Leading or lagging

I dagar som dessa så kommer det in data som ibland är svag, ibland stark. Media och andra rafsar ihop några slutsatser och för den oinvigde så ger det ibland en splittrad bild.

Så här är det. Ledande data började vända ner under andra halvan förra året. En stark dollar, räntehöjningar och en massa andra faktorer pekade på samma bild. Tillväxten kommer att bromsa in. Soft Patch JA, recession Kanske. Nu några månader senare är det därför inte alls konstigt att data över det realekonomiska läget, den sk laggande datan kommer in svagt. BNP, detaljhandel, bilförsäljning, import/export osv. Det är väntat att den är svag. Men betyder den nåt för börsen? Inte egentligen. Det enda som är intressant är vad som händer om ytterligare 3-6 månader. Den ledande datan, samt surprisseindex främst i USA har vänt upp och kommit in starkare, och pekar på att det blir en ganska kortvarig soft patch, i likhet med dem vi sett sedan 2010.

I Europa och Sveriges fall talar vi om tillväxt ner mot 1%, i USA förmodligen 1,5-2%. Detta prisades in redan under förra året. Sedan i julas prisar man in vad som händer efter soft patch och det faktum att det ”bara” blir soft patch och inte recession. Marknaden håller nu på att prisa in recovery. Så om den realekonomiska datan börjar piggna till under 2H19 eller nåt, så kommer det redan vara i priserna. Det gäller alltså att hålla tungan rätt i mun och kunna skilja på data och data.

Ett bra exempel på detta är den Amerikanska detaljhandelsdatan som kom igår. Den presenteras i MoM% och då var tappet det största på nio år. Brandlarmsrubriker. Men om man tittar på YoY% eller datan i absolut form så ser man rätt snabbt att den är väl i paritet med soft patch nivåer under 2010 och framåt. Det är långt kvar till den nivån vi såg under recessionen under 2009. Jag säger inte att det INTE kan hända. Jag säger bara att datan igår inte var på recessionsnivå. Den var på soft patch nivå, och tror man tillväxten i USA ska röra sig från 3% till 1,5-2,0% (som AtlantaFED GDPnow indikerar) så är det fullt logiskt att detaljhandelsdata och privatkonsumtion bromsar in.

Men vad hände i december egentligen? December månad kännetecknades av extremt svag börs och marknadsturbulens, US government shutdown, Soft patch faktorer som biter i skinnet och en rekordförsäljning under Black friday i november. Det förklarar varför datan var så svag. Framöver kommer datan präglas av god börs, FED som slutat höja, recessionsoron allt mindre överhängande osv…. så mycket pekar faktiskt på att den kan återhämta sig.

På samma bog, Empire Fed Index kom idag in på 8,8 mot 7,0 väntat och fg 3,9. Bättre! Var det botten vi såg förra månaden? FYI, den var nere på -34 när det var recession. Det gäller att ha rätt perspektiv här!

Kom ihåg vad hela den här diskussionen i slutändan handlar om! Vid soft patch 1,5-2% så kommer vinsterna in flat till single digit. Vid recession är BNP kraftigt negativ, och vinsterna faller med 20-30%. Det är antingen eller! Det gäller bara att ha rätt!

Det har även kommit inflationsdata från USA. Core CPI kom in på 2,2 mot väntat 2,1 och fg 2,2. Det låter högt men är det inte. Givet löner och core PCE borde den legat högre. Snarare pekar den siffran på att Core PCE kan komma ner en del framöver. Givet att lönerna ser ut att toppa ur så är det troligt. Att FED är så komfortabla i sin paus med räntehöjningar talar också för att inflationen i USA kan komma ner nån tiondel under första halvåret. Det har varit min prognos ett bra tag. Jag är inte rädd för inflationen.

Riksbankens beslut i förra veckan var ett icke event. De flaggar för ytterligare en höjning under andra halvåret. Givet att kärninflationen håller sig kring 1,5%, tillväxten kring 1,0-1,5% samt det viktigaste, att kronan ligger över 10kr/eur så tror jag faktiskt att de höjer.

Däremot höjningarna under 2020, Riksbanken har flaggat för två stycken, är 100% helt beroende av ECB. Höjer ECB, så höjer Riksbanken. Gör ECB inte det, så gör inte Riksbanken det. Risken är mycket stor, givet vad vi vet idag, att ECB inte höjer ens nästa år. Då gör inte Riksbanken det heller.

