Buy the dip

Det är lite Risk off känsla i marknadssentimentet. Använd den till att köpa!

Rent tekniskt hade ju SPX gått rätt starkt fram till för en vecka sen och var smått överköpt. Dessutom lämnat en del gap bakom sig. Nu är vi på väg ner för att stämma av konsolideringsintervallet från Augusti uppifrån, och även stänga gapet på 2,938. Vi har även gap på 2914 och ett litet på 2890. Jag tror att man ska använda den här kraftsamlingen till att köa. Rent säsongsmässigt har oktober många gånger bjudit på Pivot bottnar… som man kunnat rida på ända till i maj nästkommande år. Jag hoppas på detta även denna gång.

Översatt till OMX så har vi stöd kring 1600. Det är ingen dum entry Point. Även 1570 kan testas, lite beroende på vad SPX gör. Där bör det senast vända upp, och där bör man även sätta stopp i så fall.

Varför nu? Tja dels för att marknaden var lite överköpt och vi lämnat en del gap efter oss. Men trigger är ju annars Trumps hot om riksrätt, och det faktum att Yuanen numera försvagas. Marknaden vill gärna tro på nåt konstruktivt kring handelsavtalen i oktober. Jag har ju ingen aning om vad som händer med handelsavtalen. Men det hade varit så coolt om ett avtal sammanföll med börsbotten, och Trumps ”vinna-valet-kräver-ett-börsrally” strategi.

Man skulle ju gärna vilja sammanfatta, lite konspiratoriskt:

1, oktober, lågpunktsmånaden Nr1
2, okt-maj, bästa börsperioden
3, handelsavtal i oktober alt senast december, taktiskt inför president valet
4, pmi´s bottnat ur, och vänder upp i USA, vilket pekar på recovery från och med 1Q
5, Låga räntorna får fullt genomslag från och med Q1
6, Trump behöver en stark börs/konjunktur under 2020 för att vinna valet
7, Börsen prisar in framiden…
(8), Det är INTE inprisat. SPX handlas till PE18 på årets vinst. Men om vinsterna lyfter med 10% nästa år, till följd av recovery, så landar vi på PE16. Ta det relativt 10-åringen på 1,7% (som stod i 3,2% för ett år sedan) så går det att räkna hem 20% uppsida rätt lätt.

Just sayin´

Men för att vara fair, i andra ”ringen” har vi

1, Omvärldens svaga tillväxt smittar USA med fördröjning
2, Tillverkningssektorns inbromsning i USA sätter sig på consumer confidence vilket får folk att spara för att de är osäkra. Alltså, ISM Mfg drar med sig Non-Mfg ner…
3, Det är inte bara ”upp till Trump” att få till ett avtal. Det bygger även på att Kineserna sajnar och de kanske vägrar av whatever reasons…
(4), SPX handlas nära ATH… det är typ är diskat

Notera att Nr 8 och 4 står på bägge sidor, lite hur man väljer att resonera!

Tyska IFO kom igår in på 94,6 mot väntat 94,4 och fg 94,3. Lite bättre. Samtidigt var det Current conditions som höll den uppe, inte expectations. Tyskland är på väg mot en grund recession, och det är egentligen bara en kraftfull återhämtning av den globala världshandeln som kan få tillbaka dem till 2% tillväxt. Huruvida det blir så nästa år eller inte ligger utanför deras påverkan som ni förstår.

CaseShiller kom in på 2,2% YoY. Huspriserna stiger och är i absoluta termer rekordhöga i USA. Inte så konstigt med tanke på jobbskapande och räntor. Detta är bra för consumer confidence.

Apropå consumer confidence. Jag följer de två som regelbundet publiceras, Michigan Index samt Conference Board. De har varit rätt flattish senaste åren, men på en absolut nivå som historiskt är mycket hög. Stark börs, låga räntekostnader, höga bostadspriser, låg arbetslöshet spelar såklart in. Detta är i sin tur förklaringen till varför BNP växer med 2% och ISM non-mfg ser bra ut. MEN många, inklusive jag, är oroliga för att det finns en risk att de dippar till om handelskonflikten inte får en vändning. Detta spelar roll för att även om hushållen mår bra, och kommer må ännu bättre i takt med att räntekostnaderna blir lägre, så finns det en risk att man SPARAR mer för att man känner ”unconfidence” kring handelskonflikten. Man håller i pengarna helt enkelt. På så sätt kan handelskonflikten ”smitta” hushållen och tjänstesektorn. Detta är inte base case idag. MEN, vi kommer framöver hålla öga på de consumer confidence indexen. Så här långt är det ingen ko på isen, men vi vill inte att de börjar tappa för mycket.

Have a nice one!!!

————.

US core Pce kom precis in på 1,8% YoY mot väntat 1,8 och fg 1,7. Konvergerar lite med core cpi, och ska bli intressant att se var löner NFP och ECI tar vägen framöver. Fed noterar det här, men det ändrar inte policy, ÄNNU. Om jag får rätt så tilltar tillväxten nästa år. Det kommer göra att Fed överger sin duvighet och börjar höja igen i dec-20. Beroende på vilken push vi får på löner och inflation under 20/21 så kommer det styra deras politik. Jag tror på höjningar under hela 2021 och kanske 2022. Blir de tillräckligt höga, typ 3%+ styrränta, så lär det resultera i recession under 2023. Eftersom börsen bottnar under recession, så lär den toppa ur under 1H22 alt 2H21. Men dit är det två år. Två år av stark börs… minst 20% troligtvis 30%. Det vill inte jag missa!

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Buy the dip

 1. Welsh Corgi skriver:

  Ja, att vi drar 60 punkter ned på 2 dagar och 2 timmar utan upptick är rätt mekaniskt och risk off så att det sjunger om det.

  OMX är en lekstuga för större aktörer med större volymer som får göra vad de vill. Kort trading nu är mer en funktion av att gissa deras agerande och vilka parametrar de handlar på.

  Buy the dipp, vet inte, av handelsminister att döma så ska vi väl ned till 1500 igen de kommande veckorna?

  • GaStan skriver:

   1500… berätta gärna mer i detalj hur du tänker?

   • Welsh Corgi skriver:

    God morgon,
    Om vi tittar på rangen som vi handlats inom de senaste 5 åren mellan 1250 och 1750 så har vi också några under ranger men en rätt stor mellan 1480/1500-1650/1680 varför jag tror att nedsidan ska testas mer efter det här. Det är rätt ovanligt med ett 60 punkters nedställ utan upptick och kan kanske vara början på 3-4 veckors volatilitet?

    Jag inbillar mig att det är range handel och hade tänkt sälja termin vid 1680 men det vek ned lite innan och sen var det 60 punkter söderut. 1680-ish verkar vara området där säljsnurror rent mekaniskt går igång (om man kan förenkla så pass). Men vad vet jag?

 2. Welsh Corgi skriver:

  Oupps, ska vara mönster och inget annat.

 3. Pingback: Veckorapport vecka 39 2019 | Onsdagsfonden

 4. Pingback: Veckorapport vecka 39 2019 – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.