Bits and pieces

Dollarn är stark trots FEDs nyduviga politiska inriktning. Det handlar såklart om att Amerikanska ekonomin går bättre än omvärlden. Att om FED är duvig, så måste alla andra vara ännu duvigare. Det finns även en oro kring det här med soft patch, dvs hur lång, hur djup och vad händer efteråt, som gynnar flight to safety dollars relativt andra valutor. Jag tror dollarstyrkan är hyggligt temporär, och i takt med att börser klättrar högre, konjunkturläget trots försämring inte blir allarmerande, så kommer dollarn att falla tillbaks igen. Det ska bli intressant att se vad som händer kring DXY kring 97,5 och Eur/Usd 1,12. Jag noterar att Tyska 10-åringen har slutat falla relativt US dito. Att Amerikanska räntor nu stiger. Samtidigt känns börsrekylen lite klen. Mer baisse skulle sammanfalla med mer stark dollar och stigande obligationspriser.

Draghi kan i alla fall inte klaga över en svag euro. Det är ett som är säkert!

Den här är inte så konstig. Den visar hur momentum avtar i bil-möbel och resebranschen. Det är inte så konstigt. Ekvationen är enkel. Ta alla jobb X deras lön, dra i från räntekostnader, korrigera sen för inflation i basvaror som mat, energi osv. Det är vad man har över till guldkanten i livet. Gör en graf som visar YoY%, och du kan prognostisera konsumtion. Skapas det färre jobb, lägre löneökningar, högre räntekostnader, dyrare mat och bensin. Ja då blir det sämre. Går det åt andra hållet, ja då blir det bättre. Just i det här fallet får man nog säga att de flesta faktorerna varit ganska så stabila, och det är framförallt FEDs 9 höjningar som gör bilköpet mindre lockande.

PMIs världen över pekar på en fortsatt inbromsning i världshandeln. Två saker ska ni lägga på minnet. 1, Det är inte recession a la 2009 som indikeras så här långt. Snarare Soft patch a la 2016 eller kanske 2013. 2, Börsen prisar in framtiden – handelsdata är laggande. … i takt med att handelsdatan rullar in dåligt under året, och det skrivs negativt om den, så är det ingen data du bör agera på. Du bör då säga ”det här har jag vetat om sen hösten 2018 – det enda som är intressant vad den kommer att vara längre fram”.

Intressant att börsen har så svårt att rekylera trots alla dysterkvistar där ute, överköpthet och stark januari….

Imorgon kommer Riksbanken… frågan är om man står kvar vid sin höjning under 2h19 eller man skjuter på den… jag tror man behåller guidande tills vidare.

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Bits and pieces

 1. Nils skriver:

  Jag läste på ett tradingfora att man har börjat diskutera någon form av oändlig QE, dvs. att globlisterna tänker sig en värld med oändlig högkonjunktur och där man trycker igång QE så fort konsumtion börjar lagga! Tänkte direkt på dig när jag läste detta. De vore väl fantastiskt! En stark tillväxt för evigt!

  Har du hört något om detta? I.o.f. så låter det ju ungefär så när FED, ECB m.f. pratar om ekonomin sedan tio år bakåt i tiden! Uppenbarligen räcker det inte att storbolagen gör ATH år efter år, de måste till nått mer. De märker inte minst jag, som jobbar på en av världens största lastvagnstillv.
  Det skulle vara väldigt intressant att höra mer om dessa djärva idéer, om du nu hört talas om något konkret i sammanhanget.
  Med vänlig hälsning
  Nils

  • GaStan skriver:

   Det stämmer inte riktigt.

   Fed har avslutat sitt QE program och håller numera på med motsatsen, sk Quantitative tightening. Får de hålla på oavbrutet så är hela QE paketet nollställt i mitten på 2021.

   Riksbanken, ECB mfl har avslutat sina QE program. De återinvesterar/rullar över forf obligationer som förfaller. Men de har också som ambition att sluta med detta, dvs inleda QT så fort det finns förutsättningar.

   Enkelt uttryckt, problemet har inte varit låga räntor el QE. Problemet är att hushåll och företag har tillåtits ta för stora lån. Låga räntekostnader, är aldrig ett problem. Tvärtom!!!

   Om man nu ska tala om ”globalister” så är det snarare bankerna, än centralbankerna. Dock ska man komma ihåg att folket, genom pensionskapitalet, är stora ägare av bankerna. Därmed inte sagt att det finns en förmögenhetspyramid, för det gör det. Den pyramiden blir också automatiskt större vid goda tider och mindre vid dåliga tider. Vilket paradoxalt nog oftast innebär motsatsen rent realekonomiskt, dvs vanligt folk lider mer under recessioner, trots att det blir ”rättvisare” i kronor och ören.