Vid en nollränta kan man vänta sig att Stibor 3m ligger kring noll. Givet bankernas bolånemarginal på 150bp är det därför troligt med en rörlig bolåneränta på 1,5-1,75% i slutet av 2020. Vad är risken att ha fel? Tja, om Riksbanken höjer två gånger som deras prognos säger så kan de gå mot 2%+. Men risken är liten. Europa går för dåligt. Om USA dessutom riskerar att rulla in i recession 2021 (efter soft patch och sen recovery)…. Ja då lär Ingves ha en ny situation att förhålla sig till. Då toppar vi ut på nollränta i Sverige. Detta är ingen prognos utan mer ett scenario.

Grattis OMX!!!! Vi fick en stängning över 1,551 i veckan. Rent strikt tekniskt tolkar jag det som att 1,380 var botten. Q4-rörelsen är avslutad. Det betyder INTE att vi inte ska rekylera, för det ska vi. Det betyder att 1380 sannolikt var botten, och att rekylen när den väl behagar komma, lär bli i storleksordningen Fib38-50%. Men när och hur och allt vad det heter styrs helt av SPX.

SPX, givet att den inte fintar ser ut att kunna gå mot 2810/2820. Detta skulle lira med Omx 1590/1600. Passeras denna väntar ATH. Men om det är rekyltider så ser jag i första hand SPX gå mot 2630ish och sen möjligtvis 2580ish. Gärna i början av mars, och det lär gå undan. Detta kan pressa ner OMX så långt som till 1,470ish. Men givet att bilden fortsätter att se bra ut så lär  rekylen bli snabb och ATH kan testas redan framåt sommaren. Datan är viktig, och den ska som sagt signalera soft patch med återhämtning mot slutet av året, vilket borde få FED att vila på hanen. Särskilt om inflationen börjar svalna någon tiondel. Det är inte bra om datan kommer in på ett sätt som får Fed att tala om vare sig höjning eller sänkning. Vi gillar att de pausar nu. Precis som under 2006/2007.

Chartet nedan visar hur biz (och även consumer) confidence pekar på att ISM ska ner mer. Jag tror det är tvärtom. Det är konfidens som ska studsa över svag börs i Q4, recessionsoro och hökig FED. Konfidens datan kommer studsa, och då kommer det visa sig att ISM är att lita på. Confidence tror alla är leading av det enkla skälet att man frågar företag och konsumenter vad de tror om framtiden. Problemet är att de är färgade av historien, och visar därmed inte på vändningar. Sorry guys, but you are lagging!!!

 

Nedan chart gör mig lite nervösare. Den visar att trots att USA är inne i soft patch, som normalt sett borde leda till recovery, och INTE recession pga att räntorna inte är tillräckligt höga, så kan omvärlden, med Kina i spetsen, sabba showen. Så kan det bli!

Men jag tänker så här: Har inte båda sidor mest att vinna på en uppgörelse vs ingen uppgörelse? Jag hoppas på goda nyheter i mars, och jag hoppas på studs i Kina PMIs. Men jag inser också att det är vad marknaden också prisar in. Därför är risken stor att det blir en Sell the Facts, vilket egentligen lirar rätt väl med min ”3 dagars 5% korrektion”…… vilket förstås är ett köpläge som heter duga i så fall!

På måndag kommer HOX/Valuegard. Q1 är säsongsmässigt det starkaste kvartalet för bostadspriserna, och känslan är att det är lite drag där ute. Åtminstone i sthlms innerstad, och relativt med hur det såg ut förra året. Vi får se helt enkelt. Hörs på måndag!

Trevlig helg!

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Leading or lagging

 1. villatoca skriver:

  Riktigt bra perspektiv du erbjuder!

  Tilläggas kan möjligtvs att reaktionen i december var förvånande skarp på nedsidan, dvs man prisade in hög risk för recession. Vilket knappast låg i korten. Jag ser januari/februari-rekylen som en reaktion på ett översålt läge, där en del fått ångra sin pessimism i december ganska snabbt.

  • GaStan skriver:

   Tack… även om jag inser att jag också blir rätt rafsig ibland!!!

   såklart detta är en rekyl på q4 och december i synnerhet… men fundamenta har även förändrats!!!! Det viktigaste är att FED var på väg mot 3,5%…. nu kommer de stå stilla på 2,25% under lång tid… det är många räntekronor som sparas där!

 2. Henrik skriver:

  Tack för en riktigt bra blogg och tiden du lägger ned!
  Dina resonemang om bopriser och korrelationen till bankernas utlåning och priset på 5 åriga bostadsobligationen är riktigt intressant. Har alltid tänkt att tillgång till kapital för bankerna > bankernas ”vilja” att låna ut.

