Bits and pieces

Nedan chart ser inte så kul ut. Trade war är på riktigt eller…. samtidigt som jag alltid vill lyfta fram den negativa, men laggande effekten, av FEDs nio höjningar där räntan toppade ur för ett halvår sedan och alltså ger fullt genomslag just nu.. Men kan handelsdispyten få en vändning samtidigt som FEDs duvighet (läs dagens väsentligt lägre räntor) kickar in i höst så har chartet goda chanser att mean reverta.

Simon Blecher och Mats Gustafsson var med i Placera.nu podden, vilket alltid är trevligt att lyssna på. Jag kommenterar ju inte enskilda bolag, men jag tyckte de sa ett antal rätt bra saker:

1, Konsensus just nu är att a, Kronan är svag och ska fortsätta att vara svag b, minusräntor för alltid typ och c, bank har gått dåligt och ska fortsätta att gå dåligt. De här tankarna är så genommarinerade av alla just nu att man undrar om inte alla kommer få tvärfel. Åtminstone sett till vad som är prisat. Det brukar nämligen bli så.

Jag kan bara hålla med!

2, Även om vi får en typ av handelsuppgörelse mellan USA och Kina, som kan leda till en sentimentsförbättring, så ska vi nog utgå från att handelsdispyter brukar pågå i flera år, och så även denna. Det är liksom ett nytt kallt krig. Nästa anhalt borde vara Tech war….. USAs har goda skäl att ta den fighten.

Jag kan bara hålla med!

3, Bostadsutvecklare. Ibland kan man tro att fenomenet är helt utdömt och kommer aldrig mer komma tillbaka. JA, lyxbostäder där det kostar 100k/kvm i Nacka där utvecklarna har för höga ingångsvärden. Den varianten måste rensas ut. Men efter det, Stockholm har bostadsbrist, och räntorna kommer att fortsätta att vara låga länge. Rätt paketerat så är det fortfarande ett investerings case.

———————————-

Svensk BNP kom precis klart bättre än väntat,  2,1% YoY. Ingen siffra jag normalt sett följer, men det är anmärkningsvärt hur bra den är relativt hur det går för Europa och förväntningarna. Netto exporten är förklarande faktorn. Detta får en att undra. Hade kronan stått 9 euro så hade inte siffran sett ut så här. Visst, importen hade varit billigare, men frågan är om vi vill ha mer varsel i export sektorn, missgynna inhemsk produktion och jobbskapande, och ge bort den tillväxten till länderna som exporterar till oss istället? Jag är inte så säker på det! Lika mycket skit som Riksbanken får för den svaga kronan, tror ni de kommer få proportionerligt Ros för dagens starka BNP siffra? Vi måste börja tala mer om att myntet har två sidor… eller är det för komplicerat eller?

————————————-

Jag brukar  ibland få frågor hur jag tycker man ska jobba med enskilda aktier. Det finns många svar på den frågan. Har skrivit en del i min about. Men annars har jag en rätt enkel struktur som inte kommer få dig att köra i diket.

På aktienivå så brukar jag ge följande råd till dem som inte orkar lägga för mycket tid:

1, Ta bort aktier som inte lämnar utdelning
2, Ta bort aktier som har haft och förväntas ha en svag utdelningstillväxt
3, Ta bort aktier vars Direktavkastning är låg ur ett historiskt perspektiv
4, Ta bort aktier vars Direktavkastning rel marknadens direkt avkastning är låg ur ett historiskt perspektiv
5, Ta bort aktier vars skuldsättning är hög (NetDebt/Ebitda över 5) och som har negativt Operativt kassaflöde

Låt ingen aktie väga mer än 10%


—————————————–

I USA faller 10-åringen (marknaden köper bonds alltså) och dollarn  stärks…… dvs mini Risk-offen fortsätter.