   • Nils skriver:

    Hej Jonas
    Jag förmodar att du missuppfattat min fråga ang. stimulanser. Lätt hänt, du har säkert massor att stå i!
    Så idag kom då det man hört ryktas om.
    Telegram citat!

    ECB
    EK INBROMSNING STARKARE, BREDARE ÄN VÄNTAT – COEURE (Direkt)
    2019-02-15 14:35
    STOCKHOLM (Direkt) Den ekonomiska inbromsningen är starkare och bredare än vad ECB har räknat med, och banan för inflationen kommer att bli flackare och ECB måste anpassa sig till det.

    Det sade Benoit Coeure, ledamot i ECB-direktionen, på fredagen enligt Reuters och Bloomberg News.

    Han sade att en ny riktad långsiktig finansieringsfacilitet för banker, TLTRO, är möjlig, och att det är något som ECB för närvarande diskuterar. Men ECB måste säkerställa att en ny TLTRO tjänar rätt syften.

    Slut citat!

    Frågan är väl sen bara, hur länge kommer det att gå att på denna konstgjorda väg skapa evig tillväxt. De får bli frågan till dig denna gång!
    Trevlig helg
    Nils

   • GaStan skriver:

    Ledsen om jag missförstod dig!

    Fortsätter tillväxten att falla i Euro området är ytterligare QE aktuellt. Det är synd för de har ju precis avslutat det, och hade nog hoppats på att höja räntan några gånger och sen påbörja QT. Precis som Fed gjort. Så blir det inte nu.

    Problemet med Europa är att vi lyckas liksom inte att skapa jobb, tillväxt och produktivitet på egen hand. Antingen är Euron svag och då blir det lite åka av. När det blir åka av så vill Ecb dra sig tillbaks, men då stärks euron, och efter ett tag saktar tåget in.

    Visst de skulle kunna skita i QE… men det enda som händer är att ekonomin saktar in. Jag vet inte varför det skulle vara ett bättre alternativ? QE i europa handlar om att försvaga euron, få ner räntekostnader för alla belånade och skapa asset inflation. Så länge som Eurozonen kör en hyfsat bakanserad budget så ökar inte skulderna. Pengarna kommer inte ut i systemet utan det är isolerat till asset inflation.

   • Nils skriver:

    Tack för svar!
    Jag lägger egentligen ingen vikt i vad dom gör, det jag undrar över är hur man skall ställa sig till tillgångs inflation. Med detta nya sätt att skapa evig tillväxt, finns det väl bara ett sätt att placera och det är väl helt enkelt att ligga lång med bra spridning i kvalitetsbolag, så länge detta valutakrig pågår? Vill man vara riktigt säker, bör man välja bolag med goda förutsättningar i kommande krigsutbrott. för det lär väl knappast räcka med valuta och handels krig!
    Med vänliga hälsningar
    Nils

   • GaStan skriver:

    faktum är att tillgångsinflation inte skapar tillväxt i sig, bara indirekt.

    Dvs ett hus som byggdes på 1970-talet bidrog till BNP tillväxt då, inte idag. Att huset har dubblats i värde, pga av bakomliggande lån dubblats i värde, har inte bidragit till tillväxt.

    Låga räntor skapar alltså tillgångsinflation, men tillgångsinflation skapar inte tillväxt. Men det finns två saker som har koppling till tillväxt

    1, Konfidens.

    Biz och Consumer confidence är framförallt kopplat till balansräkningen. Om dina tillgångar, aktier/bostad osv är värda mycket så har du ett stort positivt EK. Det är inget EK du kan använda egentligen. Du måste ha någonstans att bo. Om du säljer dina aktier så finns det någon annan som köper dem. MEN, det får dig att känna dig rik och glad. Då vill och vågar man konsumera de MEDEL man har. Hade tillgångsvärden varit fallande så hade du blivit deppig, dragit in på konsumtion och sparat/amorterart. Vilket leder oss in på nästa punkt

    2, Det är din disponibel inkomst efter räntor som styr hur mycket du kan shoppa för. Tillgångsinflation är kopplat till låga räntor, dvs låga räntekostnader. Alltså har du stor del av din lön över efter räntor. Samtidigt som du är glad över din balansräkning. Du konsumerar. Det är detta som driver tillväxt.

