Viktig makrovecka

Den här veckan är synnerligen viktig ur makrosynpunkt. Vi har en radda inköpschefsindex samt jobbdata från USA. Normalt sett är detta viktig data ur ett börsperspektiv, men det är inte bara därför.

1, En viktig fråga som många söker svar på är, kommer tjänstenäringen, som står för 70% av USAs BNP och är den primära jobbskaparen, att påverkas NEGATIVT av handelskonflikten. Dels pga av att tillverkningssektorn har det motigt, dels för att omvärldens inbromsning smittar och dels för att det osäkra läget gör att hushållen börjar spara mer och konsumera mindre. Eller har servicenäringen utgjort ett ankare under året, som gör att tillverkningssektorn klarar att repa sig när de lägre räntekostnaderna börjar få positiv effekt?

2, Nästa FED möte är i december. Ska de sänka från 1,75(2,00) till 1,50(1,75) eller låta bli? Om de tänker låta bli så är det hög tid att datan börjar slå förväntningarna.

Handelssamtalen fortsätter. Senast igår var det lite positiva tongångar men jag noterar att Yuan ligger kring 7,14… inte direkt så att man slår kullerbyttor!

Michigan Index, som mäter konsumentförtroendet i USA, kom i fredags in på 93,2 mot väntat 92,0 och fg 89,8. Om alla är så oroliga och deppiga över handelskonflikt och inbromsning, ja då verkar i varje fall INTE Michigans undersökning fånga det. Tvärtom är konsumenterna rätt glada, uppbackat av okej arbetsmarknad, stark börs och höga fastighetspriser.

I natt kom Mfg PMIs från Kina. Den privata kom in väldigt starkt på 51,4 bättre än både väntat och sist. Den officiella kom in på 49,8. Inte så dåligt heller faktiskt. Ingen vändning i sikte, men det blir inte värre. 6% tillväxt liksom!!!!

Från Sverige kom det lönestatistik i morse. Lönerna för årets första 7 månader mäter 2,6% i årstakt. För juli ensamt ligger den på 2,7% YoY. Det är faktiskt en uns högre än det varit tidigare i år. Men samtidigt har ju jobbskapandet varit rätt uselt på sistone. Hur ska man tolka detta? Jo löner är något så komplicerat som både lagging och leading. Dvs de är leading när man tänker ur perspektivet att företag höjer priser för att kompensera för högre lönekostnader. Men de är lagging ur perspektivet att det krävs först hög ekonomisk aktivitet, och i det läget vågar företagen satsa rekrytera och höja löner. Dvs jag tolkar Julis lilla uppryckning som en konsekvens av tidigare stark svensk ekonomi. Men att dagens lite mer ljumma läge kommer ha en mer återhållsam inverkan på lönebildningen under nästa år. SAMTIDIGT så har årets löner förmågan att påverka priserna framöver. Snurrigt eller? Egentligen inte. Dagens löner kan eventuellt ge en liten push på priserna nästa år, vi pratar nån tiondel. 2,6/2,7 lirar ju med 1,6/1,7 kärninflation. Men att lönetakten inte borde fortsätta upp, utan kanske kommer ner igen, som ett resultat av den svagare ekonomin. Därför borde inte heller inflationen dra mycket högre utan som mest mot 1,7 för att sen kanske stabiliseras kring 1,5 igen. Detta allt annat lika alltså. Kronan påverkar också såklart. Svensk tillväxt lär också repa sig om resten av världen kommer igång, och då lär ju även jobbskapande och löner påverkas i vanlig ordning. Det här låter som stora saker….. men rent inflationsmässigt så är läget rätt stabilt. Vi ligger stadigt strax under målet.