Ränte-och valuta marknaden tar helt enkelt rygg på Inköscheferna…. som surnat till pga handelskonfliktens vändning

Men är helt enkel rädd, precis som Flash PMIs indikerade, att den här handelsdispyten kanske inte tvingar in oss i recession, men gör så recoverien inte får fäste. Översatt till vinster, 2018:100, 2019:100, 2020:110…. blir istället 100/90/90.

Räntemarknaden delade ju inte aktiemarknadens optimism under Q1 rallyt. Nu drar man istället på med ännu mer pessimism.

OMX är nere vid Fib50 och ur ren teknisk bemärkelse är det viktigt att det vänder här. SPX nästa stöd ligger kring 2720-2740. Det skulle kunna innebära att OMX bryter genom och drar ner mot 1500… jag vill tänka optimistiskt, inte minst för att a, konsensus är sur ”sell in may and…” b, marknaden är översåld c, SPX har gap högre upp d, det är jobbigt i magen att vara positiv här, vilket brukar vara rätt känsla.

Fundamentalt behöver vi ett tweet av Trump av samma kaliber som den där fredagen när han annonserade 10 till 25% tariff höjningen, fast av omvänd karaktär. Det känns ju långt borta, å andra sidan var det fredags tweetet inte väntat heller.

och återigen…. glöm inte att FEDs nio räntehöjningar gjorde att hushållens låneräntor toppade ur för 6 månader sedan, och får alltså maximalt negativt genomslag just nu. Om 6 månader får räntenedgången positivt genomslag, dvs i höst…… OCH BÖRSEN PRISAR IN FRAMTIDEN!

Dock, i nästa vecka kommer PMIs….. och väldigt lite talar för att de är bra! Men när det vände i Februari 2016, så var det när PMIs var som sämst! Marknaden är smartare än man tror.

Trevlig helg!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Bits and pieces

 1. Patrick Bateman skriver:

  Om vi säljer för 1 miljon svenska kronor och euron står i 9 kr får vi 111 111 EURO i kassan

  Om vi säljer för 1,1 miljoner svenska kronor dvs en ökning på 10 procent men euron står i 11 kr får vi BARA 100 000 EURO i kassan

  Jag väljer 111 111 EURO

  Vad väljer du?

  • GaStan skriver:

   Om du säljer för 1mkr, så kommer din köpare att ta 111,111eur och växla till kronor, för att kunna betala dig… alltså får du 1 mkr

   Men om du säljer för 1,1mkr, så kommer köparen att ta 100,000eur och växla till kronor, för att kunna betala dig, så kommer du få in 1,1mkr.

   Jag väljer 1,1mkr framför 1,0mkr. Jag vill få in så många kronor som möjligt i min kassa.

   Din kund är också nöjd för han har bara lagt ut 100,000eur istället för 111,111eur.

 2. Per skriver:

  Åhh vad jag hoppas att du har rätt om en vändning här… Känns inte så bra i magen nu och stängning idag under 1540 känns inte heller helt bra.
  Hade en plan i början på året att sälja av när (om) vi kom upp till 1680 igen men då började det ju se skapligt ut å goda chanser till mera uppgång så jag låg kvar (å ligger fortfarande kvar såklart…).
  Jaja is i magen…

  • GaStan skriver:

   Ponera att du legat 100% cash, hade du köpt idag?

   • Per skriver:

    Inte en chans 🙂
    Hade jag följt min lilla plan så hade jag sålt av ca 50-75% för att börja återinvestera när OMX kommit ner till 1000 (under 2021?) Hade OMX gått vidare till 800 så hade jag då gått in med resten + ev belåning…

  • badibalja skriver:

   Det är bra med en skriven plan för olika situationer. Stark börs, bra känsla = sälj. Svag börs, dålig känsla= köp. Har du läst något positivt på länge? Nej! Då brukar det vara läge för vändning. Lycka till med magen😊

 3. Recension på ingående skriver:

  Under de senaste åren har det varit en klockren trade att sälja OMX på 1650 – 1675 och återköpa under 1500.

  Sålde i princip alla aktier vid 1675 för ett par veckor sedan och gick över till preferensaktier/räntebärande tillgångar som tickar ränte/utdelningar.

