Viktig vecka

Uttrycket Money never sleeps är kanske slitet, men har aldrig varit mer aktuellt än denna vecka. Q2orna flödar in i strid ström, och marknaden kommer inte vänta tills augusti med att bedöma dem. Det är en sak som är säker.

Det är FED möte i veckan och det blir en sänkning med 25 prickar till 2,00/2,25%. Man kommer även flagga för fortsatt sänkning i september, med tillägget ”OM det krävs”.

ECB gjorde klart i förra veckan att man tänker agera i september. Jag tror Draghi är väldigt nöjd med att endast kunnat ”snacka” euron till 1,11 mot dollarn. Tänk om den stått i 1,16. Det hade varit jobbigare. På andra sidan står Trump och tycker tvärtom. Han meddelar att FED gör för lite… och den kunde gott stå i 1,16 eller ännu högre. Alla slåss om den svagaste valutan. Det är bara i Sverige som alla önskar sig en stark valuta. Gärna framtvingad genom räntehöjningar. Alla utom Riksbanken då alltså. Trots detta får Ingves inte mycket beröm nu när han är den hökigaste centralbankschefen inom OECD. Åtminstone ur ett relativt perspektiv.

OMX konsoliderar och man undrar var den ska ta vägen. Tittar man på de stora indexen så skulle jag gissa på uppåt ur ett rent tekniskt perspektiv.

Ovanpå detta har vi en strid ström av viktig data i form av:

Case Shiller, Core PCE, ECI löner, PMIs av alla de slag samt jobbdata från USA.

—– tis

Svensk BNP för andra kvartalet kom in på 1,4% yoy mot väntat 1,9%. Q1 låg den på 2,1% YoY. Mellanskillnaden förklaras till stor del av att lägre Investeringar. Vad tror ni det handlar om? Just det, bostadsinvesteringar i nybyggnation. HELLO! Hösten 2017 small det till i svenska bostadsmarknaden och utvecklarna blev skadeskjutna en gång för alla. 2018 och en bit in på 2019 handlade om att färdigställa påbörjade projekt. Men inget nytt rullades ut. Vad händer då tror ni? Jo när man byggt klart befintligt så finns det inget nytt att ta av. Denna effekt kickade in under Q2 och det kommer att hålla sig. Innan när Sverige växte med 2%+ så sa jag att 1, ingen nybyggnation och 2, svag export till följd av ett svagt Europa, kommer tvinga ner tillväxten mot 1,0-1,5%. Men jag visste inte när. Nu vet vi. My take är att en normaliserad tillväxttakt för Sverige nu ligger kring 1,5%. Den lär ligga där resten av året, och det först nästa år den kan växla upp, givet att omvärlden gör det. Givet kronans rörelse idag, så är det marknadens sätt att säga ”Riksbanken inser att de är för hökiga, och kommer i september ändra räntebanan, som innebär att höjningen i december kan uteslutas, ja på sikt kanske de till och med är tvungna att sänka givet att centralbanker i vår omvärld gör det”. Jag tror den här analysen är fel. Jag tror tonen i vår omvärld är annorlunda mot slutet av året jämfört med idag, och då kommer Riksbanken ha goda skäl att höja. Även om tillväxten fortsätter att takta kring 1,5%. En svag krona kommer ge dem råg i ryggen att våga höja.

Från usa kom Inflation i form av core PCE in på 1,6 mot väntat 1,7 och fg 1,6. Givet att lönerna motiverar inflation upp mot 2% så är det andra faktorer som håller tillbaks den. Viktigast av andra faktorer brukar vara valutan… så jag tänker stark dollar…. samtidigt har den inte varit så attans stark under året. Vid dagens tillväxttakt kanske inte inflationen orkar högre. Får vi en bättre konja nästa år borde den repa sig upp mot lönetakten minus 1%…. i skrivande stund 2%. För FED innebär den här datan att det är lättare att sänka. Inflationen är under målet. Men om sanningen ska fram så bryr de sig inte.

Case Shiller kom in på 2,4% YoY mot väntat 2,4. Lägsta takten på många år. Men siffran är positiv då priserna i absoluta termer aldrig varit högre. De amerikanska hushållens balansräkningar har aldrig varit starkare. Dvs de som äger sin bostad, har en aktieportfölj, välbetalt jobb osv… De är många, men det är inte alla. En annan grupp i USA, även den gigantisk till storleken, har inga tillgångar, har dubbla jobb, har svindålig lön, har inte råd till sin familjs sjukförsäkring, och har inte råd att sätta barnen i rätt skola vilket gör att de kommer gå samma väg som sina föräldrar. För dem är det inte lika kul. De röstar oftast på Trump, och det vete fanken om de fått det bättre. Ginikoefficienten, den som mäter inkomstskillnader i ett land, är bland de högsta i USA inom OECD. USA är inte bara ett av världens största och mäktigaste länder, det är även ett av de mest polariserade. Svensk överklass bleknar i jämförelse med den Amerikanska. Svensk underklass bleknar i jämförelse med den amerikanska. Om Sverige skulle behöva en släng av mindre socialism, så skulle USA behöva en släng av mer socialism….