    Notera att ett enskilt hushåll kan sälja sin bostad och flytta till hyresrätt, eller sin aktieportfölj, men vi talar här ur ett aggregerat samhälssekonomiskt perspektiv.

    QE driver asset inflation, men ger bara en indirekt effekt på tillväxt.

    Vad många missar är att även om allas räntekostnader är noll, och medelbostaden är värd 20mkr, så blir inte tillväxten bättre än den aggregerade inkomstutvecklingen i ekonomin. Åtminstone inte över tid.

 2. Niklas skriver:

  **INGVES: KRONAN RÖR SIG UPP OCH NER, NU HAR DEN RÅKAT FÖRSVAGAS

  ”råkar”. Han fattar verkligen vad som händer

 3. Tim skriver:

  Tre bits and pices som jag fokuserar på nu. Vad säger du?

  1. Börsens styrka (för mig oväntat kraftigt) 2, amerikanska 10 åringen och 3, kina/Us.

  1-2. Vi har diskuterat detta förut. ”10 åringen”. Du skrev att räntor är på väg upp i bloggen. Sen börsåterhämtningen i slutet av december är vi upp 400 punkter från 2350 till dagens 2750 ish på S&P500. Starkt, mycket starkt. Men 10-åringen signalerar för mig svaghet. Den har hållit sig ganska narrow i rangen 2,55-2,75. Svagt och den stör mig att den inte drar uppåt. Starkt hade varit 2,90-3. Så länge flödet inte ändras, där inverterare viktar om och vi ser en starkare ränteutveckling över befintliga nivåer säger den till mig be careful. (Fed har bytt fot under denna tids period vilket påverkar). Vad säger 10 åring till dig och vad menar du med att räntan stiger? (jag noterar att Tyska 10-åringen har slutat falla relativt US dito. Att Amerikanska räntor nu stiger….

  3. Känns som det varit så länge att lätt och snabbt skakar marknaderna av sig politisk risk. Det tjatas ju rätt mycket om det emellanåt, brexit och handelskrig osv.

  Om vi nu lyfter fram en take på Kina och US väldigt förenklat.
  Kina som på riktigt utmanar Us om dominans och som supermakt leder till skapade spänningar. Sett i nuet, i det korta och taktiska perspektivet – Kinesisk ekonomi visar tydliga svaghetstecken och man medicinerar med stimulanser för att hjälpa upp den = det innebär att den kinesiska ekonomin är svag. Kina behöver bättre ekonomiska förutsättningar och president Xi behöver medvind för att inte tappa mer förtroende och stöd samt för att visa att strategin håller.
  Amerikans ekonomi går starkt. Trump vill se stark ut för sina väljare och visar sin motstridiga sida utåt men utan att passera gränsen för det han behöver är en stark ekonomi och enligt han själv en stark börs. Men kliver han över gränsen så försämrar han kraftigt förutsättningar för en stark fortsatt amerikansk ekonomi och därmed börs, kanske rent kan han orsaka en global recession. Det vill han absolut inte innan presidentvalet. Med dessa ingredienser har jag svårt att se att det blir verklighet av en kraftigt upptrappande konflikt nu – bägge länder behöver en vila, en vapenvila! Om det nu blir paus eller nedtrappning = så kommer det ge kraftigt stöd till den globala ekonomin= stark börsen nu. Detta leder i sin tur kanske till ökat tryck på FED att fortsätta höja framåt?! (Efter presidentvalet om ett par år, om Trump är kvar, kan däremot situation se annorlunda ut. Då har han fyra år till och kan på riktigt välja den hårda sidan).

  • GaStan skriver:

   TACK för kommentaren. Ska försöka svara:

   1, Ibland skriver jag lite olika, men det är också lite olika perspektiv och sammanhang. sorry för att det blir confusing, men blir lätt så när man följer marknaden på nära håll.

   Men jag håller med dig i sak. Dvs Den här rekylen har så här långt inte kännetecknats av stigande ränta/fallande obligationspriser. Dvs SPX handlas idag på samma nivå som den 4 december. Då stod 10-åringen i c3%. Idag 2,7%.

   Visst, FED har ändrat policy till en mjukare ton, så det är inte så konstigt att räntorna faller tillbaks något. Det är ju inte bara flöden som styr priserna.

   Men även 10-2 yieldkurvan har legat rätt stilla. Om det verkligen fanns en solitt förtroende för framtiden skulle man ändå kunna tänka sig att 10-2 steg något. Men den har legat rätt stabilt på 20punkter.

