FED sänker med 50 punkter till 1,0% (1,25)

Fed sänker räntan med 50 punkter före utsatt möte.

Antingen befarar de Coronas effekter på Amerikanska ekonomin… antingen indirekta genom importerade negativa effekter från omvärlden och/eller direkta i händelse av att viruset eskalerar i landet och präglar kedjan ”confidence-sparkvot-konsumtion-tillväxt-jobbskapande”…… som slutligen leder till lägre inflation allt annat lika.

ELLER

Har de egentligen ingen uppfattning om Coronas direkta eller indirekta effekter och omfattning… men sänker ändå för att vara på säkra sidan. Bättre att sänka och ha fel, än att låta bli att sänka och ha fel. Dessutom uppfattas man som handlingskraftig och inte naiv. Även om man får fel. Skulle det visa sig att det egentligen aldrig hade behövts är det rätt lätt att höja. Konsekvenserna blir små. Det är värre tvärtom.

Spelar det nån roll då?

Nej inte egentligen. Det blir ju inte färre sjuka pga av detta. Jag tror inte heller det stärker ekonomin då problemet är OM confidence faller är inte att det saknas konsumtionsutrymme, utan viljan att konsumera. Värdet på aktieportföljen och räntekostnader spelar i ett sånt här sammanhang inte så stor roll, och det är främst detta FED kontrollerar.

Vi får se.. jag tror inte FED sitter på mer information än nån annan här.

Sen rent penningpolitiskt.. att gå från 1,50 (1,75) när inflationen är c1,6%, dvs neutral real styrränta, till negativ styrränta, det är att i teorin gå från neutral penningpolitik, till expansiv. Powell ansluter sig till Ingves kan man säga.

Simon, en av bloggens vänner, lyfte fram en annan vinkel. Stark dollar är dåligt för Amerikansk tillväxt, och i sin tur omvärldens tillväxt. Senaste tidens risk off miljö har stärkt dollarn, och det kanske FED är mer oroade för än Corona viruset. Man vill alltså hålla tillbaka en stark dollar…. en väldigt intressant vinkel jag inte tänkt på! Tack Simon!

Going forward tror jag som sagt det blir viktigt att följa Corona virusets framfart i USA, samt consumer confidence. Prel Michigan index kommer den 13 mars. Final kommer den 27 mars. Conference Boards siffra kommer den 30 mars. Det kommer hinna flyta en del vatten under broarna fram tills dess.

Att 10-åringen nu handlas kring 1% är inte dugg konstigare när den handlades i 1,50 när styrräntan låg på 1,50 eller när den handlades i 2,25 när styrräntan låg på 2,25.

En 10-åring på 1%. Vad säger detta om aktiemarknaden. Ja det betyder många saker. Det betyder Risk-off och en negativ syn på framtiden. Det betyder att man köpt obligationer i syfte att skydda sig och undvika risk. Men det betyder ju också att aktieriskpremien måste gått upp? Den förenklade varianten av ERP är ju som bekant inversen av PE, dvs earnings yield minus långa räntan. Om den långa räntan faller så ser ju ERP bra ut eller hur? Det stämmer. Dettutom har börsen fallit, dvs (P), så det måste ju se jättebra ut? Javisst. Ett problem bara…. Risk-off beteendet från räntemarknaden säger även ytterligare en sak, nämligen att konjunkturen ser ut att gå i sönder, och med den bolagsvinsterna. Så vad är PE-talet.

Säg att vi tidigare hade PE 20, baserat på 5 i vinst, pris 100. Inversen är 1/20=5%. 10-åringen stod i 2%. ERP 5-2=3%. Okej liksom, men ingen bargain.

Sen faller marknaden med 10%… från 100 till 90. PE baserat på gamla vinsten 90/5=18. Earnings yield 1/18=5,5%

10-åringen faller till 1%. ERP 5,5-1=4,5% Superbargain… kööööp!!!!!

Men vänta lite… räntemarknaden säger Risk-off, negativ tillväxt, fallande försäljning, fallande vinster med säg 20%… från 5 till 4.

Då blir det istället 90/4=PE 22,5. Earningsyield 1/22,5=4,4% minus 10-åring 1% = ERP 3,4%

Då är det inte så stor skillnad mot tidigare… och givet risknivån, knappt en bargain.

MEN vad tror ni händer med börsen om marknaden börja tänka positivt kring Corona… dvs där vinsten går tillbaks till 5 igen. Ja då blir det ett super KÖP över en natt.

Det jag säger att låga räntor är bra för börsen om man ser positivt på framtiden… men låga räntor är ett resultat av att man INTE ser positivt på framtiden, och därför får du inte rally BARA pga låga räntor. Nyckeln är inte låga räntor. Nyckeln är synen på framtiden.