Rent tekniskt är det rätt bra gas i många index. Samtidigt kom det från en rätt översåld nivå, samt att vi har en hel del gap bakom oss. Lite osäker faktiskt. Vill se hur data kommer in också…

——————–

Från Europa kom Mfg PMI in på 45,7 mot flash 45,6 och fg 47,0. Tyska siffran landade på 41,7 mot flash 41,4 och fg 43,5. Analysen är inte annorlunda sen sist. Europa ser ut att växa med strax under 1%. Tyskland strax under 0%. Vinsterna lär komma in flat i år jmf med förra. Kanske några procent minus. Utdelningarna kommer vara hyfsat beständiga. Vi får se, Stoxx600 är uppe vid gamla toppar. Svårigheten ligger inte i om vi kommer handlas väsentligt högre om några månader, vilket jag tror. Utan att veta om vi första ska ner en runda och samla kraft först.

US Mfg PMI kom in på 51,1 mot flash 51,0 och fg 50,3. Stabilt

US Mfg ISM kom in på 47,8 mot väntat 50,1 och fg 49,1. New order 47,3 mot fg 47,2. Svagt, men i nivå med 2016. Intressant att se att New Orders inte leder med nedåt. Intressant att new order/inventories också är bra. Intressant att lokala index men även US PMI idag pekar högre än ISM. Intressant att Kina och Europas Pmi är rätt stabila, men Ism är så svag. Spill over effects?

Normalt skulle jag säga att ISM siffran är både dåligt i absoluta termer OCH relativt förväntningarna, så det kan inte bli annat än en negativ tolkning. Dvs börsen ska ner på detta. MEN, bilden är för spretig, för att ge ett entydligt svar.

ISM non-mfg, PMI service samt jobbskapandet som kommer senare i veckan är nu MYCKET viktiga siffror. Dvs står marknaden och väger så blir synen på servicesektorn, jobbskapandet och hushållens humör mycket viktig!!!!

Vad som är nytt den här gången är att aldrig tidigare har fallande räntekostnader stått och balanserat mot lägre världshandel på detta sätt. Det är unikt, och därför inget mönster som går att hitta i några grafer. Historiskt har tjänstenäringen varit relativt stabil, på gränsen till tråkig, Sen har tillverkningssektorn och varuhandeln stått för ”swingfaktorn” tack vare valutor och konjunktur. Därför är Mfg PMI nummer ett i analyser…. men läget vi har nu är tämligen nytt. Jag säger inte att DÄRFÖR har Mfg fel och non-mfg rätt, bara att det är ett nytt läge och gamla samband kanske inte håller.

Marknadens reaktion är än så länge inte så negativ, men tänk på att vi inte är så översålda längre och att vi fortfarande har gap bakom oss. Det finns att ta av! Med tanke på det förmodade 2020 rallyt, hade det varit välkommet att göra det utan gap bakom oss.

Dagens Ism siffra ökar sannolikheten för Fed sänkning i december… men det ska flyta en del vatten under den bron innan dess.

————————-

Såg ett chart som visade årets nettoflöden till olika tillgångsslag. Vet ni vilket som lockat in mest pengar? jo Money market funds. Cash alltså! Fram till i maj låg alla på rätt jämnt skägg, sen tog cash fart. Dvs när handelsdispyten vände i maj så har man börjat bunkra cash globalt. Ni vet vad slutsatsen av detta är såklart…. men för att vara helt övertydlig, Om dagens oro (som bäst manifestieras av räntemarknaden där en 10-åring står 1,7% när styrräntan är 1,75% och där 10-åringen snarare borde stå i 2,75% om marknaden hade en normalt positiv syn på framtiden) vänder till nåt annat, mer positivt. Då finns det gott om cash på sidlinjen för att trigga ett 6 månaders rally, ett FOMO, fear of missing out rally. Notera att jag säger OM, inte ATT. Även om jag hoppas och tror på det senare!

————————————-

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Viktig makrovecka

 1. Kalle_K skriver:

  mkt intressant blogg, keep up up the good work! Det händer mycket i oljan just nu, hade varit intressant att höra din take.

  • GaStan skriver:

   Tack Kalle,

   Tack för att du gillar!