——————– ons

Från Kina kom officiella Mfg PMI in på 49,7 mot väntat 49,6 och fg 49,4. Ingen höjdare i absoluta termer, men intet heller någon kris. Bättre än väntat, men samtidigt inget jag vågar extrapolera. Jag avvaktar 1, den andra PMI siffran som kommer imorgon och 2, Handelssamtalens utveckling.

Läste en artikel gällande handelsavtalen, att man istället för ETT avtal jobbar med flera delavtal, där man faktiskt börjar med att avtala om det man är överrens om, och sen fortsätter diskussionerna med det man inte är överrens om.

Ever Heard about FED Insurance Cut. Det fick vi med 75 punkter under 1995/1996 samt 75 punkter 1998. Många inklusive jag själv anser jag att det är vad FEDs beteende påminner om nu. Hade de lyssnat på mig förra sommaren, då jag sa hit men inte längre efter man höjt till 1,75 (2,0), så hade vi kanske aldrig varit i den här situationen. Men det är spilld mjölk och inget som vi behöver älta nu.

Från Europa kom BNP data… tillväxten kom in på 1,1% under Q2. Q1 låg på 1,2%. Det är Sveriges största kund alltså! Är ni så förvånade att Svensk tillväxt inte blev bättre. Räkna med 1,5%ish framöver så länge som Europa är så segt. Tror ni en väsentligt starkare krona hade gjort situationen bättre? Nej just det. Kärninflation från Europa kom in på 0,9% mot fg 1,1. Slack i arbetsmarknaden i kombination med svag tillväxt…. då blir det inget drag i lönerna och således inte i inflationen heller. Sverige är ett exempel på detta också!

ECI, Economic Cost Index, som är ett lönemått som publiceras kvartalsvis kom idag för Q2. Lönerna steg med 0,6% QoQ mot väntat 0,7 och 0,7 under Q1. I årstakt innebär det att lönerna stiger med 2,7% YoY. Ner från Q1 2,8%. Det intressanta med ECI är att FED många gånger sagt att det är deras favomått på lönerna. Dagens lönetakt lirar alltså med core PCE på 1,7%. På fredag kommer NFP och de redovisar sina månatliga timlöner. De låg senast på 3,1% och har under en längre tid legat högre än ECI. Ser man till inflationen så borde man kanske lita mer på ECI. Historiskt har jag tittat på båda och tagit snittet.

FED meddelade att man sänker räntan till 2,00/2,25 helt enligt förväntningarna. Marknadsreaktionen har hittills varit ganska ljummen. Dollarn stärks så FED upplevs som rätt hökig. Marknaden börjar nog snart inse skillnaden mellan ”Insurance cut a la 1995/96” och ”räntesänkarcykel inför en recession”. Vet ni vad skillnaden är:

1, Bakgrunden till dagens Insurance cut handlar om

A, man inser att man tidigare höjt för mycket. Det bet för mycket. Det i sin tur handlar om att man räknat fel på vad som är Neutral ränta. Nu tvingas man till kallibrering.

B, Handelsbråket. Världshandeln sjunker, och med den Industriproduktion, och med den BNP….. man kunde för ett år sedan inte veta att det skulle bli så här, då det i grunden handlar om Trumps agerande som inte är prognostiserbart.

C, Europa och Asien uppvisar svag tillväxt….. det känner till slut även USA av.

2, En räntesänkarcykel kommer igång då en ekonomi faller in i recession. Hade vi varit på väg in i recession så kommer FED gå från 2,25 till 0% under ganska kort tid. Men de tror inte på recession, inte jag heller. Anledningen är att räntekostnaderna för hushåll och företag måste bli tillräckligt höga (i relation till inkomster) och därmed trycka undan konsumtion och investeringar på ett sätt som tvingar fram recession. Jag har räknat på detta och kommit fram till att givet skulderna i USA, så krävs det en styrränta på minst 3,0%, helst 3,5%, för att framkalla samma effekt som kickat in under 2007 och 2000. Dit upp nådde vi inte den här gången och därför tror jag vi kunde undvika recession. Dock inte soft patch, då 9 höjningar trots allt kändes.

Hade lönerna fortsatt upp mot 4% och core PCE mot 3% då hade FED tvingats bli mycket mer aggressiva, handelskrig eller ej, och då hade vi snart varit i recession. Men så blev det inte. Lönerna har vänt ner och inflationen taktar kring 1,7%. Tillväxt kring 2%. Soft patch, men ändå rätt hyggligt.

Personligen tror jag på en sänkning till i september. Sen är det över för den här gången. Detta för att jag tror det är en tidsfråga innan lägre räntor kickar in och lyfter datan under hösten.