———————

Rent tekniskt anser jag nu att vi är i 3e fasen, C vågen, i korrektionen av trenden som inleddes i december 2018.

3e vågen kan bottna precis var som helst. Men det är klart… att SPX low från i fredags håller hade ju varit trevligt med tanke på att det är Fib50% från dec18. Å andra sidan älskar SPX att finta med tanke på att varje chartist i världen glor på just det indexet. Normalt sett brukar ju sådana här rekyler vara rätt bra på att skaka av sig nervösa aktieinvesterare i slutet…. vi får se helt enkelt. Jag har noll conviction med tanke på Coronas framfart.

Dock är jag köpare fundamentalt fortfarande. Jag är uppfödd på Buffets läroböcker som ni vet.

ps. En kompis hade en rätt kul teori. Kommunister har ju aldrig skytt några medel för att nå de mål man vill för ”folkets bästa”. Att någon stryker med är ju collateral dammage om det gynnar desto fler. Så hans teori var att det är kinesiska regeringen som planterat viruset i Wohan. Det finns två avsikter. 1, lägga locket på protesterna i Hong Kong 2, få amerikanska ekonomin i gungning så att Trump inte blir omvald. Två rätt goda skäl eller hur? Beviset på att det är regeringen som ligger bakom är om 1, det är ett kinesiskt bolag eller myndighet som till slut får fram ett vaccin (något de ruvat på hela tiden) eller direkt eller indirekt har kontroll över det bolag som i framtiden hittar ett vaccin. Rätt kul teori eller hur? Nästan framtida filmmaterial skulle jag säga.

Om den stämmer så behöver vi ju inte vara rädda för viruset, då det bara är en tidsfråga innan kineserna drar i stoppknappen.

ds

Imorgon är det PMI från tjänstesektorn…. nedgången i turism och resande lär sätta sin prägel.

God natt

——————

ISM non-mfg kom in på 57,3 mot väntat 54,9 och fg 55,5. Sjuukt starkt. US Service PMI kom in på 49,4 mot flash 49,4 och fg 53,4. Sjuukt svagt. What?????

USA är världens största ekonomi, med världens viktigaste konsument. Service och tjänsteekonomin utgör mer än 70% av ekonomin. Det är där jobben finns. Det är där jobben skapas, och finns det någon parameter i världen som är viktigare än någon annan så är det hur Non-mfg sektorn går i USA. Nu har vi en siffra som visar på att den mår hur jävla bra som helst, och en att vi är på 13 års lägsta. Spontant skulle jag säga att PMI måste vara nyare än ISM då den bättre speglar stämningsläget. Det kan också vara så att PMI kanske har mer turism, resor och transport i sig. Jag vet inte faktiskt. Men det är min slutsats.

Samtidigt gnager det en annan känsla:

Jag har börjat fråga vänner och bekanta den här veckan OM de har spenderat mindre pengar senaste två veckorna jämfört med vad de brukar göra OCH givet vad de vet om närmaste tiden, kommer spendera mindre än vanligt, och därmed ha betydligt mer över på kontot när nästa lön trillar in….. Alla svarar samma sak. Vet ni vad?

En vän la till en rätt kul kommentar… ”Om jag får Corona viruset kommer jag nog shoppa lite mindre… till jag blir frisk igen. Då tänker jag shoppa som fan”

Någon sa, ”Men folk bunkrar kanske konserver eller nåt”. Då frågade jag om vederbörande bunkrat, eller känner någon som bunkrat. Vad tror ni svaret blev.

Jag var på Konsum för cirka 1,5 timme sen….. 1, det var fullt med folk. VARFÖR? Om folk undviker allmänna platser? 2, Det var inte tomt på hyllorna.

Men det kanske kommer om några veckor?

Jag ska inte ge sken av att Corona inte ska tas på allvar. Jag tror stenhårt på att utvecklingen verkligen är oprognostiserbar. Om inte de bästa i världen på området kan ge prognoser. Hur ska du och jag kunna göra det? Sen är det klart att man kan ha ett ekonomiskt scenario för om Corona går åt h-e eller är löst till påsk. Fine. Men vad är det värt om risk/chans ligger på 50%? Då tycker jag det är smartare att ha ett risk resonemang som jag varit inne på tidigare. Dvs om man anser att det är en risk att gå miste om avkastning, då ska man ligga kvar. Men anser man att det är en risk att förlora pengar. Då ska man undvika marknaden. Så enkelt är det.

