riktig tidig.
Men vad många missar är att den suger som tajming verktyg.
Senast Yield kurvan inverterade var i december 2005. Den höll sig på minus, med två temporära undantag, ända fram till sommaren 2007 då den blev positiv. Börsen hade en svacka 2006. Jag var med då. Då trodde man det var slut på konjunkturen. Men konjunkturen skulle hålla sig uppe i två år till, under 2007 och under större delen av 2008, för att sen under hösten -08 börja vackla och sluta i recession 2009. Men skit i konjunkturen. Vi bryr oss om börsen. Det intressanta är att börsen repade sig rätt snabbt från svackan 2006 och satte ny topp (börscykeltoppen) under sommaren 2007. Börsen rapade sig under 2006 för att 2007 visade sig bli ett hyggligt vinstår. Inte recession och ett dåligt vinstår som så många hade befarat. Vi står inför samma vägval idag anser jag.
Vad är lärdomarna:
1, en negativ yieldkurva skvallrar om recession längre fram.
2, recession leder alltid till börskrasch, då vinsterna faller i snitt med 20-30%.
3, yieldkurvan är en dålig säljsignal ur ett tajmingperspektiv att agera på. Hade du köpt varje gång den blir negativ hade du ofta tjänat en rejäl hacka. För att senare förlora det mesta!
4, ska man prata om ”säljsignal” är det snarare när yieldkurvan går från att vara negativ till att bli positiv.
5, när jag tittar på de enskilda bitarna separat, dvs 2 resp 10 åringen så steg de båda två under perioden när den var negativ. Så länge som båda steg spelade det ingen roll att yieldkurvan var negativ. Börsen mådde bra ändå!
Logiken är följande. 2-åringen stiger för att Fed höjer. Fed höjer för att inflationen stiger. Inflationen stiger för att lönerna till slut tar fart i slutet av en konjunkturuppgång. Det var exakt detta som händer under 2007. Det var inte en negativ yieldkurva som var början på slutet, utan snarare den höga löneinflationen.
6, Det var först när 10-åringen börjar falla kraftigt under sommaren 2007 som det var rätt läge att sälja. Precis efter toppen. Marknaden fattade nämligen vad de höga räntekostnaderna för de amerikanska hushållen skulle ställa till med, och flydde till säkerheten. Man köpte 10yrs obligationer vars ränta föll. Att det dessutom existerade subprime och exotiskt paketerade produkter kom sen att förvandla recessionen till the great recession.
Hur ska vi tänka idag?
Att yieldkurvan drar sig mot noll är inte bra, det är jag den första att skriva under på. För det skvallrar om recession, som innebär att någon gång kommer börsen att halveras. Den gör det för att vinsterna faller med 20-30% och för att multiplarna drar ihop sig.
MEN många är rädda att det inte kan bli någon hausse innan recessionen kommer, just pga yieldkurvans utseende. Den analysen stämmer inte.
Jag tror: Så länge som 10yrs inte etablerar sig under 2,75 är jag optimist
Jag hoppas på att vi får en riktigt sell off i 10yrs snart… och att den börjar stiga igen!
Jag hoppas Fed höjer för 9e gången till 2,25(2,50) den 19e december, men därefter avstår
Jag hoppas 2-åringen stabiliseras efter det kring 2,75
Jag hoppas 10-åringen stiger mot 3,50 under nästa år
Detta innebär att yieldkurvan 10-2 går mot 0,75
Detta kan sammanfalla med börshausse från dagens nivåer.
Många tror att vi är på väg att prisa in recession just nu. Risken är stor. Recession är lika med börskrasch. Men det utesluter inte rally innan.
En alternativ tanke är att vi just nu ”bara” prisar in soft patch. När marknaden inser att det bara är en soft patch, och att det blir bättre tider efter det, så kan börsen lyfta igen.
Glöm inte att börsen prisar in framtiden. Aldrig nuet! Nu är det goda tider, men börsen går dåligt för den prisar in soft patch. När det är soft patch, då kan börsen gå strålande. Givet att det blir bättre efter soft patch.
Min tes är att det är nästa dos av goda tider som riskerar att ta oss mot överhettning, dvs det som krävs för att höja räntorna på ett sätt som skapar recession. Tänk 2007! Jag har räknat baklänges och enligt mig krävs en styrränta på 3%+ för att åstadkomma detta. Det behövs bara en kort period av hög löneinflation för att tvinga Fed att höja räntorna på ett sätt som tvingar fram recession. Jag ser inte det lönetrycket idag. Men jag kan ha fel. Detta är viktiga saker.
Etablerar sig lönerna över 3,5% i årstakt så är det kört för då kommer Fed skjuta sönder konjunkturen i sitt krig mot framtida inflation. Men vi är inte där ännu!
Glöm aldrig:
Börsen prisar in framtiden med minst två kvartal. Svårt att hålla isär många gånger
Historiska recessioner har krävt överhettning. Den ultimata faktorn för detta är löner.