Insurance cut a la 1995.

Vad är värst för börsen, att han inte sänker tillräckligt för att han har en positiv grundsyn på konjunkturen. Eller att han skulle varit mycker mer aggressiv för att han har en dyster syn på konjunkturen. Jag väljer det senare. Nu är vi i det förstnämnda lägret som borde vara positivt för börsen.

Nu handlas börsen ner….. men jag tror fortfarande att detta är en Buy on dips marknad!

——————————— tors

PMI torsdag….

Tyska Mfg PMI kom in på 43,2 mot flash 43,1 och fg 45,0. Europas motsvarighet kom in på 46,5 mot flash 46,4 och fg 47,6. Ingen ny analys jämfört med när flash datan kom. Europa är svagt, växer med c1%. Tyskland någgra tiondelar sämre. Europa behöver en uppryckning från USA och Asien. Den bör kunna komma från när lägre räntor kickar in under nästa år, samt någon form av optimism kring handelsavtalen. Den starka dollarn, dvs svag Euro, är bra för Europa under alla omständigheter. Men det ska inte överdrivas heller. Det är inte så att alla köper BMW bilar bara för att euron står i 1,10 istället för 1,13. Tänk 10% avvikelser mot rullande medelvärde… så om senaste årsmedelvärdet ligger på 1,14 så borde en euro kring 1,04 ge en substantiell inverkan på tillväxt.

Jag hoppas nästa år att USA växer med 3% (låga räntor, budgetunderskott, handelsavtalsoptimism), att Europa växlar upp mot 1,5-2,0%. (svag euro, ökad aktivitet i USA/Asien). Sverige borde i den här miljön kunna växla upp mot 2% (exporten tilltar trots starkare krona, Nybygg är inte längre ett YoY-sänke i datan).

Från Kina kom Caixin Mfg PMI in på 49,9 mot väntat 49,6 och fg 49,4. I linje med datan igår. Pekar på ett stabilt läge. Men inte mer!

Chicago PMI var dålig igår. Oftast hög korr med ISM. Flash pmi också dålig i förra veckan. Dock inte Empire och Philly. Netto ändå risk för dålig siffra. Dålig siffra, räntesänkning i september, bra börs idag? Kan en dålig ISM trigga ett starkt Augusti?

US PMI kom in på 50,4 mot flash 50,0 och fg 50,6. Ljummen. ISM kom in på 51,2 mot väntat 52,0 och fg 51,7. New Order 50,8 mot fg 50,0. Rätt klent. Philly och Empire guidande inte rätt. Svag ISM gör förhoppningsvis marknaden säkrare på september sänkningen. Bra för börs. Samtidigt inte recessionsnivåer, bra för vinsterna. Bra för börs. Spontant tycker jag det här är börsvänlig data.

———————————- fre

Trump meddelar att han tänker införa tullar på 10% på varor för 300mdr dollar. Den såg inte jag komma! Jag misstänker att någon/något gjort honom rejält sur i veckan. Kan det vara oproduktiva handelsmöten? Han vill uppenbarligen inte bli petad på näsan igen som i maj. Om det är så, så förstår jag honom. Kommer tullarna bli verklighet? Omöjligt att säga, men det är säkert inget tomt hot. Å andra sidan har inte kineserna gjort sig kända för att gå Trump till mötes när han hotar dem. Varför skulle de överge den strategin nu? Då är risken stor att tullhoten faktiskt genomförs. Börsen då? Jag säger inte att den måste krascha, men det får svårt att stiga i alla fall. Det räcker för mig!

Samtidigt undrar man…… hur långt ifrån är man att skriva under ett avtal egentligen?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Viktig vecka

  1. Leif Andersson skriver:

    Ingves eventuella ”hökighet” verkar helt ignoreras av marknaden för hans trovärdighet är sannolikt helt förbrukad. Efter en tillfällig återhämtning till ca 10,5 mot EUR så rasar vår skräpvaluta nu vidare mot förmodade nya bottennoteringar. Löftet om att Ingves vettlösa penningpolitiska experiment med negativa räntor skulle ge oss stora export- och turistintäkter, hög tillväxt samt låg arbetslöshet visar sig nu enbart ha gett tillgångsinflation med tillhörande ökade samhällsklyftor och ingenting annat.

    Ekonomisk statistik visar att Sverige numera befinner sig på europeisk träsknivå vad gäller tillväxt i BNP per capita och färden mot att bli ett u-land fortsätter med allt högre hastighet.

    • GaStan skriver:

      Hans hökighet har tagit kronan 10,84 mot 10,50…. istället för 11kr som alla var såååå säkra på för några månader sedan!!!