Sen är jag som person contrarian lagd av mig, och jag har 40 års stöd för att det funkar. När 1, aktieriskpremien inte är i low range (dvs marknaden inte är dyr) i kombination med att 2, fear factorn slår i taket. Då har media/marknaden nästan alltid fel. Dvs marknaden har fallit pga Corona, centralbanker agerar pga Corona, media skriver om hur förfärligt allt är pga Corona…. då har de med historiska odds mätt, FEL. De har nästan alltid fel då faktiskt. Därmed inte sagt att de måste få fel nu….. som sagt. CORONAS utveckling är oprognostiserbar. Det är det intelligentaste rådet jag kan ge, och jag vet att det stämmer. Sen kommer man i efterhand kunna konstatera att vissa hade rätt kring Coronas utveckling. Lyckades dem med prognosen? Nope, de lyckades bara kasta sexor med tärningen längre än alla andra.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Swan:_The_Impact_of_the_Highly_Improbable

Ha en fortsatt fin kväll!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till FED sänker med 50 punkter till 1,0% (1,25)

 1. Anders skriver:

  Feds agerande spelar väl åtminstone in på money supply? Ser ut att ha varit tight senaste veckan. Fastighetsbolagen rallade tex ordentligt på detta.

  Gjorts väldigt lite tester i USA så mörkertalet är nog stort. Måste finnas tusentals smittade, börjar uppdagas mer under helgen och nästa vecka vilket får mig att tro att botten sätts tidigast nästa vecka..

  • GaStan skriver:

   Det är ju ett väldigt smart sätt måste jag säga… om man inte testar nån för Corona, så har man ju noll Corona fall. Ingen registrerar några tusen dödsfall, det dör ju ändå gamla människor i influensa så här års. Ingen blir orolig, Confidence håller sig på mattan och tillväxten blir god. Kinesernas konspirationsteori hade nog inte räknat med detta 🙂

   Vad gäller FED så har du i sak rätt… fel av mig att inte lyfta fram detta. MEN, om Corona slår major, så kantrar confidence, och då kantrar konsumtion, sen tillväxt och en konkurser och arbetslöshet (om det inte sätts in stödåtgärder)… och då skulle jag vilja se det hyresavtalet som blir upprätthållet. Det är inte värt kattskit i recession… och faller hyresintäkterna, och då är det ändå kört för fastighetssektorn. Ja givet att det inte sätts in nödlån även där…

   Nu hoppas jag alltså inte på att Corona ska leda USA in i djup recession….

   • Anders skriver:

    Tack för svar och en som vanligt lika bra blogg.

    Angående fastighetsaspekten, vad tror du om hyresavtalen för samhällsfastigheter? Bör vara väsentligt lägre risk med stat/kommun som kund?

   • GaStan skriver:

    Ja det stämmer… de får aldrig problem att betala så det är ju superbra!

    Jag hade en period när jag tittade på den typen av kåkar och gillade just den riskprofilen.

    Men då lärde en gammal fastighetsräv mig ett antal saker….

    1, du har ofta bara EN gäst. Säg att flyktingboende…. om de väljer att lägga ner av vilka skäl som helst… vem är tagare då? Det kan vara knepigt

    2, Slitage är ofta högt på äldreboende, dagis etc… de kan ställa rätt höga krav på att renovera. En sak med att kommunerna just outsourcar detta är att de slipper ta hand om skiten själva, utan istället ställer rätt höga krav på underhåll…

    3, Ett dagis byggs sällan av kvaliten att det ska stå i hundra år… det är många gånger av kvaliten som ett fritidsboende… de bestående värdena kan ibland ifrågasättas. Ett dagis med 20 år på nacken har kanske inte mycket av restvärde. Inte som en bostadsfastighet i varje fall.

    4, Man är utsatt för politisk risk trots allt. Inte att de inte kan betala, för det gör dem alltid. Utan för ett politiskt beslut hux flux kan ändra på deras verksamhet och så står du där utan gäst.

    5, Om det skiter sig…. det ska mycket till för att dra din gäst till domstol. Särskilt om de är kund i andra kåkar du äger

    Jag ska inte baissa sam fast…. det är många gånger fantastiskt att du får AAA kund som i alla lägen kan betala, och ändå har hyfsad yield. Det är värt mycket. Men det är ingen helt gratis lunch! Det finns brister..

 2. Simon skriver:

  Hur tolkar du att FED deltar i ett G7 möte som landar i att ”avvakta” och Powell sedan går raka vägen hem och sänker räntan, inte bara dubbelt så mycket som väntat, utan även mellan möten i vad som egentligen bara kan tolkas som en ”emergency cut”?

  Jag tycker det sänder väldigt konstiga/svårtolkade signaler till marknaderna, är Powell mer oroad än omvärlden, den (förhållandevis) starka amerikanska ekonomin till trots? Försöker han tvinga ner USD för att fronta en risk-off förstärkning och skydda EM till exempel?

  • GaStan skriver:

   noterade det också!