   Min konklusion är att räntemarknaden inte delar aktiemarknadens optimism. Denna optimism baseras till stora delar på stark data. Så man kan egentligen säga att räntemarknaden misstror datan. Vem som har rätt eller fel vågar jag inte sia om. Räntemarknaden har ofta mer rätt. Men aktiemarknaden är ofta snabbare. Jag är firm believer av soft patch… vilket gör att jag tror mer på aktiemarknaden faktiskt. Men det stör mig att räntemarknaden inte delar optimismen. Det är också därför att jag har efterfrågat en teknisk köpsignal, vilket vi inte har förrän rekylen på januari rörelsen har bekänt färg.

   3, Politiskt svammel får sällan inverkan på global tillväxt, och således inte globala vinster, och således inte global börs…. lokalt är en annan femma. därför kommenterar jag aldrig Italien, Brexit osv… men Kina/US spelar roll pga sin storlek… men mer sentiment än realekonomi. så här långt.

   Jag tror det kan bli en ”sell on facts” situation.

   Jag tycker inte Kina utmanar USA. I nominella termer så USA jävligt mycket större. Dollarn är av många skäl helt ohotad, Krigsmakt, Amerikanska företags inflytande i världen, Engelska språket… MEN framförallt. USA konsument är världens största kundgrupp. vi är alla direkt el indirekt beroende av henne. Det är vi inte av den kinesiska. Kina, Japan, Korea, Tyskland är mäktiga länder… men fortfarande är de väldigt mycket i händerna på omvärldens efterfrågan av deras produkter.

   Jag tror du har ett klockrent resonemang kring handelskonflikten… lösningen kan säkert vara med att knuffa oss ur soft patch och in i receovery… en recovery som POTENTIELLT ger lönerna den sista knuffen mot 3,5-4%… vilket är början på END GAME. Time will tell.

   • tim skriver:

    Tack själv för dina kommentarer och så snabbt med tanke på att du ska ha tid också…

    Ok fattar då har vi lite konsensus på synen om räntan och icke fallande obligationspriser. Det är min största hang up ”de smartas”/räntemarknadens inställning och gör mig försiktig. Nog för försiktig. Jag har valt att hellre missa uppgången än att exponera mig.

    Intressant syn på Kina – I agree but want to add. Utan att vara någon expert på Kina. Nu är vi inne på perspektiv igen. Kina är inte en jämbördig motståndare idag men jag tror västvärlden känner konkurrensen och utvecklingen går för snabbt. Sen 1978 då Xiaoping började reformera med politik som var mer marknadsorienterade gick det först långsamt och sen det har det gått snabbt. Kurvan av gdp tillväxten sen 1995-ish är bästa definitionen på en hockeyklubba på finansspråk, med en liten nackbrytning årsskiftet 15/16. Runt 2010 blev man större än stora länder som tyskland och japan som är oväsentligt i sammanhanget. Kina idag ca 13 och US 20 biljoner Usd. Mer väsentligt vem vet, om 10-15 år från nu kanske man kan (om Kina hålls ihop, jag tror det kan finnas en mindre risk för söder fall, uppdelning av riket eller systemkrasch under perioden men vi bortser från det nu) komma upp jämsides med US ekonomi. Med en årlig tillväxt om 2 % i Us och 5 % i Kina är vi där på lite mer än 10 år. Sen har vi andra långsammare faktor såsom attityd, språk och kultur vs den amerikanska som kommer ta längre tid att absorbera för världen vilket du är inne på. Samtidigt om man åker till en större kinesisk stad, tex Shanghai är känslan att den är mer väljoljad nu och mognat snabbt. Blir mer likt ett Singapore och det är stor skillnad på staden nu jämfört mot 3-4 år sen. Ibland oroar jag mig på riktigt hur framförallt Europa ska stå sig konkurrenskraftigt mot Kina även om landet idag är beroende av omvärldens efterfrågan av deras produkter. Deras inhemska marknad och medelklass kommer växa fram med tillväxten. Tittar vi, längre bakåt i historien var the Sterling pund on top of the world, nu regerar dollar utan konkurrens……. Jaja, kina behöver vi inte diskutera eller spekulera vidare om här det var bara tankar som kom ur mig.

    Däremot tillbaka till att aktiemarknaden som stigit på data (korta perspektivet sen jul). En annan syn, vi har fått in nedrevideringar på vinstestimaten från både analytiker och från bolagen. Jag har funderat på hur hade marknaden tagit emot q4.orna utan revideringarna? Vi ser på av S&P bolagen som hittills rapporterat (ca 60 %) en vinsttillväxt på 14 % fg 26%. Hygglig tapp i tillväxten! (med minnet av trumps taxcut förra året).

