Vinsthemtagningar

Många som missat och underskattat uppgången, med viss bitterhet, tycker det känns skönt att vi rekylerar. ”Det var ju väntat”. De som suttit med sedan 23e mars har gjort ca 30% och har inga problem att plocka lite vinst. De som missade att sälja i nedgången har också haft sin chans. Zoomar man ut tycker jag det är mest brus där ute. Rekylen tar oss som lägst till 1470/1480, om inga graverande nyheter kommer. Kanske redan den här veckan eller i början på nästa. Mot slutet av maj tror jag fortfarande på att vi kan nå 1680/1700 nivåer på OMX. Fram tills dess konsoliderar vi mellan 1470/80 och 1610.

Därefter väntar jag mig konsolidering, 1470/80-1680/1700,  vilket kommer att vara marknadens sätt att uttrycka sin syn på ”Economy post Corona” på där frågeställningar som

1, hur snabbt kommer ekonomin tillbaka efter hävda restriktioner

2, hur många av de korttids permitterade och uppsagda kommer tillbaks i arbete

3, hur mycket har de finans- och penningpolitiska paketen hjälpt i praktiken

4, har Corona förändrat konsumtionsbeteende bland hushållen… slutar vi resa?

5, vad händer med vinsterna i den nya miljön

6, vilken typ av soft restriktioner kommer att finnas kvar, hur effektiva är dem. osv….

Brott genom 1700 och attack av ATH och därutöver kommer inte förrän vi vet svaren på ovan och det är dags att prisa in ett starkt 2021 (som i sin tur är beroende av svaren på frågorna ovan). Detta kommer att ske först i slutet av året. Typ Q4.

Av ALLA frågeställningar tycker jag EN är den absolut viktigaste.

HUR SNABBT REPAR SIG ARBETSLÖSHETEN OCH TILL VILKEN NIVÅ?

Repar den sig snabbt och tillbaks mot gamla nivåer, då 1, återställs en stor del av köpkraften och 2, sparkvoten faller tillbaka då folk som har jobb slutar vara rädda för att bli av med det och genom detta börjar handla (minska på sparande) som vanligt igen.

Vi skulle kunna ha en lång diskussion om detta, och jag är den förste att erkänna att det finns många faktorer som talar BÅDE för ett negativt och positivt scenario. Det är komplex materia. Punkt! Va ödmjuk inför din förmåga att prognostisera det här säger jag bara.

Jag har som vanligt ANTAGIT att vi kan häva restriktioner utan att smittspridningen drar i taket igen. Gör det det kraschar vi… första signal är brott av 1,470/80.

————-

Från Tyskland kom Mfg PMI in på 34,5 mot flash 34,4 och fg 45,4. Svagt men lagging.

Från Europa kom den in på 33,4 mot flash 33,6 och fg 44,5. Svagt och lagging

Senare i veckan kommer PMI för tjänstesektorn, handelsdata från Kina samt Jobbdata från USA. Datan ger ingen vägledning då den är lagging. Det som intresserar mig, och börsen, är hur ISM Mfg New Orders utvecklas i höst. Den som kan svara på det är kung i baren.

To be cont.

———-

 

Svensk BNP är inget jag fäster nån större vikt vid, men så här i Corona tider är det ju intressant. Bnp för Q1 kom in på 0,5% YoY. Starkt jobbat relativt resten av världen. Det är vår Corona strategi som bidragit till detta. Sen kan man ju alltid hävda att vi har fler dödsfall per 1000 invånare än andra länder, rensat för att vi har fler singelhushåll, är mer glesbefolkade osv. Men ändå. Som motargument kan man då säkert säga att vi förmodligen nåt längre i kollektiv immunitet än andra länder som kört lock down. Åtminstone i Sthlm. Sista ordet är inte sagt!

ISM non-mfg kom in på 41,8 mot väntat 40,0 och fg 52,5. Us Service Pmi kom in på 26,7 mot flash 27,0 och fg 39 ,8. Inte så mycket att orda om. Tjänstesektorn är stendöd. Jag är mer nyfiken på hur snabbt och starkt den kan repa sig när man öppnar upp. Det är sin tur kopplat till två saker (sorry att jag repeterar)

1, hur stor andel av jobben kommer tillbaka, 25% eller 75%. Tar det en månad eller sex månader?

