Först studs, men sen?

OMX är tekniskt riktigt svag måste jag säga. Inga stödnivåer har visat sig hålla. Tittar man på SPX, DAX och STOXX så visar de upp en mycket starkare bild, klassisk ”5%”-rekyl typ. Sådan som man har ett antal varje år. Frågan är om OMX skvallrar om framtiden, dvs dagens svaghet har kommit för att stanna, eller om det är övriga stora index som kommer få rätt, typ ”om några månader är det här glömt”? Svårt att säga. I det korta perspektivet är marknaden översåld och vi lär studsa en 2-3%, men sen är det frågan. Studsen i sig innebär att  vi får en viktig pivot punkt, kanske till och med dagslägsta idag eller nåt, som sen kan utgöra en schysst stopp nivå.

Om detta är 2019-års bästa köpläge, eller om vi ska testa Dec-18 lows är svårt att säga. Det handlar ytterst om marknadens vinstförväntningar för i år och nästa. Vilket i sin tur handlar om konjunkturbilden, vilket kan kopplas till exempelvis PMIs, vilka såklart går att koppla till Handelskriget. Som jag sagt tidigare, Trump vill ha en stark börs och ekonomi under nästa år när han går till val, men det betyder ju inte att han måste vända andra kinden till i eftermiddag, han kan ju lika gärna dra på det i ett halvår till. Många hoppas på G20 nu i juni. Det vete katten alltså!

Men om man måste ta en ståndpunkt så är jag fundamentalt positiv trots allt. Men skulle vilja se lite teknisk styrka. Ett tweet från Trump hade suttit fint. Hur marknaden ser på handelsdispyten kan man se genom CNY spotpris, dvs kinesiska valutan. Den ligger på 6,90. Drar den över 7 är vi rökta, drar den under 6,80 så är vi med i matchen igen.

——————————-

Lyssnade på ett gammalt avsnitt av Börssnack med Hansen och Olavi, där de intervjuade Sasja Beslik, Hållbarhetschef på Nordea. Ny sysslar jag själv med investeringar kopplade till ETT ”energy transition theme” så jag talar i egen sak såklart. Men det är en riktigt intressant intervju.

http://borssnack.libsyn.com/website/36-follow-the-money

Jag noterar bland annat:

1, Att pensionsspara hållbart är 21X effektivare än att panta burkar och ställa in Thailandsresan. Det betyder inte att man ska skippa det senare, tvärtom, men det visar på kraften i kapitalet. Kapitalets kraft verkar också på två håll. Dvs om smutsiga alternativ inte får finansiering så blir det mer över till….

Sasja har också skrivit en bok i ämnet som jag inte hunnit läsa ännu….  

2, Idag är det teknikbolag som är top10 mcap-mässigt, om 10 år tror Sasja att det är fortsatt teknik men även energihybrid bolag. IT-fond 2009 = Energifond 2019????? 

3, Energi står inför en stor transition, och världen kommer att elektrifieras. Inte bara pga klimat och hälsa, utan pga effektivitet och kostnad. A, En bil går att köra avsevärt längre på el än motsvarande (sk oljeekvivalenter) bensin. B, Kostnaden för förnybar energi och storage har fallit kraftigt senaste 10 åren. Det är detta som öppnar upp för ETT, men de kommer fortsätta att falla och därmed skynda på temat närmaste 10 åren. Elektricitet kommer också blir väldigt väldigt billigt på lång sikt pga fallande LCOE. Glöm inte att parallellt med den här trenden så tilltar även efficiency teknologier, dvs vi kan göra samma för mindre. Tänk LED-lampa, spillvärme i industrin, optimeringssystem i fastigheter osv…  

4, Företag som inte arbetar med hållbarhet kommer få problem på lång sikt, dvs lägre försäljning, lägre vinst, sämre värdeutveckling. Hållbarhet och vinst är inget motsatsförhållande längre. Tvärtom!

———————————

Kina Mfg PMI kom in på 49,4 mot väntat 49,9 och fg 50,1. Lite av en axelryckning. Trots stimulanser så verkar inte ekonomin rycka upp sig, ännu. Det är såklart handelsbråket som spökar. Den som kunde svara på att PMI står i 55 eller 45 inom ett halvår kan troligtvis tjäna mycket pengar….. synd att det inte är jag.

Amerikanska räntor fortsätter att tappa… snabbanalysen är 1, det är pga konjunkturutsikterna är ljumma och därmed inflationsutsikterna 2, risk-off beteeende i marknaden 3, men det är INTE marknadens sätt att säga att vi är på väg mot recession.