   Europa borde ju känna av Kinas inbromsning mest… desstutom har man Italien. Samtidigt har väl ECB minst handlingsutrymme. Att sänka räntan för Europa ger inte mer än lite svag Euro…. och det löser knappast problemet. ECB ligger ju redan på kraftigt negativ Real styrränta…

   Att FED sänker har ju att göra med att de kan sänka… de låg på en realt neutral ränta… och går nu till negativ.

   FED brukar också vara snabbare på bollen i nästan allt.

   De kanske känner att de bör och kan visa sig vara handlingskraftiga…

   Vet dem nåt mer än marknaden idag… svårt att säga. Tror inte det. Tror mest det är ta det säkra före det osäkra!

   JAg tycker din analys är väldigt bra… dvs marknaden VET att potentiella problem inte löses med hjälp av lägre räntekostnader, QE eller högre asset prices. Problemen har en likviditetskoppling. Alltså kanske handlar det om att försöka hålla tillbaka dollarförstärkningen, som inte bara är negativt för USA utan resten av världen. Dollar förstärkning leder alltid till lägre tillväxt. Så de kanske är överens trots allt. DVs att de kommer fram till att om FED höjer, och de andra inte gör jota…. så får det en positiv effekt på resten av världen. Svårt att säga… intressant vinkel!

   • Simon skriver:

    Jag tycker det som sticker ut mest är att Lagarde var redo att agera på väg in till mötet, förefaller övertygas om att det inte behövs ännu för att sedan bli omkörd av Powell i ”duvornas race” så att säga.

    Jag blir inte förvånad om FED m.fl är oroliga för att likviditeten ska torka upp & kommer upp med en rad av ”okonventionella” åtgärder som inte har så stor påverkan på det stora hela men fungerar som olja bland kugghjulen, som styrräntan var tänkt att göra i sin helhet… Givetvis med fortsatt retorisk press för fiskala åtgärder att avlasta penningpolitiken och dess långsiktiga konsekvenser.

    Orginalproblemet kvarstår dock, de jobbar med supply-sidan för att slåss med ett problem i efterfrågan och då är det svårt..Risken är väl att vi vet först 15:45 / 16:00 i eftermiddag om FED vet något mer än oss andra….

   • GaStan skriver:

    men euron var ju svag/dollarn stark fram till nyligen… jag tror Lagarde är fine med en euro kring 1,11…. de kommer agera upp mot 1,15…

    tids nog har vi alltid svaren 🙂

 3. tim skriver:

  Tja…

  Igen, måste säga att ditt skrivande och de allra flesta 🙂 kommenterande personer ”vassa tänkare” därute och som samlas på din bolag är det bästa vi hittar på en plattform i Sverige, Tack – det lyfter mitt tänkande!
  ……………………………………………………………..

  Du var tidigare inne i ett av dina inlägg om olika scenarios A-C – Givet att Corna fade.ar bort och A/ den ekonomiska aktiviteten sätter sig första halvan 2020 men att Corona löser sig och vi får en V recovery andra halvan vilket gör vinstprognoserna oförändrade eller B/ att det blir delvis bortfall andra halvan och lägre vinsttillväxt än tidigare väntat.

  Du känns hyggligt positiv gm att luta åt A även om du parerar med liten conviction? Motivera gärna! Min take är att det redan blivit en hel del sunkcosts och även framtida kostnader som är svåra att återta. Saknar ordet, jag tror det kallas fungibla tjänster som inte kan räddas/skjutas upp åtminstone inte till fullo. Det borde även betinga att en hel del skevheter uppstår som stör ekonomin också – Alltså att det ackumulerat påverkar ekonomin negativt som helhet?

  (Alltså jag ser lägre sannolikhet till total V-shaped recovery med samma vinstprognoser för hela 2020. Jag ser det i bästa fall som att det blir mer mot senario B som du beskrev att aktiemarknaden tycks tro, eller sämre).

 4. Johan skriver:

  Tack för utmärkt inlägg
  Fått lära mig att 9 av 10 nedgångar är rekyler , därför köper jag på rött
  Varför gå emot den statistiken
  Man får ju rätt i 90 % av fallen
  Den 10 e gången är ju den svåraste men du har lärt mig att det krävs en räntehöjning
  Nu sänker man räntan
  Jag tittar framåt 6 månader, glömmer nuläget och jag tycker det ser väldigt ljust ut
  Corona behandlar jag som brus tills motsatsen bevisats
  Ligger på plus , 4 över index
  Du har lärt mig mycket , stort tack

  • GaStan skriver:

   Tack själv!!! Notera att vi har kvar C vågen. Det finns risk att den inte blir nådig. Men den ska man klart köpa. Långsiktig risk return gör att den kommer bli bra!

 5. Dividendify skriver:

  Själv är jag redan i 2021 när Q1:orna och Q2:orna släpps som jämförelse med 2020 som helt klart kommer att vara påverkade av Corona. Skakigt i år och börsrally 2021??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.