      Hade hans trovärdighet varit förbrukad, som har hänt vid flera tillfällen tidigare med andra centralbanker i världen, så hade vi sett en sell off bland svenska statspapper, varpå deras räntor börjat stiga kraftigt, och divergera med penningpolitiken. Samtidigt som valutan hade tappat extremt mycket mer, och den importerade inflationen rakat i höjden. Folk slänger sig med ”förtroende” begreppet hit och dit. Fråga vilket nationalekonom du vill i världen. Det är enkelt att definiera när marknaden och omvärlden tappar förtroendet för en centralbank och deras penningpolitik. Det finns gott om exempel på detta. Sverige är inte ett av dem. Sen kan man ha en syn att Riksbanken bedriver felaktig politik, men att slänga sig med förtroende begreppet visar egentligen bara på kompetensbrist i ämnet. Inget annat.

      Det här med förtroende begreppet är inget man kan använda lite lösaktigt heller. Förtroendebegreppet är centralt inom FIAT valuta regimer. Alla vet ju egentligen att en sedel i sig inte är värd ett skit, eller i vart fall pappret den är skriven på. Den är bara värd valören så länge som köpare och säljare är överrens om att sedeln representerar detta värde. Detta i sig handlar i grunden om förtroende för centralbankens förmåga att upprätthålla penningvärde. Den dagen jag inte vill sälja en vara i utbyte mot en hundralapp för att jag är skeptisk till att jag ska kunna använda den längre fram….. då har vi ett problem. Ett problem som många länder i världen fått erfara. Senast Argentina tror jag. Att då gå runt att säga att marknaden har noll förtroende för en centralbank visar att man har noll poäng i national ekonomi och centralbankspolitik.

      Tillfällig återhämtning….. nu förmodade nya bottennoteringar!!!! Är detta rubriceringen för en djup analys, eller bara en kaffesumpsanalys? Till vilken nivå ska den gå nu? Under vilken period. Exakt varför? Går det att härleda till realräntespread utvecklingen, den handelsviktade inflationsspreaden eller någon annan vedertagen modell? Jag säger inte att du har fel…. jag vill bara ha underlag, annars kan man ju lika gärna säga att Trump ska bli skjuten nästa år och solen slockna!!! Allt kan hända eller…. alla har rätt ibland och fel ibland…. men bara smarta människor med kloka analyser är värda att lyssna på!

      Du är väldigt kritisk mot Ingves för negativa räntor. Men det kör ju Draghi också, dvs negativ deposit ränta, som han i september kommer att sänka. Japan och Schweiz kör också en penningpolitik som liknar vår. Vad tycker du om ECBs politik…. den har du aldrig nämnt?

      Svag export, låga turism intäkter, låg tillväxt samt låg arbetslöshet… säger du! Om Ingves legat på 1,5% styrräntan och kronan stått i 8kr mot euron… hade alla dessa varit bättre/sämre/oförändrade?….. och varför såklart?

      Samhällsklyftor säger du? Okej, om någon äger ett hus i Djursholm som är värt 25mkr som han har 10mkr i lån på så är han en lyckans ost inte sant? Han kan nämligen sälja det, och få loss 15mkr och ta in på hotell i St Tropez och leva livets goda dagar. Detta kan inte en Kenta göra som bor i hyresrätt i Flen. Orättvist eller. Två frågor….. För att kunna sälja huset för 25mkr så måste det finnas en köpare till huset för 25mkr eller hur? Den här köparen kanske måste sälja sitt hus till en annan köpare som måste sälja sitt. EN person kan nog åka till St Tropez….. men resten i slingan gör inte det för deras pengar är uppbundna i nya bostäder. ALLA kan inte åka till St Tropex…. för NÅGON måste betala dem pengar så de kan åka till St Tropez. Samma jämförelse kan göras med en aktieportfölj.

      Men bland de som ändå kommer i väg till St Tropez och lever det orättvisa livet……. var ska de bo när de kommer hem och satt sprätt på alla pengarna?

      JAg vet att det blir lite mycket makro tänk här, och det upplevs komplicerat, när det är så mycket lättare att bara bryta ut en enskild familj och säga, titta vad bra de fått det senaste 10 åren. Men om man talar i generella termer, dvs ”det är orättvist” så måste också bakomliggande analys vara korrekt, dvs i aggregerad form, ur ett makro perspektiv.

      Den stora orättvisan i vår värld är följande:

      Det är inte tillgångsinflationen…

      Det är att vanligt folk har fått noll räntor på sina skulder, vilket gör att de har mer över i plånboken. De här pengarna används inte till amortering utan konsumtion. Konsumtion gör att vanliga företag säljer mycket, och gör stora vinster. Vinsterna delas ut till ägarna. Ägandet ligger inte jämnt fördelat över befolkningen utan rätt få äger mycket… och får stora utdelingar, och för dem åker de till St Tropez. Tack vare vanliga människors konsumtion, tack vare låga räntor.

      Hade istället vanligt folk amorterat ner sina skulder istället för att shoppa, så hade de blivit mindre skuldsatta och kapitalägarna hade fått mindre utdelning, och således färre St Tropez resor…. då hade man kunnat tala om skipad rättvisa.