  Inväntar nu OMX 1500. Där blir det denna gång ett svårt val. Denna gång har amerikanska 10-åringen inverterat och gapet blir hela tiden större.

  Är det nu vi på riktigt ser en recension i ekonomin? Då skall vi ned till i alla fall 1200, kanske så lågt som 900.

  Kommer nog vid OMX 1500 att börja köpa för utdelningarna från preferensaktierna och långsamt doppa fötterna i marknaden.

  • GaStan skriver:

   Grattis till bra tajming, själv var jag för greedy och trodde vi skulle gå högre, vilket vi troligtvis hade gjort om inte handelsdiskussionerna hade kapsejsat. Den såg jag aldrig komma!

   Trodde 1540 skulle räcka, men sett till stöd i Dax, Stoxx och Spx så känns 1500 rätt!

 4. Leif Andersson skriver:

  Konstigt att BNP-siffran får så lite genomslag på valutakursen men det är väl för att förtroendet är helt borta för Ingves.

  Bra råd kring enskilda aktier och vi får väl se vad som händer. Men många aktier börjar kännas köpvärda igen.

  • GaStan skriver:

   Min tolkning är att dagens bnp siffra är att Riksbanken är nöjd med att Sverige växer snabbare än Europa, mycket tack vare den svaga kronan. Det gör att det kan skapas fler jobb här hemma än om tillväxten varit lägre. Därför förändrar det inte heller riksbankens politik, och därför får det heller ingen effekt på kronan!

   Jag hoppas fortfarande att de höjer i december… men jag inser att det måste vara jobbigt att föra en annan politik än de flesta andra centralbanker runt om i världen.

 5. Riksbankens stresstest skriver:

  GaStan,

  Jag välkomnar att få höra dina åsikter kring Riksbankens nyligen publicerade stresstest över de svenska storbankerna.

  Klicka för att komma åt finansiell-stabilitetsrapport-2019_1.pdf

  Läs sidan 23-29 i dokumentet ovan.

  Riksbanken spår potentiella kreditförluster om 771 miljarder kr hos de svenska storbankerna i ett ”kraftigt negativt, men inte osannolikt scenario”. I scenariot sjunker bankernas kärnkapital från 16.3 % till blott 2.5 %.

  Som framgår av tabell 2 på sidan 25 så utgår Riksbanken trots detta att börsfallet begränsar sig till 19.2 % över 3 år fördelat mellan -26.4 % år 1, + 3.1 % år 2 och +6.6 % år 3.

  Man undrar ju hur Riksbanken tänkt i detta. Riksbanken spår i scenariot att Svensk BNP krymper 10 % och huspriserna sjunker 50 %, medan börsen bara faller 19 %.

  Börsen lär väl snarare i ett sådant scenario falla 70-80 %. Enbart bankerna kommer ju falla minst 90 % (riksbanken spår ett kärnkapital om 2.5 %), fastighetsbolagen kommer att bli totalt utraderade när hälften av fastighetsvärdena går upp i rök.

  Riksbanken förväntar sig ett begränsat börsfall om 19 % ….

  Vet själv inte om man skall skratta eller gråta över Riksbankens stresstest. Vid kreditförluster om 771 miljarder kr enbart i banksystemet vid en kraftig recension så kommer hela den svenska industrin och landet stanna.

  • GaStan skriver:

   Förlåt att jag inte återkommit. Har dessvärre inte hunnit plöja hela rapporten.

   Men jag tänker så här:

   Hushållen har 4,300mdr i samlade lån, 3,300 i bolån. Kreditförluster på 771mdr skulle innebära att var femte låntagare defaultar.

   Är det rimligt?

   För det första måste man ha klart för sig vad en default är, Det är inte när underliggande säkerhet blir mindre värd än lånet, utan när hushållet inte betalar räntekostnaderna till banken i tid, eller inte alls. Vad som händer då är att banken i sin tur inte kan skicka vidare pengarna till finansiärerna, bostadsobligationer, varpå de gör en teknisk default.

