Jobbdata

SPX har brutit upp men bildat en massa gap efter sig. De kommer att stängas, nån gång! Jag noterar att CNY är fortsatt stark…. BIG hmmmmmm. Nån som vet nåt?

Jobbdata kom precis från USA som visade att det skapades 130k jobb mot väntat 158k och fg 159 (nedreviderat fr 164). Sämre absolut. Men fortfarande inom ballbark 2% BNP tillväxt. Jag tittar på 3m och 12m glidande för att få bort bruset och då är bilden stabil. Kommer datan locka till recessions-ångest? Tror inte det! Snarare tror jag att marknaden kan glädjas över att FED nu inte behöver tveka på att sänka. Vilket FED iofs inte gör, då de för längesedan bestämt sig för att sänka i september. Men ändå!

Lönerna förbryllar. De kom in på 3,2% YoY mot väntat 3,1 och fg 3,3 (uppreviderat fr 3,2). Timlönerna håller verkligen i sig. Trots inbromsning. Det är lite märkligt då lönerna enligt ECI kommit ner i linje med kärn inflationen. Jag vet ärligt talat inte varför ECI och NFP säger olika saker. Över tid borde spreaden gå tillbaks.

Analysen är viktig…. om inflationen går ner, som den gjort så innebär det att företagen inte klarar att höja priserna lika mycket som innan. Men det gör inget om lönerna går ner lika mycket. Men ligger lönetakten kvar så borde det sätta press på vinsterna, vilket i sin tur leder till att företagen slutar anställa och eller varslar. Vilket i sin tur slår mot köpkraft, som slår mot tillväxt. Alternativt så är det bara en tidsfråga innan företagen försöker höja priserna för att kompensera för lönerna, och då väntar högre inflation. Vilket kan göra det jobbigt för FED. Eller är NFP bara lagging eller visar en annan bild, medan ECI är mer korrekt. Svårt att säga.

Jag är inte jätteorolig för lönerna, trots ovan resonemang. Jag tror bara det blir ett problem den dagen tillväxten och optimismen kommer tillbaks, för då finns det en bra grogrund för ännu högre löner, vilket till slut leder till högre räntor, FÖR HÖGA räntor… END GAME! Men vi är inte där ännu!

Nedan chart tycker jag är rätt kul. Handelskonflikten har påverkat global handel negativt. Den har i sin tur påverkat ISM Mfg negativt. Amerikanska räntemarknaden har hållit ISM Mfg i handen hela vägen ner. Men tack vare låga räntor så blir räntekostnaderna allt lägre, vilket gynnat den stora tjänstesektorn, vars humör speglas av ISM non-mfg som var stark. Puuh, snacka om rundgång. Man kan alltså strippa ut ett antal delar i mellan och säga… tack vare handelskonflikten går service och tjänstenäringen bra i USA. Än så länge…. det är alltså inte realistiskt att tillverkningssektorn är i recession medan den andra är i högkonja. Tids nog ger nån vika…. ni vet vilket jag tror på!

I nästa vecka blir det ganska lugnt, Svensk och Amerikanska inflation samt ECB möte. Får se hur mjukt ECB kommer in…. kan kronan gå till 10,50 måntro?

Trevlig helg
/J

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jobbdata

 1. Pingback: Veckorapport vecka 36 2019 – Suzie Weathers

 2. Johan skriver:

  Gapet stängs nog denna redan denna vecka , tror jag
  Fråga :
  Har du någon statistik och graf där man kan använda antalet nyregistrerade bilar
  (Köpta+leasade) som en indikator mot börsen
  Du kanske har skrivit om det innan men jag har en privat spaning/tankegång om när de dåliga tiderna märks i verkligheten
  Vad har du för tankar ang brexit i nuläget ?
  Tack på förhand

  • GaStan skriver:

   Hej,

   Jag tittar på nyregistreringen av bilar, men jag tycker det inte är en särskilt god macro indikator. Dels för att den är rätt lagging, och inte leading, och dels för att vissa skatteeffekter, cash for clunckers, bonus malus, etc kan störa. Det finns också ett mått av replacement cycle läge som kan störa. Dvs om ”alla” har bytt bil (dvs när innevarande år MINUS genomsnittliga registrerings året för bilflottan är på historiskt låga nivåer) så tenderar bilförsäljningen att minska, utan att det måste vara dåliga tider. VI vet också att stiger räntorna och/eller jobbskapandet går ner, så tenderar bilförsäljningen med fördröjning att sjunka. Mycket bättre att titta på räntorna då. Eller ännu bättre, att försöka titta på faktorer som leder räntorna.

   Bryr mig inte om Brexit…. kommer mest påverka Storbritannien tror jag…. och de kan inte störa världsekonomin, alltså störs inte de globala börsvinsterna i aggregerad form… alltså störs inte den globala börstrenden heller. Men visst, precis när en hard brexit slår in, så kan ju marknaden får sig en sentiments chock under en vecka el nåt…. men inte mer.

   Sen är det klart att på bolagsnivå kan spela en stor roll. Svenska Nobia har stor UK försäljning, och jag vet inte riktigt hur dem påverkas. De borde vara känsliga mot förändring i nybyggnation, som i sin tur borde vara Brexit känsligt. Samtidigt måste man se vad aktien prisar in. Marknaden väntar sig att de ska tjäna 2mdr i Ebitda nästa år. Jag vet inte hur trovärdigt det är givet hard brexit? På 2mdr värderas dem till 6,5X Ev/Ebitda. Det är typ lägsta nivån på 5 år. 8X är mer normalt. Det är c20% uppsida…. dvs 71 spänn, som också är Fib38% nivån… men det är klart. Det är kanske ”priset” på Brexit osäkerheten? Det är ju fullt möjligt att en hard brexit skrämmer livet ur marknaden och aktien halkar ner till 47 spänn igen… men där de ändå lyckas tjäna 2mdr nästa år, och då är det bara en tidsfråga innan den letar sig upp mot 71 kr…. då får man ju verkligen betalt för risken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.