Kartan ritas så sakta om…

Först vill jag börja med att be om ursäkt. Jag var bortrest i förra veckan och hade inte möjlighet att skriva i vanlig ordning. Vilket var synd med tanke på hur mycket relevant information som presenterades.

Vi glider så sakteliga in i en ny miljö som karaktäriserats av olika skiften:

1, FED gick från att vara hökig i julas, till avvaktande, till duvig förra onsdagen. Man säger nu att räntehöjningar inte längre är aktuella utan man vill avvakta. Räntesänkningar och förändring av QT är inte planerat, men (som  vanligt) är man databeroende och agerar skyndsamt om datan förändras. Dvs om de skulle få vittring av recession kommer de att börja sänka och dra in QT. Den signalen vill vi inte få.

Det är bra att FED ligger på 2,25/2,50 i styrränta. Hade de legat på 1,50 hade de knappast kunna inta en sån duvig hållning. Hade de legat på 3,50% hade de kunnat sänka…. men då hade skadan redan varit skedd och vi hade inte kunnat ducka recession. Som Powell sa: vi har lyxen att avvakta, och det stämmer bra. De ligger på en okej nivå.

2, I julas var man rädd för recession i USA. Nu känns det ganska långt borta. Datan pekar på detta.

3, Inflationstrycket var tidigare på uppåtgående, men nu är det inte många som tror att det blir ett problem i år.

4, I julas var värderingarna låga, lite beroende på vad man tror om vinster (=konjunktur). Nu är det inte lika billigt längre, men fortsatt attraktivt om man tror på flat vinstutveckling i år, fortsatt låga räntor och recessionshotet långt borta.

5, De flesta tror att Kina och USA kommer få till någon typ av uppgörelse nu.

Detta är sammantaget bra för börsen. Å andra sidan har börsen sprungit på en bit. Det funkar nämligen så. 1, börsen prisar in framtiden 2, man måste ta risk för att tjäna de första kronorna. Det handlar om UPPLEVD risk vs FAKTISK risk. Den faktiska risken var inte lika hög som den upplevda under mellandagarna i julas.

Men låt mig knyta an ovan med lite makro data:

Flash PMIs som kom för nån vecka sen hintade att nåt var på G. Nu kom ISM in på 56,6 mot väntat 54,2 och fg 54,1. New Order 58,2 mot fg 51,1. STARKT!  US PMI kom in på 54,9 mot flash 54,9 och fg 53,8. Rätt riktning.

NFP jobbdatan kom in på 304k jobb mot väntat 165 och fg 222 (nedreviderat från 312). Starkt!

Datan visar att man INTE är på väg mot recession. Nej datan visar till och med på att soft patchen kan bli ganska snabb och grund. Vi talar om nåt kvartal med tillväxt på 2%. Det är en god miljö för att kunna lita på bolagsvinster och utdelningar.

Men med goda tider kommer inflation eller? Särskilt i slutet av en cykel? Verkar inte så faktiskt!

NFP löner kom in på 3,2% mot väntat 3,2 och fg 3,2 (nedreviderat från 3,3). Lirar med 2,2% kärninflation. Det viktiga var att den vänder ner och inte fortsatte upp och satte nya rekord.

I förra veckan kom även ECI (employment cost index), som var Bernanke och Yellens favo mått på löner. Den laggar något men sägs vara mer korrekt. Lönerna under Q4 steg med 0,7% QoQ mot väntat 0,8 och fg 0,8. I årstakt motsvarar det 2,9%. Q3 låg på 2,8% i årstakt.

Om man tänker sig att den verkliga lönetakten är ett snitt av båda, så pratar vi c3% vilket lirar med inflation på 2%. Det viktiga här är att marknaden inte tror att inflationen är på väg upp mot 2,5% vilket tvingat tillbaks FED i det hökiga räntehöjar lägret. Nu har FED lyxen att avvakta. Vi kan lita på räntorna. Vi kan lita på värderingar.

Apropå Kina, bortsett från handelsavtal så studsade officiella Mfg PMI. Det är bra om man gått runt och varit rädd för klassisk recession. Det studsade kring de här nivåerna vid krisen 15/16. Då blev det ju bra till slut!

Men det ser inte bra ut överallt!

Tyska Mfg PMI kom in på 49,7 mot flash 49,9 och fg 51,5. Den europeiska motsvarigheten kom in på 50,5 mot flash 50,5 och fg 51,4. BNP tillväxten kom in på 1,2% under Q4. Kanske inte recession… men kul är det inte! Europa är vår största kund, om ni glömt det! Draghi kommer inte höja räntan förrän tidigast 2020. Om ens då!