Trots allt, väntar Recession nästa år, så bör man sälja på uppställ.
Väntar Soft patch och därefter återhämtning. Då bör man köpa dipparna.
Börsen älskar att finta. Oavsett vilket läger du tillhör så kommer du känna dig dum och osäker många gånger. Det var många som hoppade av 2006 och kände sig dumma efteråt. Det var många som hoppade på 2007, eller satt kvar, och kände sig ännu dummare efteråt.
Jag gillar inte att 10-åringen faller, men det är ingen regelrätt flight to safety beteende. Det ser vi inte på dollarn heller.
Använd stopploss om du är osäker, alternativt invänta köpläge. December brukar vara en början på nåt bra… vem vet? Eller var det börscykeltoppen vi såg i september. Jag vet vad jag tror. Men säker är jag inte!
Känner ni att ni inte kan få nog av Yield kurvan
https://kortsikt.com/2018/07/18/vad-sager-den-amerikanska-yieldkurvan-10-2/
Lycka till och ha en bra dag
/Jonas
Mkt bra beskrivet om börsklimatet o att Mr Market ligger 6-12 mån före. När recissionen är här så har börsen redan prisat in det o är minst halvvägs ner o det börjar bli läge att köpa när de flesta blir brallis o säljer för att media skriker Börsras !!
Tack Jonas,
Precis, min gissning är att vi avklarat halva nedgången när vi börja se de första tecknen på recession. Då brukar det kännas klart oskönt att sälja och därför är det många som följer med hela vägen ner. Can´t blame them.
Några frågor till en fråga i tidigare inlägg denna vecka angående GAP.
1. Räcker det med att ”svansen” på stapeln täcker gapet eller ska det vara en tjock stapel ner och täcka. och kan den täckas intra-dag och sen gå uppåt eller ska den helst stänga på gap-nivåer innan den kan fortsätta upp?
2. Är Gap tillförlitliga på enskilda aktier eller är det bara på indexnivå där omsättningen alltid är bra?
3. Finns det någon statistik över hur ofta gap täcks inom en viss tidsperiod?
Och självklart bra blogg som alltid! och bra medverkningar i Poddar!
Tack, det uppskattas verkligen
jag tittar på Bar OpenCloseHighLow…. och då ska det inte finnas någon luft, dvs ett område som aldrig blivit avstämt.
gap på aktier fungerar inte särskilt bra, nu pratar vi bara stora index
har faktiskt inte sett någon statistik. Det är ju också skillnad på gap och gap. Kommer det en stor nyhet, som gör att vi gapar och startar en ny trend kan det ta flera år innan det stängs. Men är det bara trading noice, vilket också är det vanligaste, så brukar gapet stängas inom kort!
Idag gör det ont i magen och man funderar på att kasta in handduken och sälja allt.
Det brukar vara ett gott tecken så köper lite försiktigt istället
Ingen hade ont i magen på OMX 1,680 och nu har alla helt plötsligt ont i magen… det kan man ju fundera på. Sen är det klart att man måste göra underliggande analys…
Så bara -1,6% till för att komma ned till kritiska 1 425 som indikerar recission…….eller ?
1,425? Har jag sagt det?
Jag har sagt stängning under 1,450 är negativt… men man bör även ta in den tekniska bilden i Stoxx, Dax och Spx för att bilda sig en enhetlig bild och sortera bort brus. Detta är tekniskt… fundamentalt förstörs bilden om lönerna drar 3%+ (helst under mer än en månad, fg var en outlier) samt US 10yrs under 2,75%, som gärna får ackomanjeras av en stark dollar…
Mkt spännande nu ! Inverterad ränta eller inte, 10 åring över/under 2,75, löner, handelskrig, Huawei chef, räntehöjningar mm mm. Tror vi ska upp här ifrån o större fall vid recission som kommer när inflationen kommer, som kommer när lönerna drar , o där är vi inte än som du flitigt skriver om. Time will tell !
Åhh Jonas, det du skriver är som ljuv musik för mina öron…. vi har EXAKT samma syn på saken!
Men man hänger alltid löst i sådana här situationer
Sorry !
Du skrev så här:
Brott av 1,450ish signalerar 1,250 som nästa viktiga stöd. OCH går vi till 1,250 så betyder det att marknaden prisar in recession. Förstår du nyansskillnaden?
Så det är en bit kvar……;-)
Det står jag bakom fullt och helt!
Tack för bra och lättläst information.
Funderar på att det inte hjälper om tecknen inte signalerar recenssion om stora massan får panik och säljer då kommer ju börsen ändå rasa fast det inte är så illa som endel tror…
Sant, men med den filosofin spelar ju inget nån roll. Då kan alla lika gärna bli jätteglada i nästa vecka och det rallar 20%. Eller är alla jätteledsna och det går ner 20%…. spelar ingen roll, det går ändå inte att lista ut.
🙂