   På kort sikt negativ, till följd sv överproduktion, trots Saudi

   På längre sikt, säg 12m, positiv pga bättre konja, cykliskt kommer gå bra, låg värdering, underägd sektor etc

   På lång sikt tuffare till följd av energy transition och låg tillväxt

 2. Patrick Bateman skriver:

  Kronan rekordsvag nu och PMI i Sverige faller till krisnivåer…vad händer?

  • GaStan skriver:

   Det som händer är att vi är en liten öppen ekonomi, där en av viktigaste kunder, Tyskland befinner sig i en grund recession. Det här borde inte förvåna någon.

   Innan trodde jag på tillväxt för Tysklsnd, Europa och Sverige på cirka 0%, 1,0% samt 1,5%…. med tanke på att handelsdispyten fortfarande ligger som en våt filt över världshandeln kan du slå sv ytterligare nån tiondel…

   Att kronan försvagas beror helt enkelt på att marknaden inte tror att Ingves vare sig kan höja i december el februari. Något jag trott på.

   Sannolikheten för att Fed ska sänka i december har också ökat…

   Men det är 2,5 månad tills dess.. mycket kan hända!!!

   • Kinofy skriver:

    Annica Winsth (Nordea) var ute i DI och sa att nu är en höjning av räntan i december helt utesluten, apropå de svaga siffrorna från den svenska industrin som kom igår. Därefter kom svaga siffror även från USAs tillverkningsindustri. Kommentar?

   • GaStan skriver:

    Helt utesluten skulle inte jag säga…

    Vi är en lite öppen export beroende ekonomi, att Europa och synnerhet Tyskland hackar, och det smittar på oss är knappast en överraskning. Inte ens för Riksbanken. Tittar man på svensk ekonomi så växer den med knappa 1,5%. Som värst 1%. Löner ligger på c2,5 Inflation c1,5%. Jobbskapandet c25,000jobb/m. Det är en ekonomi som bromsat in från det vi sett innan, men det är knappast en ekonomi i kris. En styrränta på -0,25% och en kärninflatiion på c1,5% ger kraftigt negativa realräntor. Det är en politik för en ekonomi i kris. Det är inte rimligt. Hade kronan varit stark, typ stått i 9-10kr, så hade Ingves varit ganska bakbunden. Nu står den i 11kr, den är svag. Ur detta perspektiv så är det inga problem att höja. Många ser det som en åtstramningsåtgärd. Jag ser det som att göra en extremt stimulativ penningpolitik, lite mindre extrem.

    Men det som kan oroa Riksbanken är om USAs handelsdispyt med Asien kommer tvinga in HELA Europa i recession nästa år. Då kommer inte Sverige kunna upprätthålla 1,0-1,5% tillväxt. I ett sånt scenario så bör han avvakta med att höja.

    Kommer Europa, inte bara Tyskland, hamna i recession? Det kan ingen svara på.

    Anledningen är att vi måste veta om Handelskonflikten får en lösning eller ej. Det kan ingen svara på!

    Du måste även veta om handelskonfliktens negativa aspekter, 1, sämre industrikonjunktur i USA 2, spill over effects från omvärlden på USA och 3, försämrad US consumer confidence kommer att slå på de Amerikanska hushållen, som idag mår väldigt bra tack vare låg arbetslöshet, låga räntekostnader, ATH bostadspriser, ATH Börsen. Eller Amerikansk ekonomi är motståndskraftig just tack vare det senare.

    Detta går inte att svara på.

    Jag är optimist, då jag tror att Trump gärna vill ha en stark ekonomi under ett valår, och för att garantera detta så behöver ett handelsavtal och optimism i industri och handel.

    Men jag kan ju hoppas och gissa…. och Ingves måste agera. Därför är risken stor att trots att Riksbanken kanske delar min syn så väljer de att avvakta till de får bevis på att det går i rätt riktning.

    Detta skulle i så fall implicit innebära att man skjuter på höjningen i december… och ur det perspektivet har Annika rätt.

    Men vad Annika inte kan veta…. är om det händer nåt fram till december mötet, alt februari mötet, som skapar en ny optimism, som kommer få Inköpschefsindex att spurta uppåt. Då kan hon ta och slänga sin analys i soptunnan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.