Med risk för att bli lite tjatig… men recession kommer ur att höga räntekostnader tvingar bort konsumtion och investeringar, vilket kräver högre räntor än idag, vilket kräver en höger löne-inflations-tillväxt-takt än den vi har idag. Yieldkurvan har lyckats prediktera recessions FÖR ATT korträntan stiger kraftigt i slutet av konjunkturen pga kraftiga räntehöjningar av centralbankerna. Korträntan stiger snabbare än långräntan, och därmed inventerar kurvan. Dagens beteende lirar inte med detta. Dels utgör inte räntekostnaderna som andel av disponibel inkomst en tillräckligt HÖG nivå, och dels är det långräntan som faller mot korträntan. Jag vill se korträntan som stiger över långräntan….

US Core PCE kom in på 1,6% mot väntat 1,6 och fg 1,6%. Ingen ko på isen. Stark dollar drar ner, å andra sidan pekar tullar och löner på att den kan lyfta längre fram.

Chicago PMI kom in på 54,2 mot väntat 54,0 och fg 52,6. Verkar som om handelsdispyten inte dragit ner den lägre trots allt. Med lite tur kan ISM överraska i nästa vecka.

Nästa vecka kommer ISM och jobbdata…. det kan sätta tonen för juni. Jag hoppas på stark börs, och att maj i efterhand bara kommer visa sig vara en lätt rekyl i stigande….

Innan Trumps fredagstweet var alla säkra på ett avtal. Nu är alla säkra på motsatsen. Rent statistiskt brukar konsensus ha fel. Nulägesanalys är inte samma sak som framtidsanalys.

Fortsatt trevlig helg.

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Först studs, men sen?

  1. Welsh Corgi skriver:

    1582 i måndags och 1504 idag. Nästan 5% på en vecka och över 10% på en månad. Koppar, olja, vix, US10Y har alla svängt ned och signalerar risk off den här veckan. Märkligt att alla en risk parametrar signalerar samtidigt. Blir nästan konspiratorisk på det här. Det är ingen sparform, det är ett casino.

  2. Kman skriver:

    The mad king aka ” stable genius” has to go. Han bråkar med alla, bokstavligen…and hes gonna burn the house down.

  3. Johan skriver:

    Tack Jonas , alltid läsvärt
    Tänkte på hur det kändes i november o december
    Alla hade bestämt sig för att skulle rasa o jämförde med trettiotalet o allt möjligt
    Började skala ut istället för att köpa
    Ja vad hände sen… det vet vi
    Kostsamt drag men det gjorde ont i magen när det bara var ner ner ner
    Finns det nåt alternativ till aktier i nuläget ? Hur ser alternativen ut ?
    Kommer köpa in i tre steg så det får gärna sjunka mera
    Tänker att räntan måste upp ordentligt för att knäcka denna ”konstgjorda” högkonjunktur
    Inget annorlunda denna gången heller
    Spännande tider

    • GaStan skriver:

      Tajming är svårt, politik går inte att prognostisera, i 10 år har det varit smart att vara motvallskärring, så länge som räntekostnaderna inte blir tillräckligt höga finns det pengar över till konsumtion och investeringar. Keep it simple!

  4. Erik skriver:

    Blir intressant att se Ingves höja i höst samtidigt som FED sänker.

    • GaStan skriver:

      Jag tror du gör för mycket NU-läges analys när du försöker förstå framtiden. Jag tror inte Fed sänker då:

      1, dagens lägre räntor slår igenom i höst

      2, Pmi’s har repat sig mot 55+ efter att handelsdispyten vänt på nåt sätt

      3, kinesiska stimulanser får fullt genomslag

      4, marknaden ser positivt på 2020

      5, lönetakt på 3% gör att Fed vet att kärninflationen över tid kommer röra sig mot 2%

      Det enda osäkra är egentligen handelsdispyten… har den inte löst sig eller förvärrats så kan Fed nog tänka sig att sänka både en och två gånger.

      Blir 2020 sedan ett starkt år, som lyfter lönerna, så tror jag Fed kan ställa in sig på att höja i nästa steg….

      Du har helt rätt i att sänker Fed så kommer Ingves UNDER INGA OMSTÄNDIGHETER att höja.

  5. Min strategi skriver:

    Under sista åren har det varit klockrent att gå all-in vid OMX 1500. Frågan är om den sanningen fortfarande gäller?

    Räntemarknaden är långt mer streetsmart än aktiemarknaden. Gapet mellan den amerikanska 10-åringen och 3 månaderna har nu vidgats till – 20 punkter. Räntemarknaden signalerar recension. Tyska 10-åringen handlas till -0.2 %. Den svenska 10-åringen är nära att gå under 0.