      Att en kåk är värd 2,5mkr eller 25mkr….. och att det är orättvisa. Det är synvilla, åtminstone ur ett aggregerat samhällsekonomiskt perspektiv.

      Färd mot U-land? För att vara U-land ska vi ner mot 5,000dolar per capita i BNP…. vi ligger på 50,000…. är din analys att BNP/capita ska ner med 90%?

      Sverige har av olika skäl bättre utveckling än Euroopa. Primärt för att vi klarade krisen bättre 08/09… vilket handlade om goda statsfinanser, vilket vi kan tacka Persson och Reinfeldt för… vilket har att göra med att vi gick genom ett stålbad i början av 90-talet… vilket i sin tur handlade om 20 år av ohållbar ekonomisk politik… skapad av både höger och vänster. Men tack vare ordning på torpet slapp vi gå genom vad PIIGS länderna gjorde mfl…

      Sen köper jag inte per capita analysen… bevis: Om vi inte tagit in 200,000 assylsökande så hade vi varit framgångsrika, men eftersom vi tog in 200,000 pers så är vi dåliga? Antingen har man varit framgångsrik eller ej, och relativt Europa så har vi varit det. Punkt. Det är bara populister som försöker vinkla det annorlunda. Sen att vi tog in 200,000 pers som vi riskerar att inte kunna integrerar och som inte kommer att komma i arbete närmaste 5 åren… var det så smart egentligen? Nej jag tror inte. Sen säger nån annan, man måste se det ur en medmänsklig aspekt, och då spelar inget annat nån roll. Jag förstår resonemanget, men jag håller inte med. Men det är en annan diskussion!

      • Leif Andersson skriver:

        Det är givetvis skillnad att helt tappa förtroendet för en riksbankschef och den aktuella valutan. Om det fanns ett förtroende för Ingves hade inte SEK rasat nästan en hel procent igår mot EUR pga en något sämre tillväxt än förväntat. Min prognos är följande. Om vi inte får någon ny finanskris och Ingves höjer med 25 punkter i december återhämtar sig SEK marginellt till ca 10,55 mot EUR kring årsskiftet. Ifall ovan gäller och han inte höjer hamnar vi på 11. Ifall vi får en ny finanskris hamnar vi på 12,50 och om svensk bostadsmarknad även skulle krascha i samband med detta 15.

        Ett konstigt resonemang. Visserligen ska reavinsten på 15 miljoner beskattas men vinsten räcker självfallet för ett boende i t.ex. Spanien och livslång semester om man inte tvunget måste leva lyxliv med meningslösa statusprylar. Självfallet kan inte alla realisera sina bostadsvinster samtidigt men det är ju knappast sannolikt. Men att alla bostadsägare använder de pengar man får över pga lägre räntekostnader till konsumtion tror jag är en myt. Om så var fallet skulle tillväxten vara betydligt högre.

        Att Sverige klarade 08/09 berodde helt på krisen i början på 90-talet och de åtgärder som genomfördes då under galgen. Ifall man zoomar ut och inkluderar denna så har Sverige inte presterat bättre än våra grannländer. Tvärtom var det vanligt med danskar som flyttade till Sverige under 1980-talet pga sämre tider i Danmark. Idag är det istället tiotusentals skåningar som dagligen jobbpendlar till Danmark. Sverige skulle alltså haft en bättre ekonomisk utveckling senaste 40 åren än Danmark, tillåt mig tvivla. Kan för övrigt nämna att jag trots vår SEK tog mig över sundet till Köpenhamn i förrgår. Massvis av turister från alla världens hörn trots att de har en valuta som inte deprecierats så argumentet att vi måste ha en svag valuta för turismen känns tveksamt. Det beror i så fall mer på att Sverige skulle vara ointressant som turistmål. Träffade för övrigt även på en f.d. stockholmare boende i ett samhälle ca 20 km norr om Köpenhamn. Han berättade att det bästa han gjort var när han lämnade Stockholm för elva år sedan och bosatte sig i Danmark. Tydligen är klimatet mycket bättre här nere och enligt honom är det en helt annan mentalitet utan den stress och statusjakt som präglar Stockholm.

        Sverige har varit ett u-land tidigare i historien med sitt geografiskt usla läge långt från kontinenten undantaget södra delarna närmast Danmark. Det finns inte någon naturlag som säger att vi kommer att fortsätta vara ett land på numera medioker västeuropeisk nivå. Vi ha redan fallit långt från vår globala topposition under 1950- och 1960-talet. Idag syns inga tendenser till att detta fallet inte ska fortsätta utan snarare tvärtom.

      • GaStan skriver:

        Jag förstår att du inte menade exakt det när du syftade på förtroende frågan. Min utläggning var mer en känga mot hur man formulerar sig i media. Att säga att en centralbank har tappat marknadens förtroende är i sak ett hårt påstående om inte stämmer. Räntorna och kronan hade haft en helt annan utveckling i så fall. Det man egentligen menar är att man är kritisk till Riksbankens penningpolitik. Det är en annan sak.

