Det kallar jag integritet

Ni kanske har noterat att CNY stärkts. Är det för att de ska träffas i oktober, eller är det nåt annat? SPX har fortfarande inte brutit ur konsolideringsintervallet, och man har på nytt lämnat ett gap bakom sig. Marknaden är bullig… but just sayin´. Kanske bara jag som inte fattar att marknaden håller på att ”växa ur” handelskonflikten. Time will tell!

———————-

Riksbanken alltså! Vilken integritet.

De meddelar idag att de avser att höja räntan i december el senast februari nästa år.

Ni som tycker att Ingves varit för duvig genom åren, vad säger ni om detta?

Ni som tycker Ingves varit för vek och gått i ECB ledsnören, vad säger ni nu?

Nu hackar man istället på Ingves att han gör policy misstag a la 2010. Eller gör han?

Kolla här, svensk ekonomi växer med c1,5% och det finns inget starkt case för att den ska falla mot noll. Åtminstone inte så länge som USA inte hamnar i recession och/eller svenska hushåll har så pass låga räntekostnader, Lönerna ligger stabilt kring 2,5%. Inflationen har druttat ner från c2% till c1,6%. I linje med lönerna. Jobbskapandet är svagt, men positivt. Det är en ekonomi i soft patch. Inte recession. Ärligt, hur fan ska Sverige hamna i recession när vi betalar ca 1% ränta efter ränteavdrag på skulder på 4,000mdr. Dvs ca 40mdr i samlade räntekostnader. Cirka 3% av disponibelinkomsterna? JAg bara undrar? Jo just det, vi kan få en IMPOTERAD recession likt 2009, från antingen Europa eller USA. Men om inte ens ECB eller FED tror på recession i deras hemländer. Ska Ingves agera utifrån att USA är på väg mot recession som kommer slå mot oss när inte ens deras egen centralbank tror på det? HELLO!!!

Kräver dagens ekonomiska situation:

en åtstramningspolitik? NEJ, det är knappast överhettning
en stimulans politik? NEJ, vi är knappast på väg mot recession.

Det kräver något mitt i mellan. En styrränta på -0,25 och inflation och tillväxt kring 1,5% uppfyller inte detta. Av den anledningen förstår jag honom att en höjning inte är några problem.

Jämför med USA…. de låg på 2,25% styrränta när inflationen låg under 2%. Samtidigt som dollarn är stark. Då finns det att ta av.

Jämför med ECB…. Europa har större problem än vi, inflationen är lägre, tillväxten lägre, OCH euron har varit rätt stark. För dem finns det skäl att gasa lite, även om det kommer göra liten skillnad.

Jag tycker det är stort att Ingves & Co står på sig. Det visar att de följer datan, och inte medias nyckfullhet. Starkt jobbat!

Sen är det klart att kronans svaghet gör detta möjligt. Hade den stått i 9,50 mot euron så hade han aldrig gjort det här. Så han borde delvis tacka valuta marknaden för det här.

Sen kan handelskonflikten kanske starta en recession, och då ritas kartan om. Men där är vi inte ännu!

Riksbanken tror på 1,5% BNP i år. Jag instämmer. De tror på 1,7% kärninflation, jag instämmer. De tror på löner på 2,6%. Njae, snarare 2,4-2,5%. Men vem räknar. Nästa år tror man på 1,5% tillväxt. Det tror inte jag. Fortsatt låga räntekostnader för hushållen och ett Europa som kommer tillbaka i spåren av starkare konjunktur i USA och Asien talar för höger tillväxt enligt mig. De tror på 2,9% löner. Glöm det. Lönebildningen nästa år kommer vara ett resultat av aktiviteten i år, alltså kommer lönerna typ inte röra sig. Avtalsrörelsen är ingen faktor att räkna med. Riks hoppas för mycket. Kärninflation tror de på 1,9% nästa år vilket är rimligt med det löneantagandet, men sorry, lönerna kommer göra dem besvikna och därmed inflationen. Nästa höjning, till 0,25 tror de kommer under 2H21. Jag tror den kommer i december 2020, eller senast 1H2021.

Den Svenska 5-åriga statsobligationen studsar från -0,71 till -0,61. 10 punkter. Det borde även bostadsoblisen göra, men avtrycket på bostadspriserna borde vara försumbart. Jag uppdaterar det vid nästa HOX siffra. Men visst, by definition är dagens Riksbanks besked negativt för bostadspriserna.