2, Vad händer med sparkvoten? Går den tillbaka med 25% eller 75%. Tar det en månad eller sex månader.

Nummer 2 är starkt korrelerad till nummer 1. Dvs om 75% har jobbet inom 3 månader, så tror jag sparkvoten normaliseras nästan helt. Har 25% fått tillbaka jobben på 6 månader… så har sparkvoten förmodligen återhämtat sig väldigt lite.

Svarar du rätt på den här analysen så kommer du kunna svara på hur återhämtningen blir. Kan du svara på den så kan du pricka tillväxten under andra halvåret. Kan du pricka den kan du pricka företagens aggregerade försäljning. (det spelar ingen roll om det säljs färre flygbiljetter om det säljs fler skruvdragare på Byggmax). Kan du svara på försäljningen så kan du svara vad vinsterna blir, och kan du pricka vinsterna så har du goda chanser att lista ut om börsen handlas 20% högre, flat eller 20% lägre om 6 månader. Enkelt va!!!

—————–

Från Kina kom det PMI från tjänstesektorn. PMI services kom in på 44,4 mot fg 43. Inte så starkt givet att ekonomin är under återhämtning. Borde handla om att övriga världen har Corona… och Kina är trots allt beroende av en pigg omvärld. De fixar ingen högkonja (PMI 55+) på egen hand.

Export kom in på 3,5% mot väntat -15,7 och fg -6,6 YoY. Märkligt. Det är väl den som ska stryk när omvärlden köper mindre? Importen var tvärtom -14,2% mot väntat -11,2% och fg -1,0. Lika märklig. Jag får gräva lite här!

——————-

Veckan avslutas med amerikansk jobbdata, och det är som många förstår en historisk datapunkt, som vi i efterhand kommer prata om många gånger.

I april försvann det 20,5 miljoner jobb i USA mot väntat 22 miljoner och fg månads tapp 870,000. Kommentarer överflödiga. Arbetslösheten steg från 4,4% till 14,7% mot väntat 16%. Jag skulle säga att detta motsvarar ett BNP tapp på 20% i Q2 vilket kommer motsvaras väl av mina förväntningar om ett vinsttapp på 70% i Q2.

Om antal arbetslösa ökar med ca10%, från 4,4 till 14,7%.. så innebär det ett köpkraftstapp på i runda slängar 10%. Säg att de får ut hälften i A-kassa som de spenderar i vanlig ordning. Främst på boende och mat typ. Då innebär det att köpkraften har gått ner från 100 till 95%. Den stor pjäsen är den ökade sparkvoten bland alla som redan har jobb men som blivit deppiga och försiktiga. Jag tror den uppgår till 10%. Dubbelt så stor inverkan som de arbetslösa. Men sammantaget lirar detta rätt väl med mitt köpkraftstapp på 15%.

Börsen kommer att strunta i den här siffran. Det enda man är intresserad av är hur många som kommer i arbete igen under andra halvåret.

Lönerna kom in på +7,9% YoY mot väntat 3,3 och fg 3,3. Ni kan bortse från den här siffran. Det är inte så att alla som jobbar, och inte fått sparken har fått en rejäl löneförhöjning. Nej detta är ett matematiskt fel när man lyfter borde så många ”lågbetalda” ur sysselsättningen, varav löneunderlaget baseras på färre arbetare. Då ser det ut som om de har fått påökt. Så är det inte naturligtvis.

Jag har förvisso target 1680/1700 men är förvånad över marknadens styrka. Trodde MINST att vi skulle gå under 1500…. men men. Vi får se vad som händer nu men kanske orkar USA hålla i detta under närmaste två veckorna. Någon typ av topp 18-25 maj är inte otänkbart!

Tills dess får jag önska er alla en riktigt skön helg!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Vinsthemtagningar

 1. Henke skriver:

  Acceptans håller på att byggas hos världens befolkning att Corona är helt enkelt ngt du måste acceptera kommer finnas över flera år framöver och att just du kommer troligtvis att bli sjuk om du inte redan varit det. Till det också att – om det stämmer det Giesecke säger – du sannolikt inte kommer att hamna på sjukhus eller ännu värre. Så problemet är om du är riskgrupp, men om riskgrupp är i liten andel av befolkningen och folk accepterar ovan, kan världen börja återgå till något nytt normalläge. Fokus politiskt måste ju vara att banka ut detta budskap, men alla är inte mottagliga för det ännu kanske.