        Gårdagens krontapp har inget med förtroendet att göra. Riksbanken låg fel i sin prognos, JA. Men de flesta andrar ekonomer låg högre upp än 1,4%. Har marknaden tappat förtroendet för dem? Nej, de hade ”bara” fel. Krontappet har att göra med marknaden förväntar sig att riksbanken eventuellt justerar ner räntebanan, eller different put. Räntehöjningen man flaggat för i december, alt början av nästa år, skjuts upp. Om Riksbanken gör det så har de helt enkelt haft fel i sina prognoser. MEN det har typ ALLA andra också haft. Så det handlar inte om förtroende, för då har ingen annan något förtroende heller, och då kan vi sluta lyssna på någon… inklusive oss själva. FED, ECB alla…. har fel ofta. Till och med oftare än de har rätt. Men det leder bara till nya prognoser, som sen ligger till underlag för planerad penningpolitik. Det är så det fungerar. I december 2018 höjde FED till 2,25 och sa att neutral styrräntan ligger på minst 3%. Troligtvis ännu högre. I januari 2019 säger man att 3% är helt fel. I juni 2019 säger man att 2,25 är alltför åtstramande. I december 2019 kommer man troligtvis säga nåt nytt. FED vet inte IDAG vad man kommer säga om 6 månader. I grunden handlar detta om fyra saker…. 1, verkligheten förändras hela tiden 2, människans prognosförmåga är starkt begränsad. 3, vi människor tror vi är bättre på att göra prognosen än vad vi är. 4, Marknaden anpassar sig efter centralbankens prognoser, vilket i sin tur förändrar marknaden, vilket i sin tur gör att prognoserna blir fel.

        Gällande din prognos… jag tror på 10kr jmf med dina 10,55 om Ingves höjer. Motiv… den har ju redan gått till 10,50 utan att marknaden tror på höjning. Börjar marknaden tro på höjning borde den passera 10,55

        Får vi en importerad kris, likt 08/09, där Svensk ekonomi står sig bra så tror jag kronan kommer vara stabil. Ingen försvagning

        Får vi en full blown finans/fastighets, där utlänningarna dumpar bostadsobligationer, räntorna stiger (för att kreditspreadar stiger) trots att Riksbanken försöker stödköpa och hjälpa…. då är vi illa ute, och då kan kommer kronan försvagas rejält. Hur mycket är möjligt att säga.. men visst, 12-15kr är inte omöjligt…. vilket skulle leda till kraftigt stigande inflation samtidigt som vi har kraftigt negativ tillväxt, dvs recession.

        Jag vet att många tror på detta, och jag utesluter inte det. Men när jag ställer följdfrågor som ex: hur stor andel av bolånetagarna är överbelånade, var går gränsen för överbelåning, hur hög måste räntan bli för att just den här gruppen ska få problem, vad driver räntan till den nivån, när händer det, hur hög är inflationen och löneutvecklingen i Sverige under den tiden, vad är det som har triggat den inflation- och löneutvecklingen…. så har vederbörande inga svar. Då undrar jag… hur kan man vara så säker då? Det är som att säga att en bil går från 0-100km/h på 5 sekunder. Okej, men vad har den för motor. Ehhh det vet jag inte. Fine, den kanske gör det på 5 sekunder…. men om vederbörande inte vet vad det är för motor…

        Om man talar om Orättvisa, så måste man väl mena HELA gruppen som gjort bostadskarriär, mot HELA gruppen som inte gjort det? Det är väl själva definitionen. St Tropez var bara ett ex. Vi kan använda Spanien. Jag säger bara att HELA gruppen miljonörer som gjort bostadskarriär INTE kan åka till Spanien. Någon måste betala dem miljonerna. Alltså är det ingen verklig förmögenhet.

        Visst, många 40-taist pensionärer kan göra det. När de dör så ärver deras barn deras ”förmögenhet”. Vad tror du barnen kommer att göra. Jo amortera ner sina lån de tagit för att köpa dyra bostäder. Låt säga att prisutveclingen varit flat senaste 20 åren. Då hade också lånen varit flat. Unga människor hade inte ärvt några förmögenheter från sina föräldrar, å andra sidan hade de inte haft gigantiska lån på sina bostäder.

        De här förmögenheterna är en synvilla i aggregerad form. Jag vet att det är jobbigt att ta till sig och svårt att förstå. Men samtidigt som EK är större än någonsin, så är Lånen större än någonsin.

        80% av befolkningen spenderar i princip hela sin inkomst fram till den 25e. Ge dem löneökning med 500kr i månaden… tror du att de börjar spara 500X12=6000kr det året? Nope. De sätter sprätt på varje peng. I takt med att räntorna gått ner, så har inkomsten efter räntekostnader ökat. Men man fortsätter att sätta sprätt på pengarna. Den stora inkomstökningen senaste 10 åren, är räntenedgången. På andra plats kommer låg inflation. På tredje plats nominella löneökningar. Vissa amorterar ja (bortsett från de som är tvingade enligt A-kraven)…. men de flesta hittar hellre på nåt kul på helgen.