Stibor3m rör sig inte ett skvatt utan ligger kvar kring nollan. Samma nivå som sedan april i stort sett. Det innebär att svenska rörliga bolån, som prisas efter Stibor3m, inte borde förändras. Alltså förändras inte svenskarnas räntekostnader. Alltså påverkas inte svensk ekonomi av dagens räntebesked.

Kronan stärks till 10,68eur. Men det kommer inte göra nån skillnad. Kronan är fortsatt stimulativ ur ett strukturellt perspektiv. Dagens besked borde få den att successivt röra sig mot 10,50. När vi närmar oss december kan den mycket väl nå 10kr. Det handlar såklart även om hur Draghis september paket faller ut, och hur datan och handelskonflikten utvecklas. Men med kniven på strupen så är inte 10kr i december en omöjlig gissning. Det ska dock flyta mycket vatten under broarna innan.

När Riksbanken höjer till noll i december så borde även diskussionen om negativa inlåningsräntor dö ut. Skönt!
———————–

Kampen mellan tjänstesektorn, uppbackad av låga räntor, och tillverkningssektorn, nedtryckt av handelskrig och minskad handel, står i full blom.

Ism non-mfg kom precis in på 56,4 mot väntat 54,0 och fg 53,7. Mycket starkt.

US Service PMI kom in på 50,7 mot flash 50,9 och fg 53,0. Hmm svagt!

Vilken ska man tro på. Vilken leder? Jag vet inte, men i marknaden anses ISM väga tyngre.

Låt säga att ISM bättre speglar verkligheten, låt mig ställa en fråga….

Om ni tvingas välja, vad väger tyngst: låga räntor för amerikanska hushåll och företag, eller lägre världshandel?

En följfråga:

Kan vi få en djupare global recession, utan att Usa är i recession?

Godkväll

/J

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Det kallar jag integritet

 1. P bateman skriver:

  Han måste höja nu annars går euron mot 12 kr!

  Än så länge verkar SEK fortsatt vara ganska svag trots detta ”hökiga” besked?

 2. P Bateman skriver:

  Jag hoppas verkligen att kronan kommer stärkas framöver! Har ju lönen i SEK så de vore önskvärt

  Dock har jag med många andra en känsla av att ekonomin har varit valutadopad och om sek går mot 9 kr där den var förut skulle arbetslösheten skjuta i höjden!

  Nu har kronan försvagas med 16 procent mot euron senaste 5 åren, men vi har väl inte 16 procent bättre bnp per capita tillväxt än tex tyskland eller övriga europa?

 3. Leif Andersson skriver:

  Tror att Ingves äntligen kände pressen från kronkraschen och den kritik som framförts av i princip alla utom bankekonomer, bostadsutvecklare och fastighetsmäklare. Precis som du skriver hade han aldrig uttalat sig om en höjning ifall kursen varit kring 9,50 mot EUR vilket den ungefär var på innan han började experimentet med negativa räntor om jag minns rätt. Problemet är att negativa räntor aldrig skulle införts utan riksbanken skulle istället gjort som FED och sänkt ner mot noll i samband med finanskrisen för att sen försiktigt höja när konjunkturen förbättrades.

  Men personligen har jag inget förtroende för Ingves så att han verkligen höjer till nollränta innan årsskiftet eller i början på nästa år tror jag först på när det verkligen sker.

  • GaStan skriver:

   Jag är splittrad. Å ena sidan håller jag med dig att han borde stannat vid nollränta, då neg räntor inte stimulerar genom kreditkanalen. Det har jag skrivit mycket om.

   Å andra sidan hade kronan förmodligen varit i snitt 20% dyrare mot euron senaste 6-7 åren, vilket allt annat lika hade gjort att tillväxten varit x sämre….

   Å andra sidan så hade viss överbelåning bland vissa hushåll kunnat undvikas, det hade varit bra.

   Så det är pro and cons…

 4. Oscar skriver:

  Både S&P 500 och Nasdaq 100 har skapat stora gap’s idag. Vad tror vi om det? bör täckas innan vidare uppgång väl om det inte är break-away gap’s vill säga.

 5. Peppe skriver:

  bra call, som i poden här om dagen

 6. Alex skriver:

  Håller med om att det är svårt att se Sverige i en recession med dessa låga räntekostnader. Men logiken bakom recession pga stigande räntekostnader är mindre kvar i plånboken, mindre konsumtion och därmed svagare ekonomi. Men med alla skrämselrubriker i tv och tidningar skulle man kunna argumentera för: oro för framtiden som leder till mindre konsumtion och därmed svagare ekonomi? Visserligen stannar pengarna hos konsumenten och inte banken, men kortsiktigt borde vi få samma effekt? Tror du alls på en sådan effekt eller tycker du den är alldeles för teoretisk?