  • Lars-Erik skriver:

   Man kan också se det så här. Om man tagit del av rapporter från stora sjukhus och inser att det är mycket ansträngt läge där och kommer så att vara, så länge immunitet inte finns i tillräcklig omfattning. De människor som förstår detta kommer att begränsa sina kontakter för att hålla nere smittspridning till en nivå som sjukvården klarar, så att kaos inte skapas. sen är ju frågan, hur många människor inser detta faktum? Jag tror merparten av människor som har mat på bordet, kommer att sympatisera med vårdpersonal och människor runt 60+ Därav tror jag vi får ställa in oss på en långsam återgång till det normala. Dom som inte tillhör dom riskbenägna, även yngre, har nog dessutom insett att har man otur så blir man riktigt dålig och vem vill bli det?

   • GaStan skriver:

    Jag tror att i samband med att folk börjar jobba som vanligt så återgår de också i övrigt till livet som vanligt… dock med hänsyn till de restriktioner som ligger kvar, dvs stanna hemma om man blir sjuk, testa sig om man är immun om man varit sjuk, inte besöka äldreboenden osv…. allt bygger på om vi upplever att det ”fungerar” att leva som ”nästan” normalt igen. Kineserna verkar inte sitta hemma av rädsla….

  • GaStan skriver:

   Instämmer. Men en del av den här övergången handlar om att rigga för nästa fas, dvs organisera sjukvården, skydda riskgrupper, test infrastruktur etc

   • Peppe skriver:

    ”känns” lite som om många kommer att använda sommaren som ”brygga” för shut-down lite av en naturlig shut-down, skulle tro att vi tidigast är tillbaka med kraft i Aug/Sep

   • GaStan skriver:

    Tror jag med… semester tiderna tjänar ett syfte där!!!

 2. bertk skriver:

  Hur ser du på industrier som inte kan återhämta sig så snabbt och hur de kan påverka övrig ekonomi,t.ex. flyg-och oljeindustrier både i USA och Europa. Med flyg menar inte bara flygbolag utan främst tillverkare, det är inte många som kommer att beställa nya flygplan från Boing eller Airbus de närmsta åren , speciellt inte i år ,eller investera i nya oljeriggar/oljefält så hur ser du på detta. Båda industrierna har stort antal anställda/underleverantörer/konsulter, har stora capex och stora skulder. Så både kortsiktigt , när tiotusentals annars välbetalda anställda inte kan spendera pengar men även i minst 1-2 års tid med minskade investeringar med påverkan på både tillverkning/transport/tjänste/bygg och banksektorn. Ser du någon fara i det för ekonomi?

  • GaStan skriver:

   Det är komplex materia. Därför har utgått från demand sidan… dvs om köpkraften återvänder till konsumenterna så kommer konsumtionen tillbaka med stärkt förtroende…

   However, det behöver inte bli som innan… dvs vi kanske inte spenderar pengar på semesterresan utan bygger ett nytt uterum istället. Amazon anställer fler än de gjorde innan. Det gör inte Boeing. Att Boeing inte amställer har negativa spridningseffekter på ekonomin. Men Amazons har det motsatta. Det här är svårt att kvantifiera. Därför är det lättare att se till köpkraften i stället. Min slutsats är att den minskat med 15-20%. Kommer hälften tillbaka så är det MYCKET NEGATIVT FÖR EKONOMIN och då är förväntningarna inför andra halvåret för högt ställda. MEn kommer 75%+ tillbaka, vilket är min förhoppning, så blir det bra. Därmed inte sagt att vissa sektorer är nettoförlorare under lång tid framöver.

 3. Leif Andersson skriver:

  Finns det inte en stor risk att vi extrapolerar framtiden utifrån nuläget?

  Jag är inte helt övertygad om att folk kommer och sluta äta lunch ute eller sluta besöka restauranger på kvällarna till förmån för hämtmat eller laga maten själva. På samma sätt kommer många fortfarande att besöka affärer för och handla framför att handla på nätet. När det gäller resor tror jag det finns ett stort uppdämt behov. Skillnaden tror jag i så fall handlar mer om att vi väljer kortare och säkrare resmål framöver men att vi t.ex. helt skulle sluta åka på solsemester under hösten och vintern tror jag inte på. Om det är någon förändring jag är mer säker på så blir det nog att företagen kommer och dra ner ordentligt på resandet till förmån för videokonferenser. Dels i besparingssyfte men även att det ser illa ut ifall man minskat din personal. Så de enda solklara förlorarna jag ser är flygbranschen och den del av turistnäringen som främst är nischade mot företag.