    Antalet zombi-företag i Kina kommer att öka i takt med att de kinesiska konsumenternas förtroende försvinner. Visst, Kina har fortsätta bygga motorvägar och flygplatser men likt Sverige kommer bostadsproduktionen kollapsa vid minsta tecken på svaghet.

    Just nu känns bostadspreffar som den enda relativt säkra tillgången. Tänk SBB D. Tickar in 6.2 % ränta om året med otroligt låg risk för konkurs (40 % belåning, 30% hyresrätter, 70 % offentlig verksamhet med långa kontrakt både på uthyrning och räntebindning). Om börsen vänder upp kommande år går SBB D från 32 kr till 35 och tickar utdelning om 2 kr (vinst om 15 %). Om börsen går ned kraftigt går SBB D från 32 kr till 30 kr men tickar in 2 kr i utdelning (neutral utveckling).

    Ibland är det enkelt.

  6. Erik skriver:

    Vad menar du med ”spread problematiken i fastighetsbolag”? Tack!

    • GaStan skriver:

      En klok kollega sa till mig så här en gång: ”Prefferensaktier, saknar obligationens trygghet, saknar aktiens uppsida”. Han var ingen stor supporter av preffar… men hittills har han haft fel.

      Till spreadarna… två aspekter:

      1, Det är inte bara räntorna som är låga idag, utan även spreadarna. Dvs den normala skullnaden mellan en kort statsobligation och en kort företagsobligation. Eller den mellan ett kort lån och ett långt lån.

      Många fastighetsbolag gör idag fina vinster. Inte så mycket för att hyresintäkterna är så fantastiska utan för att räntekostnaderna är så låga.

      Jag säger inte ATT något kommer hända. Bara att enda faran är inte stigande räntor, utan att man skulle kunna hamna i ett läge där räntorna inte bara stiger, utan skillnaden mellan olika kreditkvaliteter och löptider också stiger. Detta skulle få stora konsekvenser för fastighetsbolagen då deras intäkter inte förändras så mycket,
      Vilket skulle göra att vinsterna faller brant. Detta skulle kunna äventyra kupongen i preffar. En kupong som de har rätt att hålla inne med om de inte kan betala. Då vet vi vad som händer med preffen, den blir i princip värdelös då dess värde är helt uppbyggt kring kupongen.

      2, säg att du får 5% ränta på en preff. Men i många fall kan du även investera i företagets utställda obligationer. Säg att den ger 2%. 3% skillnad, vilket historiskt är en rätt liten skillnad med tanke på kreditvärdigheten i en obligation är hög och noll i en preff. Att obligationen har kanske 5 års löptid, och preffen oändlig.

      Återigen kan vi hamna i ett läge där marknaden tycker 3% påslag är för lite och kanske tycket 5-6% är mer rimligt. Säg att vi samtidigt har stigande räntor… då kan marknaden tycka att en normal prissättning av preffe ligger på 10%. Du kommer fortf få din kupong, men priset på preffen har gått i backen.

      MISSFÖRSTÅ MIG INTE, jag ser inget av detta ska hända. Bara att man är fullt medveten om de här inbyggda riskerna.

  7. Baissaren75 skriver:

    Håller med om att hållbarhet är nästa stora trend (känns som det dras igång fonder med hållbarhetsfokus varje vecka). Majoriteten tittar på energi men jag tror att hållbar produktion kommer vara minst lika viktigt.
    Transporter från punkt a till punkt b kommer alltid att påverka miljön negativt, så flytt av produktion till nära sina kunder kommer vara ett måste. I och med att fabriker automatiseras mer o mer så blir billig arbetskraft mindre viktigt. Ex kontraktstillverkaren Hanza som har vunnit kontrakt med både Epiroc och ABB tack vare deras hållbarhetsfokus samt närhet till kunder (obs jag har ett innehav i Hanza just tack vare deras hållbarhetsfokus).

    Att klädsektorn (trots att det är den 3e ”värsta” miljöpåverkande sektorn) har sluppit undan media är förvånande. Genaration Z har fattat det här och trenden att handla second hand är på stark uppgång. Nyproducerade kläder är den stora boven. Hur detta kommer påverka HM, Inditex, Zalando mfl kommer bli intressant.

    Trevlig helg!

    • GaStan skriver:

      Tror du har helt rätt. Det jobbas med allt idag på många fronter. Men många länder ligger efter, och de har inte alltid incitament att förändras då många konsumenter är fast i ett beteende att konsumera volym till lågt pris. Vi i väst måste börja förändra vårt beteende. Det är på G, men det är svårt för det innebär att göra avkall på materialism i utbyte mot en bättre värld. Men vi går i rätt riktning…. medvetandegraden stiger hela tiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.