    Sysselsättningen (Us) är hög vilket rimligen till slut borde pressa upp lönerna (oavsett vägen dit via soft patch eller inte) och att vi därmed kommer börja se nedåt press på vinstmarginalerna och att tillväxten fortsätter tappa med vidare följder som väderingskontraktion från investerarna. Jag skulle inte bli förvånad om det blir som vanligt så att som vid många andra tidigare toppar dvs att C.banker börja sänka räntan vilket marknaderna lättnadsrallar på tills det rullar över i medvetenhet om ”riktig lågkonjunktur” och vi får en kraftig sell off.

    Du är ju som du själv kallar dig en firm believer of soft P, sen återhämtning och sen recession. Men hur positionerar du dig nu och framåt i ditt scenario. Självklart data dependent men vad kommer göra att du byter/reallokerar.

    Hmm det blev långt igen. Du ska hinna också … så ingen stress att svara.
    Happy Thursday!

   • GaStan skriver:

    Delar dina tankar kring Kina… ett första steg mot stormakt borde vara att släppa valutan helt fri, och inte som nu semi peggad mot dollarn. Så länge som man är knuten mot ett annat lands valuta är man alltid lillebror i mina ögon

    Vad gäller vinsterna tittar jag BARA på hur innevarande års vinst revideras upp eller ner. I september-18 trodde konsensus i USA på 17% vinsttillväxt under 2019 jmf 2018. Senast jag såg en siffra så har den trillat ner under 10%. Jag tror på 0-10% vinsttillväxt i år. Mer mot 0% vid svår soft patch, mer mot 10% vid snäll….. makro pekar på snäll

    Sysselsättningsgraden i USA (dvs antal jobbare / alla 19-65år) ligger på 60%ish. Under 2007 låg den på 63% och under 2000 låg den på 65%…. och jag fäster större vikt vid de här än arbetslöshetssiffran… så man kan hävda att arbetsmarknaden är tajt, MEN inte lika tajt som 00/07. Vad det nu betyder… du har rätt i att varje år det skapas 200k jobb i månaden, 2,4m jobb på årsbasis (1,5% ökning av sysselsättningsgrad, dvs från 60% till 61,5) så blir ju marknaden tajt förr eller senare… och då kommer lönerna/inflation/räntor…. och lägre marginaler/vinster/multiplar!

    Om Fed börjar sänka då skulle jag säga att det är fara och färde… för då ser de recession. Då är snöbollen redan kastad. FED började sänka hösten 2007… marknaden toppade ur då, och det var först i mars 2009 som man skulle närma sig köpknappen!

    Soft patch till recovery innebär att vi såg botten i julas… och nu är trenden uppåt. Jag tror vi ska testa ATH, och passera. Vi får ta ett steg taget. Sen gissar jag att revocery leder till recession… men detta är jag inte säker på. Jag har bara flaggat för att en recovery potentiellt kan få lönerna och optimismen att stiga EN SISTA GÅNG…. eller inte…

    Så jag ligger i marknaden…. tills vidare. Sen kommer vi såklart få en reaktion på januari, men det är min tro att botten i julas var en botten. Sista vågen på 2009-trenden är intakt… förhoppningsvis.

    Går vi under botten i julas… sälj allt och avvakta halvering från toppen. Köp när världen brinner!

 4. Alexander skriver:

  Väldigt intressant och givande blogg, den ger en mer ärlig och nyanserad bild, fast på ett enkelt och lätt förståligt sätt. Så jag är glad att jag har hittat den, så fortsätt gärna med det du gör! Har däremot ett förslag som jag tror många skulle uppsatta förutom mig själv och det är att lägga upp videos på samma sak som ett komplement till dina analyser.

  Hare gott/ Alex

 5. Mama skriver:

  Tackar för bra blogg!

  Nej, tack, inga videor! Jag läser en text så mycket snabbare, den går att enkelt skumma igenom etc, hitta de intressanta delarna. Video är ett slöseri med tid, inget jag skulle kolla på, jag gör det aldrig på DN, Placera, etc

  Jag uppskattar mycket mer ifall du tar dig tid och plitar ner dina ord till text, de brukar dessutom ha lite mer tänk bakom. (Sen får du gärna använda lite färre engelska fackuttryck, de har ofta bra svenska översättningar, och färre särskrivning och felstavningar, om tid och ork finns 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.