FED och drönarattack i Saudi

En drönarattack mot Saudiarabien slår ut nästan 5% av världsproduktionen. Några snabba tankar:

1, Oljepriset har varit strukturellt svagt pga lagernivåerna generellt är höga. Det beror dels på en stor världsproduktion (För stor faktiskt, vilket OPEC med Saudi i spetsen försökt begränsa med måttlig framgång), men även att världen inte efterfrågar lika mycket olja till följd av en svagare
industrikonjunktur.

Rent teoretiskt, om c5 miljoner fat per dag i produktion försvinner till följd av situationen i Saudi, då kommer lagernivåer ätas upp snabbt. Oljepriset är extremt känsligt för balansen mellan supply-demand och lager, och lagerna pressas ner samtidigt som utbudet fortsätter att ligga under demand, då kan man rätt enkelt härleda oljepriser väsentligt högre. Dvs allt annat lika, så innebär Saudi situationen, om den inte leder till någon förändring, att oljepriserna kan fortsätta upp.

Sen säger förvisso Saudi att man kommer att kunna återuppta stora delar av produktionen inom dagar/veckor.

2, Är höga oljepriser bra eller dåligt. Generellt kan sägas att stigande oljepriser är som en skatt på den oljekonsumerande världen till den oljeproducerande. Det är sämst för Asien och Europa, och bra för många utvecklingsmarknader och till viss del USA. Men många gånger när oljan stiger så gör den det pga av stark industrikonjunktur och världshandel. Då spelar inte ett högre pris så stor roll. Det är alltså skillnad om det är demand el supply som driver priset på olja. Nu är det en supply chock, och det är dåligt. På 70-talet hamnade världen i recession pga att oljepriserna stack i väg, till följd av minskat utbud. Skillnaden idag jämfört med då är att kostnaderna för olja, ex sett till kostnad för bensin relativt disponibel inkomst, är MYCKET lägre idag. Därför är det svårare för oljan att sabba världsekonomin.

Ett för lågt oljepris har också visat sig vara dåligt då många av de oljeproducerande länderna får problem. I USA fick industrin problem, som slog på High Yield marknaden, vilket i sin tur fick spridningseffekter. Länder som finansierar sin budget med oljeinkomster börjar sälja utländska tillgångar för att hitta alternativ finansering. I förlängningen kan också för låga oljepriser göra att man stänger ner viss produktion, vilket ger utbudsproblem längre fram. Så ett för lågt pris är inte bra heller.

3, Just i dagens specifika fall är risken, eller ska jag säga chansen, stor att produktions disciplinen nu släpper, då alla tillåts producera så mycket de kan för att kompensera för bortfallet. Detta gör i förlängningen att vi på nytt kan hamna i en situation med ett överutbud av olja, vilket alltså sätter press på priset.

4, Många tänker att inflationen nu drar vilket tvingar centralbanker att höja. Det stämmer inte. Snarare leder ett stigande oljepris till att annan konsumtion trängs bort, vilket försvagar ekonomin och leder till att det skapas färre jobb, vilket på sikt leder till lägre kärninflation. Rent tekniskt leder ett högre oljepris till högre topline inflation, men den här typen av kris, om den är uthållig leder snarare till duvig centralbankspolitik. Inte tvärtom!

5, Extrapolerar man detta till ett krig mellan Iran och Saudi/USA…. då kan man vänta sig högre oljepriser, vilket allt annat lika är negativt för världskonjunkturen. Det här är inte vad Trump vill tror jag. Å andra sidan ser han nog gärna att USA tar marknadsandelar i den globala oljemarknaden….

6, På kort sikt, borde oljerelaterade tillgångar gå starkt. Inte minst för att de årets stora förlorare, värderingarna är låga, de är vinnare på growth/value traden….. och Saudi är kryddan. Problemet är om produktionsdisciplinen nu sviker, då är det bara en tidsfråga innan det är oversupply igen, och då kommer oljan att falla tillbaks. Det gäller att vara snabbfotad.

7, På lite längre sikt så borde det vara bra för Renewables. Dagens energisystem är uppenbarligen bräckligt. Visserligen kan man slå ut ett kärnkraftverk, men det ger mer regional biverkningar. Transporter som bygger på el är, allt annat lika, säkerhetspolitiskt säkrare.

—————————–

Veckan stora grej är FED mötet på onsdag. De kommer sänka till 1,75%. Men det intressanta är inte sänkningen utan hur de guidar framåt. Jag tror att de kommer guida för en sänkning till i december GIVET att datan är tillräckligt dålig. Nu tror inte jag att datan behöver bli så dålig, och att december sänkningen troligtvis inte blir av. En ränta på 1,75% ligger också i linje med inflationstrycket, så man kan hävda att de gått från åtstramningsläge, till ett mer neutralläge. Fortsatta sänkningar skulle successivt ta dem mot expansivt läge…. vilket inte är nödvändigt om man inte tror på recession nästa år. Vilket jag inte tror att nån i FED tror på…..

——————

Empire FED kommer idag, och senare i veckan Philly. De lokala indexen har varit väldigt starka och divergerat mot ex ISM. Ska de göra en catch down mot ISM…. eller är det ISM som laggar?