  Kan ge tips om swedbanks boindex rapport, skulle vara intressant att höra dina tankar om den:
  https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/analyser-marknad-omvarld/swedbank-insikt/privatekonomi/boindex.html

  Trots att de räknar med 25% kontantinsats och inga lån över 4,5 ggr bruttoårsinkomst ser det inte ut som ngn möjlig uppsida alls för bostadspriserna, de har även en simulering över hur 1% räntehöjning slår.

  Tror att det finns mycket latenta vinster som ”töms ut” vartefter bostadspriserna står stilla och boendetrappan stannar av, dvs jag tror amorteringskraven slår hårdare med tiden (i Sthlm).

  Allt gott!

  • GaStan skriver:

   Tack för att du läser.

   Deras boindex utgår från vad vi betalar i räntekostnader. När räntekostnaderna är låga i förhållande till disponibelinkomsterna så menar de att allt ser bra ut…. vilket är klart vilseledande.

   Jag menar att det är felaktigt och dra en parallell mellan hushållens räntekostnader och priserna. Priserna styrs av storleken på lån, som styrs av lånelöftena, som styrs av 1, inkomst 2, KALP och 3, kalkylränta. Där kalkylräntan är den viktigaste. Kalkylräntan sätts utifrån det bunda 5åriga lånet plus en säkerhetsmarginal. Det 5-åriga bolånet finansieras genom den 5 åriga bostadsobligationen. Alltså är det den 5 åriga bostadsobligationen som är avgörande. Hur den rör sig beror i sin tur på Riksbankens styrränta, utvecklingen av den 5-åriga statsobligationen och kreditspreadar.

   Vad vi sen betalar i ränta på våra lån är också viktigt av andra skäl… och visst finns det koppling till priserna, då även styrräntan påverkar båda faktorerna, men det är mer en ”slump” i brist på bättre ord, än att det är en förklarande faktor.

   Ett exempel är senaste tiden

   Efter Ingves höjning så steg Stibor3m räntan, som man kan säga är finansieringskostnaden för rörliga bolån, och därmed steg räntekostnaden för svenskarnas rörliga bolån. Men det har inte haft någon effekt på priserna, då bostadsobligationerna har stått stilla. Lånelöftena är alltså oförändrade, och det är dem som finansierar lägenhetsköpet. Obligationerna har stått stilla för att statsobligationerna inte har rört sig. De har en mycket starkare koppling till räntorna i Europa, samt om det är risk on/off miljö.

   Jag håller med dig om att de tre amorteringskraven också har en inverkan. Men mindre än man tror, och typ bara i sthlm.

 3. Joseph skriver:

  Först, ursäkta ifall jag missat kommentar nyligen ang detta, du har hög output i form av text!! (vilket är trevligt f.ö :-))

  Om jag tolkade dig korrekt i början av året såg du Us 10 åringen lite som vattendelaren ifall man skulle ”lita på” rekylen eller ej. Man får ju konstatera att den inte direkt hänger med utan satte högsta redan mitten av Jan. Fort klart under 3. Är den leading eller lagging? 😉

  • GaStan skriver:

   Ingen fara, för det är en extremt bra fråga.

   Det stämmer vad du säger. Senast börsen var på de här nivåeerna, så handlades 10-åringen på cirka 3%. Att 2-åringen inte rör sig är kopplat till att Fed pausat höjningarna, men att 10-åringen inte gjort det tolkar jag som att räntemarknaden inte ännu litar på att detta är en temporär soft patch…

   Så vem har rätt?

   Räntemarknaden är inte lynnig som aktiemarknaden.
   Aktiemarknaden är snabb på att reagera, men har ofta fel. Räntemarknaden är motsatsen.

   Datan från Usa har ju varit rätt uppmuntrande, men räntemarknaden har inte reagerat. Det är illavarslande.

   Tror man som jag, att detta är en soft patch och botten på börsen var i julas…. så är det bara en tidsfråga innan 10-åringen borde börja stiga… eller har jag fel, och räntemarknaden har rätt.

   Det är en nagel i ögat helt klart

 4. ZZ skriver:

  Hej & tack för utmärkt & imponerande bloggande, är så glad att jag hittat dig o delar dig allt som oftast. Du ger mig nya tankespår och perspektiv på denna underliga värld vi lever i.
  Jag föredrar textblogg framför videoblogg.
  Keep up the good work!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.