   Så kommer var femte svensk att ställa in betalningarna på sina bolån? För det första ska sägas att det är det sista man gör.

   Men först till scenariot,

   Räntorna måste först stiga till nivå X, som gör att 1, vissa högt belånade hushåll (typ över 5X skuldkvot) får problem med räntekostnaderna och 2, räntekostnadernas squezze out på konsumtion och investeringar generellt slår mot tillväxt, vilket gör att arbetslösheten stiger, vilket gör att folk som tidigare hade okej belåning får väldigt hög belåning när de går på A-kassa, och därmed hamnar i gruppen ovan som inte kan betala sina räntekostnader.

   Nyckeln här är att förstå vilken impact som gäller vid varje enskild räntenivå.

   Därför är också 771mdr som belopp rätt ointressant. Man skulle, åtminstone i teorin, kunna få fram en graf som visar kreditförluster på ena axeln och räntenivå på andra. Säg räntenivån så ska jag säga kreditförlusterna, typ.

   Men 771mdr, eller att var femte låntagare inte klarar sina räntekostnader, är inte orimligt vid räntenivå X.

   Men fråga sig själv…. okej om inflationen till slut pressar upp räntorna på skadliga nivåer, gör inte skadan i sig att inflationen borde falla tillbaka och därmed dra räntekostnaderna med sig? Jo det tror jag. VI kan inte undvika recession, för när snöbollen är kastad så är den. MEN antalet defaults behöver inte bli så allvarligt om räntekostnaderna faller tillbaks.

   Kommer Ingves i framtiden bli tvingad att höja till 2% styrränta så kommer landet hamna i recession, 100% säker. Men om det blir så stora defaults, typ max 10%, är jag inte säker på. Nästan så jag tror mer på att det kan gå bra!

   Detta sagt….. idag står vi väldigt långt ifrån kraftigt stigande löner och inflation, såväl hemma som borta. Därför behöver vi inte fundera så mycket på det här stresstestet just nu.

   Så om 771mdr är rimligt beror helt på förväntad räntenivå…. och det är den senare diskussionen borde handla om!

   Jag tror du har rätt om börsen…. minst 50% korrektion från toppen. ‘

 6. bertk skriver:

  Hej
  Du skrev tidigare angående handelsavtal mellan Kina-USA , vars dispyt ligger bakom det mesta av senaste nedgång i börs, att Trump måste få till bra ekonomi för att kunna vinna nästa val,att han måste få till handelsavtal som kan säljas på FOX som bra för USA, dvs att Trump har vunnit i maktkampen mot Kina .
  Och som jag tolkar dig ätt du utgår ifrån att det kommer att hända, att Trump kommmer att fixa avtal och därmed ekonomi/börsen kommer att gå upp, vilket är en förutsättning för att Trump ska vinna val. Men är det Kina vill , att president som är så fientlig mot Kina vinner nästa val ? Är det en tillfällighet att handelsavtal sänktes av Kina just när det såg ut positivt och Trump såg ut som en vinnare , åtminstone om man ser på FOX ? Xi Jingpin behöver inte tänka på nästa val, och kan vänta ut dålig ekonomi nästa 2-3 år , Trump kan inte och det vet Kina och kan chansa att näste president är mer sammarbetsvillig än Trump och därmed handelsavtal Kina -USA innan val är inte så säker som man kan tro även om Trump vill det, för ” It takes 2 to tango” !

  • GaStan skriver:

   Vad denna process verkligen har visat är att it takes two to tango

   Du kan naturligtvis få rätt, men hur kan de vara så säkra på att nästa president bara lägger sig platt och inte vill göra handelsförbindelserna mer rättvisa?

   Jag tror kineserna är taktiska och passar på att få till ett avtal som är bättre än det varit om Trump inte gått till val nästa år….

   Men vi pratar trots allt politikers beteende…. allt kan hända

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.