Det kommer även NAHB index, som leder bostadspriserna i USA. Det är viktigt för det påverkar hushållens balansräkning, vilket i sin tur påverkar consumer confidence, vilket slår mot sparkvoten. Dvs vi vet att lägre räntekostnader är gynnsamt för hushållen…. men om de väljer att spara pengarna istället så uteblir den positiva effekten.

………………..

Valuegard HOX kommer med statistik över bostadspriserna på torsdag…

——————-

Kommit en radda data från Kina. Den visar att Industriproduktionen är svag. Inte recessionssvag, men svag liksom. Då har ändå regeringen gjort sitt yttersta för att stötta den, bla genom valuta depreciering. Frågan är om man orkar hålla 6%sih i årlig tillväxttakt? Många handelskonflikts skeptiker menar att det stora problemet är inte Trump, utan kinesernas ovilja att gå honom till mötes. Det ligger mycket i det. Vidare pekar man på att Kina kan vara uthållig i det här. Det är här jag ställer mig lite frågande….. handelskonflikten känns för Kina. Tro inget annat. Kanske det inte är helt ointresserade av att komma överrens ändå? Trump borde vara det med tanke på val nästa år. Yuanen fortsätter att vara stark…. just sayin!

To be cont.

—————————-

Empire FED kom precis in på 2,0 mot väntat 4,0 och fg 4,8. Inline med en ISM nivå strax över 50 skulle jag säga. Implicit 2% årlig tillväxttakt, 150k nya jobb i månaden, Flat vinster YoY%. Typ. Ska bli intressant att se hur PMI datan kommer in den här månaden. Just nu står den i väldigt stark kontrast till ISM Mfg New Orders….. hittills har jag inte fått nåt bra svar, mer än att tjänstesektorn är stark!

—————————

Med vänlig hälsning
/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till FED och drönarattack i Saudi

 1. Patrick Bateman skriver:

  NASDAQ-100 Technology Sector Index, kolla det indexet…

  Känns det inte som vi har en Tech bubbla som kan spricka?

  Lite som IT bubblan men nu är det ”Tech” bolag…

  • GaStan skriver:

   Jag tror inte det faktiskt.

   För det första är själva definitionen av bubbla att priserna drar i väg utan att vinster och vinstförväntningar gör det. När det kommer till FAANG och Tech så har vinsterna faktiskt hängt med väldigt bra senaste årtiondet…. även om jag måste erkänna att värderingarna trots detta inte är låga.

   Så länge som världen inte trillar in i recession, så kommer vi fortsätta med låg tillväxt och låga räntor. I den miljön kommer bolag som uppvisar superior tillväxt att gå bra. Dels pga tillväxt, och dels pga av höga värderingar.

   Eftersom jag tror på recession i USA tidigast i slutet av 2022, 2023, så tror jag på fortsatt bra börs i minst 2 år till. I den miljön tror jag FAANG etc kommer fortsätta att gå bra.

   Aktier värderas på framtida vinster. Men eftersom en framtida vinst diskonteras till riskfri ränta + riskpremie, så är den inte värd så mycket. Förutom nu, när räntorna är låga. Då är framtida vinster EXTREMT mycket värda. Därför kommer tillväxt bolag att fortsätta gå bäst. Men det bygger såklart på att marknaden ”tror” på de framtida vinsterna….. slår recession till, så ändras den tron.

   I ett sånt läge gäller grundregeln: Inför en recession så kraschar börsen, de aktierna som 1, gått upp mest och 2, värderas högst är de som går ner mest.

   Så får vi recession, så kommer du få rätt.

   Sen tror jag att, trots recession, så är många av de här bolagen ”framtidens” vinnare… så de kommer att repa sig efter recessionen… men det kommer inte hindra dem för att krascha inför…

   På 10 års sikt äger jag hellre Amazon till Ev/Ebitda 17X än en Retailkedja som går svältdöden till mötes… trots att den värderas till Ev/Ebitda 7X.

   Men jag undviker gärna Amazon när den kraschar…. typ nån gången i slutet av 2022, en bit in på 2023.

 2. Erik skriver:

  Vad säger du om detta?

 3. Leif Andersson skriver:

  Vad är din kommentar till de usla svenska arbetslöshetssiffrorna som publicerades idag? Allt skulle ju bli så bra med negativa räntor och en dumpad SEK.

  • GaStan skriver:

   Helt enligt förväntningarna.

   Sverige växer med c1,5% i årstakt. Slå av 1% och du har ett jobbskapande på i snitt 0,5%, dvs 25000 jobb i snitt per månad.

   Anledningen att Sverige druttat ner till 1,5% beror på svagare utrikeshandeln och inhemsk nybyggnation.

   Hade räntan varit högre hade privatkonsumtionen fått lida, och nybyggnationen varit betydligt ännu sämre. Hade kronan varit starkare hade utrikeshandndeln varit ännu sämre.

   Att vi klarar växa med 1,5% när europa ligger på 1% och Tyskland 0% är en bedrift, vilket delvis är riksbankens förtjänst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.