        Du haussar Danmark. Okej. Men du inser att dem genom sin peg till Euron i princip ärver Draghis penningpolitik. Som också är kraftigt expansiv med negativa räntor. Typ samma som Sverige. Men Danmark gör allt rätt, och vi allt dåligt. Det lirar liksom inte.

        Vi är helt överrens om att 90-tals krisen ligger till grund för hur Sverige klarade 08/09… men även hur det ser ut idag. Låg statskuld och balanserad budget är inristat i sten.

        Att fler svenskar veckopendlar till Danmark än tvärtom handlar ju om att Köpenhamn är en större stad än Malmö. Hade Stockhom legat där Malmö ligger, och Mamlö varit en dansk stad som legat i Köpenhamn hade situationen varit den omvända.

        Danmark har gjort mycket rätt tycker jag. Men även Sverige när det kommer till ekonomisk politik. SKillnaderna ser inte jag som jättestora. Hushållen både i Sverige och Danmark har ju gigantiska lån. Bägge centralbankerna kör negativa räntor. Det är snarare övrig politik som Danmark verkar göra mer rätt, och där vi kört fast i populist bråk.

        Stockholm har massor av turister.

        Danska kronan är pagad mot Euron… Euron har försvagats ansenligt mot omvärlden. Särskilt dollarn. Dra upp ett chart över eurusd senaste 30 åren…. normalen ligger snarare mot 1,30-1,40….. Dvs euron (alltså DKK) är 20-30% svagare än den normalt brukar vara. Sen har Ingves bedrivit en ännu mer expansiv politik än ECB. Men jag skulle säga att det är nyans skillnader. Alla har försökt försvaga sin valuta. Ingves är i gott sällskap. Den ende som kört ett annorlunda spår är FED. Att jämföra Danmark och Sverige är som att jämföra hallon och jordgubbar. Att jämföra Sverige med USA är som att jämföra jordgubbar med potatis.

        Jag gillar också den Danska kulturen och mentaliteten. Många Stockholmare än ängsliga.

        Hela Europa är mediokert, inklusive både Danmark och Sverige. Asien tillverkar typ allt, och vi kan inte göra nåt. USA leder inom teknik, tänkt Amazon, Appe, Facebook, Gaming Industri osv…. och Europa, vad fan har vi? Parma skinka? Vad Europa har en välfärdsapparat där medborgarna kan känna sig trygga, åtminstone jämfört med dem i Asien och USA. Men frågan är hur länge vi klarar av att finansiera den? 90% av skatteunderlaget kommer från inkomster…. alla måste jobba annars ingen välfärd. Alltså måste det finnas företag som säljer produkter som världen vill ha. Hur konkurrenskraftigt kommer det europeiska näringslivet att vara om 50-100år? Svaret på den frågan ger dig svaret på hur bra vår välfärdsmaskin kommer att vara.

        Att vi inte klarar ligga kvar på samma nivå som 50-talet är en ekonomisk naturkraft. Varför har Japan tappat sen 80-talet, och varför tappar Sydkorea sen 90-talet. Varför tappar Kina tillverkningsjobb till Bangladesh, Vietnam, Indonesien osv? Jo för att framgång skapar löneökningar, som skapar inflation, som gör att Kina inte längre kan konkurrera om att tillverka billigast och bästa Vita T-shirts. Det gör Bangladesh nu… de är Kina var för 25 år sedan. Kinas tillväxt måste nu i större utsträckning komma från konsumtion, tjänstenäring och varor högre upp i näringskedjan. Idag växer Kina med 6% om året… för 15 år sedan växte man med 12% om året. Men då var också ekonomin hälften så stor. Så bidraget varje år i absoluta termer är lika stort. Men det är klart. På en lista över snabbväxare tappar Kina, och Bangladesh stiger. Det är enkel marknadsekonomi och matematisk faktum att det måste vara så. Precis som Sverige på 50-talet jämfört med idag. Vi kan inte ta tillbaks biltillverkning, varvsindustrin och textilindustrin idag… vi gör det inte tillräckigt bra och billigt. Vi måste konkurrera med annat… turism, dataspelsindustrin, IT, mode och design…. affordable luxury branding osv… miljö och energiteknik, och gud vet allt. Inte vita T-shirts

  2. Mama skriver:

    De senaste tio åren har Sverige och Tyskland ökat BNP per capita mer än EU-snittet, medan länder som Danmark och Finland ligger under snittet.

    • GaStan skriver:

      TACK för input.

      Men jag håller fast att BNP/capita måttet haltar om man tagit in flyktingar som inte jobbar.