  Personligen tillhör jag den gruppen som lever mitt liv i princip likadant som tidigare. Äter fortfarande lunch ute i princip alla dagar i veckan. Här i Skåne är det fortfarande ganska lugnt med smittspridningen till skillnad mot Stockholm så använder man bara sunt förnuft och håller sig till de ”rätta” delarna av staden så känns det relativt tryggt. De populära restaurangerna här har fortfarande ganska mycket folk och nu när uteserveringarna är igång så känns det inte som några av de som gör ett bra jobb ska behöva stänga igen såvida detta inte blir väldigt långdraget. Men om jag hade bott i Stockholm hade jag kanske resonerat annorlunda med den smittspridning som råder där.

  • GaStan skriver:

   Jo men jag håller med. Jag tror mycket av våra gamla vanor och beteende kommer återgå till det normala.

   Vad gäller Sthlm vs resten av Sverige ser jag en stor risk på sikt och det är att den kollektiva immuniteten nåt mycket längre i sthlm än i resten av Sverige… och så länge som vi inte har nåt vaccin lär Corona komma tillbaka, och då drabbas de som inte haft det värre än de som är immuna.

 4. Fredrik skriver:

  Sverige har ju hanterat Covid på ett liberalt sätt men knappast övriga EU länder.
  Så frågan också är hur många länder som faktiskt öppnar för att ta emot turister.
  Men vi tänker oss att dom öppnar men med förbehåll på social distansering och krav på mynskydd…

  Att ”turista” är för mig i varje fall en känsla man är ute efter mer än bara en stekande sol, typ man vill känna stadspulsen, eller sitta på det där mysiga italienska restaurangen som är full och livlig av människor, eller om man reser med barn att dom kan springa fritt, bada etc gå på bamseklubben medans man själv sippar på en öl.
  Ta bort #stadspuls, #mysigt, #livligt, #springa fritt, #bamseklubb, så tar man i min värld död på hela turistkänslan.
  Som barnfamilj skulle jag aldrig komma på tanken att betala 70tkr för att gå runt med munskydd i 2 veckor i södra Europa.

  Jag tror uppstarten av flygindustrin och reguljärflyg kommer bli stökig med begränsat utbud och högre priser på flygstolar.
  Charterbolagen har det säkert teoretiskt lättare då dom antingen har egna plan eller köper stolar av ex, SAS.

  Upptäckten av att videomöten funkar hyffsat, parat med högre flygkostnad, parat med lite stramare budget gör nog sitt för att hålla nere affärsresandet långt under tidigare nivåer.

  Ett mirakel ska nog till för att europeisk turistnäring ska komma igång i mätbara nivåer under 2020.
  Vill ju inte vara dysterkvist men det är min vision om resande och 2020.

 5. bertk skriver:

  Har du läst det senaste SEB Nordic Outlook, rätt så dyster syn på framtiden. Några tankar om det ?

  • GaStan skriver:

   Jo jag såg den. Problemet med folk som gör prognoser är att de alltid ser nån typ av gradvis utveckling. Verkligheten är mycket mer binär.

   Jag anser att de har en hel del fel. Givet att vi kan skaka av oss Corona så tror jag återhämtningen blir explosiv… klarar vi inte att skaka av oss Corona så uteblir återhämtningen helt… och läget förvärras troligtvis!

 6. Martin skriver:

  Skulle va intressant att få höra din syn ( även andra av alla dessa kunniga som skriver i kommentarerna ) på de teorier som läggs fram av Mike Maloney. https://www.youtube.com/watch?v=J-ogwYPlzwg.

  Vill även tacka för en sjukt bra Blogg.

  • GaStan skriver:

   Vad kul att du gillar… ska lyssna in!

  • GaStan skriver:

   Jag har lyssnat genom. Han är en sk. Goldbug. Dvs en som tror att dollarsystemet kommer att krascha och den enda valutan som kommer kunna bevara sitt värde är guld. Det finns många sådana och budskapet har varit detsamma i snart 12-13 år.

   Bara för att de har haft fel så länge behöver inte automatiskt betyda att de får fel framöver. Men dessvärre tror jag inte de kommer få rätt.

