Jag känner mig rätt ensam

Jag verkar vara den enda i marknaden som tror att

FED sänker med 25 prickar nästa vecka, med 25 i september och 0 i december, varpå ECB sänker med 0 idag, 10 i september och 0 i december och Riksbanken håller nollan till december där man höjer med 25. Många tycker inte detta är duvigt nog!

Å andra sidan är jag rätt ensam om att tro på en rätt kraftig återhämtning nästa år, kanske till och med i slutet av detta. Vilket under hösten borde börja synas i surpriseindex och ledande indikatorer. Men även att räntorna borde ha bottnat ur för den här gången.

Vad är det Draghi pratar om? Jo, Europa har gått från 2% tillväxt och en kärninflation på 1% som var på god väg mot 1,5%. 2% har aldrig varit inom räckhåll. Till att tillväxten ser ut att bromsa in mot 1%, tyskland ända ner mot noll, där vi ska vara glada om kärninflationen ligger kvar kring 1%. Detta är Europa. Sveriges största ”kund” sett till exporten.

Det har kommit lite PMI data.

Från Tyskland kom Flash PMI för tillverkningssektorn in på 43,1 mot väntat 45,2 och fg 45,0. IFO kom in på 95,7 mot väntat 97,1 och fg 97,4. Från Europa kom den in på 46,4 mot väntat 47,6 och fg 47,6. De visar i min värld inte så mycket mer än att läget fortfarande är svagt. Inte recession, men svagt. Ingen acceleration nedåt, men ingen början på återhämtning heller. Men detta är väntat. Så länge som inte Euron försvagas betydligt, typ 10%, från medelnivå, eller att USA/Asien börjar rycka så finns det ingen anledning att tro att Europa kommer att göra det. Vi tuggar på kring 1% tillväxt. Insomnia mode liksom. Det enda Draghi kan göra är att möta FEDs duvighet, vilket han kommer att göra idag med att guida hårt för en sänkning i september. Inte för att det gynnar kreditkanalen, dvs det kommer inte att lånas ut mer pengar, eller väsentligt sänka räntekostnaderna. Det vet han också. Utan för att försvaga euron mot framförallt dollarn. Det har redan börjat fungera…. då den står i 1,11 eur/usd… inte 1,14 som för nån vecka sen. Euroförsvagningen handlar även om att marknaden börjar inse att FED inte kommer sänka så aggressivt som man först trodde. Så Euroförsvagningen kommer från båda håll om Atlanten.

Från USA kom Flash PMI för tillverkningssektorn in på 50,0 mot väntat 51,0 och fg 50,6. Inte riktigt i linje med Philly och Empire. Ska bli intressant att se vad ISM landar på nästa gång.

Sen ska man komma ihåg att den amerikanska tillverkningssektorn endast utgör 11% av BNP och 8% av Arbetsmarknaden. Resten är tjänstesektorn. MEN, tjänstesektorn är trots allt inte lika makroberoende, inte lika ledande, och inte lika känslig för förändringar. Tjänstesektorn är mer lokal, mer beroende av consumer confidence, dvs det handlar mer om räntor och jobbskapande och hur konsumenten mår. Jag tror att vi även framöver måste hålla bra koll på tillverkningssektorn för att förstå svängningarna. Det är lite som att säga att när det är högkonjunktur är arbetslösheten 3% och i lågkonjunktur är den 13%. Men även i lågkonjan har 87% ett jobb att gå till. Varför oja sig över 87% eller 97%. Nästan alla jobbar i båda lägena. Det är vad tjänstenäringen handlar om. Den är mer stabil. Swingfaktorn, och skillnaden mellan Hög eller låg konja. Om börsen ska dubblas eller halveras, handlar om makrofaktorer, som främst slår igenom på tillverkningssidan. Eller som med oljepriset. Många tror att det är enorma skillnader i den underliggande marknaden när oljan står i 127 dollar jämfört med 27 dollar. Men faktum är att skillnaderna är ytterst få. I det ena fallet växer oljelager för att tillverkningen är marginellt högre än konsumtionen. I det andra tvärtom. Men vi pratar marginella skillnader på enstaka procent. Men swingfaktorns inverkan på pris är enorm. Eller som mellan börshausse och börsbaisse. I det ena fallet prisar marknaden in en vinst på 100 som de är beredda att betala 18X (prisar in c10% årlig tillväxt på lång sikt) för, dvs 1800. Sen ändras marknadens syn på framtiden och man tror på 75 i vinst istället (-25%), och väljer att prisa in den till 12X (prisar in o% årlig tillväxt på lång sikt)…. och vips står marknaden i 900. Dvs en halvering.

Intressant att USA så enkelt lyckades höja skuldtaket med 470 miljarder. Hade någon frågat mig för ett år sedan så hade jag svarat så här: valår är lika med valfläsk. valfläsk är lika med budgetunderskott. Demokraterna tänker ta fajten kring skuldtaket för att beröva Trump från hans valfläsk. Men nu blev det inte så. Antagligen för att skuldtaksfrågan blev så infekterad sist den var uppe. Dvs Trumps anhängare kanske bara blir fler och trognare när demokraterna sätter stopp för skuldtakshöjningar och bråkar i media. Det verkar ju nästan så. Vad har vi användning av den här informationen? Jo att USA kommer köra ett rejält budgetunderskott nästa år, och det mina vänner är allt annat lika bra för tillväxt. Detta samtidigt som räntenedgången sedan Nov-18 får fullt genomslag i plånbäckerna. Jag blir inte ett dugg förvånad om Amerikanska ekonomin växer med 3% nästa år. Skulle den göra det så vet vi att ISM mfl ska upp mot 60 vid nåt skede.