      Man måste rensa för detta, och sen bedöma. Då har Tyskland och Sverige gjort bra ifrån sig relativt övriga Europa.

      Därmed inte sagt att Sverige är bra… listan över saker som inte funkar är låååååång.

  3. Stefan Johansson skriver:

    @GaStan vilka nationalekonomiska fyrverkerier du håller på med. Några tankar uppstår direkt: ”det oklart tänkta är det oklart sagda (skrivna)”, ”antalet argument stärker inte hypotesen”, ”för sin sjuka mor”. Eller scenen ur någon gammal film om andra världskriget där den tyske soldaten lugnt bygger vidare på sitt modellplan ”det Adler Flugzeug” emedan Tyskland förlorar kriget.

    Jag börjar tro att du snarare har ideologiska grund till dina texter, t.ex. saker som ”jag gullar välfärden och skatterna” och liknande. Kanske skulle vara vettigt att klargöra för oss som läser din blog som vore den en analys och inte ett utrullat åsiktsmaskineri från Södermalm?

    • GaStan skriver:

      Oj, tror du jag är en surdegsodlande hippster från Södermalm? Inget kunde vara mer fel. Jag är uppväxt med familjeföretagande där Palme var samhällets största fiende. Jag har röstat på Moderaterna hela mitt liv, och jag tror på kapitalismen.

      Grejen är att jag inte är så enkelspårig i mina tankar, av den enkla anledningen att verkligheten inte är enkel. Den är komplex.

      Jag gillar välfärd… vet du varför! För att i förlängningen ger det ett bra företagarklimat, med konkurrenskraftiga och starka bolag. Det i sin tur är bra för kapitalismen. Bra för mig som investerar och kapitalägare. Man skulle kunna kontra med att USA, som har en svag välfärdsmodell, lyckas rätt bra ur kapitalistisk synvinkel…. men risken är att den analysen är för kortsiktig. Den polarisering vi ser i USA skulle kunna på 1-2 generationer bryta sönder landet….. och då undrar jag hur konkurrenskraftiga de amerikanska bolagen kommer att vara! Alltså vi pratar om 100+ år.

      • Stefan Johansson skriver:

        Det känns tryggt 🙂 Nästan exakt min bakgrund föresten inkl. Palme.

        Vi måste vara rädd om vårt land och allt det som vi och generationerna innan skapat. Det finns inga självklarheter när det gäller levnadsstandard, bidrag och förmåner när vi lever i en synnerligen konkurrensutsatt värld – tyvärr så inser inte alla det utan springer runt och förväntar sig saker utan motprestation. Jag tror, som jag skrivit några gånger, att det bästa för Sverige vore en kontrollerad lågkonjunktur som återskapar lite sunt förnuft igen, alternativet är att samtliga medborgare måste prya i Småland minst ett år. Det verkar vara ett ställe där man fortfarande har klart för sig sambanden mellan prestation och ersättning.

      • GaStan skriver:

        Prya i Småland verkar vara en bra ide!

        Lyssna på Leif Östlings sommarprat… ”vad fan får vi för pengarna”….. sunda tankar!

  4. Patrik skriver:

    Var ytterligare tullar spiken i kistan för soft patch & recovery scenariot?
    Skillnaden mellan 95 & 98 mot idag var ju en stark omvärld, svårt att se lösning på handelskriget i närtid och omvärlden kollapsar(ex exportsiffror från naven Singapore & Tyskland).

    • GaStan skriver:

      För USA specifikt har räntenedgången tiofalt större positiv effekt för tillväxten, än handelsbråket är negativt för tillväxt. I Europa verkar det vara precis tvärtom! Europa lider av inbromsning i världshandeln, särskilt Tyskland. Draghis lättnader får ingen effekt på räntekostnader, och pengar över i plånboken. Dock några procent på eurons…. men det är ändå rätt lite i sammanhanget.

      Globalt tror jag de här ytterligare tullarna INTE fördjupar soft patch, UTAN förlänger den. Recoveryn kommer således i ett senare skede…. framförallt uppbackad av lägre räntekostnader, men även nån typ av avtal som ger världshandeln mer råg i ryggen.

      Innan Maj incidenten trodde jag att redan i Q3 så skulle det börja se rätt bra ut. EFter maj, började jag tro på soft patch i Q3, men smygande recovery i Q4. Nu är risken överhängande att vi får skjuta på det ytterligare.

      Tror Trump kommer se till att 2020 kommer bli ett ”glatt” år.

      95 och 98 var inga jämförelser med konjunkturläget, utan att FED inte inledde någon cykel av sänkningar, utan det var mest kallibreringar av penningpolitiken.

      98 var ingen stark omvärld….. Tiger ekonomierna i Sydostasien strulade. Även Ryssland ställde in betalningar och Latin Amerika strulade. Många trodde vi var på väg in i recession då faktiskt. Men så blev det inte… utan vi slingades in i en Internet bubbla istället.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.