Svenska löner kom in på 2,6% i november. För årets första 11 månader ligger den också på 2,6%. Det lirar med 1,6% kärninflation. Givet att Svensk tillväxt lär bli 1,0-1,5% så behöver vi inte oroa oss för inflation. Ingves kanske höjer i höst. Alternativt kan han vänta till 2020. Höjer han så gör han det för att visa att han följer planen…. inget annat

Tittar man på OMX så är rekylen på Q4 nedgången fullbordad. Vi har betat av Fib50% och det var enligt plan. Det kan alltid fortsätta, och i första hand 1540-1550. Men nu ligger mitt fokus på vad köparna gör i nästa rekyl. Stämmer min tolkning av data osv så borde de våga sig tillbaka ganska snabbt, och rekylen blir  snabb och grund. Stoxx och Dax laggar och har inte så mycket att lära oss. SPX bestämmer hela bilden. SPX har lyckats knäcka både fib38 och fib50 samt fallande trendlinje vilket är en oerhörd styrka. Vi har inga gap på nedsidan och 2630 är första stöd, som mycket väl kan räcka. Givet datan vi har idag ska man inte vara för greedy…. och snabbfotad. I första hand kommer SPX testa 2820. Men även ATH kan bli aktuell mycket snart om inget sabbar bilden.

Det som störde mig i förra veckan var långräntornas beteende. 10-åringen föll kraftigt. Vilket för mig var samma sak som Risk off. Om min tolkning av datan stämmer så borde marknaden sälja 10-åringen. Inte tvärtom. Dock har detta börjat hända nu vilket känns skönt. Vi vill inte ha en kraftigt fallande 10-åring…. då är nåt fel.

Vi kommer falla tillbaks nån procent under nån dag… men sen ska det fortsätta upp. Oron från Q4 stämmer inte längre.

Trevlig vecka!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kartan ritas så sakta om…

 1. Erik skriver:

  Skönt att du är tillbaka, man blev nästan lite orolig 🙂

  Lite OT-fråga, mina föräldrar ska ganska snart pensionera sig och vill ta ner/bort risk. Hur tänker du kring det, tex vad bör man göra med PPM?

  • GaStan skriver:

   Idag lever vi till 80/85 år i snitt.
   Det betyder att dina föräldrar, om de har hälsan och lever hälsosamt har minst 20 år+ kvar.

   Även om man räknar med regelbunden användning av kapitalet så tycker jag man kan ha mycket aktier.

   Men man ska inte ha det när risk/reward är dålig.

   Det där med att vara säker på att få god avkastning så måste pengarna ligga inne under 15-20 år handlar till stor del om att undvika att köpa vid fel risk/reward tidpunkt OCH att inte köpa vid rätt tidpunkt. Plockar man bort de här extrem perioderna
   så är aktier relativt säkra på så lite som 5 år.

   Med risk/reward talar jag inte om tajming.

   Men när man undviker aktier är en korg av RÄTT HEDGEFONDER ingen dum ide.

 2. tursson skriver:

  Tänker på din sista mening; är detta ett läge där du känner dig bekväm att doppa tårna? Har tolkat tidigare inlägg som att du står/stått utanför marknaden. Eller inväntar du starkare köpsignaler?

  • GaStan skriver:

   Absolut…. första target 1,680… sen c2,000

   Sen menar jag på att tradingmässigt kommer februari sannolikt bjuda på nån dag med rejält röda siffror som ren profittakting mot januari rörelsen. Men när och från vilken nivå vet jag ej. Jag är inte heller 100% säker såklart.

   Fundamentalt var jag ju positiv redan i december. Du vet, globala räntor för låga => för låga räntekostnader => för liten crowd out av konsumtion/investeringar + för låg inverkan på multipelkontraktion (tänk räntan i en DCF kalkyl) => för att framkalla recession.

   Men nu känner jag mig ännu muntrare.

   Men det var den tekniska biten som gjorde mig förvirrad. Oktober sättningen var helt i sin ordning. När recovery i november inleddes så var jag säker på att det var över. Det var december baissen som helt tog mig på sängen. Särskilt utvecklingen från den 16dec.

   Men så här med facit ser det ut att ha varit en fint. Men då blir man också rädd…. är det också en fint? Men jag tror inte det. Det är därför jag hoppas på 3 svaga dagar, men krigsrubriker typ, där köparna ändå kommer in och det drar iväg snabbt som ögat igen….