Men marknaden är inte dum. Det är därför SPX handlas så nära ATH trots att ekonomin är rätt sval och kvartalsrapporterna inte imponerar….. därför upprepar jag: sluta med Nulägesanalys, börsen prisar in framtiden. Jag tror att diskussionen om världsmarknadsläget om ett år kommer vara lika annorlunda som diskussionen är IDAG jämfört med för ett år sedan. Jag minns hur man pratade förra sommaren. Nämligen att allt såg faktiskt rätt bra ut, men att vi stod inför en rätt kraftig ränteuppgång. Räntorna var ett av skälen till senaste 10 årens konjunkturutveckling, och således skulle en ränteuppgång till slut knäcka den. Det hade inte minst startat i fastighetssektorn i Sverige hösten 2017. Det blev inget av det. Det blev istället tvärtom. Nu säger man att läget ser rätt dåligt ut, men tack och lov stiger inte räntorna. Eftersom räntorna inte stiger så är läget på svenska fastighetsmarknaden rätt muntert. Tänk om det blir tvärtom igen. Komiskt va!

Ha en fortsatt skön semester!

/J

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Jag känner mig rätt ensam

 1. Joakim skriver:

  Tack för att du delar med dig av dina tankar och analyser.
  Kvalitetsläsning!

 2. Johan skriver:

  Tack Jonas
  Så mycket kunskap du delar med dig utav för oss intresserade
  Det är svårt att tänka bort nulägesanalys och blicka framåt
  Träning , träning .
  Om man backar till i höstas och tänker på hur det kändes då och hur marknaden prisade in våren sommaren så känns det lite svårt att se hur det blev som det blev, glad att jag legat fullinvesteraf hela tiden
  Gör du något bakåt test för att se rimliga utfall på börs / räntor / konjunktur / makro data/ indikatorer
  Känns svårt med Donald vid rodret eller hur tänker du?
  Tycker det känns som om det byggs in mycket psykologi i marknaden när räntorna är så låga, alla förändringar blir så ”stora ”

  • GaStan skriver:

   Tack för att du gillar!

   Egentligen har man ju track hela tiden genom sin portföljs avkastning.

   Nej Trump kan såklart stöka till det… som ex i maj. Den såg inte jag komma.

   Men faktum är att vi hade haft en inbromsning i år även utan handelskrig. Räntehöjningarna hade sett till detta. På samma sätt kommer vi att känna av de lägre räntorna mot slutet av året och nästa.

   Håller med om att swing faktorn är stor pga räntorna. Å andra har börsen rallat och kraschat förr… även innan den nya ”ränte regimen”

 3. Peca skriver:

  Tack för att du delar med dig av dina kloka resonemang!

  Avseende utökade budgetunderskott i USA. Utländska centralbanker har minskat sina köp av UST och därmed finansiering av USA:s budgetunderskott. Enligt deltagare på MacroVoices har även utländska investerare svårare att köpa pga högre kostnad för FX-hedges och restriktioner kring bankers swappböcker. Därmed vilar större ansvar på den inhemska marknaden att finansiera USA vilket riskerar att UST-marknaden sväljer större mängder dollar som annars hade kunnat nyttjas till tillgångar längre ut på riskskalan eller ute i den reala ekonomin. Minskad dollarlikviditet mao. Förutsatt att FED inte vill steppa in och öka USD-likviditet borde det finnas en risk för ökad stress i systemet och negativt för riskfyllda tillgångar med stigande IBOR-räntor bla. Hur ser du på detta resonemang och finansiering av USA:s ökade budgetunderskott?

  • GaStan skriver:

   Har noterat detta

   Deutsche bank skriver mycket om detta. Nordea skriver också mycket om likviditetseffekternas inverkan på dollarn och räntor.

   Utlänningar är stora treasury köpare, men USA själva är fortfarande störst.

   Men jag tror du kan ha en poäng i att det kan bli viss squezze på risk tillgångar. Dock svår att kvantifiera.

   Mindre likviditet, eller minskat utbud i dollar, ger ju stark dollar allt annat lika. Samtidigt drar FED ner på QT nu vilket ökar likviditeten.

   Samtidigt överskuggas detta just nu att handelsbråk, som ger viss Risk-off marknad… då man alltid vill köpa dollar och deras treasuries.

   Ska jag vara ärlig så har jag svårt att kvantifiera nettoeffekten..

   Vad gäller finansiering av USAs budgetunderskott ser jag inga problem alls, och att det skulle bli en super squezze av likvidietesskäl på ex aktiemarknaden har jag svårt att se. DÅ är handelsbråket och den underliggande konjunkturen, samt bolagvinsterna mycket viktigare.

   • Peca skriver:

    Ja, neddragning av QT är positivt. Bara att hoppas att penningbasen inte fortsätter att placeras hos FED som excess reserv (”IOER”) eller för omvända repor hos FED. Och istället går ut till IBOR-marknaden eller ”riktiga” ekonomin.

    Instämmer att underliggande konjunktur och handelsbråk är otroligt viktigt för sentiment och riskviljan (borde bla påverka ovan). Här är det befriande att läsa dina kommentarer som fokuserar på några månader framöver till skillnad mot stora massan som numera är enstämmigt (känns det som) negativa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.