  • GaStan skriver:

   Jo den diskussionen är superrelevant!

   Det du är inne på är confidence shocker, som leder till förhöjd sparkvot.

   I recessioner stiger arbetslösheten, men de allra flesta har ju fortfarande ett jobb att gå till även om aarbetslösheten är 20%. Det betyder att de har lön varje månad. Men edftersom de har en arbetslös granne så struntar de i att byta bilen som är 3 år gammal. Något de brukar göra. Men de har råd att göra det, precis som vanligt, men gör inte det. Det kan till och med vara så att de har mer råd än vanligt att byta, då sänkta räntor inneburit att de har mer över. Men de byter ändå inte bil. De saknar confidence, vilket gör att de spenderar mindre, och sparar mer. När confidence kommer tillbaks, vilket det brukar göra till slut, samtidigt som det är trist att åka med bilen till verkstaden, så byter de till slut bil. När många byter bil samtidigt så börjar hjulen att snurra, och ekonomin tar sig ur recessesion.

   Sen finns det ett problem med Twin-confidence. Dvs många respondenter, för detta är enkät undersökningar, säger oftast att de är oroliga för världen och tror på dåliga tider (oftast när det är stökigt) vilket gör att confidence siffrorna vänder ner, men om du istället hade frågat dem om deras egen situation, dvs kommer du leva som vanligt, kommer du ha kvar ditt jobb, så svarar de helt annorlunda. Dvs de är oroliga för världen och ”alla andra” men för egen räkning ser det ut som vanligt. Vad som händer då är ju att ekonomin tuffar på som vanligt trots att confidence data visar att folk är mer negativa.

   Detta leder oss in på nästa sak. Dvs tvingande confidence. Över tid handlar confidence om hushållets (eller företagets) resultat och balansräkning. Stiger räntorna, så stiger räntekostnaderna och då har du mindre över att konsumera. Din resulträkning ser de facto sämre ut och du tvingas till sämre confidence. Högre räntor ger och allt annat lika lägre värde på sina tillgångar, och eftersom dina skulder är intakta så minskar ditt EK. Så stigande räntor ger alltså de facto försämrad resultat och balansräkning, vilket ger försämras confidence…. medan en handelskonflikt kanske inte försämrar din RR/BR…. men gör att confidence ändå förämras.

   Så svaret på din fråga…. de minskade räntekostnaderna förbättrar RR, men om confidence faller tack vare handelskonflikten så kan sparkvoten öka, och då påverkas ekonomin negativt. Alternativt tycker folk att handelskonnflikten är illarvarslande, men de shoppar som vanligt ändå. Om man tittar på detaljhandel och ISM tjänstesektorn så verkar det som om handelsbråket inte påverkar konsumtionsviljan.

   Din diskussion är inte teoretisk utan fullt verklig…. men om jag tvingas gissa så tror jag amerikanerna kommer att shoppa upp sina pengar nästa år…. men man vet aldrig. ISM Mfg rel ISM non-mfg är en nyckel här… där man kan säga att det ena tar tempen på handelskonfliktens inverkan på amerikanska ekonomin, medan de låga räntorna visar den andra. Idag är spreaden stor. Det kommer den inte vara för alltid. Hur den konvergerar kommer ha MYCKET stor betydelse.

   TACK för input

 7. Emma skriver:

  Integritet? Snarare har han fattat han jakten på inflation är körd. Han verkar ha lite moral kvar i kroppen och försöker prata om kronan iaf. Det här säker allt:

  BNP
  2018 Q2: 0,5%
  2019 Q2: -0,1%
  KPI
  2018 juli: 2,2%
  2019 juli: 1,5%

  Och nu ska vi plötsligt höja? Idioten har insett att devalveringen inte fungerar och att han sitter riktigt i skiten nu. Visar nästa Q negativa siffror också är han körd. Kronan kommer börja försvaga, arbetslösheten kommer öka igen nå nya toppar. Jag har svårt att se att han sänker han måste fattat vid det här lagret att det inte fungerar utan skapar bara större problem. Förhoppningsvis sätter han sig ned med fi + politikerna och förklarar situationen och försöker lösa problemen på att sätt. Du och Ingves beter er som G5 ägarna ”det väder i nästa rapport”. Bortförklara alla dåliga siffror med ett ”det är bara tillfälligt”.

  Tyvärr verkar hans tajming fel denna gång också. Börjar han sänka nu igen då vette fan vad man ska säga. Har man fortfarande förstorande för människan då är man tappad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.