   Det är en lång diskussion men de gör några grundläggande misstag. Jag kan nämna några av de viktigaste:

   1, de förstår inte riktigt hur en Fiat currency regime fungerar. De jämför ofta med ett företag eller hushålls resultat och balansräkning vilket är fel

   2, en stat kan och ska inte bli skuldfri. Skulden växer automatiskt med tillväxt. Det är om den blir för stor relativt den underliggande produktiviteten som det inte blir bra. Inte för att de defaultar på skuld som i privata sektorn, utan genom valutan.

   Om statsskulden ökar med en dollar, så går den inte upp i rök ute i ekonomin. Den finns kvar. De tror att om börsen halveras så går en massa pengar upp i rök. Det gör dem inte. På samma sätt som att dollarutbudet inte dubblas när börsen dubblas. Börsen är bara en prissättningsmekanism.

   3, de förstår inte dynamiken bakom inflation. De tror att inflation har en enkel koppling till utgivna pengar. Det stämmer inte. Inflation skapas antingen genom höjda löner till följd av stark ekonomi eller svag valuta i en förtroende kris.

   4, de förstår inte att statsskulden ligger som en fordran, en tillgång, hos privata sektorn, bortsett från Feds del. Den matchas i sin tur av pengar ute i systemet. Dvs om staten vill minska på statakulden med en dollar så beskattar de medborgarna med en dollar, som betalar cash. När obligationen förfaller så tar de en dollar och ger medborgaren.

   5, Japan är det bästa exemplet på vad spm händer om skulderna blir för stora. Men det finns andra stora skillnader jämfört med Usa som gör att de inte går att jämföra. Japan är en export ekonomi, Usa drivs inhemskt och av amerikanska företag ute i världen (google, apple, cocacola, disney). Japans produktivitet har varit svag länge. Usa är bättre. Japan har en gammal befolkning, dollarn är världsvaluta. Osv osv

   På andra sidan av Goldbugs finns förespråkare av MMT. De har sina brister också, men jag håller med dem mer.

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory

   Läs gärna om deras teorier så får du en bättre spännvidd på kunskaperna. Även om jag ser mer logik i deras resonemang så är jag ingen MMT troende heller. Jag brukar ta följande exempel. ”Om en teori fungerar så bör den fungera överallt. Dvs att en stat tar upp skuld kan ju inte fungera i land X, men inte Y. Då är det ingen bra teori. Låt säga att USA är X, men vi har land Y. Land Y har också kontroll över sin egen valuta, och skulder i samma valuta som sin egen. Men land Y består av en massa lata människor som inte jobbar. De tilverkar ingenting, alltså exporterar de inget. De måste importera allt. Eftersom ingen jobbar och de inte har några tillgångar så kan staten inte beskatta någon, för de har inget att betala skatt med. Men staten kör budgetunderskott. Dess finansieras genom att man emmiterar statsobligaitoner som de säljer till sin centralbank. Centralbanken trycker pengar och köper statsobligtioner. STaten får pengar som de växlar till utländsk valuta som de kan betala de importerade varorna med. Det skapas alltså ett enormt säljtryck på valutan. Staten ligger alltså och köper utländska valuta, och säljer sin egen. Bytesbalansen blir kraftigt negativ. Skulle den här valutan vara stark? NEj den skulle till slut gå mot noll och priserna på importerade varor skulle bli astronomiskt höga. Hyperinflation… och depression i landet är resultatet. Så det hör med att statlig skuld inte spelar nån roll är inte sant. Det beror på Bytesbalansen och omvärldens syn och aptit på valutan. I USAs fall funkar det. Men i nästan alla andra länder funkar det inte. Det är bristen med MMT…. Men de som tror hårdnackat på MMT utgår också från Amerikanska ekonomin.

   Generellt kan man säga så här att Goldbugs tror på starkt guld pris, vilket är samma sak som att tro på fallande real räntor. Eftersom real räntan består av nominell ränta minus inflation så tror de primärt på skenande inflation. Inte kraftigt fallande räntor. Inflation kommer från antingen stigande löner eller fallande valuta. De tror på en dollar krasch. Dollarkraschen kommer från att omvärlden dumpar alla dollar tillgångar, och växlar in sina dollars. Anledningen till att de dumpar tillgångarna och säljer dollar är för att Amerikanska ekonomin kraschar ner i djup depression. Anledningen till detta är att skulderna knäcker ekonomin. Det är hela caset. Skulderna kncäker ekonomin, ingen vill hålla dollars. Guldet skenar.