 3. kbert skriver:

  Hej

  Just nu ligger OMX på 1541 , dvs 9 % under ATH, visar det verkligen hur börsen bedömmer läget 6 månader framåt ? De flesta rapporterande bolag skriver att de väntar sig sämre tider, Tyskland går trögt, Brexit kommer att ställa till det i hela Europa vilket är Sveriges största marknad, bostadbranchen är också på väg ner, dvs även om det ser OK nu det kommer att bli sämre i år än förra året …hur kan vi då ligga bara 9 % under ATH i sådant läge ?

  • GaStan skriver:

   Det blir sämre i år än förra året. Absolut, dina iaktagelser stämmer. Men ingen recession. Saknas förutsättningar. Det blir soft patch. Dvs flat vinstutveckling. Kanske nåt negativ i Europa. Men vi håller oss till USA för de bestämmer riktningen.

   SPX handlas till ca PE20 baserat på flat vinster 2019. Det ger earningsyield 1/20=5%

   10 åriga statsobligationen ligger på 2,70%

   Det ger en aktieriskpremie på 2,30%.

   Man kan säga att 2-4% är historiskt fair, under 2% dyrt. över 4% billigt.

   Jag tror på recovery efter soft patch. En recovery som visserligen kan ge löner-inflation-räntor den där sista pushen som gör att FED måste höja till 3,5% vilket tvingar in dem i recession. END GAME!!! Kanske

   Men innan recession tror jag som sagt på recovery. Den som lurar alla att det är lugnt. Det går bra. FED sabbar inte festen och allt det där. I den recoveryn kan man höfta 10% vinsttillväxt. Det ger PE 18, earningsyield 5,6%. Aktieriskpremie 2,9%…

   Det är den här aktieriskpremien, på i första hand 2,3% i närtid…. men sen successivt 2,9% som kommer driva marknaden uppåt. Sen, cirka ett år innan recessionen slår mot vinsterna vänder det ner med ett brak. Men inte just nu.

   Även om man inte tycker en premie på 2,3-2,9% är så fantastiskt, har det visat sig att marknaden ändå brukar gå rätt bra från en fair nivå så länge som konjunkturen inte rullar över recession, vilket ger vinstfall på c20-30%.

   Så givet 2,3-2,9 så tänker jag att SPX borde kunna gå först 10% till ATH, och sen 10-15% till. Totalt 20-25% plus utdelning. Det kommer pressa ner ERP mot 1,3-1,9%. Dyrt alltså. Men inte omöjligt i hausse.

   Sen kommer du hitta marknader/sektorer som går +/- 20% kring detta. Men det är en annan historia. OMX tror jag kan ge c30%.

   Historiskt har marknaden toppat ur kring 0-1% ERP. Så detta är en rätt försiktig bedömning. Men det är rätt magstarkt att tro på sådan hög värdering, då det måste finnas stora mått av optimism, ja nästan euforism. tänk ”supercycle tongångar a la 2007” eller ”IT-bubbla a la 2000”. Kan hända, men inget man vilar kalkylen på om du förstår vad jag menar.

   Att du utgår från toppen i höstas tycker jag inte är relevant, för den utgör liksom inte ett mått på vad marknaden ”borde” vara värd.

   I höstas hade vi en situation där marknaden

   1, klättrat från hyfsat attraktiv i jan/feb, till inte särskilt attraktiva nivåer.
   2, räntan var på 3,30%

   och DÅ

   1, säger FED… vi kommer inte bara höja till 3%, utan förmodligen ännu högre. Superhökar!
   2, Man pratade om vinsttillväxt på 15-20% inför 2019e, men man insåg snabbt att soft patch står inför dörren, och vinsterna kommer snarare bli flat.
   3, detta rullade till och med över i recessions rädsla…. och då är ALLT för dyrt och oattraktivt.

   Sen kom Q4 korrektionen som ett brev på posten. Så det var en helt annan situation.

   Det betyder inte det INTE finns risker. Det finns det alltid när man jagar den typen av avkastning.

   FED måste hållas sig på mattan, recessionsoron får inte blossa upp, vinstestimaten måste stämma.

   Men gör dem det är situationen gynnsam, och väldigt annorlunda.

   Vad många inte förstår är nyans skillnaden i vad som händer nu. Alla ser dålig data från Kina, Europa osv…. och tänker, det ser så dåligt ut och ändå stiger det. Det är för att det är skillnaden på vad som händer nu och recession. Det ger skillnader på penningpolitik, vinster och värdering. Men det är också nyans skillnaden som gör att börsen kan gå starkt, och fortsätta att rasa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.