   Men till dem kan man ställa tre enkla mot frågor:

   1, Japan, Itlaien mfl har haft statsskulder större än USA länge… varför har inte dem gått under?

   2, Enorma skulder har visat sig vara ett problem historiskt många gånger. Men skulderna blir först ett problem när man inte klarar räntor och amorteringar. Om man betalar noll i räntor och amorteringar så brukar inte kriserna komma igång. Varför skulle USA få problem med sina skulder när räntan är så låg.

   3, Om det krävs högre räntor för att framkalla en skuldkris… vad driver dem förutom inflation? Om det bara är inflation, var ska inflationen komma från? Om inflationen ska komma från dollar försvagning, vad ska den komma ifrån? Om USA får en förtroende kris, varför nu och inte innan. Varför just nu, och inte längre fram?

   • PlutonB skriver:

    Är ingen goldbug I ordets rätta bemärkelse men föredrar diversifiering av tillgångsslag med bl.a. guld i portföljen. Oavsett, några tänkbara invändningar jag ser är följande.

    1. En undergång sker inte binärt utan är en process över lång tid som utgörs av en gradvis förskjutning av maktbalanser, vanligtvis över flera årtionden. Som mått på huruvida en viss uppsättning aktuella förhållanden är långsiktigt hållbara är undergång därmed ganska dåligt.

    2. Vid stora kreditförluster kan en skuldkris triggas. Som när underliggande värden pga oförutsedda händelser och utveckling inte visar sig motsvara det som skulden motsvarar. Oljeindustrin i USA är en potentiell sådan just nu. Eg även andra områden, men eftersom FED nu även kör no limit på företagsobligationer är prissättningen (= risk i underliggande värden) på delar av den marknaden ur funktion.

    3. Se 2, finns annat som kan trigga. FED kan köra på med QE tills förtroendet är förbrukat som du skrivit. Någonstans finns en gräns, men var är frågan. Troligtvis mycket högre än jag skulle gissa iaf annars skulle jag inte äga amerikanska statspapper längre..

    För att återgå till ursprungsinlägget, på kort sikt tycker jag den avgörande frågan är hur man ska kunna undvika att smittspridning tar fart igen när restriktioner lyfts. Jag kan fortsatt inte se vad som talar för att det inte kommer ske, så länge vi pratar om minskade restriktioner till en grad som är signifikant positivt för ekonomin. Närmaste månaden blir högintressant.

   • GaStan skriver:

    Håller med om att diversifiera är bra, och man ska göra det med okorrelerade tillgångar vilket guld är. Dock ska man ju tro att det finns pengar att tjäna i varje beståndsdel av portföljen… okorrelerad diversifiering eller ej.

    Tyvärr finns det inte mycket okorrelered diversifiering INOM tillgångsslag, främst räntor och aktier, längre. Utan mest mellan tillgångsslag.

    1, håller med

    2, skuldkriser har inte primärt med skuldens storlek att göra. Det är faktiskt sekundärt. Den primära faktorn är kostnaderna för skulden (typ räntekostnader) i relation till de intäkter som ska finansiera den. I oljans fall är det ett problem när amerikanska oljebolag blir Ebitda negativa.. då klarar de inte räntorna även om de är små, och de får problem när skuld ska refinansieras.

    3, Fed har extremt långt kvar till vi får enförtroende kris. Kan Japan ligga på nästan 300% av BNP i statsskuld till nollränta så kan Usa göra det… och BOJ har köpt väldigt mycket mer statsskuld än Fed.

 7. Martin skriver:

  Stort tack för ett bra svar =D

 8. Martin skriver:

  Ett långt svar gör att man förstår mer vilket ja gillar 😀

 9. En Annan Fredde skriver:

  FED har inte påbörjat sitt program med att köpa företagsobligationer än men startar tydligen idag. Tittar man på LQD och JNK har ju dessa redan återhämtat sig. Så till min fråga, hur kommer detta påverka börsen framöver? Tidigare när FED kört POMO har börsen varit galet stark, hur kommer dessa tillgångsköp påverka? Eller är det så att marknaden nu kommer dumpa sina papper till FED?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.